-Χαίρετε, άντε πάλι εκεί με κάποιους μυστήριους στο ΥΠΕΞ, όπως μαθαίνει η στήλη (η οποία και στο παρελθόν είχε έγκυρο ρεπορτάζ για το... κυνήγι των υποτιθέμενων Ρώσων ολιγαρχών στην Ελλάδα) οι οποίοι φαίνεται να μην πήραν το μάθημά τους από το διπλωματικό κάζο στο οποίο οδήγησαν τη χώρα επιμένοντας αρχικά στην κατάσχεση του ρωσικού πλοίου που είχε προσαράξει στην Κάρυστο και κατόπιν παραδίδοντας το φορτίο του πετρελαίου στους Αμερικανούς που το "βούτηξαν" επειδή ήταν ιρανικής προέλευσης. Τη συνέχεια τη θυμάστε, φαντάζομαι: οι Ιρανοί έκαναν ρεσάλτο σε ελληνικά πλοία στον Περσικό, κρατώντας σε ομηρία τα πληρώματά τους και οι ελληνικές αρχές στην Αθήνα έτρεχαν κατόπιν να ανατρέψουν την απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας. Τώρα, μου λένε πηγές, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, με απαίτηση από το εξωτερικό και πάλι, οι ίδιοι έβαλαν στο στόχαστρο μια εταιρία λιπασμάτων που λειτουργεί χρόνια στην Ελλάδα, έχει παραγωγικές μονάδες, μεγάλους τζίρους από πραγματικές πωλήσεις και σημαντικές εξαγωγές, άρα δεν τίθεται θέμα «ξεπλύματος», έχει εργοστάσια, προσωπικό και σημαντικές καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες.

Οι Κλουζό του ΥΠΕΞ ανακάλυψαν τώρα τα λιπάσματα

-Κάποια σαΐνια, όμως, από τη Βόρεια Ευρώπη βρήκαν ότι η βασική μέτοχος της επιχείρησης είναι Ρωσίδα που συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα στα οποία τούς έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Μόνον, όμως, που, άνθρωποι που έχουν γνώση και λογική, αντιτείνουν ότι η εταιρία είναι αυθύπαρκτη προσωπικότητα. Γι' αυτό και όταν οι τράπεζες, με τις οποίες συναλλάσσεται, ρώτησαν την Αρχή για το «ξέπλυμα» πήραν αρνητική απάντηση για τη δέσμευση των λογαριασμών. Κάποιοι όμως, παρά ταύτα, επιμένουν... Μαθαίνω, ωστόσο, ότι το θέμα έφθασε αυτή τη φορά στο Μαξίμου και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που είναι ενήμεροι για όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης δεν βλέπω να ενδίδουν στις πιέσεις που ασκούνται. Στην αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε πολύ κόσμο, που απασχολεί η εταιρία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, έχει την κεντρική έδρα της στο καντόνι Τσουγκ της Ελβετίας. Άλλωστε, ο Μητσοτάκης είχε πολύ σωστά επισημάνει ότι «οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει να είναι τέτοιες που να μην πυροβολούμε τα πόδια μας». Και, κακά τα ψέματα, όποιος τα βάζει με εταιρίες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και η λειτουργία τους δεν έχει σχέση με τον πόλεμο και την εισβολή, δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να πυροβολεί τα πόδια του ή να μετατρέπεται σε «χρήσιμο ηλίθιο» της υπόθεσης των κυρώσεων.

