-Χαίρετε, αυτοί οι… δύσμοιροι οι βουλευτές και κυρίως οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν προλαβαίνουν τις λαχτάρες που τους κάνει ο Μητσοτάκης. Από εκεί που ξαμολήθηκαν για προεκλογική εκστρατεία καλοκαιριάτικο, τώρα πρέπει να αρχίσει… το καρδιοχτύπι για τον ανασχηματισμό. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, αφού δεν έχει εκλογές τώρα, έχει ανασχηματισμό, κάποια στιγμή. Το πότε, φυσικά, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είχε προαναγγείλει εδώ και ημέρες στους «δικούς του» ότι θα πάει για τέλος της τετραετίας και είχε αναπτύξει και το σχετικό σκεπτικό.

Oι τράπεζες, το short covering και η Fitch

-H κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού για τις εκλογές αφαίρεσε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού ρίσκου που επιβαρύνει τον τελευταίο καιρό την ελληνική οικονομία. Το Χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά με ένα γενναίο κι έξυπνο short covering στις μετοχές του FTSE25, ύστερα από 10 δύσκολες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Kύριος μοχλός οι τράπεζες, οι διοικήσεις των οποίων έχουν πάρει την απόφαση να αναδείξουν τα καλά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα δείξουν αντοχή στα έσοδα, ευελιξία στην κρίση και συνεχή αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. Απόψε αργά το βράδυ, τα ίδια αναμένεται να πει και η Fitch. Οι πιθανότητες, όμως, αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα είναι μετρημένες, παρά το γεγονός ότι - θεωρητικά, τουλάχιστον - δεν είμαστε, πια, σε προεκλογική περίοδο. Αν όμως μας προϊδεάσει για μια θετική έκπληξη μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, τον Αύγουστο, τότε το κλίμα θα είναι διαφορετικό.

To CVC επιμένει ελληνικά

-Μεγάλο γκελ έκανε στην αγορά η είδηση του newmoney ότι το CVC Capital θα διπλασιάσει (από 1,5 σε 3 δισ. ευρώ) τις επενδύσεις του στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη 5ετία, σχεδιάζοντας -μεταξύ άλλων- και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο των τριών πυλώνων της VIVARTIA, δηλαδή της Dairy Holdings (ΔΕΛΤΑ), της Frozen Holdings (Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη, Χρυσή Ζύμη) και της Food Services Holdings (Goody’s, Everest, Flocafe). Ασφαλώς δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο, αλλά σε βάθος τριετίας, πλην δίνει το στίγμα των προθέσεων του fund, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μας. O επικεφαλής της ελληνικής ομάδας της CVC βλέπει πολύ μέλλον στην αγορά των τροφίμων και ετοιμάζεται να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Δωδώνη, ενώ ο σχεδιασμός φαίνεται πως περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ, όπου το παράθυρο για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού του fund (κατέχει σήμερα το 10%) του μετοχικού κεφαλαίου είναι ανοικτό.

Οι Δανοί της Orsted

-Τον γύρο της αγοράς κάνει η πληροφορία πως έχουμε done deal της Cenergy με τους Δανούς της Orsted. Η μετοχή της ελληνικής εταιρείας χθες έκλεισε στο +12,73% και της Orsted στο 2,53%. Η επένδυση για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής υποβρυχίων καλωδίων για υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να φθάσει στα 250 εκατ. δολάρια, με το funding να προέρχεται από τους Δανούς. Η συμφωνία αν κλείσει αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για τον όμιλο Στασινόπουλου καθώς συμμαχεί με τον Νο1 παίκτη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, αποκτά παρουσία στις ΗΠΑ, διευρύνει καθοριστικά το παραγωγικό της εκτόπισμα, ενώ θα ενισχύσει αισθητά τη λειτουργική κερδοφορία.

Το φθινόπωρο

-Μου λένε ότι ο Πέτρος Σουρέτης θα αποχωρήσει από την Intrakat το φθινόπωρο και όχι τώρα, εκτός αν πάει νωρίτερα σε κάποιον μεγάλο όμιλο που έχει «πέσει προς συζήτηση» το όνομά του, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Τώρα και... οινοποιεία στο σφυρί!

-Με τη συναλλαγή Tethys (ξενοδοχεία) να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του, μιας και το αργότερο έως το τέλος Ιουλίου θα έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής, η Intrum σχεδιάζει ήδη το επόμενο κλαδικό χαρτοφυλάκιο που θα βγάλει προς πώληση. Όπως είναι γνωστό, οι τομείς που φέρεται να έχει βάλει στο μικροσκόπιό της είναι αυτοί των logistics και των τροφίμων, με τα οινοποιεία να καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στα σχέδιά της. Πρόκειται, άλλωστε, για μία αγορά που, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «είναι κατακερματισμένη, μικρή σε μέγεθος, στήθηκε από επιδοτήσεις και φέρει βαθύτερο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας». Αν και το συγκεκριμένο project θεωρείται μάλλον δύσκολο να προλάβει να έχει βγει στην αγορά μέχρι τέλος του 2022, εντούτοις στην Intrum έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, αναγνωρίζοντας πως αυτό που χρειάζονται τα οινοποιεία – όπως άλλωστε και τα ξενοδοχεία – είναι κεφάλαιο, τεχνογνωσία και οικονομίες κλίμακος.

