-Χαίρετε, χθες η Ελλάδα άλλαξε σελίδα με τη μεγαλύτερη νίκη κόμματος έναντι του αντιπάλου του στη μεταπολίτευση, αν εξαιρέσει κανείς εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 μετά την πτώση της χούντας. Ασφαλώς ο μεγάλος νικητής του χθεσινού απίστευτου αποτελέσματος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά, ας μου επιτρέψετε να επισημάνω κάτι ακόμα πιο σημαντικό για τη χώρα. Σήμερα έκλεισε αυτό το «τοξικό συνονθύλευμα» των μνημονίων που εκφράστηκε από ένα κόμμα κυρίως, τον ΣΥΡΙΖΑ και μερικά μικρότερα παρακλάδια του, που βασίστηκαν στην οργή των πολιτών από την κατάρρευση της οικονομίας και μαζί και μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβε ότι η κοινωνία σταδιακά από το 2019 έως σήμερα άλλαξε, ο κόσμος πέρασε σε άλλη φάση και απλά αναζητά την πρόοδο, την ευημερία και την προκοπή του. Αντιθέτως ο κόσμος αυτός, η κοινωνία, τους… πήρε χαμπάρι κανονικά. Και γι’ αυτό χθες ήταν η ώρα τους να τους πετάξει στον μεγάλο, ευρύχωρο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Έτσι απλά, και αυτό θα γινόταν, είτε έλεγε είτε όχι αυτές τις ανοησίες ο Κατρούγκαλος, είτε η Θεανώ, είτε ο Τσακαλώτος, είτε έκλειναν το μάτι στους Χρυσαυγίτες είτε, είτε, είτε... Για να είμαι ειλικρινής, κανείς μας δεν είχε καταλάβει έως χθες το απόγευμα ότι ο κόσμος είναι πραγματικά πια… αλλού.

ΠΑΣΟΚ

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ευνόησε καταφανώς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έστω και δια της τεθλασμένης παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία να «ξανανιώσει», πόσο μεγάλη θα φανεί στις δεύτερες εκλογές. Αλλά πάντως στάθηκε όρθιο και μένει να δούμε τι θα κάνει από εδώ και στο εξής ειδικά ο αρχηγός του που μάλλον θα πρέπει να αλλάξει ρητορική για έναν αρχηγό κόμματος, τον Μητσοτάκη, που πήρε 40%.

Μητσοτάκης

Αναφέρθηκα στην αρχή στον μεγάλο νικητή της χθεσινής βραδιάς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς ο πρωθυπουργός αυτός αποτελεί το μοντέλο του ηγέτη που θέλει ή «απαιτεί» η εποχή μας. Σοβαρός, μετρημένος, ήπιος, διαβασμένος και μακριά από τους λαϊκισμούς και τις πομφόλυγες που ανάδειξε η Μεταπολίτευση. Αυτές οι εκλογές ήταν ό,τι πιο ελπιδοφόρο για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία προφανώς και χρειάζεται στο πολιτικό σύστημά της και δυο και τρία μεγάλα, σοβαρά κόμματα.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και το short στα ελληνικά ομόλογα

-Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου έφερε ένα καθαρό αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της αγοράς κι εφόσον επιβεβαιωθεί και στις επόμενες εκλογές η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι εφικτή το αργότερο ως το Φθινόπωρο. Η χρηματιστηριακή αγορά σήμερα θα πανηγυρίσει το αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για την αγορά ομολόγων όπου σύμφωνα με τους FT “συσσωρεύεται ο εκνευρισμός των επενδυτών για την πιθανότητα της πολιτικής παράλυσης μετά τις χθεσινές εκλογές” με την εφημερίδα να σημειώνει πως τα hedge funds αυξάνουν τα στοιχήματά τους ενάντια του ελληνικού χρέους και επεσήμανε πως το short στα ελληνικά ομόλογα από 65 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους τώρα ξεπέρασαν τα 500 δια. που είναι και ο υψηλότερος δανεισμός ελληνικών ομολόγων από το 2014. Όμως σορταρίσματα, εκνευρισμός και αναμονή ανήκουν τώρα στο παρελθόν, καθώς σήμερα είναι μια άλλη ημέρα.