Περιμένοντας τον Ενρία

-Έγκυρη πηγή που έχει γνώση των τεκταινόμενων στις τράπεζες, υποστηρίζει πως ο SSM προσανατολίζεται να πάει χρονικά πιο πίσω τις ομολογιακές εκδόσεις που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες κατ΄ έτος κι ως το τέλος του 2025 για την κάλυψη των Ελάχιστων Απαιτήσεων για Ίδια Κεφάλαια και Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (MREL). Κάθε τράπεζα οφείλει να διατηρεί σε MREL περίπου το 20% του σταθμισμένου ενεργητικού, ποσοστό που οδηγεί σε νέες εκδόσεις της τάξης των 750 εκατ. με 1 δις. ευρώ για κάθε πιστωτικό ίδρυμα έως τις αρχές του 2023. Με τις αγορές κλειστές η εποπτεία δεν μπορεί να αφήσει τα ίδια dead line. Οπότε η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουλίου επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Α. Ενρία για συνομιλίες με τις διοικήσεις των τραπεζών, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τα μηνύματα που θα περάσει για χαλάρωση των εποπτικών απαιτήσεων λόγω της συγκυρίας.

«Έφυγε» η βίλα του διαφημιστή

-Μετά από αμέτρητους άγονους πλειστηριασμούς, χθες άλλαξε χέρια, -όπως όλα δείχνουν-, η βίλα γνωστού και κραταιού διαφημιστή-επικοινωνιολόγου που βασίλευσε πριν την κρίση για να σκάσει στη συνέχεια ένα μεγαλειώδες κανόνι. Κι όταν μιλάμε για βίλα, εννοούμε βιλάρα, αν σκεφτεί κανείς ότι βρίσκεται στο Κεφαλάρι σε οικόπεδο 1160,70 τ.μ. και αποτελείται από 2 υπόγεια, ισόγειο και Α’ όροφο συνολικής επιφανείας 1084,87 τ.μ. που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα, ενώ (φυσικά…) διαθέτει και πισίνα 54,10 τ.μ. Στο σφυρί βγήκε το 50/100 εξ αδιαιρέτου αυτής της ιδιοκτησίας και αρκεί να πω ότι το 2019 που άρχισαν τα όργανα η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στις 645.000 ευρώ, ενώ χθες είχε πέσει πλέον στις 419.250 ευρώ και κατακυρώθηκε με 1 ευρώ παραπάνω, στις 419.251 ευρώ. Επισπεύδουσα ήταν αρχικά η Alpha Bank και στη συνέχεια η Cepal. Όσο για τα βάρη, ξεκινούν από την εποχή της Εμπορικής Τράπεζας (το 2001) για δάνειο προς εκείνον και την (επίσης γνωστή) σύζυγό του της τάξης των 250 εκατ. δραχμών. Μετά που… ήρθε το ευρώ είχαμε προσημείωση για 600.000 ευρώ υπέρ της Alpha Bank, άλλη για 100.000 ευρώ υπέρ της Eurobank και πάει λέγοντας… Όπως έγραφε και σε ένα (αυτό)βιογραφικό του σημείωμα «από μικρός ήταν πάντα ανήσυχος και εξακολουθεί να είναι σαν ένα μικρό παιδί που ακόμα ψάχνει για το δρόμο του». Ελπίζουμε να τον βρει σύντομα

Στα 200 εκατ. το ομόλογο της Lamda

-Στο εύρος των 200 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί κατά τις πληροφορίες το ομόλογο της Lamda. Η εταιρία περιμένει τις εγκρίσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να προχωρήσει στην έκδοση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι προσδοκίες είναι ότι η έκδοση θα έχει κουπόνι πάνω από 3,40% που είχε το προηγούμενο ομόλογο της Lamda. Σύμφωνα με τον Ο. Αθανασίου το ομόλογο στοχεύει "στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής μας δομής, δεδομένου ότι έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση για την πρώτη φάση του έργου της πρώτης πενταετίας. Δεν έχει να κάνει με το ότι χρειαζόμαστε έστω κι ένα ευρώ για τα έργα της πρώτης πενταετίας”. Πρόσθεσε μάλιστα “η Alpha Bank έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να μετάσχει στο δάνειο που ήδη έχουμε υπογράψει με Εurobank και Πειραιώς ύψους 1,1 δισ. ευρώ".

