-Χαίρετε, η είδηση της χθεσινής ημέρας μας έρχεται από το Ισραήλ όπου εκεί προεκλήθη πολιτική κρίση κι έπεσε η συμμαχική κυβέρνηση, διότι η βουλευτίνα του δεξιού κόμματος Yamina αποχώρησε επειδή διαφώνησε με την απόφαση του υπουργού Υγείας που επέτρεψε το χαμέτζ (δηλαδή τα δημητριακά με προζύμι) στα νοσοκομεία την περίοδο του Πάσχα, κάτι που απαγορεύει ο εβραϊκός νόμος! Καλομελέτα κι έρχεται στη δικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ ας πούμε, που καλή ώρα… τέτοια εποχή του χρόνου το Πάσχα (ή έστω το 2024) μπορεί να θέλει η Δεξιά να φέρει αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και ο Κατρίνης να λέει (τυχαίο το παράδειγμα) τι είναι αυτά τα ακροδεξιά ρεζιλίκια, ρε σύντροφοι… αποχωρώ από τη συγκυβέρνηση. Μη γελάτε καθόλου γιατί έτσι όπως το βλέπω, θα ξαναζήσουμε «τα γεμιστά της Σίας» και «το ξεμάτιασμα των F16 από τον Πάνο». Αντε γεια…

Ομόλογο Δημοσίου “υπέρ Παντελή”

-Μου λέει μια καλή πηγή ότι η υπόθεση «Αττικός Ήλιος» γίνεται όλο και καλύτερη, ξέρετε αυτή του ξενοδόχου Παντελή-κερδίζω τα πάντα όλα, μονά ζυγά, όλες τις δίκες παντού- Μαντωνανάκη. Εκεί που λέγανε προ διμήνου ότι αποφασίστηκε σε σύσκεψη όλων των αρμοδίων και συναρμοδίων παραγόντων στο Μ.Μ. να θέσουν στον… πολυμήχανο ξενοδόχο τελεσίγραφο να δεχτεί μια λύση που θα ικανοποιεί και το Δημόσιο και τις τράπεζες, αλλά και θα απελευθερώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του, ξαφνικά τους… φώτισε ο Αττικός Ηλιος και πάμε για μια απόφαση «θαύμα». Λένε λοιπόν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα περί τα 300 εκατ. ευρώ (ναι, μάλιστα, καλά διαβάσατε) υπέρ ενός ιδιώτη, του κ. Μαντωνανάκη, για να αποπληρώσει (με haircut) τον τραπεζικό του δανεισμό και θα του μείνουν και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το Lagonisi Resort. Κάποιοι λένε ότι στην απόφαση ίσως να αναφέρεται ότι πρέπει να επενδύσει στο ξενοδοχείο, αλλά αυτό είναι μάλλον μια… μάλλον ασήμαντη λεπτομέρεια. Ειλικρινά, εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να «εκδώσει χρέος» το ελληνικό Δημόσιο για ιδιώτη και μάλιστα για μια τέτοια υπόθεση, αλλά θα περιμένω να διαψευστώ.

Τα παγωμένα deals

-Σύμφωνα με καλή πηγή από το εξωτερικό, που έχει εικόνα των εσωτερικών διεργασιών από πρώτο χέρι, τα σχέδια για placements στις τράπεζες μπήκαν στον πάγο μαζί με το σχέδιο να πουληθεί κι ένα ποσοστό της ΔΕΗ. “Δεν με έκανες σοφότερο” παρατήρησε η στήλη για να πάρει την απάντηση: “Ναι, αλλά μαζί με αυτά σταμάτησε και ένα deal με απόσχιση που δούλευαν στον τραπεζικό κλάδο”. Ώπα...

Tι ψάχνει ο Χ. Μεγάλου στα Γιάννενα

-Μία από τις ειδήσεις που έβγαλε η παρουσίαση του Business Plan της Τράπεζας Πειραιώς στο Λονδίνο, είναι η σύμπραξή της με τις εταιρείες Natech A.E. και Neptune International AG για τη δημιουργία μιας ψηφιακής τράπεζας η οποία θα προσφέρει προϊόντα Banking-as-a-Service (BaaS), Buy-Now-Pay-Later (BNPL) και μια σειρά από χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα προσφέρονται με αμιγώς ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. O CEO της Πειραιώς ανακάλυψε αυτή τη μικρή high tech εταιρεία του Θανάση Ναυρόζογλου που λειτουργεί στα Γιάννενα μακριά από τα «κέντρα εξουσίας», μαζί με τη Neptune Intl στην οποία έχει επενδύσει και το Family Office της Μαριάννας Λάτση. Η Neptune International εδρεύει στην Ελβετία, είναι μια ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων και παροχής συμβουλών που εστιάζει σε αποτελεσματικές τεχνολογίες και real assets. Πειραιάς-Αθήνα-Γιάννενα-Ζυρίχη, ένα τσιγάρο δρόμος.