Έρχονται deals στην ενέργεια

-Ο πολιτικός... βραχνάς δεν τελείωσε αλλά κατευνάστηκε σε μεγάλο βαθμό και αυτό ανοίγει τον δρόμο για διάφορες δουλειές που ήταν στον προθάλαμο. Πρώτο το deal First Sentier – ΤΕΝΕΡΓ για το οποίο οι χρηματοδοτικές εγκρίσεις των τραπεζών ήδη έχουν προχωρήσει και εκτός απροόπτου πάντα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στον ίδιο κλάδο, δηλαδή στην ενέργεια, φαίνεται πως υπάρχει στα σκαριά και επιχειρηματική κίνηση του ομίλου Μυτιληναίου στην εσωτερική αγορά. Γενικότερα μετά τις 2 Ιουλίου και εφόσον η χώρα συνεχίσει στην ίδια τροχιά, θα δούμε εντυπωσιακές κινήσεις στον ενεργειακό κλάδο που τη φυσιογνωμία και τις ισορροπίες.

Μόνον η Macquarie βιάζεται για την Αττική Οδό

-Μια σημαντική δουλειά σε αναμονή που πρέπει να προχωρήσει καθώς αρχίζει να ξεκαθαρίζει ο πολιτικός ορίζοντας, είναι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Ο μοναδικός από τους ενδιαφερόμενους που βιάζεται για τον διαγωνισμό και διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις είναι η Macquarie. Η στάση τους είναι ενδεικτική των διαθέσεών τους, καθώς οι Αυστραλοί δεν κατανοούν εύκολα γιατί οι εκλογές πήγαν πίσω τον διαγωνισμό (κάτι που φυσικά καταλαβαίνει όλη η χώρα) ούτε και φαίνεται να τους αρέσει ιδιαίτερα ότι το dead line είναι ντάλα καλοκαίρι, δηλαδή στις 10 Ιουλίου. Προς το παρόν πάντως το σχέδιο παραχώρησης της Αττικής Οδού είναι στο ΥΠΟΙΚ και περιμένει έγκριση, η οποία και προφανώς θα έρθει από τον νέο υπουργό. Το χρονοδιάγραμμα είναι πιεσμένο και οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν μέσα στο καλοκαίρι γιατί αν προχωρήσει το Φθινόπωρο οριακά προλαβαίνουν πλέον την παραχώρηση και το σενάριο παράτασης της υφιστάμενης σύμβασης κερδίζει σημαντικούς πόντους.

Αύριο ο Π. Μυλωνάς μιλά για μερίσματα και κέρδη

- Όσον αφορά τα τρέχοντα, αύριο Τρίτη έχουμε και τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, με τις Eurobank, Alpha και Πειραιώς να έχουν ήδη προηγηθεί. Η Εθνική αναμένεται με τη σειρά της να παρουσιάσει ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων, ενισχυμένο και από τις αυξήσεις των επιτοκίων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ. Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει αναφέρει πως για κάθε 100 πόντους αύξησης του Euribor, τα καθαρά της έσοδα από τόκους αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον της αγοράς παράλληλα εστιάζεται και στο ζήτημα της διανομής μερίσματος, με τη διοίκηση Μυλωνά να έχει αναφέρει στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της χρήσης 2022 πως μέχρι τον προσεχή Ιούλιο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τις αποφάσεις του επόπτη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η διοίκηση θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Ελληνικό: Πράσινο φως για την πρώτη βίλα

