-Χαίρετε, μεστός και συγκροτημένος λόγος όπως πάντα του Μητσοτάκη, με πολλά ενδιαφέροντα σημεία και αποστροφές, ασφαλώς και για την αύξηση του κατώτατου μισθού του Δημοσίου. Όμως πραγματική τομή είναι η προαναγγελία της ίδρυσης παραρτημάτων Ευρωπαϊκών ιδιωτικών πανεπιστημίων (με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος). Χωρίς να υποκαθιστά τη μεγάλη συνταγματική αλλαγή του άρθρου 16, «γλιτώνει» ουσιαστικά 4-5 χρόνια για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα. Τέτοιες πρωτοβουλίες και καινοτομίες χρειάζονται από την αρχή στη νέα κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο και μάλιστα τώρα που είναι νωρίς.

Καμμένος

-Φεύγω από τα βαρετά και τετριμμένα κυβερνητικά δρώμενα γιατί κουραστήκαμε, αδελφάκι μου, να συζητάμε και να γράφουμε σοβαρά από την Άνοιξη για τις παλιοεκλογές. Θέλουμε και κάτι ευχάριστο. Τι ευχάριστο… grotesco θα έλεγα το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την έκτακτη guest star εμφάνιση του Πανάρα Καμμένου (και ηλιοκαμμένου), γόη με φόντο το εκκλησάκι και τις διηγήσεις για την περήφανη διαπραγμάτευση του Αλέξη. Πώς ο Πάνος έσωσε την παρτίδα και την Πατρίδα από τα νύχια του Σόιμπλε και του Βαρούφα.

Εξομολόγηση - Τρεις ώρες με πολύ τσίπουρο

-Λοιπόν, ο υπογράφων τη στήλη δεν είναι η πρώτη φορά που ακούει την εκδοχή του Πάνου για τη… διάσωση της Ελλάδας. Κάποια στιγμή, αν ενθυμούμαι καλώς το 2016, ένας κοινός φίλος του Πάνου και δικός μου δημοσιογράφος μού πρότεινε… να βρούμε μια άκρη με τον Πάνο και κανόνισε να φάμε στο εστιατόριο της Αργυρώς στο Κολωνάκι, μέρα μεσημέρι. Ο Πάνος ήρθε λοιπόν κατά τις 3 εμφανώς ευδιάθετος και ξεκίνησε τα τσίπουρα και τα πουράκια. Τσίπουρο στο τσίπουρο, πουράκι στο πουράκι η ώρα πήγε 5 το απόγευμα και άρχισε να… αμολάει (μαζί με… καλούμπα, από το τσίπουρο) και αυτό το στόρι που είπε προχθές στον ANT1, αλλά σε long version, με πιπεράτες λεπτομέρειες. Του τύπου, αυτή η περίφημη νυχτερινή συνάντηση που έγινε πριν από το κρίσιμο Eurogroup και την περίφημη διαπραγμάτευση έλαβε χώρα σε υπόγειο εστιατόριο Έλληνα στις Βρυξέλλες που το κράτησε όλη νύχτα για να διαμορφωθεί η… στρατηγική της χώρας έναντι των πιστωτών, με πλήρη μυστικότητα. Ότι ο Πάνος πήρε, μεταξύ άλλων, τον Ομπάμα και του έδωσε στο τηλέφωνο τον Τσίπρα για «να τα βρούμε», πως σκυλόβρισε τον… πράκτορα Βαρουφάκη και άλλα τέτοια. Η αλήθεια είναι ότι όταν άκουσα όλα αυτά να τα διηγείται το 2016 ο τσιπουράτος Πάνος στης Αργυρώς, σκέφτηκα λίγο μήπως υπερέβαλε, αλλά τώρα που το βλέπω πιο ψύχραιμα και απομακρυσμένα από τα γεγονότα αισθάνομαι ότι με ολίγον σάλτσα (ή αλκοόλ) κάπως έτσι παίχτηκε το 2015 η… περήφανη διαπραγμάτευση με πρωταγωνιστές τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που (εδώ που τα λέμε) μας πήρε (τους Έλληνες) να τους καταλάβουμε περίπου άλλα οκτώ χρόνια. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Πάνος αδικήθηκε με μια τόσο «στενή συνέντευξη» και πρέπει να ξαναδώσει μια διευρυμένη με όλα.