Το χρυσάφι της Ιntrum

-Καθαρό χρυσάφι αποδεικνύεται η διαχείριση των κόκκινων δανείων και αυτό εξηγεί γιατί στην αγορά δόθηκαν (και δίνονται) σκληρές μάχες για την απόκτηση χαρτοφυλακίων NPLs. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η στήλη βλέποντας τα οικονομικά αποτελέσματα της Intrum Hellas. Η εταιρία, παρά τις πανδημίες, τα ενεργειακά κόστη, τους πολέμους και όλα τα άλλα στραβά που μας έτυχαν, κάνει μεγάλους τζίρους και βγάζει εντυπωσιακά κέρδη. Συγκεκριμένα, στο εννεάμηνο 2021 η Intrum Hellas είχε κύκλο εργασιών ύψους 124,2 εκατ. και καθαρά κέρδη 33,2 εκατ. ευρώ. Και αφού οι δουλειές πάνε τόσο καλά, το ΔΣ της Intrum Hellas αποφάσισε τον περασμένο Οκτώβριο να διανείμει προμέρισμα 30 εκατ. ευρώ στους μετόχους της. Στη χρήση 2020 η Intrum Hellas έκανε κύκλο εργασιών 165,4 εκατ. και τα καθαρά της κέρδη έφτασαν τα 52,7 εκατ. ευρώ. -Εξαιρετικές επιδόσεις, αν λάβουμε υπόψη πως η Intrum Hellas απασχολεί 1.006 εργαζόμενους, μισθώνει 20 υποκαταστήματα και τον Σεπτέμβριο 2021 το σύνολο των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων που είχε (από την Τράπεζα Πειραιώς) ανερχόταν σε περίπου 26 δισ. ευρώ. Η στήλη υπολογίζει ότι τα μηνιαία έσοδα της Ιntrum Hellas τόσο το 2020 όσο και στο εννεάμηνο του 2021, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 13,8 εκατ. ευρώ. Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη της Intrum Hellas λάβετε υπόψη ότι το 2020 πάνω από 50 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη είχαν μόνον δέκα εισηγμένες εταιρίες, (με τον Καρέλια να είναι στη 10η θέση, με 54 εκατ.) ενώ φαντάζεστε ότι στις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας είναι βαριά ονόματα, όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΤΕΝΕΡΓΑ κλπ. Συνεπώς, καταλήγω ότι αυτά που φημολογούνται τελευταία στην αγορά, πως δήθεν εκεί στην παγωμένη Στοκχόλμη δεν είναι ικανοποιημένοι, επειδή η Intrum Hellas δεν πήρε υπό διαχείριση και άλλα χαρτοφυλάκια δανείων, είναι ανοησίες αφού τα νούμερα μιλάνε...

Πήραν τους δρόμους ο ΤΙΤΑΝ και ο Fourlis

ΤΙΤΑΝ και Fourlis είναι δύο ομολογουμένως «παραμελημένες» εταιρείες του Χρηματιστηρίου που δεν επωφελήθηκαν από την ανοδική τάση και τώρα υποφέρουν από την επενδυτική αδράνεια που προκαλεί ο πόλεμος. Μαθαίνω λοιπόν ότι οι διοικήσεις των δύο Ομίλων βγήκαν στην αγορά και προσπαθούν να διεθνοποιήσουν το μετοχολόγιό τους. Ειδικά ο ΤΙΤΑΝ, προσέλαβε εξειδικευμένη εταιρεία που διερευνά τη φήμη και την απήχηση του ονόματος στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, με ερωτηματολόγια σε οικονομικούς δημοσιογράφους, διαχειριστές κεφαλαίων, αλλά και επενδυτές. Αντίστοιχα, η διοίκηση της Fourlis επενδύει περισσότερο στην προοπτική των σχεδίων που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί και τις προσδοκίες για επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού μετά τη λήξη του πολέμου.

Ένα ομολογιάκι ως 2 δισ. να φτιάξει η καμπύλη

Με πολύ προσεκτικά βήματα θα κινηθεί ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να «διατηρήσει επαφή με τις αγορές» αμέσως μετά το Πάσχα. Η Ελληνική Δημοκρατία θα εκδώσει ένα ομόλογο όχι μεγαλύτερο των 2 δισ. ευρώ, ελπίζοντας ότι τόσο οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 14 Απριλίου όσο και η αξιολόγηση της Standard & Poors στις 22 του μήνα, θα βοηθήσουν το κλίμα. Στο ΥΠΟΙΚ ψάχνουν για ρευστότητα, χωρίς όμως να επιβαρύνει το Χρέος. Σήμερα το 10ετές ομόλογο τιμολογείται 2,6% (5/4). Οι δανειακές ανάγκες του Κράτους ανέρχονται σε 24,8 δισ. και το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καλύψει 8 δισ. ευρώ σε αποπληρωμές ομολόγων, 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους, να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα των 2,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει 4,3 δισ. για τις υποχρεώσεις του Κράτους. Ζαλιστήκατε;

