-Χαίρετε, οι προγραμματικές στη Βουλή έδωσαν στο πρώτο, (πολύ) καλοκαιρινό ΣΚ που πέρασε, ένα στίγμα για τη νέα τετραετία και με τον Μητσοτάκη, όπως αναμενόταν, να κυριαρχεί, αλλά σε ήπιους τόνους. Η Βουλή που μόλις εκλέχτηκε δεν μπορεί… να πάει τοξικά, ούτως ή άλλως, αλλά εδώ που τα λέμε μπορεί και να βοηθήσει η απουσία του Τσίπρα.

Μητσοτάκης-Ανδρουλάκης

-Μεταξύ μας, η ατάκα της συνεδρίασης ήταν εκείνη του πρωθυπουργού στον Ανδρουλάκη που… πρότεινε να κτιστούν 150.000 κοινωνικές κατοικίες ήτοι, όπως του είπε ο Κ.Μ., με 1.000 ευρώ το τ.μ., κόστος 15 δισ. ευρώ ή με 1.500 το τ.μ. ίσον 22,5 δισ. ευρώ. Βασικά του είπε λίγο πιο κομψά, «μην αμολάς μπούρδες στη Βουλή», κάτι που όντως πρέπει ο αρχηγός να προσέξει, μιας και η αξιόπιστη κοστολόγηση εξαγγελιών έγινε trend στην πολιτική μετά από… αιώνες μπαρουφολογίας.

ΣΥΡΙΖΑ

-Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, οι άνθρωποι λογικό είναι να ψάχνονται, μόλις έχασαν τα αυγά, τα πασχάλια και τον Τσίπρα. Ρώτησα την πηγή μου για τα εσωκομματικά τους, «μπορεί να βγει ο Παππάς που θέλει να είναι υποψήφιος ή κάτι άλλο;» και μου απάντησε: «Όχι, απλά τοποθετούνται απέναντι στο νέο σκηνικό, ο Νίκος φοβάται ότι αν δεν μετρηθεί ή έστω κινηθεί στις εκλογές μπορεί να φάει και κανένα σουτ από την Έφη, οπότε σου λέει, αν έχω μετρηθεί και πάρω ένα συμπαθητικό ποσοστό, δεν θα με φάει. Τοποθέτηση κάνει και ο Πολάκης». Λογικά μου ακούγονται.

Τουρισμός - Ακτοπλοΐα

-Ακούμε όλοι παράπονα για την τουριστική κίνηση, ιδίως στις Κυκλάδες. Κατ’ αρχήν, να ξεκαθαρίσουμε κάτι απλό, ο τουρισμός δεν… νομοθετείται από κάποια κυβέρνηση οπότε αν είναι σπασμένη η κίνηση δεν ευθύνεται αυτή, αλλά εξωγενείς παράγοντες, κυρίως διεθνείς αλλά και εσωτερικοί, όπως η ακρίβεια, που πάλι όμως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Εκεί που υπάρχει κάποια ευθύνη είναι στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Όχι γιατί θα μπορούσε ας πούμε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, να επιβάλει δια… αγορανομικής διατάξεως διατίμηση στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας, αλλά κοιτάξτε, όταν από πέρυσι έως φέτος οι τιμές του καυσίμου που χρησιμοποιούν τα πλοία έχουν πέσει 45% και οι ναύλοι έμειναν σταθεροί, ε, οκ, αυτό λέγεται απληστία και αισχροκέρδεια.

Παρέμβαση Μητσοτάκη;

-Μου λέει η (νέα πηγή μου) στο Μ.Μ. ότι ο πρωθυπουργός, τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές και υπάρχει ανοιχτός χώρος δράσης, εντοπίζει πολλά τέτοια ζητήματα και με το συγκεκριμένο έχει αρχίσει… να φορτώνει. Γιατί σου λέει ότι εμείς και τους ακτοπλόους τους βοηθήσαμε και στην πανδημία αλλά και στην ενεργειακή κρίση, δεν δικαιολογείται τέτοια απληστία. Για να δούμε τι θα δούμε…