Παραιτήθηκε από τη Eurobank ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking

-Η πληροφορία “αλιεύτηκε” με πολύ μεγάλη δυσκολία γιατί, αν καταλαβαίνω σωστά, είναι πολύ πρόσφατη και μάλλον είναι ακόμη στο εσωτερικό στάδιο. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, παραιτήθηκε από τη Eurobank ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Τράπεζας, Ιάκωβος Γιαννακλής. Σοβαρό στέλεχος, μετρημένος, αποτελεσματικός και ήπιος, ο Γιαννακλής φεύγει για τo Oμάν καθώς δέχθηκε μια επαγγελματική πρόταση από αυτές που το οικονομικό τους σκέλος συνθλίβει κάθε δισταγμό χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Ι. Γιαννακλής ανήκε στη βασική διοικητική ομάδα της Εurobank, καθώς εκτός από το δίκτυο που έτρεχε, μετείχε και σε διάφορες κρίσιμες επιτροπές (π.χ. Διοικητική, Πιστοδοτήσεων, Επενδυτικής στρατηγικής κ.ά.). Η αποχώρηση αυτή, που έρχεται να προστεθεί σε αυτές που προηγήθηκαν τελευταία, δηλαδή της Φωτεινής Ιωάννου και του Κώστα Αδαμόπουλου από την Εθνική Τράπεζα, αποδεικνύουν ότι οι περιορισμοί στην πολιτική αμοιβών στις τράπεζες εξελίσσονται σε πληγή για τον κλάδο, καθώς δεν είναι δυνατόν να διατηρήσουν στο δυναμικό τους ικανά στελέχη.

Το tete-a-tete Χατζηδάκη- Ξηρουχάκη

-Πανέτοιμος είναι ο Ηλίας Ξηρουχάκης για την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες. Η προετοιμασία έχει γίνει, οι σύμβουλοι έχουν επιλεγεί, ενώ η συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκη πήγε καλά, υπό την έννοια ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων για τη διαδικασία που θα εξελιχθεί παράλληλα με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ανταγωνιστικές διαδικασίες θα εφαρμοστούν για όλες τις τράπεζες, με τις συναλλαγές να μεθοδεύονται και να προγραμματίζονται από το ΤΧΣ κατά τρόπο που δεν θα δημιουργήσουν πίεση στην αγορά, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό τίμημα. Η στήλη δεν βάζει στοιχήματα, αλλά θεωρητικά ο αιφνιδιασμός δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και όλοι μιλούν για τον Σεπτέμβριο και μετά. Αυτό που λογικά περιμένουμε είναι στις 20 Ιουλίου τη Γενική Συνέλευση της Eurobank να εγκρίνει την αγορά του 1,4% των μετοχών που έχει το ΤΧΣ. Θα ακολουθήσει απόφαση του ΔΣ της τράπεζας το οποίο θα στείλει συγκεκριμένη πρόταση στο Ταμείο, το οποίο με τη σειρά του θα δημοσιοποιήσει την προσφορά, ζητώντας από κάποιον τρίτο -που δυνητικά ενδιαφέρεται- να καταθέσει βελτιωμένη προσφορά.

Η JP Morgan στις συστημικές τράπεζες

-Σήμερα ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη του υψηλόβαθμου κλιμακίου της JP Morgan που ήρθε στην Αθήνα για να συναντήσει οικονομικούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Τα στελέχη της αμερικανικής τράπεζας θα δουν σήμερα τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

ΑΒΑΞ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εισπράττουν ως το 2026

-Δέκα ημέρες μας χωρίζουν από τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής Οδού και με την ευκαιρία αυτή, η στήλη προσθέτει μια ενδιαφέρουσα παράμετρο: ΑΒΑΞ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συνεχίσουν να εισπράττουν από την Αττική Οδό για... χρόνια μετά τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης τον Οκτώβριο 2024. Συγκεκριμένα, ΑΒΑΞ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εισπράξουν το 2025 τα μερίσματα για το διάστημα των 9μηνών του 2024. Στη συνέχεια οι δυο εταιρίες θα πρέπει να πάρουν πίσω το ποσό του δανείου μειωμένης εξασφάλισης, όπως και το κεφάλαιο της εταιρίας της Αττικής Οδού. Υπολογίζεται ότι η διευθέτηση αυτών των δυο ζητημάτων θα απαιτήσει μια διετία από τη λήξη της σύμβασης.

Ο Mr ΚΕΜ (διαβασμένος) κόντρα στη διοίκηση...

