-Χαίρετε, τώρα εγώ στα στοιχήματα δεν είμαι καλός και γενικώς τα απεχθάνομαι, αλλά για τις φθινοπωρινές εκλογές… το βλέπω, εκτός απροόπτου. Ακούω με προσοχή τις ημερομηνίες στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά πήρα χθες την πηγή μου και μου είπε «όποιος σου πει από τώρα για ημερομηνία απλώς μαντεύει, δεν υπάρχει ακόμα, αλλά ότι πάμε προς τα εκεί αλήθεια είναι.». Εδώ ψάχνουν ακόμα και χαρτί, καλέ, για τα ψηφοδέλτια και ακόμα το συζητάμε. Μόνο ένα μεγάλο δυσμενές γεγονός για την κυβέρνηση θα το ανατρέψει, αλλά έχουμε ακόμα δυο μήνες μπροστά μας. Βλέπουμε

Γάμος στο Πρωθυπουργικό γραφείο

-Πάντως, το Σαββατοκύριακο το Μ.Μ, υπό Μητσοτάκη και Δημητριάδη… πάει Τζια γιατί δυο από τα αγαπημένα παιδιά του πρωθυπουργικού γραφείου, η Κύρα Kάπη και ο Χρήστος Ζωγράφος παντρεύονται στο νησί. Βίον ανθόσπαρτον ευχόμεθα.

Μπλέξαμε και μάλιστα μπλέξαμε άσχημα

-Και από τους γάμους και τις χαρές πάμε τώρα στα ανησυχητικά νέα τα οποία μας ήρθαν από τη Γερμανία μέσω Bloomberg. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η μείωση από τη Ρωσία των προμηθειών φυσικού αερίου δημιουργεί κίνδυνο κατάρρευσης στις ενεργειακές αγορές. Μάλιστα ο Ρ. Χάμπεκ μίλησε για “ένα φαινόμενο Lehman στο ενεργειακό σύστημα”. Τώρα, γιατί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μιλήσει δημόσια, σε αυτούς τους τόνους και να μας κάνει την καρδιά περιβόλι... Στο μεταξύ, η MW φυσικού αερίου έφτασε χθες στα 137 ευρώ. Υ.Γ.: Στην Ελλάδα, όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.) που δημιουργεί συστημική απειλή, δηλαδή επηρεάζει χιλιάδες πελάτες, προμηθευτές και γενικότερα απειλεί την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, οι επικεφαλής σπεύδουν στα αρμόδια υπουργικά γραφεία και ζητούν βοήθεια για να αποφευχθεί ο όλεθρος. Και αυτό ισχύει με όλες τις Κυβερνήσεις (βλέπε π.χ. Μαρινόπουλος). Ελπίζω στη Γερμανία να λειτουργούν διαφορετικά τα πράγματα.

Ο νέος υποψήφιος επενδυτής της ΙΝΤΡΑΚΑΤ (και στο βάθος οι Μπάκοι)

-Δεν πρέπει να έχετε παράπονο γιατί η στήλη μοχθεί να έχει φρέσκο ρεπορτάζ και να σας μεταφέρει το επιχειρηματικό παρασκήνιο. Ο πρόλογος απαραίτητος γιατί επανέρχομαι στις συζητήσεις που γίνονται για μετοχικές ανακατατάξεις στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, αλλά το κάνω επειδή έχουμε νεότερα. Λοιπόν, είπαμε ότι ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για να μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο της INTΡΑΚΑΤ οι Μπάκοι (που φαίνεται ότι θέλουν σώνει και καλά να επενδύσουν στις κατασκευές) αλλά το πράγμα συναντά εμπόδια, γιατί ο Σωκράτης έχει αντιρρήσεις. Έχω και πηγή που υποστηρίζει ότι οι αντιρρήσεις είναι από αυτές που ξεπερνιούνται, αλλά για να είμαι ειλικρινής, 40 χρόνια φούρναρης σε αυτή τη δουλειά, το τι πραγματικά έχει στο μυαλό του ο Κόκκαλης δεν το ξέρω ούτε μπορώ να σας πω. -Οπότε στην περίπτωση των Μπάκων μιλάμε για ένα σενάριο που δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά μάλλον δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Στις συζητήσεις όμως για τους νέους μετόχους της ΙΝΤΡΑΚΑΤ εμφανίστηκε κι άλλος υποψήφιος επενδυτής. Πρόκειται για την εταιρία κατασκευών και project development, Wade Adams. Είναι ένα μεγάλο μαγαζί ελληνικο - κυπριακών συμφερόντων, όπου (Πρόεδρος και αφεντικό) είναι ο Κύπρος Τσέντας και managing director ο Γιάννης Παπαδούρης. Η εταιρία έχει τα κεντρικά της στο Ντουμπάι και δραστηριοποιείται από το 1976 στην περιοχή του Κόλπου. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ συνεργάστηκε με τη συγκεκριμένη εταιρία και κατέβηκε μαζί της σε κοινοπραξία για τα έργα υποδομών του Ελληνικού. Υπάρχει και η πιθανότητα “τα παιδιά του Σωκράτη” στην εταιρία, δηλαδή οι διάφοροι μέτοχοι, να υποστηρίζουν προς τη μια ή την άλλη πλευρά. Τι θα συμβεί -αν τελικά συμβεί, γιατί είμαστε και σε εποχές που κάθε μέρα ξυπνάμε και κοιτάζουμε το ταβάνι αν είναι στη θέση του- το πιθανότερο είναι να το μάθουμε όλοι μαζί.

