-Χαίρετε, συνεχίζει «τριθεματική» η επικαιρότητα με πρώτο θέμα ενδιαφέροντος την υπόθεση της «μάνας με τα τρία παιδιά», όπου φυσικά έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά του ως θέμα, διότι δεν έχει εξιχνιαστεί ο ρόλος του συζύγου, της αδελφής, τι συνέβη με τα δύο άλλα παιδάκια. Επίσης, αμείωτο είναι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις φρικαλεότητες στην Μπούτσα. Οι Δυτικοί εντείνουν τα μέτρα κατά της Ρωσίας και την αγορά «διατρέχει» μια μη διασταυρωμένη πληροφορία ότι σε νέα (δεύτερη) λίστα με μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών που θα εκδοθεί, θα υπάρχουν και ελληνικού ενδιαφέροντος ονόματα. Ρώτησα πηγή μου στο Μ.Μ. και μου απάντησε με ένα ξερό «ειλικρινώς δεν γνωρίζω, αν έρθει διεθνώς και έχει ονόματα που μας αφορούν θα το μάθουμε κι εμείς τότε». Σωστά, αυτά άλλωστε τα θέματα δεν κρύβονται.

Δεύτερος χειμώνας δεν βγαίνει

-Στο τρίτο θέμα της επικαιρότητας, ο Μητσοτάκης «την ψάχνει» διεξοδικά την υπόθεση του ρεύματος και του φυσικού αερίου ώστε να βρεθεί κάτι αποτελεσματικό για τον καταναλωτή και για τις επιχειρήσεις. Σαφώς και δεν είναι καθόλου εύκολη η λύση γιατί, αν ήταν, θα το είχαν αντιμετωπίσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πάντως, δεύτερος χειμώνας με τέτοιες τιμές δεν βγαίνει κι ας λένε -τρεις φορές την ημέρα- για εκλογές το 2023.

Ορατότητα για 1 με 2 χρόνια

-Την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει περιέγραψε εύστοχα και συνοπτικά ο Ν. Βέττας του ΙΟΒΕ, κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Εμπορίου. Όπως είπε, με όλα αυτά, δηλαδή πανδημία και ενεργειακή κρίση, έχουν συσσωρευτεί παρά πολλά προβλήματα. Χάσαμε μια δεκαετία με την κρίση και πιστεύαμε πως καλύπτοντας το κενό των επενδύσεων και με τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα κερδίζαμε το χαμένο έδαφος. Μετά την πανδημία όμως έρχεται κάτι επικίνδυνο που επιτείνει ο πόλεμος. Ενώ περιμέναμε πως θα είχαμε ορατότητα σε βάθος πενταετίας για τον μετασχηματισμό και την πορεία της οικονομίας με τα σημερινά δεδομένα, δυστυχώς η ορατότητα θα είναι για ένα - δυο χρόνια μπροστά. Για αυτό, κατέληξε, έχει σημασία κάθε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης να χρησιμοποιηθεί στοχευμένα και αποτελεσματικά.

Η Marie Tragas – Karras de Monaco και ο Θανάσουλας

-Πάμε σε κάτι πιο light για να ευθυμήσουμε τώρα, εκείνον τον Θανάσουλα (αλλά και το Πρώτο Θέμα) τον έχει ταράξει στα εξώδικα και τις αγωγές η κυρία Μαρία Καρρά – σύζυγος του αειμνήστου αρχηγού κόμματος, Γεωργίου Τράγκα. Έστειλε μία χθες η Marie Tragas – Karras de Monaco και του λέει μεταξύ άλλων (του Θανάσουλα) «πού βρήκες τη διαθήκη του αειμνήστου συζύγου μου, αφού δεν έχει δημοσιευθεί καν, αλλά έχει μόνο κατατεθεί σε συμβολαιογράφο στο Μονακό;». Εγώ δεν ξέρω, αλήθεια, μάλλον κάποιος την άφησε στο γραφείο του -ανωνύμως, πιστεύω- αλλά αυτό είναι το θέμα; Υ.Γ.: Τζάμπα τα έξοδα σε δικηγόρους, εξώδικα και αγωγές, μην ξοδεύεστε με τέτοια ακρίβεια σε Αθήνα, Μονακό, Παρίσι, Μαϊάμι, Λος Αντζελες κι όπου αλλού έχετε σπίτια και λεφτά.

