-Χαίρετε, τώρα ο μήνας έχει 7 Ιουλίου, κατακαλόκαιρο θα έλεγα, κόψανε και τα μποφόρ και είναι καιρός για μπάνιο και κανένα ουζάκι στην παραλία, οπότε οι συζητήσεις στη Βουλή πέφτουν… ολίγον βαριές. Όμως ξεχωρίζω - εκτός από τα δυο θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αυξήσεις συντάξεων μετά από 12 χρόνια - και τη βασική του επιχειρηματολογία για τις εκλογές. Το βασικό ή ένα από τα βασικά του σλόγκαν όποτε πάει για εκλογές λοιπόν, φαίνεται ότι θα θέσει ένα δίλημμα στον κόσμο. Κάτι σαν «στις ταραγμένες εποχές που ζούμε, που η μια κρίση (πανδημία) διαδέχεται την άλλη (πόλεμος, ενεργειακή έκρηξη τιμών, tουρκική απειλή) ποιον θέλετε να σας κυβερνήσει, εμένα ή τον Τσίπρα;». Κάπως έτσι φαντάζει το μοτίβο των εκλογών, οι οποίες επαναλαμβάνω είναι κάτι σαν 50%-50% να γίνουν το φθινόπωρο ή την Άνοιξη του 2023.

Ταμβακάκης – Θεοδωρόπουλος συνεχίζουν απτόητοι

-Έχουν εκπονήσει κοινή στρατηγική για τη διαχείριση της κρίσης. Πήραν την απόφαση από κοινού να μη σταματήσουν το επενδυτικό τους σχέδιο, παρά τη γενικότερη κρίση. Απόστολος Ταμβακάκης και Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε περίπου 10 μέρες θα ολοκληρώσουν την εξαγορά της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί. Αμέσως μετά θα προχωρήσουν μαζί σε δύο ακόμη εξαγορές. Πάντα στον χώρο των τροφίμων.

Η BC Partners ψάχνει ρεύμα

-Στο συνέδριο του Economist συνεχίζονται τα τετ-α-τετ και οι εμβριθείς αναλύσεις. Ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners σημείωσε πως βλέπει περισσότερες ευκαιρίες είτε σε κλάδους που θεωρούνται πιο «προστατευμένοι» στον οικονομικό κύκλο, είτε σε κλάδους που δέχονται ήδη ένα μεγάλο disruption, όπως αυτός της ενέργειας. Ως εκ τούτου και η προσοχή της BC Partners στρέφεται περισσότερο στις δύο πρώτες κατηγορίες, όπως εξήγησε. Ειδικά στην αγορά της ενέργειας η BCP εδώ και καιρό έχει βάλει στον στόχο εξαγορές, ενώ στη χώρα μας είναι γνωστό πως συζητούσε με την πλευρά Κόκκαλη για την Intrakat, με έμφαση στο σκέλος των ΑΠΕ. Ωστόσο, λέγεται πως οι αιρέσεις που είχαν τεθεί για ένα πιθανό deal και η επιμονή της ομάδας Μπάκου-Καϋμενάκη- Εξάρχου έγειραν τη ζυγαριά στην πλευρά των εφοπλιστών.

Το inside information στην Ένωση Εφοπλιστών

-Βγήκαν κομψά τα μαχαίρια με αφορμή την πώληση (στο πλαίσιο διαγωνισμού) του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στον Πειραιά. Το εμβληματικό κτήριο επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 1 που συνορεύει με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο είχε διεκδικήσει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) με στόχο τη μετεγκατάσταση των γραφείων της, τη δημιουργία βιβλιοθήκης, πολυχώρων κ.ά. στα 4.5000 τετραγωνικά του ακινήτου. Ωστόσο, η ΕΕΕ ενημέρωσε τα μέλη της πως η προσφορά που κατέθεσε δεν επιλέχθηκε, λόγω κατάθεσης υψηλότερης οικονομικής προσφοράς από άλλο υποψήφιο και υπερθεματιστή. Μάλιστα, στην επιστολή της η Ένωση αναφέρει πως τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας που πλειοδότησε είναι μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και της ΕΕΕ, γεγονός που αναμφίβολα εγείρει ζητήματα δεοντολογίας. Πάντως η επιστολή κλείνει με τη φράση «κάθε εμπόδιο για καλό», με την ΕΕΕ να επανέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα με νέα πρόταση για τη νέα της στέγη.