Ο «λοχαγός» του Σαράντη

-Για όσους δεν το ξέρουν, στον Όμιλο Σαράντη, που αυτές τις μέρες δεν είναι και στα καλύτερά του, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι από πέρυσι ο Δημήτρης Ρέππας. Ναι, καλά διαβάσατε. Ο πρώην υπουργός του (παλιού και… original) ΠΑΣΟΚ, που διέπρεψε στα εσωκομματικά δρώμενα ως ηγετικό στέλεχος της περίφημης «ομάδας των λοχαγών». Ο Δ. Ρέππας ήταν ένας από τους πιο μακροβιότερους υπουργούς Τύπου και κυβερνητικούς εκπροσώπους, -από τον Ιανουάριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001-, και μετά ανέλαβε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2004, για να ακολουθήσει η «περατζάδα» του επί κυβερνήσεων ΓΑΠ και Παπαδήμου, από τα υπουργεία Υποδομών-Μεταφορών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όλα αυτά μέχρι την άνοιξη του 2012. Στη συνέχεια είναι η αλήθεια ότι αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο, αλλά τελικά, κανείς δεν πάει χαμένος. Κάπως έτσι ο δρόμος του τον έβγαλε στην πόρτα του Ομίλου Σαράντη, όπου ανέλαβε τη θέση του ανεξάρτητου, μη εκτελεστικού, Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Τώρα, δεν θέλω να γίνω κακός, αλλά μάλλον η εταιρεία θα έπρεπε να είχε επιστρατεύσει τις (αναμφισβήτητες) επικοινωνιακές ικανότητες του έμπειρου «πράσινου»…

Ποιοι μίλησαν με το Άμπου Ντάμπι για δουλειές

-Αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά έγιναν το τελευταίο διήμερο οι επιχειρηματικές επαφές με την αποστολή του κρατικού fund του Άμπου Ντάμπι που έφερε στην Αθήνα εκπροσώπους 23-24 εταιριών από όλους σχεδόν τους κλάδους που συνδέεται μετοχικά μαζί τους. Ήταν κεκλεισμένων θυρών, οπότε δεν μπορώ να σας πω πολλά για τις πάνω από 60 ελληνικές εταιρίες που συμμετείχαν. Το μάτι μου πήρε όλους τους μεγάλους της ενέργειας και συγκεκριμένα Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, Μotor Oil, όμιλο Κοπελούζου. Ήταν εκεί επίσης πολλά ελληνικά fund EOS Capital, DECA, Ellikonos, Big Pi κ.ά. Έγιναν και συναντήσεις με ελληνικές εταιρίες που φλερτάρουν να γίνουν μονόκεροι (αποτιμήσεις άνω του 1 δισ.) όπως η Blueground.

