-Χαίρετε, πριν περάσω στα κυβερνητικά, βρίσκω πιο exciting την έξαψη των ημερών στην Κεντροαριστερά. Διαβάζω στην έγκυρη του χώρου «Εφσυν» ένα πρωτοσέλιδο (χθες) υπό τον τίτλο «Συνάντηση-Σταθμός, Απαρχή Διεργασιών» με φωτό, όχι τον Κασσελάκη ή τον Ανδρουλάκη ας πούμε, που είναι οι εκλεγμένοι ηγέτες του χώρου, αλλά τον Τεμπονέρα, την Αχτσιόγου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη! Ο τελευταίος είναι βουλευτής ΠΑΣΟΚ, που όπως πληροφορήθηκα είχε εκνευρίσει και τον Νίκο Α. γιατί δεν τον ρώτησε καν πριν αποδεχτεί την πρόταση να πάει στην εκδήλωση της Εφσυν για τις «διεργασίες στην Αριστερά». Στην οποία εκδήλωση υπενθυμίζω ότι πήγε… σχεδόν μπούκα και ο Στέφανος Κασσελάκης, ή τουλάχιστον ενεφανίσθη αναπάντεχα. Εγώ, να σας πω την αμαρτία μου, δεν παρακολούθησα την εκδήλωση και τους εκλεκτούς ομιλητές, αλλά, φευ, εγώ τι είμαι, ένας δημοσιογράφος και μάλιστα με άγνοια του χώρου της Αριστεράς.

Ο ηγέτης και ο Έλληνας Σάντσεθ…

-Αντιθέτως, μου είπε η πηγή μου, ότι ο φυσικός ηγέτης του χώρου «…ος τα πανθ' ορά» παρακολούθησε διαδικτυακά την εκδήλωση και εντυπωσιάστηκε από τον νεαρό βουλευτή του κινήματος Μανώλη, τον βρήκε «ετοιμόλογο, ενημερωμένο για τα διεθνή και γενικώς μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσία». Εγώ τώρα, ρώτησα τι είπε για τον Τεμπονέρα και για την Αχτσιόγλου «ο ηγέτης που βγαίνει μια φορά τα εκατό χρόνια» -όπως είχε πει και η Θεανώ Φωτίου- αλλά πήρα την απάντηση από την πηγή «πολλά ζητάς» και κατάλαβα ότι και που μου μιλάνε από εκεί πολύ μου πέφτει. Μάλιστα, να λοιπόν που ξεμύτισε ο Έλληνας Σάντσεθ

Τα νούμερα για τον γάμο

-Με μια γύρα που έκανα χθες στους... αρμόδιους που κρατούν τα τεφτέρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και παίρνουν τον σφυγμό των βουλευτών, σας μεταφέρω τα τελευταία ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια: 105-110 βουλευτές της ΝΔ θα υπερψηφίσουν, υπάρχει μια ομάδα 15-20 που θα καταψηφίσουν με μπροστάρη τον Αντώνη Σαμαρά και οι υπόλοιποι 25-30 είναι στην περιοχή της αποχής.

Το μασάζ στους αναποφάσιστους

-Όπως μου έλεγε, πάντως, άνθρωπος που εμπλέκεται στις συζητήσεις, υπάρχει μια ομάδα νεαρότερων ή «φρέσκων» βουλευτών της ΝΔ που αμφιταλαντεύονται μεταξύ αποχής και υπερψήφισης. Στην πραγματικότητα δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά δέχονται σκληρό πρέσινγκ στις περιφέρειές τους. Αυτούς του Μαξίμου τους έχει εντοπίσει και τους κάνει ένα πιο εντατικό... σιάτσου μασάζ τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να μεταπειστούν. Μάλιστα, κάποιοι έχουν κάνει και ραντεβού στο Μαξίμου ή συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον βασικό «μασέρ», τον Γιάννη Μπρατάκο.