Νέα σενάρια για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

-Πάμε τώρα σε άλλο θέμα όπου οι αριθμοί… δεν βγαίνουν. Οι κυβερνητικές προσπάθειες να συνδυάσουν την κοινωνική μέριμνα με τις αποδόσεις των επενδυτικών κεφαλαίων, δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που σχεδιάστηκε, πριν από 3 χρόνια, επρόκειτο να λειτουργήσει πριν από τις εκλογές, μετατέθηκε για τις αρχές του 2024, όλα όμως δείχνουν πως δεν προχωρά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση ζητά από ιδιώτες (δηλαδή, distress funds) να επενδύσουν σ΄ έναν φορέα που θα έχει πολλούς περιορισμούς στο τι μπορεί να εισπράξει, πότε και πόσο. Το σχέδιο, να γίνει ο φορέας αυτός αποκλειστικά με κρατικά χρήματα, σημαίνει ότι το κράτος θα απειλεί με εξώσεις δανειολήπτες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Ούτε η λύση αυτή έχει πιθανότητες επιτυχίας. Είναι ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει τώρα να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Ανανέωσε τη θητεία του ο Δημήτρης Τσάκωνας

-Είναι από τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που διαχειρίζονται με επιτυχία, καθημερινά, δισεκατομμύρια ευρώ και αποφεύγει συστηματικά κάθε είδους δημοσιότητα. Στις 18 Ιουλίου του 2019, ο νέος τότε Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναβάθμισε τον Δημήτρη Τσάκωνα από τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στη θέση του Γενικού Διευθυντή. Χθες του διαμηνύθηκε ότι η θητεία του θα ανανεωθεί από τον νέο Υπουργό Οικονομικών. Ο Δημήτρης Τσάκωνας είναι πτυχιούχος Μαθηματικός, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική και υπηρετεί ως μόνιμος υπάλληλος με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Δημοσιονομικών στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η σειρά «οι περιπέτειες του Παντελή» συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον

-Αφού τους προηγούμενους μήνες ο Παντελής Μαντωνανάκης απέρριψε αρκετές προτάσεις συμβιβασμού, παρά την ιδιαίτερα γενναιόδωρη στάση του Δημοσίου, οι πιστωτές έκαναν το επόμενο βήμα. Πριν από λίγες ημέρες έγινε επίδοση επιταγής προς εκτέλεση με βάση το ειδικό για ενυπόθηκους δανειστές διάταγμα του 1923, κατά του Ομίλου Μαντωνανάκη. Η επίδοση επιταγής, η οποία επέχει θέση κατασχέσεως, αφορά τα δύο ξενοδοχεία του Ομίλου στην Ελούντα της Κρήτης και αναμένεται να εγγραφεί στα βιβλία κατασχέσεων άμεσα. Η απαίτηση των πιστωτών ξεπερνά πλέον τα 500 εκατ. ευρώ και αποτελεί το υψηλότερο σχετικό ποσό κόκκινου δανείου στο τραπεζικό σύστημα. Υπό κανονικές συνθήκες, ο πλειστηριασμός θα λάβει χώρα σε περίπου οκτώ μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, ο κ. Μαντωνανάκης θορυβήθηκε έντονα από αυτή την εξέλιξη, αλλά ως... μαιτρ του είδους μάλλον θα απαντήσει με τον τρόπο που ξέρει. Σε προηγούμενη περίπτωση, πάντως, έλαβε προσωρινή διαταγή για αναστολή άλλης ενέργειας των πιστωτών, χωρίς καν να κληθούν οι τελευταίοι.

Η μεγάλη μέρα για το Attica Group

-Η αγορά περιμένει μήπως ο Μάριος Ηλιόπουλος της SeaJets βγάλει κάποιον… λαγό από το καπέλο του, καθώς μεθαύριο συνεδριάζει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το θέμα της απορρόφησης της ΑNEK από την Attica Group. Ως γνωστόν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν δεσμεύεται από την αρχική εισήγηση αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συνεκτιμά όλα τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και κυρίως ακούει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. Με βάση λοιπόν όσα έχουν προηγηθεί, στην αγορά δεν αποκλείουν πως η πλευρά Ηλιόπουλου θα επιχειρήσει την τελευταία της απόπειρα να εμποδίσει τη συγχώνευση διά της απορρόφησης της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ από την Attica Group.

