-Χαίρετε, το τραβάει ο Ερντογάν… όσο πάει, πιθανότατα γιατί έτσι θεωρεί ότι αυξάνει τη δημοτικότητά του ενόψει εκλογών στην Τουρκία, αλλά αυτό που συμβαίνει -η αλήθεια, για πρώτη φορά τόσο έντονα- είναι ότι… λαμβάνει πίσω από την ελληνική πλευρά ό,τι ακριβώς δίνει, με ανάλογα σκληρές απαντήσεις. Θα το έχουμε αυτό το δύσκολο ματς μέχρι το τέλος…

Ο ματιασμένος

-Τον ματιάσανε τον Πιερρακάκη εκεί στη Νάξο. Δεν εξηγείται αλλιώς που γύρισε με μπαταρισμένο αστράγαλο και επιγονατίδα, αυτός ο Άδωνις που τον αποκάλεσε «υπουργάρα»… και μπαμ. Πάρ' τον κάτω. Περαστικά, ευχόμεθα.

False alarm για Tράπεζα Πειραιώς

-Και ανοίγουμε το κεφάλαιο των νέων της αγοράς με τη φημολογία που σέρνει στην πιάτσα για την Τράπεζα Πειραιώς. Πράγματι καταγράφηκε κινητικότητα από την ΙΟΝ Investment Group. Ο CEO της συγκεκριμένης εταιρίας εμφανίστηκε πριν από έναν μήνα στην Αθήνα και πραγματοποίησε μια τουρνέ επισκέψεων σε πρώην τραπεζίτες, κεφαλαιούχους, επιχειρηματίες κ.λπ. συζητώντας μαζί τους το σενάριο να αγοράσουν σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο, από τις επαφές που έγιναν διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε το ειδικό βάρος που απαιτεί ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Ούτε τα διαθέσιμα κεφάλαια, ούτε ένας επενδυτικός συνασπισμός που θα υποστήριζε αποτελεσματικά την απόβαση της Τράπεζας Πειραιώς. Κατόπιν αυτών, η στήλη κηρύσσει false alarm. Υ.Γ.: Στην παραπάνω εκτίμηση συγκλίνουν τόσο άνθρωποι που δέχθηκαν επίσκεψη και άκουσαν προτάσεις, όσο και ο ανταγωνισμός της Τράπεζας Πειραιώς που ούτως ή άλλως παρακολουθεί στενά την πιάτσα μέσω έγκυρων πηγών, αλλά και διαθέτει την εμπειρία να αξιολογεί σωστά τις καταστάσεις.

Το στραβόξυλο... των θεσμών

-Πάντοτε υπάρχει ένας καθηγητής που είναι στραβόξυλο. Ένας στριμμένος άνθρωπος που πιστεύεις ότι υπάρχει μόνο και μόνον για να σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Αυτό ακριβώς έχουν πάθει οι τράπεζες με το Single Resolution Board (SRB), έναν οργανισμό της ΕΕ που υφίσταται από το 2015 στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης και λειτουργεί ως αρχή εξυγίανσης. Ο SRB λοιπόν -που συμμετέχει σε αυτό που αποκαλούμε «θεσμοί»- μας έρχεται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα και, αντίθετα από όλους τους άλλους θεσμούς που κατανοούν την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας, επιμένει σώνει και καλά να εκδώσει φέτος η κάθε συστημική τράπεζα στα πλαίσια των MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων) ομόλογα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Είναι ο θεσμός που έχει κολλήσει, δεν συμφωνεί να παραταθεί η έκδοση (καθώς η προθεσμία συμμόρφωσης των ελληνικών τραπεζών είναι για το τέλος 2025) και ζητά οι εκδόσεις των ομολόγων να γίνονται σταδιακά κάθε έτος ως το '25. Η απαίτηση αυτή σημαίνει πως οι τράπεζες (στην καλύτερη περίπτωση) θα πρέπει για τα 500 εκατ. να επωμιστούν ένα επιτόκιο της τάξης του 7%. Βέβαια, ο SRB δεν μπορεί να εξαναγκάσει τις τράπεζες να υποκύψουν στην απαίτηση, αλλά είναι αυτή εποχή να έχεις έναν επόπτη απέναντί σου;