Πράσινο φως για ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-Κι επειδή ανέφερα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να σας πω ότι σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της Επιτροπής για να εγκρίνει το ενημερωτικό Δελτίο της Δημόσιας Πρότασης για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

H Vodafone βλέπει μετοχικές ανακατατάξεις σε Nova/Wind!

-«Να δούμε τι δίκτυο θα κάνει η ΔΕΗ, πώς θα λειτουργεί, πόσο θα κοστίζει και κατόπιν θα αποφασίσουμε» ήταν η απάντηση του CEO της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη στην ερώτηση αν η Vodafone σκοπεύει να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ στον αγώνα ταχύτητας των οπτικών ινών. Ο Μπρουμίδης ταυτόχρονα προέβλεψε και σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις στον Όμιλο United Group. Η τελευταία είναι η εταιρεία που εξαγόρασε τη Forthnet και αποτελεί δημιούργημα του Σέρβου δισεκατομμυριούχου Dragan Solak, την οποία τον Μάρτιο 2019 εξαγόρασε η BC Partners (με επικεφαλής τον Nίκο Σταθόπουλο) σε αποτίμηση της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια η United Group υλοποίησε αρκετές εξαγορές, μέσα σ΄ αυτές και τη Forthnet, που σήμερα γνωρίζουμε ως Nova/Wind. Κατά την άποψη Μπρουμίδη - που διατύπωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους - δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και νέες μετοχικές ανακατατάξεις στον Όμιλο United Group.

ΔΕΗ, ΝRG και... Πλαίσιο σε αγώνα δρόμου για φορτιστές ΙΧ

-Η ΔΕΗ υλοποιεί με ταχύτητα το σχέδιο εγκατάστασης 1.000 σταθμών φόρτισης ενώ διαμορφώνει μια πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών που έχει ως σημείο αναφοράς τον οδηγό του ηλεκτρικού οχήματος και τον δυνητικό χρήστη. Η ΝRG έχει ως στόχο την εγκατάσταση 500 σταθμών φόρτισης ενώ η διοίκηση της Πλαίσιο ανακοίνωσε διακριτικά, τα δικά της σχέδια για τη δημιουργία δικτύου φόρτισης αυτοκινήτων.

Αγιοστρατίτης-Καταριανοί σημειώσατε ένα

Ήταν μια έντονη διαμάχη που εξελίχθηκε δικαστικά και κρατά από τότε που ο Εμίρης του Κατάρ αγόρασε τη νήσο Οξιά. Η αιτία ήταν οι αρχιτεκτονικές μελέτες (και οι σχετικές αμοιβές) που έκανε το γραφείο του Στέλιου Αγιοστρατίτη για την αξιοποίηση του άγονου νησιού. Το Εφετείο Αθηνών με την 1500/2022 απόφασή του δικαίωσε τον Στέλιο Αγιοστρατίτη στον ισχυρισμό του ότι η πρωτόδικη απόφαση που απέρριψε την αγωγή του κατά της ΠΙΜΑΡΑ ΑΕ, (για καταβολή της δικαιούμενης αμοιβής για το έργο που εκπόνησε για τη νήσο Οξιά) ήταν εσφαλμένη διότι στηρίχθηκε στην ελλιπή και εσφαλμένη πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας δίκης.

Επίσκεψη του πρώην CEO

-Τον πρώην CEO της Attica Bank Θ. Πανταλάκη πήρε χθες το μάτι μου να μπαίνει στο κτίριο που στεγάζεται η διοίκηση της τράπεζας. Τώρα για το αν πήγαινε στην τράπεζα, στο ΤΜΕΔΕ ή και στα δύο, θα σας γελάσω. Αν έπρεπε να στοιχηματίσω πάντως θα πόνταρα στο ΤΜΕΔΕ.

Υποσχέθηκε εκπλήξεις

-«Ευχάριστες εκπλήξεις» για τους επαγγελματίες της αγοράς ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανυπαρξίας δημόσιων εγγραφών για την εισαγωγή νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο υποσχέθηκε, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Γιάννος Κοντόπουλος, στην ομιλία του στο Συνέδριο της Ενωσης Θεσμικών. Μίλησε επίσης για ειδικά κίνητρα σχετικά με την αύξηση της διασποράς των μετοχών, αλλά και για εισαγωγή περισσότερων μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων. Άντε να δούμε...

