-Χαίρετε, πριν πάμε στα τρέχοντα της ημέρας, ένα σχόλιο για τη θλιβερή υπόθεση με τον «Άλλο Άνθρωπο», έναν ακόμα σύλλογο που ασχολείται με τις αγαθοεργίες και αποκαλύφθηκε (Πρώτο Θέμα) ότι εξαπατούσε τους ανθρώπους που με μεγαλοψυχία βοηθούσαν -μέσω του συλλόγου- τους φτωχούς και κατατρεγμένους. Επειδή ακριβώς είναι το δεύτερο συμβάν μετά την Κιβωτό μέσα σε λίγους μήνες (πάλι αποκάλυψη του Π.Θ) ας τελειώνουν με την ολιγωρία οι αρμόδιες αρχές, οι υπουργοί και οι υπεύθυνοι για την αδειοδότηση και τον έλεγχό τους. Δεν νοείται να δέχεται ο καθένας λεφτά στον λογαριασμό του για αγαθοεργίες και να μη… δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε φυσικά να αδειοδοτείται έτσι αέρα ο κανένας όταν το νομικό καθεστώς που διέπει τα κανονικά φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι -και ορθώς- πολύ αυστηρό. Γιατί απλά δεν θα ξαναδούμε ευρώ και δικαίως από τον κόσμο, αλλά και θα γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Ας ασχοληθούν στα σοβαρά, επιτέλους, όσοι έχουν την ευθύνη.

Ο Μητσοτάκης πήγε στους αγρότες

-Ρώτησα και έμαθα πώς έγινε το σκηνικό με τον διάλογο Μητσοτάκη-αγροτών στη Βόνιτσα της Αιτωλοακαρνανίας και μου είπε ο άνθρωπός μου στα τοπικά ότι ο Μητσοτάκης, εν γνώσει του ότι οι αγρότες είχαν παραταχθεί στο σημείο ενόψει της επίσκεψής του, πήγε αυτός προς εκείνους και κατέβηκε από το αυτοκίνητο, προκειμένου να έχουν διάλογο. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες δεν ήταν τίποτα... ουδέτεροι, με δεδομένο ότι παρών ήταν ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, τοπικοί συνδικαλιστές του κόμματος, αλλά και αγρότες προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ. Δεν έγινε, όμως, καμία φασαρία και η κουβέντα κύλησε νηφάλια, ενώ δεν υπήρξε κανένα παρατράγουδο και στην πόλη της Βόνιτσας, όπου άλλωστε η ΝΔ είχε σαρώσει στις πρόσφατες εκλογές.

Ελληνοποιήσεις-Αγροτικό πετρέλαιο

-Από το Μ.Μ. πάντως δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις, κάτι που είπε ακροθιγώς χθες ο Μητσοτάκης στους αγρότες. Έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες συστηματικοί έλεγχοι στα σύνορα και θα συνεχιστούν, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και στην αγορά. Και, βεβαίως, μένει να φανεί αν την Παρασκευή στη Βουλή θα έχει να πει κάτι για το αγροτικό πετρέλαιο, καθώς η κυβέρνηση μελετά και για το 2024 την επιστροφή του ΕΦΚ.

Βελλίδειο και Met

-Σήμερα, στο μεταξύ, ξεκινά και η Agrotica στη Θεσσαλονίκη, όπου θέλουν να ανέβουν και οι αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είναι από χθες στην πόλη και θα έχει επαφές, οι οποίες όμως δεν θα γίνουν στο Βελλίδειο κατά βάση, αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο εκτός του κέντρου και συγκεκριμένα στο Met. Εκεί θα έχει την Παρασκευή "συζήτηση στρογγυλής τραπέζης", όπως λέγεται, με παρόντα και τον Σκυλακάκη και το Σάββατο μαζί και με τον Τριαντόπουλο. Βεβαίως, τα εγκαίνια της έκθεσης είναι σήμερα στις 19:30 στο Βελλίδειο και τα μέτρα ασφαλείας αναμένονται δρακόντεια.

