-Χαίρετε, πολύ ευχαριστημένος γύρισε από την επίσκεψη-αστραπή στα Ηλύσια Πεδία ο πρωθυπουργός που συναντήθηκε… επί μακρόν με τον Μακρόν και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, επί της ουσίας γιατί -μου λέει η πηγή μου- ο Γάλλος Πρόεδρος «συμμερίστηκε την τουρκική προκλητικότητα» που εντείνεται με καθημερνές δηλώσεις και διαβεβαίωσε τον Μητσοτάκη πως «ισχύει ό,τι έχουμε πει, είμαστε δίπλα σας ό,τι κι αν συμβεί». Δεύτερον, επί της εικόνας του ίδιου του Πρωθυπουργού, που τον τελευταίο καιρό δέχεται μια μάλλον ασυνήθιστα σφοδρή επίθεση από διεθνή media με αφορμή τις παρακολουθήσεις. Αν αυτή η τόσο επίμονη επίθεση κρύβει κάτι εκτός από τις… δημοκρατικές ευαισθησίες ορισμένων κύκλων στην Ευρώπη, δεν το ξέρω. Κάποια πηγή, που συνήθως γνωρίζει τέτοια θέματα, μου είπε μία φήμη ότι πλην εγχώριων επιρροών σε διεθνή media… «έβαλε το χεράκι του και ο Σάντσεθ, που ενδιαφέρεται να βλάψει την εικόνα του Μητσοτάκη για προσωπικούς λόγους», αλλά εγώ δεν είμαι σε θέση να τη διασταυρώσω, οπότε την αναφέρω, αλλά δεν την υιοθετώ. Μπορεί να πρόκειται και για απλή φήμη, αλλά είναι γνωστό ότι και οι δύο πολιτικοί έχουν βλέψεις στο μέλλον να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο τα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Τρέχει η μετοχή της Κύπρου, τρέχει η Κυβέρνηση, τρέχει και το Lone Star

-Με την προθεσμία για την υποβολή νέας προσφοράς για την Τράπεζα Κύπρου από το Lone Star να εκπνέει στις 30/9 (αν δεν παραταθεί εκ νέου), η κυπριακή κυβέρνηση επισπεύδει την κατάθεση νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρεί να βάλει εμπόδια στις ορέξεις του fund. Η νομοθετική παρέμβαση ουσιαστικά υιοθετεί ευρωπαϊκό κανονισμό ο οποίος δίνει την ευχέρεια στο κράτος να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εξαγορών μεγάλων οργανισμών ή εγχώριων τραπεζών, παρέχοντας τη νομική βάση και το πλαίσιο για τα κράτη-μέλη να ελέγχουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις για λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης. Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες η οποία δεν είχε μέχρι στιγμής υιοθετήσει τον κανονισμό. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζει την ανοδική της πορεία με «καύσιμο» το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται. Από τα μέσα Αυγούστου, όταν και γνωστοποιήθηκαν οι προτάσεις εξαγοράς του Lone Star, η μετοχή έχει ανέβει κατά περίπου 25%. Πιο τυχερή βέβαια ήταν η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Eaton Vance που είχε αυξήσει στο 4,08% τη συμμετοχή της στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ η CarVal Investors (πρώην θυγατρική της Cargill, που τώρα ανήκει στην Alliance Bernstein) προ ημερών ενημέρωσε ότι πλέον κατέχει το 9,07% από 8,57%.