Όταν ο Σωκράτης μαζεύει λεφτά για τη Holding

-Στην αγορά ψιθυρίζεται έντονα ότι, αυτή την εποχή, η πρώτη προτεραιότητα του Σωκράτη Κόκκαλη είναι να ενισχύσει κεφαλαιακά όσο περισσότερο μπορεί την εταιρεία Holding του Ομίλου Ιντρακομ. Στο πλαίσιο αυτό θα είναι σημαντική η ενημέρωση που θα κάνει η διοίκηση της Intralot στους επενδυτές και τους αναλυτές όσον αφορά τις εξελίξεις στο σχέδιο για την εισαγωγή των μετοχών της αμερικανικής θυγατρικής της Intralot USA, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μέσω αυτής να ξεκινήσει η διευθέτηση των υποχρεώσεων της μητρικής. Μετά την εισαγωγή -μέσω SPAC- των μετοχών της Novibet στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες του Σωκράτη Κόκκαλη για περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Intracom Holdings από τα έσοδα της πώλησης των μετοχών της Intralot USA.

Τα νούμερα της Novibet

-Με την ευκαιρία, αφού η συζήτηση ήρθε στα τυχερά παιχνίδια να σας πω ότι με το σχέδιο της Novibet να μπει στο Nasdaq, έπεσε φως και στα οικονομικά της στοιχεία. Για το 2022 η εταιρεία online gaming που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Μάλτα αναμένει καθαρά έσοδα 156 εκατ. δολαρίων και EBITDA 20 εκατ. δολαρίων. Η είσοδος στην αμερικανική αγορά που γίνεται μέσω συγχώνευσης με την ήδη εισηγμένη Artemis Strategic Investment Corporation, εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC), θα αλλάξει όπως είναι λογικό και τις μετοχικές ισορροπίες στη Novibet. Το ποσοστό του ιδιοκτήτη της Novibet Ροδόλφου Οντόνι μετά τη συγχώνευση θα διαμορφωθεί μεταξύ 55,5% και 72,5% της εταιρείας, ανάλογα με την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης και του earnout (ρήτρα υπερβάλλοντος κέρδους) που προβλέπονται.

Lamda: 374 εκατ. από τον Πύργο και 190 εκατ. από τις βίλες

-To τελευταίο update για την επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό αναφέρει πως στα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί το 80% του συνολικού όγκου των κτιρίων προς κατεδάφιση στο Ελληνικό, ενώ το υπόλοιπο 20% θα κατεδαφιστεί κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων υποδομών της πρώτης φάσης του έργου. Η Lamda, που ανακοίνωσε χθες οικονομικά αποτελέσματα για το 2021, δίνει επίσης στίγμα και για τις προκαταβολές και τις κρατήσεις στον Marina Tower και τις παραθαλάσσιες βίλες. Για τα διαμερίσματα του Πύργου κατοικιών της μαρίνας λοιπόν, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου 3/4 τής προς πώληση επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα 374 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Αντίστοιχα, στις παραθαλάσσιες βίλες έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

ΜLS: Ούτε ένα γράμμα

-Και επειδή σήμερα η στήλη έχει πάθει ίλιγγο από τα εκατομμύρια, το γυρνάμε τώρα στη δυστυχία: Ούτε καν στον κόπο να ενημερώσει το Χρηματιστήριο για την αδυναμία να συγκληθεί η συνέλευση των ομολογιούχων της δεν είχε μπει μέχρι χθες το βράδυ η MLS. Η απαιτούμενη απαρτία -όπως αναμενόταν- δεν επιτεύχθηκε, αφήνοντας έτσι χώρο στον βασικό μέτοχο να δώσει το παρών. Ακόμη και ομολογιούχοι που είχαν ενημερώσει ότι θα παραβρεθούν στη συνέλευση της MLS δεν πήγαν στη Θεσσαλονίκη. Μόνο με καταγγελία, ως καταχρηστικών, των όρων του ομολογογιακού μπορεί να υπάρξει φως, ώστε η εταιρεία στη συνέχεια να πάρει προσωρινή προστασία και να εγκριθεί ένα πλάνο εξυγίανσης. Δύσκολο, βέβαια, γιατί η παρούσα κατάσταση φαίνεται να βολεύει κάποιους, όχι όμως και τους επενδυτές που κλαίνε τα λεφτά τους.