«Έχω να πάω για φαγητό»

-Όπως καταλαβαίνετε, από χθες τα τηλέφωνα στο παρασκήνιο άναψαν, με τις ερωτήσεις να απευθύνονται βασικά στους προβληματισμένους ή αρνητικούς βουλευτές της ΝΔ για το αν θα απέχουν ή θα καταψηφίσουν. Την κορυφαία απάντηση την έδωσε ένας βουλευτής, ο οποίος από νωρίς έχει δηλώσει την ιδεολογική του διαφωνία, αλλά δεν θέλει να πάει και κόντρα στις επιλογές του πρωθυπουργού: «Σήμερα, μεταξύ 21:00-23:00, ήταν το μόνο περιθώριο που είχα για να πάω με μια παρέα σε ένα εστιατόριο, οπότε μάλλον δεν θα προλάβω να είμαι στη Βουλή», λέει σε όποιον τον ρωτάει.

Κοντός βγήκε ο Ηρακλής

-Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για το πακέτο κόκκινων δανείων Sunrize III το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα περιμένοντας τον νέο “Ηρακλή”, ενώ και η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε αίτηση για τις εγγυήσεις του Ηρακλή στο πακέτο Frontier ΙΙ, που επίσης καθυστερούσε για τους ίδιους λόγους. Η σκυτάλη περνά τώρα στις τιτλοποιήσεις της Atticabank και ταυτόχρονα ξεκινά προσπάθεια να αυξηθούν οι εγγυήσεις από τα 2 δισ. που είναι σήμερα, στα 4 δισ., προκειμένου να καλυφθούν και οι υπόλοιπες ανάγκες των τιτλοποιήσεων.

Πρόγραμμα εθελουσίας έρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς

-Νέο πρόγραμμα εθελουσίας ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς το οποίο θα τρέξει εφέτος και το κόστος του -όπως είπε χθες ο Χ. Μεγάλου στους αναλυτές- θα είναι 60 εκατ. Επίσης είπε ότι θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας, αλλά επιφυλάσσομαι ως προς αυτό γιατί κάθε πρόγραμμα που ανακοινώνουν οι τράπεζες είναι το τελευταίο, πριν έρθει το επόμενο. Ο Χ. Μεγάλου έδωσε και στίγμα της μερισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η τράπεζα σύμφωνα με το τριετές business plan και είπε πως για το 2024 θα διανείμει το 25% των κερδών και για το 2025 και 2026 το 50%.

Στην Κύπρο η διοίκηση της ALPHA BANK

-Στην Κύπρο ήταν τις τελευταίες τρεις ημέρες ο Πρόεδρος Β. Ράπανος και ο CEO της ALPHA BANK B. Ψάλτης μαζί με κλιμάκιο στελεχών της τράπεζας, όπου και πραγματοποίησαν έναν κύκλο επαφών με στόχο να αξιοποιηθεί η συγκυρία συγκέντρωσης της αγοράς που εξελίσσεται αυτό το διάστημα, ώστε η ALPHA να αναδειχθεί ως ο τρίτος πόλος του τοπικού τραπεζικού συστήματος. Ο Β. Ψάλτης στο νησί κινήθηκε μαζί και με τον νέο CEO της Alpha Bank Κύπρου Μίλτο Μιχαηλά και έγιναν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο, τον υπουργό Οικονομικών, ενώ φυσικά είχε σειρά επαφών με το προσωπικό και τους μεγάλους πελάτες της τράπεζας. Στόχος της επίσκεψης Ψάλτη να εδραιώσει και να ενισχύσει της θέση της ALPHA BANK στο νησί.

Ο νέος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

-Εφόσον φυσικά δεν προκύψουν απρόοπτα και εκπλήξεις, τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη, Γιάννης Τσακίρης, ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Οι πληροφορίες - εκτός απροόπτου πάντοτε – είναι ότι ο νέος Αντιπρόεδρος θα έχει υπό την ευθύνη του τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αρμοδιότητα του Γ. Τσακίρη θα είναι ο τομέας της Ενέργειας. Υψηλές προσδοκίες….

O ψύχραιμος (καυγατζής) Ιταλός και οι επενδύσεις των 900 εκατ.