Στη Σύνοδο

-Το θέμα των αγροτών, πάντως, φτάνει ως τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Μητσοτάκης. Στην Κομισιόν έχουν χτυπήσει... καμπάνες, όχι καμπανάκια, διότι το πολιτικό κόστος των αγροτικών κινητοποιήσεων διαχέεται σε όλες τις χώρες και αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ενόψει ευρωεκλογών. Ήδη η φίλη Ούρσουλα προσπαθεί να... βολέψει κάπως τον φίλο Μακρόν που έχει τεράστιο πρόβλημα, καθώς βλέπει το πουλέν του, τον πρωθυπουργό Ατάλ, να ζορίζεται από τη Λεπέν που καβαλάει τα τρακτέρ και σαρώνει σε όρους προσωπικής δημοφιλίας. Άρα, μπορεί το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού να μην είναι στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου σήμερα, αλλά θα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Περισσότερο ίσως και από τον Όρμπαν.

Μητσοτάκης-Τουσκ-Ούρσουλα

-Μιας και έπιασα τα ευρωπαϊκά, να σας πω ότι ένα σενάριο στο τραπέζι είναι η ΝΔ του Μητσοτάκη και το κόμμα του άρτι εκλεγέντος Τουσκ στην Πολωνία να είναι τα δύο κόμματα του ΕΛΚ που θα υπογράψουν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα για νέα θητεία στην Κομισιόν, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας. Αυτό θα γίνει ως τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ παίζει και το σενάριο η Ούρσουλα να προτιμήσει να πάρει υπογραφές από κόμματα μικρότερων χωρών για λόγους συμβολισμού. Πάντως, σε μερικούς μήνες, ο Μητσοτάκης και ο Τουσκ θα πάρουν πάνω τους τη διαπραγμάτευση μέσα στο Συμβούλιο Κορυφής από μέρους του ΕΛΚ για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα. Στο ενδιάμεσο, ένας άλλος Έλληνας θα εμπλακεί πολύ στην καμπάνια της Ούρσουλα, ο γ.γ. του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας.

Το γεύμα στο Ciragan

-Ξεκινά σήμερα το ταξίδι της ελληνικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη και γι' απόψε προγραμματίζεται ένα fancy dinner στο εντυπωσιακό πεντάστερο Ciragan με θέα τον Βόσπορο. Το γεύμα παραθέτει ο Βύρων Νικολαΐδης της PeopleCert, επιφανής Πολίτης επιχειρηματίας, ο οποίος είναι και ο μόνος Έλληνας επιχειρηματίας που είδε ο Ερντογάν στην Αθήνα. Προσκεκλημένοι, βεβαίως, ο Κ. Φραγκογιάννης, οι 75 Έλληνες επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν και εκπρόσωποι των θεσμικών του επιχειρείν (Βιδάλης, Κορκίδης, Εφραίμογλου κ.ά.), αλλά και Τούρκοι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα γίνει.

Οι ελληνικές εταιρίες

-Ακούω ότι οι ελληνικές εταιρίες που πάνε Κωνσταντινούπολη σήμερα δεν είναι διόλου αμελητέα μεγέθη. Μαζί με αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται στην Τουρκία είναι μάλιστα κοντά στις 90. Έχουμε και λέμε, Aegean Airlines, Alumil, Intracom, η Kleemann με τους ανελκυστήρες, η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, η Papastratos, η Prisma Electronics, η Royal Foods από την Καβάλα, η Eunice Energy Group, εταιρίες από τον χώρο του real estate κ.ά.