-Στην οδό Επιδαύρου που βρίσκεται η έδρα της Μαθιός Πυρίμαχα το έργο δεν ήταν τελικά δράμα στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρίας. Ωστόσο, η αντιπαράθεση της διοίκησης που ασκείται από την οικογένεια Μαθιού, με τον Γ. Μιχαηλίδη που πλέον κατέχει ποσοστό άνω του 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου, αν και κόσμια, ήταν εμφανής. Ο επιχειρηματίας, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της γνωστής εταιρείας «ΚΕΜ», που δραστηριοποιείται στον χώρο των γυναικείων αξεσουάρ (με παράλληλες δραστηριότητες στο real estate και αλλού) προ ολίγων εβδομάδων γνωστοποίησε πως ανέβασε το ποσοστό του πάνω από το όριο του 5%. Χθες, συνοδευόμενος από τον γιο του Κυριάκο, αποκάλυψε στη ΓΣ πως έχει μετοχές της Μαθιός εδώ και 15 χρόνια, συνολικά έχει βάλει πάνω από μισό εκατομμύριο στην εταιρεία και ανέμενε πως τουλάχιστον στην περυσινή χρήση θα υπήρχε ανάκαμψη στα μεγέθη της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε μια περίοδο που δεν υπάρχει τούβλο να αγοράσεις, είναι αδιανόητο η Μαθιός να εμφανίζει τέτοια αποτελέσματα». Είπε πως η γνωστή εταιρεία δομικών και πυρίμαχων υλικών είναι επί σειρά ετών ζημιογόνος, δεν μοιράζει μέρισμα, εμφανίζει υψηλό ποσοστό ανείσπρακτων οφειλών, ο δανεισμός «καίει» μεγάλο ποσοστό της κερδοφορίας για να καταλήξει πως υπάρχει σειρά ενεργειών που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση. «Αποφάσισα να γίνω μέτοχος μειοψηφίας για να προστατέψω την επένδυσή μου και να προσφέρω εφόσον μου ζητηθεί ώστε να προκύψουν υπεραξίες για όλους», είπε αφού προηγουμένως καταψήφισε τέσσερα κρίσιμα θέματα της ημερήσιας ατζέντας: την έγκριση της διάθεσης των αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσης, την Έκθεση Πεπραγμένων της Επιτροπής Ελέγχου, τη συνολική διαχείριση της εταιρείας και την απαλλαγή των ορκωτών ελεγκτών. Επιφυλάχθηκε δε, να ζητήσει περαιτέρω οικονομικά στοιχεία. Γενικά ήταν πολύ διαβασμένος στα θέματα του ισολογισμού της εισηγμένης, τοποθετήθηκε για τους λόγους εμπλοκής του, στηλίτευσε συγκεκριμένες πρακτικές του μάνατζμεντ και συμβουλευόταν ανά διαστήματα τον δικηγόρο του. Αξιοσημείωτο πως μερικές θέσεις δίπλα του καθόταν ο Μπάμπης Αγγελετόπουλος, επικεφαλής της Whitetip ΑΧΕΠΕΥ, η οποία πραγματοποίησε την επιτυχημένη αναδιάρθρωση της Folli Follie.

...και οι ατάκες του Μαθιού

-Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαθιός, πρόεδρος του ΔΣ, δήλωσε ανοικτός σε όποιον έλεγχο ζητηθεί, καθώς και στις συστάσεις από πλευράς Μιχαηλίδη. Υπεραμύνθηκε της στρατηγικής και των αποφάσεων της διοίκησης, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- πως η εταιρεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια υπερδεκαετή σοβαρή κρίση και στους δύο τομείς που δραστηριοποιείται, τη βιομηχανία και τον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο. Όπως τόνισε, η κρίση αυτή ήταν πολύ μεγάλη, την εταιρεία την κράτησαν οι εξαγωγές που έκανε, αντιμετώπισε πολύ καλά την έλλειψη πρώτων υλών πέρυσι και τόνισε πως η βιομηχανία είναι δύσκολος πελάτης και για αυτό υπάρχουν μεγάλες πιστώσεις και ανεξόφλητα και προέβλεψε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα είναι πολύ καλό για την εταιρεία. Αποκάλυψε δε, πως οι παραγγελίες και σε βιομηχανικά υλικά και σε δομικά ανεβαίνουν, η εταιρεία βρίσκεται κοντά σε δύο μεγάλες δουλειές στην Αίγυπτο (1,5 εκατ. ευρώ) και την Ινδονησία (1 εκατ. ευρώ). Μίλησε και για τον σκληρό ανταγωνισμό που έχει η Μαθιός, για να εισπράξει την... πληρωμένη απάντηση από τον Μιχαηλίδη πως στις τσάντες τα πράγματα είναι ακόμη πιο σκληρά, μέχρι και τα περίπτερα πουλάνε τσάντες. Μετά, βέβαια, ακολούθησε η ατάκα Μαθιού για το χαμηλό περιθώριο κέρδους της εταιρείας (33%), λέγοντας πως «αν δεν δω το 4 μπροστά (στο περιθώριο κέρδους), δεν θα κοιμάμαι τα βράδια»... Τον λόγο κάποια στιγμή πήρε και ο Γιάννης Στρούτσης, πρώην ιδιοκτήτης της Ηλεκτρονική Αθηνών η οποία πτώχευσε, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Μαθιός... Κοντολογίς, το έργο θα έχει συνέχεια, όπως φάνηκε και στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή να κλείνει χθες στο +13%.