Πάει παντού, αλλά όχι Χίλτον

εκτόξευση της τουριστικής κίνησης έχει ενισχύσει σημαντικά και την Aegean που πλέον έχει πληρότητες οι οποίες προσεγγίζουν τα προ-πανδημίας επίπεδα, ενώ επιπρόσθετα βελτίωση σημειώνεται και στα έσοδα ανά πτήση. Η εταιρεία -που προχώρησε επίσης και στην πλήρη μεταφορά όλων των υπηρεσιών της, εμπορικών, οικονομικών και τεχνικών, σε κτίριο του «Ελευθέριος Βενιζέλος»- τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος της πανδημίας. Πάντως, συμμετοχή στο Χίλτον δεν έχει, όπως θεώρησε κάποιος μέτοχός της στη γενική συνέλευση. «Δεν υπάρχει συμμετοχή στo Hilton της Aθήνας (το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση ανακατασκευής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024) ούτε σαν Aegean ούτε σαν κάτι άλλο», ήταν η απάντηση του Ευτύχη Βασιλάκη σε σχετική ερώτηση μετόχου. Ο πρόεδρος της Αegean έχει συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΜΕΣ, της εταιρείας που διαχειρίζεται την Costa Νavarino και είναι μαζί με τον όμιλο Olayan εκ των βασικών μετόχων της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτριας του ακινήτου του πρώην Ηilton Aθηνών.

Αποφασίζει το ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό

-Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει για την επόμενη φάση του διαγωνισμού που αφορά την 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Ο μεγάλος διαγωνισμός, ο οποίος συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον οκτώ υποψηφίων, περνά στον επόμενο γύρο ο οποίος είναι η προεπιλογή των εταιρειών που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για την ουσιαστικότερη φάση της διαδικασίας, η οποία προσδιορίζεται για τη νέα χρονιά, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις και πιθανές σφήνες στα σχήματα που διεκδικούν το χρυσό συμβόλαιο. Μεταξύ αυτών είναι και η Ιντρακάτ, που οι πληροφορίες την έφερναν να έχει ξεκινήσει από καιρό τις συζητήσεις με δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα. Αν τελικά προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, καθώς από δω και πέρα τα… κουμάντα στον κατασκευαστικό όμιλο κάνουν άλλοι.

Τι είπε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές

-Ένα μικρό διακριτικό κοκτέιλ πάρτι προσέφερε, στους αναλυτές και θεσμικούς διαχειριστές, προχθές η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Μεταξύ τυριού και αχλαδιού μάθαμε ότι τα έσοδα από τόκους και προμήθειες δεν πάνε άσχημα, τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση λόγω της κρίσης δεν ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, οι τιτλοποιήσεις προχωρούν κανονικά και η δύσκολη κατάσταση στην αγορά των ομολόγων θεωρείται προς το παρόν διαχειρίσιμη. Στη Eurobank, επειδή η διοίκηση τα έχει ήδη πει αυτά στους αναλυτές, την ερχόμενη Τρίτη, στο πάρτι των 30ών γενεθλίων της τράπεζας, μαζί με το βιβλίο του Χρ. Γκόρτσου και την ομιλία Παπαδήμου, θα ακουστεί για πρώτη φορά, ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του αείμνηστου Γόντικα να συζητά με τον καπετάνιο Γιάννη Λάτση για την καινούργια -τότε- τράπεζα, την «Ευρωεπενδυτική», που μόλις γεννιόταν…

Η νέα εποχή της ΙΟΝ και η πώληση στη Βουλγαρία

-Παρά τις αντίξοες συνθήκες η ΙΟΝ εισέρχεται στην εποχή Θεοδωρόπουλου, υπό τις καλύτερες συνθήκες. Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα, όλες οι οικονομικές επιδόσεις κατά το 2021 κινήθηκαν ανοδικά, με τις πωλήσεις να φτάνουν στα 121,69 εκατ. από 118,9 εκατ. το 2020, και με τα κέρδη προ φόρων να αυξάνονται σε 13,2 εκατ. από 11,7 εκατ. Η αύξηση προήλθε από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς στην Ελλάδα οι πωλήσεις ήταν περίπου ίδιες. Στην έκθεση του Δ.Σ. τονίζεται ότι «το 2022 χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα λόγω των πολλαπλών προκλήσεων που έχουν προκύψει σε αρκετά πεδία» (πληθωριστικές πιέσεις, ενεργειακή κρίση, πανδημία, γεωπολιτική αστάθεια λόγω του πολέμου της Ουκρανίας), αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στις μετοχικές ανακατατάξεις. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πάντως ότι από τις μετοχικές αλλαγές που σηματοδοτεί η είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου θα εξαιρεθεί η θυγατρική Interion A.D. στη Βουλγαρία. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η Γενική Συνέλευση της εταιρείας χορήγησε προς 4 μέλη του Δ.Σ. την ειδική άδεια που απαιτείται για τη σύναψη σύμβασης πώλησης και μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της Interion A.D., με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ.

Ίμπιζα, Ντουμπάι, τώρα και Mykonoooos

-Και επειδή η στήλη επιτελεί πάνω από όλα κοινωνικό έργο, έρχεται και Σαββατοκύριακο, να ενημερώσουμε τους λάτρεις των κοκτέιλ, τους γαστρονομικούς afficionados, τους jet setters και τους απαιτητικούς ταξιδιώτες της στήλης, πως έχουμε ένα ηχηρό opening - που αλλού, στη Μύκονο - του παγκόσμιου brand «La Cantene du Faubourg», γνωστό ήδη από την Ίμπιζα και το Ντουμπάι. Το διεθνές κοσμοπολίτικο εστιατοριακό brand μόλις προσγειώθηκε στον Ορνό «επεκτείνοντας την παρουσία του στους πιο λαμπερούς προορισμούς της Ευρώπης», με τον εστεμμένο και με αστέρι Μichelin Γάλλο corporate chef, Gilles Bosquet, επικεφαλής της 20μελούς ομάδας στην κουζίνα.