Δεν “τσουλάει” ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Κ. Χατζηδάκης με τον ΓΓ Ιδιωτικού Χρέους Θ. Αλαμπάση κάνουν αυτό το διάστημα προσπάθειες για τη συγκρότηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης των κατοικιών για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Μετά τις βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Φορέα, πρέπει να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία, με στόχο ο Φορέας να λειτουργήσει το τρίτο τρίμηνο 2024. Ο στόχος αποδεικνύεται στην πράξη αρκετά φιλόδοξος, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη το σχήμα των funds που θα συμμετάσχει στη διαδικασία. Ούτως ή άλλως η αγορά κόκκινων δανείων διεθνώς αλλά και στην εσωτερική αγορά αυτό το διάστημα αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω υψηλών επιτοκίων. Στην περίπτωση του Φορέα όμως, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς το Δημόσιο προσπαθεί να οργανώσει τον Φορέα αποκλειστικά με ιδιώτες ώστε να μη βάλει χέρι στο ταμείο του. Τα funds από την άλλη πλευρά θέλουν να μοιράσουν το ρίσκο με το Δημόσιο και κάπως έτσι έχει δημιουργηθεί μια διελκυστίνδα που καθυστερεί και καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη. Τα στελέχη των funds, για να περιορίσουν τις αβεβαιότητες, σκέφθηκαν να χτυπήσουν την πόρτα στην αντιπολίτευση για να διαπιστώσουν τις διαθέσεις του πολιτικού συστήματος για το μέτρο, το οποίο αφορά αποκλειστικά ευάλωτους. Απευθύνθηκαν λοιπόν σε ανώτερο επίπεδο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Πράγματι στον ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησαν μαζί τους και έδωσαν το στίγμα τους απέναντι στον Φορέα. Στο ΠΑΣΟΚ ήταν απασχολημένοι με άλλα θέματα και δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

H Deutsche Telekom κατακτά τη Θεσσαλονίκη

-Το τεχνολογικό Hub που δημιούργησε η DT στη Θεσσαλονίκη μεγαλώνει διαρκώς. Οι προσλήψεις ξεπέρασαν τον αρχικό στόχο των 500 εργαζομένων υψηλής τεχνολογικής κατάρτισης, κυρίως software developers, και συνεχίζονται. Το κέντρο που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Αγ. Πετρούπολη, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καλύπτει τις ανάγκες ΙΤ της Deutsche Telekom στη Γερμανία, παρέχοντας υπηρεσίες πληροφορικής και λογισμικού. Το Telekom IT hub στεγάζεται προσωρινά σε μέρος κτηρίου ιδιοκτησίας του ΟΤΕ στην οδό Καρόλου Ντηλ, αλλά δρομολογείται η μεταφορά του σε νέο κτίριο, μάλλον προς τα ψηλά της πόλης, οπότε θα χαθεί η... εγγύτητα με την παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το αφεντικό τρελάθηκε: Ο Βακάκης μοιράζει 81 εκατομμύρια

-Αυξημένη... κίνηση αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη στα γραφεία της Jumbo στον Ταύρο, με τους μετόχους να δώσουν το τυπικό ΟΚ για να εγκριθεί έκτακτη χρηματική αμοιβή που θα φτάσει συνολικά τα 81,6 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος χαίρει άκρας υγείας, οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξάνονται, ενώ έχει μηδενικό δανεισμό καθώς πέρυσι τον Μάιο προχώρησε σε προπληρωμή και πλήρη εξόφληση ομολογιακού δανείου 200 εκατ. ευρώ. Το ποσό της έκτακτης χρηματικής διανομής θα ληφθεί από έκτακτα αποθεματικά και θα μπει στους λογαριασμούς των μετόχων από τις 26 Μαρτίου. Το ενδιαφέρον, βέβαια, πέρα από το ζεστό χρήμα που θα μοιράσει η εταιρεία, έχει να κάνει και για τις τοποθετήσεις του Απόστολου Βακάκη, συχνά αιρετικές, όμως τις περισσότερες φορές ουσιώδεις.

Αποχώρησε από την Alpha Bank η Α. Σακελλαρίου

-Νέο κύκλο στην επαγγελματική της διαδρομή ανοίγει η Αναστασία Σακελλαρίου, κλείνοντας μία επιτυχή 4ετή θητεία ως Chief Transformation Officer της Alpha Bank. Η Α. Σακελλαρίου έλαβε την απόφαση να αναζητήσει νέες επαγγελματικές προκλήσεις, μετά την ολοκλήρωση του κύριου μέρους του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκαν περισσότερα από 100 επιμέρους έργα. Με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου παροχής υπηρεσιών προς τους πελάτες και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, και βεβαίως με πολύ δουλειά από εκατοντάδες στελέχη της Τράπεζας, ο μετασχηματισμός της Alpha Bank έχει ήδη σημαντικό καθαρό οικονομικό όφελος, που υπολογίζεται σωρευτικά σε τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η «άλλη» εταιρεία των Πεταλιών