Γιατί πλακώνονται ΟΤΕ - Vodafone (και λοιπές δυνάμεις)

-Εκεί που έδειχνε σαν να παίζαν όλοι με σημειωμένη τράπουλα, βγήκαν (επιτέλους) τα μεγάλα «μαχαίρια» μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Αιτία, η προ μηνών απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες του σταθερού internet που έχουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι, κάτι που είχε ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της DT, Tim Hοttges, με τον Κ. Μητσοτάκη. Οι υπόλοιποι πάροχοι σχεδόν εξαρχής αντέδρασαν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως το κόστος των αναβαθμίσεων για αυτούς είναι πολύ μεγαλύτερο, παρά τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί, πως συμπιέζεται το περιθώριο κέρδους τους και ότι οι κανόνες δεν ισχύουν το ίδιο για όλους. Έτσι, με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Vodafone στην ΕΕΤΤ επιχειρούν να μπλοκάρουν την έγκριση των νέων εμπορικών πακέτων του ΟΤΕ (ήδη έχει εγκριθεί το 1/3 του συνόλου τους). Από τον ΟΤΕ διαμηνύουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει ουραγός στις ταχύτητες για το ίντερνετ και πως αν κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν επενδύσεις, να μην εμποδίζουν τους υπόλοιπους να το πράξουν. Η ακρόαση των ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή. -Στο μεταξύ η Vodafone από την πλευρά της μπήκε στο παιχνίδι των προσφορών για τηλεφωνικές συνομιλίες προς όλους χωρίς όριο και με χαμηλό κόστος, με την καρτοκινητή. Ανεβάζοντας λίγο το κόστος, ο κάτοχος καρτοκινητής μπορεί να αποκτήσει και πολλά data επιπλέον των δωρεάν κλήσεων. Το ερώτημα είναι αυτονόητο: Αν τελικά επικρατήσουν αυτές οι προσφορές, γιατί κάποιος να είναι συνδρομητής με υψηλό μηνιαίο τέλος στους παρόχους; Μόνο για το roaming, εφόσον ταξιδεύει.

Ανάσταση (μετά το Πάσχα) για τον ΟΔΔΗΧ

Ξαφνικά, μέσα στην ομάδα των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών που θα συνοδεύσουν τον Χρήστο Σταϊκούρα στη Νέα Υόρκη, για το συνέδριο της Capital Link, συμπεριελήφθη και το όνομα του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρη Τσάκωνα. Η στήλη πληροφορείται πως ο στόχος του Έλληνα διαχειριστή του Δημοσίου Χρέους είναι να κλείσει μια καλή συμφωνία, με αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους για να απορροφηθεί, γρήγορα, εύκολα και χωρίς... επιτοκιακές εκπλήξεις ένα ακόμη 10ετές ομόλογο που θα εκδοθεί αμέσως μετά το Πάσχα. Γιατί μετά το Πάσχα; Γιατί τη Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου, η Standard & Poors θα εκδώσει μια νέα αξιολόγηση για την Ελληνική Δημοκρατία που ελπίζεται ότι θα δώσει επιχειρήματα για ένα αξιοπρεπές επιτόκιο δανεισμού. Από τη δική του πλευρά ο Χρήστος Σταϊκούρας θέλει να διατηρήσει αλώβητο το «μαξιλάρι» των 40 δισ. € που έχει χτίσει με τις προσεκτικές εκδόσεις ομολόγων προ του πολέμου. Τώρα που το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου έχει φύγει από το 2% και οδεύει προς το 3%, η νέα μετα-Πασχαλινή έκδοση, θα είναι τόσο μικρή ώστε να περάσει απαρατήρητη αλλά και τόσο σημαντική ώστε να «διορθώσει» προς το καλύτερο την καμπύλη των επιτοκίων…