Η Δάφνη Κωστοπούλου και η αναβίωση των κλωστών Μουζάκη

Δάφνη Κωστοπούλου, κόρη του αείμνηστου Γιάννη Κωστόπουλου και της Μαρίας - Διονυσίας Μουζάκη (μία από τις θυγατέρες του Ελευθέριου Μουζάκη), μετά τον θάνατο της μητέρας της έλαβε το ήμισυ της συμμετοχής της στην εταιρεία. Το ποσοστό της Μαρίας - Διονυσίας Μουζάκη μοιράστηκε η Δάφνη - Ειρήνη Κωστοπούλου και ο Ντενίς Ελευθέριος Κριστόφ Φουκέ, που κληρονόμησαν αντίστοιχα περίπου από 7% της Μουζάκης. Η Δ. Κωστοπούλου, με σπουδές στο Parsons School of Design στο Παρίσι και στη Βοστόνη και με σημαντική πορεία στα εγχώρια εικαστικά δρώμενα, συμμετείχε μέσω εκπροσώπου στη γενική συνέλευση της Μουζάκης ο οποίος και έλαβε θέση στο ΔΣ της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας. Τώρα, επειδή οι παλιοί θυμάστε τις κλωστές «Πεταλούδα» και DMC της Μουζάκης, να σας πούμε πως η νέα γενιά που ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας δεν ενδιαφέρεται μόνον να αξιοποιήσει την τεράστια πραγματικά ακίνητη περιουσία που διαθέτει η εισηγμένη, αλλά και να αναβιώσει -στον βαθμό που επιτρέπουν οι συνθήκες- την παραδοσιακή παραγωγική δραστηριότητα της Μουζάκης.

Νέο ξενοδοχείο (στην οδό Φειδίου) για Ευμορφίδη/ Μπλε Κέδρο

-«Αβγατίζουν» οι business στον τουρισμό του κέντρου της Αθήνας για τον όμιλο Ευμορφίδη, με ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή στο Κολωνάκι, αλλά και φυσικά στου Μακρυγιάννη, κάτω από την «ομπρέλα» της νεοεισηγμένης στο ΧΑ Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ. Και πώς να μην αβγατίσουν, όταν οι πληρότητες -ενδεικτικά- στο πεντάστερο της οδού Φαλήρου 5 κάτω από την Ακρόπολη είναι φέτος το καλοκαίρι στο 95%! Πιο πρόσφατη στο κέντρο της Αθήνας είναι η απόκτηση, μέσω συνδεδεμένης εταιρείας του ομίλου, ακινήτου πίσω από το ΤΙΤΑΝΙΑ στην οδό Φειδίου που προορίζεται επίσης για ξενοδοχείο boutique, ωστόσο είναι πιο σύνθετη περίπτωση, δεδομένου ότι συνδέεται με κληροδότημα. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται περισσότερα νέα και για το δεύτερο δρομολογούμενο πεντάστερο ξενοδοχείο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη, που είναι κι αυτό στην οδό Φαλήρου - επίσης σύνθετη περίπτωση, αυτή τη φορά λόγω θέσης, αρχαιολογίας, ντόρου και δικαστικών εμπλοκών που εκκρεμούν από το 2018. Παρεμπιπτόντως, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ.

Σε νέα χέρια το ακίνητο του Πεντεδέκα

-Από πέρυσι γράφαμε για ένα παλιό όνομα του Χρηματιστηρίου που ήταν αντιμέτωπο με τους πλειστηριασμούς. Πρόκειται για την οικογένεια Πεντεδέκα που διατηρούσε και την ομώνυμη χρηματιστηριακή «Πεντεδέκας ΑΕΠΕΥ», η οποία μεσουράνησε την εποχή των «παχιών αγελάδων» του Χ.Α., αλλά μετά το σκάσιμο της φούσκας ήταν από τις λίγες που με το ζόρι έμειναν όρθιες. Γύρω στο 2003 έγιναν κάποιες προσπάθειες συγχώνευσης με άλλες χρηματιστηριακές και τελικά το 2012-13 έπεσε η αυλαία με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Η κατάσχεση της μονοκατοικίας στο Χαλάνδρι έγινε από τον Νοέμβριο του 2019 και πρωτοβγήκε σε πλειστηριασμό τον Ιούνιο του 2021 με τιμή εκκίνησης 690.000 ευρώ, με επισπεύδουσα τη Cepal και οφειλέτες τόσο την υπό εκκαθάριση «Πεντεδέκας ΑΕΠΕΥ», όσο και τους Κωνσταντίνο και Κυριακούλα Πεντεδέκα. Ενδιαφερόμενος δεν βρέθηκε ούτε τότε ούτε στους επαναληπτικούς πλειστηριασμούς που ακολούθησαν, με συνέπεια η τιμή πρώτης προσφοράς να μειωθεί τελικά στις 448.500 ευρώ. Με αυτόν τον πήχη βγήκε το ακίνητο την περασμένη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη τιμή προφανώς θεωρήθηκε ευκαιρία κι έτσι υπήρξαν αρκετά «χτυπήματα», με αποτέλεσμα το ακίνητο να κατακυρωθεί στις 676.767 ευρώ - δηλαδή, κοντά στην αρχική τιμή εκκίνησης…