Υψηλές θερμοκρασίες και στο Χρηματιστήριο

-Χαμηλοί τζίροι, χαμηλοί ρυθμοί, ράθυμη κινητικότητα, βασισμένη σε ειδήσεις που είναι ήδη γνωστές. Ακόμη και οι πωλητές κουράστηκαν, ενώ οι αγοραστές δεν βιάζονται, παραμένουν επιλεκτικοί και κάνουν… νάζια αδιαφορίας ακόμη και όταν οι μετοχές διαπραγματεύονται στις τιμές - στόχους που είχαν τεθεί. Είναι προφανές ότι το Χρηματιστήριο περιμένει ένα σύνθημα από την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιου είδους ειδήσεις θα προκύψουν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ίδωμεν..

Η ΒΑΙΝ ανακαινίζει το... (πρώην) MEGA

-Σημαντικής κλίμακας ανακαίνιση είναι σε εξέλιξη στα πρώην γραφεία του MEGA CHANNEL στη Λ. Μεσογείων. Το κτίριο βρίσκεται δίπλα στο νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, έχει επιφάνεια 5.700 τ.μ. και υποστηρίζεται από 114 θέσεις στάθμευσης, πέρασε στον έλεγχο της αμερικανικής BAIN, η οποία επενδύει σημαντικά για τη ριζική ανακαίνισή του, ώστε να διαμορφωθεί σε σύγχρονα και υψηλού επιπέδου γραφεία. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2022.

5 νέα οικιστικά projects έκλεισε η Prodea

-Και παραμένω στην αγορά ακινήτων για να σας πω τις νέες business της Prodea: Τη μεγάλη ζήτηση για κατοικία ανά την Ελλάδα σπεύδουν να εκμεταλλευθούν οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου του real estate και η Prodea (η οποία έχει αυτή την στιγμή καινούρια projects πάνω από 200 χιλ. τετραγωνικά μέτρα, κόστους άνω των 400 εκατ.) έχει υπογράψει στο οικιστικό κομμάτι 5 νέα project που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Θυμίζω ότι η εταιρεία ήταν από τους πρώτους που επένδυσε στη φοιτητική κατοικία.

Νέα deal της EOS Capital

Μια νέα εξαγορά σύντομα και μια αποχώρηση από προηγούμενη επένδυση ανακοίνωσε στο Σύνεδριο της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο επικεφαλής της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης. Η EOS αποφάσισε χθες να συμμετάσχει κατά 49% σε μια εταιρεία Logistics την οποία έψαχνε πολύ καιρό. Σε λίγες μέρες θα προχωρήσει σε μία ακόμη πώληση συμμετοχής της (μετά την Cosmos) με αξιοσημείωτο κέρδος. Η αγορά των Private Equity Funds μεγαλώνει στην Ελλάδα και ήδη φτάνει τα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Α. Ταμβακάκη, οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες προκύπτουν σε «μη κανονικές περιόδους», σε εποχές οικονομικής αναταραχής.

Το Λονδίνο γιορτάζει τη Μύκονο

-Και ολοκληρώνω – ως συνήθως, όταν έχω υλικό - με την κοσμική κίνηση. Όλοι λοιπόν οι επώνυμοι Έλληνες του Λονδίνου έδωσαν το «παρών» χθες το βράδυ στο Meraki Restaurant όπου διοργανώθηκε μια ειδική βραδιά για να γιορτάσουν το άνοιγμα του νέου εστιατορίου της αλυσίδας στη Μύκονο και συγκεκριμένα στο Cavo Tagoo, με Executive Chef τον Βαγγέλη Λεούση και Sous Chef (προσοχή, συνωνυμία) τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να σας βάλω λίγο στα πράγματα, τα Meraki Restaurants, (εστιατόρια με μεσογειακό στιλ και μενού με ελληνική επιρροή) ξεκίνησαν το 2017 στην καρδιά της Fitzrovia, στο κεντρικό Λονδίνο και σήμερα έχουν επεκταθεί στο Riyadh, στο Porto Cervo και τώρα ήρθε ώρα της Μυκόνου. Ο ιδρυτής τους, Peter Waney, ξεκίνησε την καριέρα του σε εστιατόριο στο Λονδίνο πριν από 20 χρόνια και σήμερα διαθέτει μια σειρά πολύ γνωστών restaurant, όπως το Zuma στο Knightsbridge, το Roka, το La Petite Maison, τo «The Arts Club», το Oblix, το The Shard και το Coya. Πόσα μάθατε μαζί μου...