Έβαλε πλάτη η Αlpha Bank

-Καθοριστική η συμβολή της Αlpha Bank στις εξελίξεις που φέρνει για τη Δυτική Ελλάδα η έναρξη των εργασιών για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου. Η Αlpha Bank ήταν ο συντονιστής (Coordinator) της κοινοπραξίας ελληνικών τραπεζών και εντεταλμένος διοργανωτής (Mandated Lead Arranger) για την ολοκλήρωση σύναψης ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 626 εκατ. ευρώ προς την Ολυμπία Οδό, για τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, με σκοπό την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της και τη χρηματοδότηση της κατασκευής και διάθεσης σε λειτουργία του τμήματος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος.

Η Quest και τα δώρα

Σήμερα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης η Quest Συμμετοχών θα ανακοινώσει αποτελέσματα και η διοίκηση της τα σχέδια για το μέλλον. Η Quest θα βρεθεί πολύ κοντά στον τζίρο 1 δις Ευρώ. Eπειδή τον τελευταίο καιρό η αγορά αγαπά την Quest (τα τελευταία 6 χρόνια η μετοχή έχει…15πλασιάσει την αξία της), συμπεραίνω ότι η διοίκηση θα ανακοινώσει στους… καλομαθημένους μετόχους της, μία επιπλέον χρηματική διανομή, ένα νέο μέρισμα (της τάξης του 0,40€ / μετοχή, επιπλέον του 1,25€ που έχει ήδη μοιράσει. Από την άλλη πλευρά, τόσο οι αναλυτές όσο και οι πελάτες θέλουν να ακούσουν από την διοίκηση του Ομίλου πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν πτωτικά την κατανάλωση προϊόντων που διαθέτει ο όμιλος Quest. Η μετοχή της Quest έχει κερδίσει 65% μέσα στις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Αποκλείουν το σενάριο πανικού

Παρά τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι αγορές κρατούν ψύχραιμη στάση. Παρά τις εισηγήσεις -ακόμη και μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών της χώρας μας- «Sell in May and go away», οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συντηρούν τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ πάνω από τις 890 μονάδες, δίνοντας έμφαση στις μερισματικές αποδόσεις αλλά και στην περιβόητη «αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου» που δημιουργεί νέους πρωταγωνιστές. Φέτος η διανομή μερισμάτων θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο (αυτής της δεκαετίας) αφού -σύμφωνα με τους αναλυτές- οι επενδυτές θα εισπράξουν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου έως και 2,3 δισ. ευρώ που είναι η καλύτερη επίδοση από το 2016. Αυτό που κερδίζουμε σ’ αυτή τη χρηματιστηριακή συγκυρία είναι η ελεγχόμενη μεταβλητότητα. Αυτό που χάνουμε είναι το… ενδιαφέρον. Η συναλλακτική υποτονικότητα δημιουργεί στην αγορά τα πιο βαθιά χασμουρητά… Μέχρι, φυσικά, να ξεκινήσει ξαφνικά η αλλαγή στάσης…

Η ατζέντα Κοντόπουλου

Ψηλά τον πήχη έβαλε ο νέος CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος. Μιλώντας στην εκδήλωση γνωριμίας -που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ομίλου, Γιώργου Χαντζηνικολάου- είπε πως ο σημαντικότερος στόχος του έχει να κάνει με τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών της ΕΧΑΕ μέσω προσέλκυσης νέων εταιρειών και νέων επενδυτών. Μίλησε για την ανάγκη να γίνει πιο ελκυστική η εγχώρια κεφαλαιαγορά δημιουργώντας ένα συνεχές ρεύμα νέων εισαγωγών αλλά και άντλησης κεφαλαίων, ξεπερνώντας τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ρευστότητας και της έλλειψης IPOs. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη μεταμόρφωση και αναβάθμιση της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝΑ) του Χ.Α.