Η νέα «ναυμαχία» στους Πεταλιούς

-Νέο «ντέρμπι» ή μάλλον νέα «ναυμαχία» έρχεται γύρω από τους Πεταλιούς. Για να εξηγούμαι, εννοώ την εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί» που διαχειρίζεται το μαγευτικό νησιωτικό σύμπλεγμα του Ευβοϊκού, με μετόχους τις αντιμαχόμενες οικογένειες Εμπειρίκου και Καρνέση. Όπως μαθαίνω, για την Παρασκευή 21 Ιουλίου έχει συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση, με μοναδικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου «κατά το ποσό των 1.600.039 ευρώ, με την έκδοση 27.078 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 59,09 ευρώ εκάστης, με την καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων στο σύνολο του αυξανόμενου μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο λήψης μέτρων κατ άρθρο 119 παρ. 4 του Ν. 4548/2018, με ταυτόχρονη τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας και κωδικοποίησή του». Τώρα εγώ να υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη διάταξη του Ν. 4548/2018 προβλέπει ότι «σε περίπτωση που το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας γίνει κατώτερο από το μισό (1/2) του κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση, μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι ελεγκτές της εταιρείας, αν το Διοικητικό Συμβούλιο δεν προβαίνει στη σύγκληση εντός της παραπάνω προθεσμίας».

Καρνέσης – Εμπειρίκος σε αγώνα μέχρι τελικής πτώσης

-Στην περίπτωση της «Κτήμα Πεταλιοί» το Δ.Σ., το οποίο ελέγχεται πλήρως από την οικογένεια Καρνέση (με πρόεδρο την Ανζελίκ Καρνέση και μέλη τους γονείς της Σπύρο Καρνέση και Βασιλική Γκίλα), συγκαλεί την έκτακτη Γενική Συνέλευση, αλλά το ερώτημα είναι ποιοι από τους «παλαιούς μετόχους» θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτήν και βέβαια στην ΑΜΚ. Και τούτο καθώς η διαμάχη με τον Μαρή Εμπειρίκο που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια και τη δικαίωσή του σε πρώτο βαθμό, αφορά την αμφισβήτηση ακριβώς μέρους των μετοχικών του δικαιωμάτων στην εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ασκήθηκε νέα αγωγή του Μαρή Εμπειρίκου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της εταιρείας και των μελών του Δ.Σ. με την οποία ζητείται η ακύρωση των αποφάσεων της τακτικής Γ.Σ. που έγινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, καθώς και να του καταβάλουν (τα τρία μέλη του Δ.Σ.) «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον το ποσό των 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης». Τώρα που «ξεδιπλώνονται» και μεγάλα επενδυτικά σχέδια για τους Πεταλιούς, όπως της Grivalia στη Μεγαλόνησο, η σύγκρουση γίνεται ακόμη πιο έντονη…

Ηermes, τώρα και σε... τρένο

-Είναι από αυτές τις επισημάνσεις που δημιουργούν στους επενδυτές ένα αλλόκοτο συναίσθημα, σαν να χάθηκε μια καλή ευκαιρία: Η μετοχή της Ηermes μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1993 με τιμή που ισοδυναμούσε σε 6 ευρώ. Τώρα, εν έτει 2023, τον περασμένο Μάιο, η μετοχή του οίκου ειδών πολυτελείας διαπραγματευόταν στα 2.010 ευρώ...