Στην ΑΒΑΞ δεν πουλάνε σωστά τον εαυτό τους

-Τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει στο μετρό προς τον Πειραιά τους τρεις νέους σταθμούς, ένα έργο που ολοκλήρωσε η κατασκευαστική ΑΒΑΞ. Μου φαίνεται ότι στην ΑΒΑΞ δεν πουλάνε σωστά τον εαυτό τους, γιατί ενώ είναι σημαντικός και μεγάλος παίκτης στον κλάδο και διαχειρίζεται πολλές και δύσκολες δουλειές, αδικείται χρηματιστηριακά. Κατ΄ αρχήν στην ΑΒΑΞ κάνουν δημόσια έργα: Παρέδωσαν τον αγωγό IBG, τώρα παραδίδουν τους σταθμούς του μετρό, κατασκευάζουν τη γραμμή 4 του μετρό (προϋπολογισμού 1,2 δισ. χωρίς ΦΠΑ), έχουν πάρει την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, όπως και πολλές άλλες εργολαβίες για υποδομές στο Ελληνικό, με τη Μυτιληναίος ανέλαβαν το -προϋπολογισμού 350 εκατ.- fly over της Θεσσαλονίκης (το πιο καλό από τα έργα νέας γενιάς), έχουν το οδικό έργο Άμφισσα - Μπράλος 250 εκατομμυρίων και άλλα πολλά. Ταυτόχρονα, συμμαζεύουν συνεχώς την εταιρία. Μόνον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο μείωσαν κατά 120 εκατ. τον δανεισμό και έχουν προγραμματίσει να μειωθεί επιπλέον 150 εκατ. ο δανεισμός την επόμενη διετία από τα μερίσματα της Αττικής Οδού. Η εταιρία μπαίνει σε έναν καλύτερο δρόμο, αλλά η πρόοδος δεν αντανακλάται στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Κι επειδή την ουσία την έχουν, χρειάζεται τώρα να φωτίσουν και την εικόνα.

Οι «ανασχηματισμοί» και το «κανονάκι» των Μαρινόπουλων

-Μπορεί το ενδιαφέρον για τους ανασχηματισμούς να εστιάζεται διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και οι εταιρείες δεν πάνε πίσω. Όσοι αναγνώστες διαθέτουν γερή μνήμη θα θυμούνται την αποκάλυψη στις 22 Απριλίου 2022, ότι παραιτήθηκε -μέσω εξωδίκου- από τη θέση τού εκτελεστικού Προέδρου της «Αδελφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών» ο Γεώργιος Μήτραινας, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής διαφόρων υπό εξυγίανση ή διάσωση εταιρειών, ενώ καιρό τώρα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της (επίσης υπό εξυγίανση και αναδιάρθρωση) Euromedica. Όμως, «έχει ο καιρός γυρίσματα». Γιατί ο κ. Μήτραινας, από τις 18 Αυγούστου, επέστρεψε -έστω για λίγο- στην «Αδελφοί Μαρινόπουλοι» μέσω… δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, με την απόφαση 1986/2022 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στην εταιρεία, η οποία αποτελείτο από τον Γεώργιο Μήτραινα ως Πρόεδρο και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., και τους Απόστολο Καλογεράκο, Σπύρο Σπυρόπουλο και Σταύρο-Κωνσταντίνο Παπασπύρου ως μη εκτελεστικά μέλη. Μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε ομόφωνα στον Πρόεδρό του, Γεώργιο Μήτραινα, «τη διενέργεια όλων των πράξεων, οι οποίες απαιτούνται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, για τη διαχείριση των επειγουσών εταιρικών υποθέσεων της εταιρείας, την εκπροσώπησή της έναντι τρίτων, την παραλαβή και επίδοση κάθε δικογράφου και κάθε εξωδίκου ή άλλου εγγράφου απευθυνόμενου στην εταιρεία, την εκπροσώπηση της εταιρείας στη συζήτηση αγωγών ή άλλων ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον παντός δικαστηρίου και στην αναγκαστική εκτέλεση των αποφάσεων που θα εκδοθούν». Πρόκειται για «κανόνι» ή έστω «κανονάκι» σε σχέση με το «ένδοξο» παρελθόν της «Αδελφοί Μαρινόπουλοι» ή έτσι μου φαίνεται; Θυμίζω ότι η εταιρεία υπέβαλε αίτημα εξυγίανσης το 2020 που πρωτόδικα απορρίφθηκε και μετά προχώρησε σε έφεση. Έχουμε, όμως, και συνέχεια. Γιατί, στην πολύπαθη «Αδελφοί Μαρινόπουλοι» είχαμε πολύ πρόσφατα έναν… ριζικό «ανασχηματισμό». Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση, που έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε ότι η προηγούμενη «προσωρινή» διοίκηση μας «αποχαιρέτισε» και εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Σε αυτό συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Λιούλιος ως Πρόεδρος, καθώς και οι Κωνσταντίνος Δικαιούλιας και Αικατερίνη Ζουγανέλη ως μέλη. Τι να πούμε εμείς; Σιδεροκέφαλοι και… καλή τύχη.