Sanction busting business

-Μεγάλη συζήτηση γίνεται αυτές τις μέρες στη ναυτιλιακή μας αγορά για το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέτρο έχει μια λογική, που λέει ότι δεν μπορείς να κάνεις business με τον άνθρωπο με τον οποίον κάνεις πόλεμο. Αν μάλιστα η ΕΕ μπλοκάρει την ασφάλιση των πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, η κατάσταση γίνεται δύσκολη. Αυτήν ακριβώς την κατάσταση θέλουν να εκμεταλλευτούν κάποιες «μικρές» ναυτιλιακές εταιρείες, με ιδιοκτήτες που αναπολούν τις επαναστατικές -αλλά πολύ προσοδοφόρες- κινήσεις των παππούδων τους, για «σπάσιμο του εμπάργκο» και άλλα ωραία και ρομαντικά. Το sanction busting business στο παρελθόν έχει κάνει πολλούς μικρούς εφοπλιστές, πάμπλουτους. Μερικοί όμως πλήρωσαν ακριβά αυτή την επιλογή.

Ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων της χώρας και το deal των 700 εκατ. στο Σχιστό

-Το Υπερταμείο είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κάτοχος τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων στη χώρα. Σε ημερίδα που διοργάνωσε προχθές στη Θεσσαλονίκη το Υπερταμείο, προσπάθησε να δώσει ένα στίγμα των σχεδίων αξιοποίησης των ακινήτων, όπου η κεντρική ιδέα είναι η ανάπτυξη των logistics. Ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ μίλησε για τις προοπτικές της Εγνατίας Οδού, για τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη για την αξιοποίηση ακινήτων. Ο πρόεδρος του Ταμείου εστίασε στα logistics και η Chief Investment Officer αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που προετοιμάζει ή, αν προτιμάτε, “ωριμάζει” το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό αρκετών φορέων της δημόσιας διοίκησης. Γενικά από θεωρία καλά τα πήγαν, άντε τώρα να δούμε και πράξεις. -Πάντως, μια από αυτές τις πράξεις που περιμένουμε θα δούμε σήμερα, καθώς είναι προγραμματισμένο να πέσουν υπογραφές για τη συμφωνία της «Σχιστό ΑΕ» με τη Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Η συμφωνία για το project των 700 εκατ. ευρώ αφορά την αξιοποίηση του τεράστιου Κτήματος Σχιστού Σκαραμαγκά, συνολικής έκτασης 3.000 στρεμμάτων, που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συγκεκριμένη περιοχή θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο και σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο αποθήκευσης και διαχείρισης προϊόντων που θα στηρίζει το λιμάνι του Πειραιά, ένα μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα εμπορικών και οικιστικών χρήσεων, αλλά και ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής, έκτασης 700 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ανοικτό στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Θα δημιουργηθούν -λέει- 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Μακάρι...

Ποια μετοχή δίνει μέρισμα 25%

-Σήμερα η Alpha Αστικά Ακίνητα «κόβει» ένα εξαιρετικά μεγάλο μέρισμα και συγκεκριμένα 3,42 ευρώ ανά μετοχή. Η μερισματική απόδοση αντιστοιχεί περίπου στο (μοναδικό στην εποχή μας) 25%. Για τους ιδιώτες μετόχους το δίλημμα χθες ήταν μεγάλο: Να πουλήσουν τις μετοχές τους αφού «κλείδωσαν» το μέρισμα ή να περιμένουν να δουν την αντίδραση της μετοχής σήμερα;