-Ψύχραιμος, παρά την κριτική που δέχτηκε από τους Έλληνες δημοσιογράφους, εμφανίστηκε χθες το πρωί, ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού κολοσσού της Italgas. Ο Paolo Gallo, που βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την τελετή εγκαινίων των νέων γραφείων της ΔΕΠΑ Υποδομών και την αλλαγή της επωνυμίας της, είχε μια ωριαία συνάντηση με εκπροσώπους του ελληνικού και ιταλικού Τύπου που τον συνόδευαν. Το στέλεχος του ιταλικού ομίλου άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την εικόνα που έχει αφήσει η εταιρεία τους τελευταίους 18 μήνες που βρίσκεται στην Ελλάδα, ανοίγοντας μέτωπα με πολλούς φορείς της αγοράς. Αρχικά με το ΤΑΙΠΕΔ, διεκδικώντας -ελάχιστες μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης- 160 εκατομμύρια ευρώ που, όπως δικαιολόγησε χθες το στέλεχος της εταιρείας, ήταν αποτέλεσμα μιας διαφορετικής εικόνας της ΔΕΠΑ Υποδομών από εκείνη που είχε αρχικά παρουσιαστεί στον αγοραστή (Italgas). Απαίτηση που, όπως είπε, επιλύθηκε με διαιτησία. Στη συνέχεια, η εταιρεία έγινε «μπίλιες» με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας για τον καθορισμό του WACC (μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου), ενώ εξίσου αρνητική ήταν η εικόνα που άφησαν οι απολύσεις εργαζομένων με την έλευσή της στην Ελλάδα. Ο Ιταλός μάνατζερ δήλωσε χθες ότι η χώρα μας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις του ιταλικού κολοσσού στην Ευρώπη, με στόχο να φέρει όλη την τεχνογνωσία της μητρικής εταιρείας στην Ελλάδα και επενδύσεις άνω των 900 εκατ. Έδειξε μάλιστα να μη συμμερίζεται τους φόβους για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, παρότι η τάση δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Όπως είπε, το φυσικό αέριο θα είναι βασικό συστατικό της ενεργειακής μετάβασης και για να φτάσουμε -όπως δήλωσε- σε αυτήν, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα.

Τι ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τις εισηγμένες

-Μια τρισέλιδη επιστολή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με οδηγίες για τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις του 2023, έλαβαν χθες όλες οι εισηγμένες, όπου επισημαίνονται τα θέματα τα οποία πρέπει να προσέξουν. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή ζητά από τις εισηγμένες να προσέξουν τις προτεραιότητες που σχετίζονται με κλιματικά θέματα και μακροοικονομικό περιβάλλον. Αναφέρονται οκτώ θέματα που πρέπει να προσεχθούν για την ορθή τήρηση των λογιστικών προτύπων (ΔΠΧΑ), ενώ ζητείται στις εκτιμήσεις ή προβλέψεις οικονομικών μεγεθών που θα περιλαμβάνουν οι εκθέσεις να μην περιλαμβάνονται στοιχεία που επιδέχονται διττής ή ασαφούς ερμηνείας και αν οι εκτιμήσεις αφορούν εναλλακτικούς δείκτες που δεν αναφέρονται στον ισολογισμό (π.χ. EBITDA, EBIT, CARG) να αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο κατέληξαν στις συγκεκριμένες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι πρέπει να παρακολουθούν και να αναθεωρούν εφόσον χρειάζεται εκτιμήσεις ή προβλέψεις που δημοσιοποίησαν όπως και ότι η καταληκτική ημερομηνία για να ανακοινώσουν τις οικονομικές εκθέσεις είναι η 30ή Απριλίου.