Καλά θα ήταν να είχαν πωλητήριο μόνον τρεις χρηματιστηριακές

-Δεν σας τα είπα καλά με τις τρεις χρηματιστηριακές εταιρίες που είναι προς πώληση. Έσφαλα και οφείλω να επανορθώσω: Δεν είναι τρεις οι εταιρίες που έχουν πωλητήριο, αλλά πέντε. Και δεν θέλω να το ψάξω παραπάνω γιατί φοβάμαι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί...

Το distress deal της Προοδευτική

-Ένα distress deal έγινε σχετικά αθόρυβα τις προηγούμενες ημέρες. Αφορά την Προοδευτική, άλλοτε μεγάλη δύναμη του κατασκευαστικού κλάδου που συμφώνησε για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο του LDA Capital Group που αποτελεί έναν όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων με έδρα στο Λος Άντζελες. Η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση σε βάθος τριετίας έως 20 εκατ. ευρώ για την Προοδευτική μέσω σταδιακών αυξήσεων κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση. Η εταιρεία χρειάζεται νέα κεφάλαια για να αφήσει στο περιθώριο την παραδοσιακή της δραστηριότητα και να μπει και αυτή στις ΑΠΕ και γενικότερα στις «πράσινες λύσεις». Το project τρέχει με νέα διοίκηση υπό τον Γιώργο Κοντολάτη και αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση, αφού η Προοδευτική εδώ και καιρό έχει μηδέν (κυριολεκτικά) έσοδα, οι υποχρεώσεις και τα έξοδα τρέχουν, ενώ υπάρχουν διεκδικήσεις τρίτων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια και η ίδια η Προοδευτική διεκδικεί αποζημιώσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, αλλά και άλλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Τα λουλουδάκια της κυρίας Καίτης Κουτσολιούτσου στο σπιτάκι στις Σπέτσες

-Αρκετά δραστήρια είναι στο Ιnstagram η Καίτη Κουτσολιούτσου και έτσι μπορούμε και όλοι εμείς να θαυμάσουμε τις υπέροχες φωτογραφίες από τη βίλα στις Σπέτσες. Ξέρετε, εκείνη που έχει δεσμευτεί με δικαστική απόφαση αλλά το περασμένο καλοκαίρι νοικιάστηκε έναντι 15.000 ευρώ ημερησίως όπως γράφτηκε στην οικογένεια του Παύλου Γλίξμπουργκ και της Μαρί Σαντάλ. Και που προφανώς κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε για το αν η ενοικίαση είναι νόμιμη σε ένα ακίνητο που έχει δεσμευτεί δικαστικά. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, εδώ η δίκη για τη Foli Follie έχει καταντήσει φάρσα γιατί απεργούν οι δικηγόροι. Τέλος πάντων, στην περίφημη βίλα μετά το πριγκιπικό ζεύγος, τις διακοπούλες τους έκαναν οι Κουτσολιούτσοι ενώ συνεχίζουν να την επισκέπτονται και θαυμάσαμε και τη μοναδική θέα στο πέλαγος υπό το φεγγαρόφως και τον υπέροχο ανθοστολισμό των διαφόρων χώρων του mansion που δεσπόζει στον κόλπο της Ξυλοκέριζας… Στολισμοί που μόνον από τα λουλουδάκια του κήπου της βίλας δεν φαίνεται να έγιναν. Και εδώ υπάρχει το ερώτημα: εφόσον τα περιουσιακά στοιχεία των πρώην ιδιοκτητών της Folli Follie έχουν δεσμευτεί, πώς συνεχίζουν την υψηλοτάτου επιπέδου διαβίωσή τους; Μόνο ο καθαρισμός των τεράστιων εγκαταστάσεων του σπιτιού στις Σπέτσες και η φροντίδα των κήπων κοστίζει ένα σωρό λεφτά, αν μη τι άλλο. Για να μην πούμε για τα τεράστια έξοδα σε δικηγορικά γραφεία. Ο Τζώρτζης, πάντως, έχει προσαρμοστεί αφού το πατίνι δεν πρέπει να έχει πολλά έξοδα.