-Η στήλη έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί», η οποία έχει συσταθεί με τη σημερινή νομική μορφή της από το μακρινό 1937 και διαχειρίζεται το ομώνυμο νησιωτικό συγκρότημα. Η «Κτήμα Πεταλιοί», που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στον διοικητικό έλεγχο της οικογένειας Καρνέση, είναι και το πεδίο της διαμάχης με τον άλλο εταίρο Μαρή Εμπειρίκο. Ωστόσο, ο Μ. Εμπειρίκος διαθέτει άλλη μια εταιρεία που ασχολείται με τους Πεταλιούς. Πρόκειται για τη «Θέρετρα Πεταλιοί Α.Ε» ή «Θέρετρα Πεταλιοί Τουριστικές, Τεχνικές, Γεωργικές Δραστηριότητες και Εκμεταλλεύσεις Ακινήτων», όπως είναι η πλήρης επωνυμία, η οποία ουσιαστικά ασχολείται με την εκμετάλλευση των ακινήτων στο νησί όπου βρίσκεται η οικία Εμπειρίκου. Επικεφαλής της εταιρείας, που εδρεύει στο Ψυχικό, είναι η νυν σύζυγος του Μαρή Εμπειρίκου, Ευαγγελία Ζέκου, αντιπρόεδρος ο ίδιος και μέλος, ο Γάλλος Gerard Rene Raymond Priault. Ο σκοπός της εταιρείας εκτείνεται από τη δημιουργία τουριστικών θέρετρων και εκμετάλλευση τουριστικών εγκαταστάσεων όπως ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενες οικίες κ.ά. μέχρι τις υπηρεσίες οργάνωσης επιστημονικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων και την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Τώρα, όσον αφορά τα οικονομικά, δεν τα λες και… ανθηρά. Το 2022 η «Θέρετρα Πεταλιοί» έκανε τζίρο 207.128 ευρώ έναντι 182.803 ευρώ το 2021, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιές 116.622 ευρώ, έναντι 50.911 ευρώ την προηγούμενη χρήση, αν και το «κόστος πωλήσεων» ήταν μηδενικό. Ωστόσο, αυξημένα εμφανίζονται τα «έξοδα διοίκησης» (165.414 ευρώ έναντι 60.699 ευρώ το 2021). Αν προσθέσουμε τα «λοιπά έξοδα και ζημιές» ύψους 34.978 ευρώ, αλλά και το κονδύλι για «χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα» ύψους 123.357 ευρώ, γίνεται αντιληπτό πώς ο τελικός λογαριασμός είναι «κόκκινος», με τα αποτελέσματα εις νέο να δείχνουν συσσωρευμένες ζημιές ύψους 1,22 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν τραπεζικά δάνεια ύψους 3,46 εκατ. ευρώ. Προβλέπω «φουρτούνες»

Βγήκαν λεφτά από τα σεντούκια

-Οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα. Βλέπουν τους ξένους να κερδίζουν από ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και αποφάσισαν να εμφανίσουν τα φυλαγμένα λεφτά τους. Στη δημόσια εγγραφή για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατατέθηκαν 4 φορές περισσότερα κεφάλαια από την αντίστοιχη δημόσια εγγραφή για την Εθνική Τράπεζα. Στα «λαϊκά» Έντοκα Γραμμάτια συνωστίζονται αποταμιευτές για να πάρουν απόδοση της τάξης του 3,5%. Στο Χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.367 μονάδες, επίπεδο που είχε να δει (σε κλείσιμο συνεδρίασης) από τον Μάιο του 2011, ενώ ενδοσυνεδριακά το είχε ξαναδεί μια φορά τον Μάρτιο του 2014. Ο αυξημένος τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης (137,76 εκατ. ευρώ), ανέβασε τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Ιανουαρίου σε 100 εκατ. ολοστρόγγυλα, δηλαδή 9,5% περισσότερα από την αξία των συναλλαγών της περυσινής χρονιάς που οδήγησε στο γνωστό ρεκόρ απόδοσης. Πολλοί λένε ότι η αγορά μας βιάζεται να κατακτήσει φέτος τις 1.500 μονάδες μέσα στην άνοιξη και διερωτώνται «μετά, τι;». Η πολυαναμενόμενη «διόρθωση» του Γενικού Δείκτη δεν είχε μεγάλη διάρκεια, αφού ανυπόμονοι αγοραστές οδήγησαν τις τράπεζες ακόμη ψηλότερα (Alpha +3,03%, Πειραιώς +2,8%, Εθνική +2,48% και Eurobank +2,41%). Η Aegean (+4,07%%) πετάει μαζί με τις αεροπορικές της Ευρώπης, ο Fourlis κέρδισε 1,25% με το καινούργιο του project, όπως και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε με κέρδη 1,9%.

ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" με στόχο τον Δείκτη FTSELarge Cap.

-Προς τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται η επόμενη αναθεώρηση των χρηματιστηριακών μας δεικτών και μετά την άνετη υπερκάλυψη της ιδιωτικής τοποθέτησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η συμπερίληψη του στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εκτός όμως από τη χρηματιστηριακή αξία των 3 δισ. ευρώ υπάρχει και η βασική προϋπόθεση της διασποράς των μετοχών που πρέπει να διευθετηθεί μέχρι τον Μάιο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και ως προς την προοπτική ένταξης του ΔΑΑ σε κάποιον διεθνή δείκτη; (λ.χ. FTSE/Russell, MSCI). Με όρους αποτίμησης, θα δικαιολογούσε μία θέση στον δείκτη FTSELargeCap. Ο βασικός μέτοχος AviAlliance θα έχει αυξημένο ποσοστό (50%), ενώ η ΕΕΣΥΠ θα μείνει ως έχει με το 25% του μ.κ. Συνεπώς, αμέσως μετά την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο θα τεθεί θέμα "ελεύθερης διασποράς" για να πάρει τη θέση που του αρμόζει στους ελληνικούς και διεθνείς δείκτες. Η συνδυασμένη διάθεση του 17,27% ως 19% των μετοχών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών διενεργείται με εύρος τιμής μεταξύ 7 με 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Το ΤΑΙΠΕΔ ζητά δηλαδή ποσό μεταξύ 400 με 467,4 εκατ. ευρώ. Με βάση το εύρος διάθεσης, το equity value διαμορφώνεται μεταξύ 2,1 με 2,46 δισ. ευρώ και το enterprise value (σ.σ. καθαρός δανεισμός 866 εκατ. ευρώ) μεταξύ 2,96 με 3,3 δισ. ευρώ.

Το Λιμάνι του Πειραιά… έχει ήδη σαλπάρει

μετοχή του ΟΛΠ έγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 25 ευρώ, δηλαδή 44% υψηλότερα από την τιμή που είχε πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται 3 ευρώ υψηλότερα από την τιμή που είχε αγοράσει η Cosco (22 €). Ακόμη και σήμερα ωστόσο, η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ δεν ξεπερνά τα 625 εκατ. ευρώ, δηλαδή αξίζει τα μισά απ’ όσο αποτιμάται το Λιμάνι της Βαλένθια, παρά το γεγονός ότι ο Πειραιάς αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία στην τροφοδοσία της Ευρώπης από την Ασία, ενώ έρχεται και ο τομέας της κρουαζιέρας που φέτος θα αναδείξει τον ΟΛΠ ως κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Οι Γερμανοί διδάσκουν καταναλωτική συνείδηση

-Ο Γερμανός καταναλωτής φτωχός δεν είναι. Το μέσο εισόδημα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Όμως ο Γερμανός καταναλωτής δεν είναι ανόητος. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν παράλογα, όταν η ακρίβεια διαχέεται στην αγορά, ο Γερμανός καταναλωτής, αντί να βγαίνει στις τηλεοράσεις φωνάζοντας «πού είναι το Κράτος;», συνειδητά τιμωρεί τους κερδοσκόπους. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά -4,4% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι πωλήσεις της εορταστικής περιόδου έπεσαν. Οι Γερμανοί έχουν προχωρήσει σε απεργία αγορών μετά το ξέσπασμα του πληθωρισμού και έχουν περικόψει ακόμη και τα δώρα για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό άλλωστε η Γερμανία έχει να επιδείξει ένα από τα πιο σκληρά ανταγωνιστικά περιβάλλοντα στον τομέα του λιανικού εμπορίου με τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και χωρίς διοικητικές αποφάσεις. Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στο 2,9% τον Ιανουάριο από 3,7% τον Δεκέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.