Το πραγματικό πρόβλημα των τραπεζών

-Όλοι μιλούν και γράφουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες, με την επάρκεια κεφαλαίων, την αναζήτηση φθηνών MREL και τον τρόπο που θα αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ πιο πεζή. Χιλιάδες μικροί δανειολήπτες, μικρά νοικοκυριά, ανεβαίνουν αυτό τον καιρό, λόγω της ακρίβειας, τον δικό τους χρηματοοικονομικό Γολγοθά. Πληρώνουν ακριβά καύσιμα, ηλεκτρικό και σούπερ μάρκετ, γι’ αυτό δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους. Προς το παρόν, οι δυσκολίες εξυπηρέτησης των δανείων αφορούν ιδιώτες δανειολήπτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ακόμη δεν υπάρχει αύξηση NPL. Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να βρουν τρόπο ώστε να μην ξεφύγουν οι αριθμοί, αλλά και να κρατήσουν όρθιους τους πελάτες τους...

Η Dimand, η PwC και ο Κοέλιο

-Κυνηγούσε το ακίνητο από το 2007 και μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερε να συμφωνήσει την αγορά του στο τέλος της περυσινής χρονιάς, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπίσει τον κατάλληλο χρήστη. Ο οποίος βρέθηκε μετά από μία… κοινωνική πληροφορία για την ανάγκη η PwC να μετακινηθεί σε ένα σύγχρονο κτίριο ώστε να μειώσει συνολικά τα κόστη της σε όλα τα επίπεδα. «Και έτσι αρχίσαμε να συζητάμε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, σε μία εκπαιδευτική... διαδικασία και μία πεντάμηνη διαπραγμάτευση που υπεγράφη στα τέλη Απριλίου. Η τύχη λειτούργησε υπέρ μας, το ίδιο και η στοίχιση των… αστεριών, η PwC να έχει ανάγκη ένα νέο σύγχρονο ακίνητο, πλήρως ανταγωνιστικό των γραφείων της στο εξωτερικό, κι εμείς να θέλουμε το συγκεκριμένο οικόπεδο, από τα τελευταία της λεωφόρου Κηφισίας, από το 2007 και να το αποκτήσουμε σε αυτή τη συγκυρία», ανέφερε χθες ο CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης για το νέο project της οδού Κηφισίας αξίας 50 εκατ. ευρώ που θα στεγάσει τα νέα γραφεία της PwC. O δε επικεφαλής της τελευταίας, Mάριος Ψάλτης, θεωρούσε κι αυτός από την πλευρά του ‘’mission impossible’’ να βρεθεί σύγχρονο κτίριο 11.000 τ.μ. στο Μαρούσι και να πού… κολλάει και πάλι η στοίχιση των αστεριών. Για να μην πούμε για το «τσιτάτο» του Κοέλιο.

Ο τολμών νικά

-Και μιας και ο λόγος για Dimand, τις καλές ημέρες της χρηματιστηριακής αγοράς θύμισε το event για την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. Το «παρών» έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, παρόντος βεβαίως του CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννου Κοντόπουλου. Η μετοχή της εταιρείας ξεκίνησε βέβαια ελαφρώς με το αριστερό και έκλεισε με πτώση 4% στο ντεμπούτο της, αλλά έτσι είναι τα χρηματιστήρια, με τα πάνω και τα κάτω τους. Πάντως, η Dimand και οι ανάδοχοι του ΙΡΟ δεν έκαναν πίσω παρά το κακό κλίμα στις αγορές και επιβραβεύτηκαν συγκεντρώνοντας 98 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με άλλους που μεταθέτουν τα σχέδια για εισαγωγή.

Η ΕΛΓΕΚΑ και τα Παγωτά Δωδώνη

-Κινητικότητα λέγεται πως υπάρχει ξανά στον διαγωνισμό πώλησης Παγωτά Δωδώνη που τρέχει η Grant Thornton για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών. Αν και επίσημα δεν υπάρχει πληροφόρηση για τον οριστικό bidder, ακούγεται πως η προσφορά ενός εκ των τριών που απέμειναν στην κούρσα της διεκδίκησης έχει ξεχωρίσει. Και λένε τριών γιατί στην πορεία φαίνεται πως το ενδιαφέρον του Δ. Βιντζηλαίου που ελέγχει την Creta Farms ατόνησε και έτσι έμειναν ο Παναγιώτης Τσινάβος της Κρι-Κρι, ο Αλέκος Κατσιώτης της ΕΛΓΕΚΑ και ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης της Βενέτης.. Η στήλη έχει αναφέρει πως οι προσφορές που κατατέθηκαν βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, πέριξ και κάτω των 4 εκατ. ευρώ. Η Παγωτά Δωδώνη απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να γυρίσει καθώς έχει χάσει τα καλά μερίδια του παρελθόντος, ενώ ο ανταγωνισμός στο παγωτό είναι στα ύψη.