Το όχι για ΔΕΗ, τα σενάρια για Vodafone και το... Euro 2004

-Ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, πέρα από τις αυξήσεις στα τιμολόγια στην προ ημερών συνάντηση με τους δημοσιογράφους, τοποθετήθηκε και στο κατά πόσον... υπάρχει κάτι σε σχέση με τη ΔΕΗ, θέμα που είχε αναδείξει η στήλη, λέγοντας πως «η απάντηση είναι εύκολη, όχι». Σε ερώτηση όμως για τυχόν αποεπένδυση του Vodafone Group από Ελλάδα όπως κυκλοφορεί κατά καιρούς στην αγορά, ήταν πιο... ομιλητικός: «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένας λόγος για τέτοια συζήτηση, ούτε έχει η Ελλάδα τα χαρακτηριστικά μιας αγοράς για να αποχωρήσει η εταιρεία, ούτε τίθεται θέμα συγκέντρωσης, ούτε έχει γίνει καμία πρόταση εξαγοράς». Αναφέρθηκε όμως και για το αν υπάρχει πόλεμος τιμών στην αγορά λέγοντας πως «αυτό υπήρχε πάντα στη δική μας αγορά, δεν είναι κάτι καινούριο». Σε έτερη ερώτηση με αφορμή ένα σχόλιο και τα γενέθλια των 30 ετών της κινητής τηλεφωνίας φέτος τον Ιούλιο στην Ελλάδα, ο ίδιος, μεταξύ άλλων, θυμήθηκε και κάτι διαφορετικό και λίγο πιο πρόσφατο: Πηγαίνοντας πίσω στο δοξασμένο… 2004, όταν η Cosmote ήταν χορηγός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Vodafone αποφάσισε να γίνει χορηγός της Εθνικής Ποδοσφαίρου στο Euro 2004 με ένα μικρό budget και την απόφαση «ό,τι λεφτά είχαμε να τα βάλουμε μόνο στο πρώτο παιχνίδι της Εθνικής», πλάνο που με τον θρίαμβο της Εθνικής τινάχτηκε στον αέρα, με την εταιρεία να πραγματοποιεί την πιο επιτυχημένη της χορηγία.

Η σωτήρια αναστολή για το Studio Alfa

-Μέσα στο διακεκαυμένο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, περιβάλλον των ημερών προέκυψε και μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των πλειστηριασμών. Όπως πληροφορήθηκε και σας ενημερώνει η στήλη, το ηλεκτρονικό σφυρί για το ιστορικό Studio Alfa στο Μαρούσι οδηγείται σε αναστολή. Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,7 εκατ. ευρώ και με επισπεύδοντα τον ιδιώτη Π.Α. Ο ίδιος λοιπόν, όπως προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωσή του που έγινε την περασμένη Τετάρτη 5 Ιουλίου, δίνει εντολή αναστολής. Συγκεκριμένα στην υπεύθυνη δήλωση, που φέρει την υπογραφή του, αναφέρει: «Παρακαλώ, σας δίδω εντολή να αναστείλετε τον πλειστηριασμό κατά της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία ‘’Στούντιο Άλφα Τηλεοπτικές και Κινηματογραφικές Επιχειρήσεις Α.Ε.’’ που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Φειδίου αριθμός 2, και που θα διενεργηθεί στις 27-7-2023 ηλεκτρονικά». Τώρα τι μεσολάβησε δεν το γνωρίζουμε, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον απομακρύνεται ο κίνδυνος να πέσει… μαύρο σε μια ιστορία 66 ετών.