Το ελληνικό λόμπι του Wharton Business School

-Πριν από λίγες μέρες, οι Financial Times δημοσίευσαν έναν κατάλογο με τα καλύτερα Πανεπιστήμια Business στον κόσμο, με κριτήριο -όχι μόνο το περιεχόμενο των σπουδών αλλά κυρίως- την ευκολία απορρόφησής τους στις κορυφαίες θέσεις της αγοράς εργασίας, μετά την αποφοίτησή τους. Κορυφαίο business school του πλανήτη, σύμφωνα με τους FT, ανακηρύχθηκε πάλι το Wharton School of Business του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας στις ΗΠΑ. Ακολουθούν στην κατάταξη το INSEAD στη Γαλλία, το Columbia στη Νέα Υόρκη, το SDA Bocconi στο Μιλάνο και το IESE στη Βαρκελώνη. Από το Wharton Business School έχουν αποφοιτήσει κορυφαία ονόματα του επιχειρείν όπως ο Ελον Μασκ αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ. Πτυχία από το Wharton έχουν και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Τάκης Κανελλόπουλος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, o Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, ο Αλέξης Πανταζής της Hellas Direct, o Πάρης Κυριακόπουλος της Mοτοδυναμικής, ο Νίκος Κούλης της Deca Investments, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς της Theon, η Ελένη Βρεττού της Attica Bank, η Μαριάνα Πολιτοπούλου της ΑΚΜΗ, ο πρώην CEO της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο Ευ. Βεργέτης της Epikast, o Κωνσταντίνος Μητρόπουλος της Blue Sea Power, o Ιων Τσάκωνας του Piraeus Equity Partners και άλλοι πολλοί γνωστοί και σημαντικοί στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή.

Κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Folli Follie

-Μετά κόπων και βασάνων και υπό τη διοίκηση του Γ. Σάμιου η Folli Follie Groupo ως εταιρεία έχει καταφέρει να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί. Σε μεγάλο βαθμό όμως το μέλλον της εταιρίας εξαρτάται από το κατά πόσον θα αρθεί η δέσμευση από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες περιουσιακών στοιχείων της (κυρίως ακινήτων), αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ, όπως και μετρητών περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και εφόσον αρθεί η δέσμευση, τότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την FFG και, το κυριότερο, οι ιδιοκτήτες – ομολογιούχοι θα πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της FF OpsCo MSMA, της εταιρείας που είναι η «διάδοχος» της Folli Follie. Έτσι, οι όποιες προτάσεις ενδιαφερόμενων για την FFG είναι πρόωρο να αξιολογηθούν και δεδομένης της σύνθεσης των μετόχων απαιτούν σύνθετους χειρισμούς. Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο έχει το ad hoc committee των ομολογιούχων, ο εκπρόσωπος του Swiss bond ο οποίος συμμετέχει και στο νέο ΔΣ της FF OpsCo, οι εκπρόσωποι της Bank of China και της AGI, ενώ σημειώστε πως στους ομολογιούχους περιλαμβάνονται και σειρά funds, μεταξύ των οποίων και το γνωστό Oasis. Μύλος...

Τι είδε η Εast Capital στη ΔΕΗ

-Η επενδυτική εταιρεία East Capital είναι ένας δυναμικός διαχειριστής κεφαλαίων που ειδικεύεται σε αναδυόμενες οικονομίες αλλά και συγκεκριμένες αγορές (κλάδους) αιχμής. Ανήκει στον Επενδυτικό Όμιλο East Capital Group, που επενδύει με έδρα τη Σουηδία από το 1997, σε μετοχές ειδικού ενδιαφέροντος. Χθες, η East Capital εξέδωσε μια ανάλυση για τις νέες αγορές ενδιαφέροντος της (Πολωνία, Τουρκία, Ελλάδα) και - εκτός από τον ενθουσιασμό για τις τραπεζικές μας μετοχές- επισημαίνει τη ΔΕΗ ως «μια από τις φθηνότερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη». Η East Capital θεωρεί ότι στον τομέα της Ενέργειας, οι ελληνικές εταιρείες που έχουν αγκαλιάσει την ενεργειακή μετάβαση προσφέρουν εντυπωσιακές αποδόσεις στους μετόχους και ελκυστικούς αριθμοδείκτες. Αναφέρει τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ από μια αναποτελεσματική και ρυπογόνο εταιρεία σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη ΑΠΕ, σημειώνει ότι η τιμή της μετοχής έχει ενισχυθεί κατά 877% την τελευταία 5ετία, αλλά βρίσκεται σε πολλαπλασιαστή 5,2x EV/EBITDA για το 2024 και παραμένει μία από τις φθηνότερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, λέει η Εast Capital. Όσο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βλέπει επιστροφή σε καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς το 2025.