Από τη Hines στη Lamda

Ο Ανδρέας Καψάλης, από τα γνωστά στελέχη real estate που είχαν μεταπηδήσει από την τότε Pasal Development του Σωτήρη Θεοδωρίδη στην επενδυτική Hines, αφότου ‘’έστησε’’ τα γραφεία της στην Ελλάδα, μετά το 2014 ανήκει εδώ και λίγο καιρό στην ομάδα της Lamda Development έχοντας αναλάβει τη θέση του ανώτερου Διευθυντή Ανάπτυξης. Σημειωτέον ότι η Hines έχει χτίσει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κ. Πωλ Γομόπουλο, ενώ, από την πλευρά της, η Lamda κάνει συνεχώς προσλήψεις από την αγορά εν όψει του mega project του Ελληνικού: Οπως ανέφερε στην τελευταία γενική συνέλευση ο CEO του ομίλου προ ημερών κ. Οδυσσέας Αθανασίου «η εταιρεία μεγαλώνει – ήμασταν λίγο πάνω από 200 άτομα στην εταιρεία και τώρα είμαστε 550, κάτι που επίσης δεν ήταν εύκολο. Τώρα, πολλοί εργαζόμενοι είναι πάνω από 1 χρόνο κι έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται κι αυτοί στην εταιρεία».

Κόπηκαν τα 2χίλιαρα

-Ένας μικρός χαμός γίνεται με τις αποζημιώσεις από την Αττική Οδό σε όσους εγκλωβίστηκαν στη μεγάλη χιονοθύελλα του περασμένου Ιανουαρίου. Βλέπετε, πολλές αιτήσεις για τα 2χίλιαρα κόβονται και υπάρχουν γκρίνιες.

Ο όμιλος Ευθυμιάδη και η προσφυγή

-Την αντίδραση της εταιρείας «Ραιδεστός», συμφερόντων της οικογένειας Ευθυμιάδη προκάλεσε πρόσφατο σχόλιο της στήλης που αναφερόταν σε πλειστηριασμό προγραμματισμένο για τις 27 Ιουλίου, ο οποίος, όμως, όπως τονίζαμε, έχει ανασταλεί λόγω προσφυγής της εταιρείας. Όπως εξηγείται αρμοδίως, η «Ραιδεστός ΑΕ», μητρική εταιρεία του Ομίλου Ευθυμιάδη, στο πλαίσιο ομολογιακού δανείου που έλαβε προ πολλών ετών η «Agritex Α.Ε.», είχε χορηγήσει εγγύηση περιορισμένου ύψους, την οποία και εξόφλησε πλήρως. Παρ΄ όλα αυτά, η δανείστρια, -σ.σ. η Alpha Bank που είναι και η επισπεύδουσα-, θεωρεί ότι συνεχίζει να υφίσταται ευθύνη για συγκεκριμένο ποσό, για το οποίο είχε εγγραφεί βάρος επί ακινήτου ιδιοκτησίας της «Ραιδεστός ΑΕ». Ο όμιλος όμως αναφέρει πως «από την πλευρά μας θεωρούμε ότι η ''Ραιδεστός ΑΕ'' δεν υπέχει καμία πλέον ευθύνη έναντι της δανείστριας του ομολογιακού δανείου και για τον λόγο αυτό η εταιρεία έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Η υπόθεση είναι ακόμα εκκρεμής, ενώ όλες οι μέχρι τώρα εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές έχουν δικαιώσει τη ''Ραιδεστός ΑΕ'', αναστέλλοντας κάθε ενέργεια κατ’ αυτής, μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο Δικαστήριο επί της αγωγής της εταιρείας», όπως αναφέρεται. Περαιτέρω η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι σε καμία περίπτωση «ο όμιλος Ραιδεστός της οικογένειας Ευθυμιάδη δεν έχει εμπλακεί σε περιπέτειες πλειστηριασμών, αλλά κινείται στο πλαίσιο του συνήθους επιχειρηματικού ρίσκου, ανάλογο του μεγέθους του και τηρώντας στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις του έναντι τρίτων». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τα ασφαλιστικά μέτρα που άσκησε η εταιρεία συζητήθηκαν στις 22 Ιουνίου και το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, απαγορεύοντας τη διενέργεια του πλειστηριασμού που είχε οριστεί για τις 27 Ιουλίου. Για την ίδια μέρα (27 Ιουλίου) έχει οριστεί η δικάσιμος για τη συζήτηση της προσφυγής στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.