Από το… μακρινό 1957

-Όπως είχε αποκαλύψει το newmoney την 1η Ιουνίου, το ποσό οφειλής και επιβολής κατάσχεσης ανέρχεται σε 126.699,36 ευρώ και το σφυρί αφορούσε το ακίνητο και τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μαρούσι, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής ιστορίας της χώρας, καθώς το Studio Alfa είναι η πρώτη τέτοια μονάδα, αλλά και ο παλαιότερος εν λειτουργία οπτικοακουστικός οργανισμός από το… μακρινό 1957. Η σημασία της εταιρείας και των εγκαταστάσεων προκύπτει και από τα όσα αναφέρονται στη σχετική έκθεση εκτίμησης, όπως ότι «είναι η πρώτη κινηματογραφική μονάδα στην Ελλάδα και η λειτουργία της έχει σημασία τόσο για την ιστορία του κινηματογράφου όσο και για τον πολιτισμό». Άλλωστε, πέραν των δεκάδων κινηματογραφικών ταινιών που έχουν γυριστεί εκεί, οι συγκεκριμένοι χώροι «παρελαύνουν» καθημερινά από την οθόνη της τηλεόρασης καθώς εκεί γυρίζονται και σήμερα πολλά σήριαλ και τηλεοπτικές εκπομπές. Τα δύο κτιριακά συγκροτήματα των 5.000 τ.μ. -εκ των οποίων το ένα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το 1999- αναπτύσσονται σε έκταση 15 στρεμμάτων, αποτελώντας έναν οργανωμένο και συγκροτημένο χώρο παραγωγής και μετάδοσης. Περιλαμβάνουν πέντε πλατό, συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., γραφεία, καμαρίνια και λοιπούς βοηθητικούς χώρους καθώς και χώρους εστίασης, έκτασης 2.000 τ.μ. Σημειώνεται ότι η Studio Alfa είναι η μοναδική εταιρεία που συνεργάστηκε με εταιρείες του εξωτερικού όπως η Fox, η Universal, η Trionix Films England, κ.α., συμμετέχοντας πολλές φορές μαζί τους σε συμπαραγωγές ταινιών.

H Groupama ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα

-Η συνέντευξη του αναπληρωτή CEO της Groupama στο ΠΘ ξεκαθάρισε τα πράγματα για τον γαλλικό όμιλο. Από το Παρίσι, ο Olivier Péqueux έστειλε στην Αθήνα σαφές μήνυμα ότι πρώτον ουδέποτε συζητούσε θέμα εξαγοράς της Groupama από άλλον ασφαλιστικό όμιλο στην Ελλάδα, δεύτερον ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας οδηγεί την Groupama σε νέες επενδύσεις στη χώρα μας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγοράς μια από τις μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Η οικογένεια Ζησιάδη στο Χρηματιστήριο

-Δεν είναι λίγο στα 40 σου να βάζεις μια εταιρεία στο Χρηματιστήριο, ακόμη και εάν προέρχεσαι από επιχειρηματικό «τζάκι». Γι’ αυτό και η συγκίνηση του Λεωνίδα Ζησιάδη, γιου του Φωκίωνα Ζησιάδη, η οικογένεια του οποίου ήταν συνεταίροι των Ανδρεάδηδων στο SANI της Χαλκιδικής και σε πολλά κατασκευαστικά έργα στη Β. Ελλάδα, ήταν εμφανής κατά την ομιλία του στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την εκδήλωση εισαγωγής της εταιρείας MED στην Εναλλακτική Αγορά. Δίπλα του ο πατέρας του και σε κοντινή απόσταση η μητέρα του, Μάτα -Ζησιάδη, κόρη του γνωστού συλλέκτη Γιώργου Τσολοζίδη, στελέχη της Optima Bank (σύμβουλος της εισαγωγής), της Deloitte (ανέλαβε το νοικοκύρεμα της MED) και πολλοί άλλοι. Ο Λ. Ζησιάδης υποσχέθηκε πως η MED, στην οποία αρχικά εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και πως η εισαγωγή είναι το πρώτο βήμα. Όσο για την οικογένεια Ζησιάδη, που παραμένει ενεργή στις κατασκευές, συμμετέχει την περίοδο αυτή σε project για την ανάπτυξη resort και συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών.

Το Τερατάκι του Αριστείδη Πίττα

-Αν μη τι άλλο ευφάνταστο το όνομα που έδωσε ο εφοπλιστής Αριστείδης Πίττας στο νεότευκτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της Euroseas, συμφερόντων του. Το όνομα που επιλέχθηκε για το 2.800 teu Feeder containership -που ναυπηγήθηκε στις γιάρδες της Hyundai, στη Νότια Κορέα- ήταν «Terataki»