Αμερικανική τράπεζα ενδιαφέρεται για εγκατάσταση στην Ελλάδα

-Ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Erik Holmgren, μιλώντας στον ίδιο συνέδριο αποκάλυψε το «ενδιαφέρον μεγάλης αμερικανικής τράπεζας» να εμπλακεί άμεσα στη χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών αμερικανικών επιχειρήσεων που θα εκδηλωθούν άμεσα, ειδικά στον τομέα της Τεχνολογίας της Ενέργειας, του Τουρισμού και των Υποδομών. Δεν έκρυψε επίσης το ενδιαφέρον του για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης "μέσω του οποίου διακινούνται σημαντικού όγκου ευαίσθητος αμερικανικός εξοπλισμός". Υποθέτω ότι οι προθέσεις της αμερικανικής τράπεζας για να γίνουν πραγματικότητα προϋποθέτουν την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Η Νίκη παρέδωσε στον Νίκο

-Το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα της οικογένειας Κουτσιανά μετά την εποχή της Apivita αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο του. Η Νίκη και ο Νίκος Κουτσιανάς έχουν αφιερώσει όλες τις δυνάμεις τους στο νέο τους «παιδί», την εταιρεία «Symbeeosis Ευ Ζην» που παράγει βιολογικό μέλι και σειρά άλλων προϊόντων με μεθόδους απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον. Πρόσφατα, υπήρξαν κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις, καθώς έγινε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. της εταιρείας, όπου το ζεύγος αποφάσισε να μοιράσει τους ρόλους ευθύνης. Έτσι, ενώ πριν Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ήταν η Νίκη Κουτσιανά, τώρα κράτησε τη θέση της Προέδρου και Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο σύζυγός της Νίκος. Παράλληλα, υπήρξε και αλλαγή προσώπων σε επίπεδο μελών του Δ.Σ. Έτσι, στο νέο Δ.Σ. συμμετέχουν ο Στάθης Ποταμίτης, η Αργυρώ Αθανασίου, ο Παναγιώτης Παχατουρίδης, αλλά και ο Αθανάσιος Κουτσιανάς, ενώ έχουν αποχωρήσει ο Κώστας Ροδόπουλος και ο Αντώνης Τσαγκαράκης. Η δεύτερη εξέλιξη έχει να κάνει με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 500.000 ευρώ που αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Χωρίς σχόλια

-Πλατινένια διάκριση στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας απέσπασε η Novartis Hellas.

Μέγα πλήθος για τη Hard Rock

-Μέγα πλήθος και πολλές επίσημες παρουσίες στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Ζάππειο για το καζίνο του Ελληνικού και την υπογραφή της συμφωνίας με τη Hard Rock. Εκτός από τον Γ. Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Jim Allen της Hard Rock ήταν εκεί η Μαριάννα Λάτση, Α. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Α. Σκέρτσος, Ι. Οικονόμου, Σ. Στάικου, Π. Μυλωνάς, Α. Ταμβακάκης, Μάικ Καρλούτσος, Ο. Αθανασίου, Β. Καραμούζης, Σ. Καπράλος, μέχρι ο Σάκης Ρουβάς και ο Α. Ρέμος.

Τα κοσμικά βαφτίσια στη Βενετία

-Και ολοκληρώνουμε για σήμερα με την είδηση που συζητά όλη η καλή Αθήνα. Αύριο λοιπόν Παρασκευή αναχωρεί από το Βενιζέλος πτήση charter της Aegean, γεμάτη από σημαίνοντες εκπροσώπους της ναυτιλιακής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου (οκ, θα είναι και κάποιοι κοσμικοί) με προορισμό τη Βενετία για τα βαφτίσια της μικρής Κούστα.