-Κι επειδή η ζωή συνεχίζεται, την πρώτη προέγκριση από το Γραφείο Ελληνικού, στο πλαίσιο των fast track διαδικασιών που έχουν προβλεφθεί για το project, έλαβε αυτές τις μέρες η πρώτη από τις βίλες στα 28 οικόπεδα του παραλιακού μετώπου, ανοίγοντας ουσιαστικά τον (γρήγορο) δρόμο για την τελική οικοδομική άδεια. Η ειδική διαδικασία για την έκδοση προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών που εκδίδονται από το Γραφείο Ελληνικού έχει προβλεφθεί προκειμένου να προλαμβάνονται τυχόν ελλείψεις ή λάθη σε δικαιολογητικά και μελέτες που κατατίθενται ώστε να μην κολλάνε στη συνέχεια οι τελικές εγκρίσεις. Τα αδειοδοτικά βήματα για τα επιμέρους έργα στο πρώην αεροδρόμιο τραβάνε σε μάκρος και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον σε εβδομαδιαία βάση «τρέχουν» διάφορες εγκρίσεις σε διαφορετικές υπηρεσίες, όπως π.χ. αυτή την εβδομάδα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τις αρχιτεκτονικές προμελέτες της βίλας του Κωνσταντίνου Κωνσταντακόπουλου και της κτιριακής ενότητας του πρώην κτιρίου Κανόε Καγιάκ μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο. Αντίστοιχα, μόλις την περασμένη εβδομάδα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το μεγάλο και πιο «βαρύ» έργο Commercial Hub που αφορά στην ανέγερση και λειτουργία του κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης για το εμπορικό κέντρο, τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα εντός του Μητροπολιτικού Πόλου.

ΗΠΑ: Δέκα ημέρες τους χωρίζουν από τη χρεοκοπία

-Εκτός όμως από τη ζωή συνεχίζονται και τα προβλήματα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναχώρησε από την Ιαπωνία που είχε πάει για τη σύνοδο του G7 και υποχρεώθηκε να ακυρώσει το ταξίδι του σε Γουινέα και Αυστραλία. Επιστρέφει εσπευσμένα στις ΗΠΑ όπου σήμερα το απόγευμα θα συναντήσει τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία J. McCarthy για να διαπραγματευτούν συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους. Όπως ενημέρωσε η υπουργός Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν ως το τέλος του μήνα κι αν στο μεταξύ δεν υπάρξει συμφωνία Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών είναι ορατός ο κίνδυνος μιας καταστροφικής στάσης πληρωμής.

Πόλεμος καταθέσεων στις ΗΠΑ

-Η ξαφνική απομάκρυνση της 4ης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Wells Fargo, από τον παγκόσμιο Οργανισμό Εκκαθάρισης Συναλλαγών, τον Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), είναι ένα ακόμη επεισόδιο στον σκληρό υπόγειο τραπεζικό πόλεμο που διεξάγεται αυτή την εποχή στις ΗΠΑ. Η Wells Fargo διαχειρίζεται καταθέσεις 1,36 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και η κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεπερνά τα 150 δισ. δολάρια. Η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, την Παρασκευή, προέτρεψε εμφατικά τους CEO των αμερικανικών τραπεζών να αυξήσουν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ τους. Το 1920 η Αμερικανική Οικονομία στήριζε 31.000 τράπεζες. Εκατό χρόνια μετά, στις ΗΠΑ λειτουργούν 4.100 τράπεζες. Οι καταθέσεις των Αμερικανών στο τραπεζικό σύστημα φτάνουν τα 17 τρισ. δολάρια, 1 τρισεκατομμύριο λιγότερα από πέρυσι. Το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στις «συστημικές» αμερικανικές τράπεζες είναι 0,34%. Η Apple σπάει τον κύκλο προσφέροντας 4,2% που παραμένει κάτω από τον πληθωρισμό αλλά είναι υπερδεκαπλάσιο των υπολοίπων τραπεζών. Ο κεντρικός Τραπεζίτης Πάουελ προειδοποιεί ότι ακόμη και σήμερα τα επιτόκια του δολαρίου (5%) δεν είναι «επαρκώς απαγορευτικά» για νέες πληθωριστικές πιέσεις.