ΧΑ: Η Τρ. Πειραιώς άλλαξε το κλίμα, η 3E έδωσε στηρίγματα

-Μετά το προχθεσινό mini sell off της Wall Street, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας ξεκίνησε χθες φοβισμένα και διστακτικά. Τα αποτελέσματα της Coca Cola και η άνοδος της μετοχής της στο Λονδίνο, προσέφεραν στήριγμα για να μην γκρεμιστεί ο Γενικός Δείκτης σε μια καταφανώς πτωτική έναρξη της συνεδρίασης, παρά το θετικό πρόσημο. Τότε παρενέβη η Τράπεζα Πειραιώς -που ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της νωρίτερα του αναμενόμενου- και άλλαξε το κλίμα καθώς με τις καλές επιδόσεις της έδωσε στίγμα για κέρδη και των υπολοίπων τραπεζικών μετοχών. Ξαφνικά, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης, στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, τα Συμβόλαια Φεβρουαρίου (λήγουν την Παρασκευή) ήταν πτωτικά (-0,8%), αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Τρ. Πειραιώς εμφανίστηκαν 2.596 Συμβόλαια Φεβρουαρίου με premium +1,73% και 2.172 ΣΜΕ Μαρτίου με premium +1,88% για τον Γενικό Δείκτη. Με τη βοήθεια και των πρώτων καλών ειδήσεων από τη Wall Street, μετά το μεσημέρι εμφανίστηκαν «μεγάλα παιδιά» που αγόραζαν «βαριά χαρτιά» και τράπεζες με αποτέλεσμα να κλείσει ο Γενικός Δείκτης κοντά στα υψηλά ημέρας στις 1.405,38 μονάδες (+1,44%) με ποιοτική αναβάθμιση του τζίρου στα 120,8 εκατ. ευρώ με λίγα πακέτα. Αμέσως πήραν το σύνθημα η μεσαία κι η μικρή κεφαλαιοποίηση με την Austriacard να εντυπωσιάζει (+2,8% με πακέτα στα 6 ευρώ) και τις ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ να οδεύουν πλησίστιες προς τον δείκτη MSCI Small Cap με αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το ΝΑΤ αρχίζει να ξυπνάει

-Την ερχόμενη Τρίτη η Υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου και η Διοίκηση του ΝΑΤ (Κ. Τσαγκαρόπουλος) θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τη νέα εφαρμογή «myNAT», με την οποία οι ναυτικοί θα μπορούν, από το κινητό τους τηλέφωνο, να βρίσκουν όλα τα χρήσιμα στοιχεία για την απασχόληση και τη σύνταξή τους: Πόσες άδειες έχουν πάρει, τι ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν καταχωρηθεί, πόσα χρόνια και σε ποιους βαθμούς έχουν υπηρετήσει. Το ΝΑΤ είναι το Αρχαιότερο Ασφαλιστικό Ταμείο της Ευρώπης και το πρώτο στην Ελλάδα που κατάφερε να μηδενίσει -κυριολεκτικά- τις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

H ακρίβεια ψαλιδίζει τις ζωές και των Αμερικανών

-Επειδή όλοι γκρινιάζουμε για την ακρίβεια που υπονομεύει την καθημερινότητά μας, ας ρίξουμε μια ματιά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην οικονομικά προηγμένη αμερικανική οικονομία. Ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στο 3,1%. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική: Η ασφάλιση αυτοκινήτων αυξήθηκε 20,6%. Τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες 9,5%. Οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες ακρίβυναν κατά 6,7%. Η επισκευή αυτοκινήτων 6,5%. Τα ενοίκια κατά 6,1%. Τα τρόφιμα 5,1%. Με απλά λόγια, η ζωή στις ΗΠΑ ακριβαίνει σταθερά και με ρυθμό 3% κατά μέσο όρο, τους τελευταίους 34 μήνες. Ο επίσημος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή περιορίζεται στο 3,1%, αλλά οι τιμές τρέχουν ασταμάτητα, η ακρίβεια παραμένει, ενώ οι μισθοί ζήτημα είναι να έχουν αυξηθεί 10% τα τελευταία 3 χρόνια.