-Χαίρετε, ξεκινάω με μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που κυκλοφορεί στα γραφεία αρκετά υψηλόβαθμων στελεχών της Ε.Ε. και λένε για εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου το επόμενο δίμηνο - άντε, έως το τέλος του έτους. Δεν γνωρίζω αν η πληροφορία αυτή σχετίζεται με τις πολεμικές εξελίξεις στο μέτωπο, όπου φαίνεται να οπισθοχωρούν οι Ρώσοι, αλλά και με την άρνηση της Ε.Ε. να θέσει πλαφόν στο ρωσικό αέριο και, ταυτοχρόνως, να φορολογήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών της Ευρώπης.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τρέλα

-Πάμε τώρα στα… πιο πεζά που έχουν και πλάκα, θα μας τρελάνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Ρουμπάτης ότι «άκουγε» τον Πιτσιόρλα γιατί επρόκειτο να πουλήσει μεγάλη έκταση της Ζακύνθου ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και ότι «εμφανιζόταν σαν εκπρόσωπος εταιρειών» και ενημέρωσε τον Τσίπρα ο οποίος του είπε ότι… «αν βρεις τίποτα ύποπτο, Γιάννη, στείλτον στον εισαγγελέα». Και ο «εκπρόσωπος εταιρειών» Πιτσιόρλας λίγους μήνες μετά έγινε υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις επενδύσεις! Τέλειο;

Η Τράπεζα Αττικής και ο ανάδρομος Ερμής

-Μετά την Αση Μπίλιου και τη Λίτσα Πατέρα, στα αστρολογικά ζητήματα έρχεται το Dark room. Αφού, λοιπόν, μελέτησα σε βάθος τους πλανητικούς χάρτες, νομίζω πως μπορώ να πω με σχετική ασφάλεια πως η Τράπεζα Αττικής βγαίνει από τον ανάδρομο Ερμή και απαλλάσσεται από όλη την αναστάτωση που προκαλεί το φαινόμενο, δηλαδή το μπλοκάρισμα στα προσωπικά, τη δυστοκία στα οικονομικά κ.λπ. Εκτός όμως από την αστρολογία, υπάρχουν και δύο (σοβαρές) πηγές που έχουν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής οι οποίες υποστηρίζουν με βεβαιότητα πως η αύξηση κεφαλαίου ξεσκαλώνει και υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Όχι ότι δια μαγείας εξαφανίστηκαν προβλήματα και δυσκολίες, αλλά φαίνεται ότι επιτεύχθηκαν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί που δημιουργούν τις κατάλληλες ισορροπίες ώστε να προχωρήσει η αύξηση. Οπότε, τα μαλλιοτραβήγματα ετεροχρονίζονται, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς οι θέσεις των πλανητών αλλάζουν συνεχώς.

H… ξεχασιάρα Lone Star ετοιμάζεται για την Τράπεζα Κύπρου

-Στελέχη της Lone Star -μέρες τώρα- έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο, κάνουν επίσημες συζητήσεις, μυστικές διαβουλεύσεις, έρευνες και όλα δείχνουν πως προετοιμάζονται για την επόμενη πρότασή τους για την Τράπεζα Κύπρου. Από τη στάση της Lone Star ως τώρα συνάγεται ότι σκέπτεται σοβαρά να κάνει το επόμενο βήμα στις 30 Σεπτεμβρίου με μια νέα πρόταση ή και να πάρει παράταση για να επανέλθει, όπως έχει δικαίωμα. Θεωρητικά η προεκλογική περίοδος στη Μεγαλόνησο δεν ευνοεί μείζονες ανατροπές στο τραπεζικό σκηνικό. Στο μεταξύ, τις κινήσεις του αμερικανικού fund παρακολουθεί στενά και μία από τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες.

...και πληρώνει στη SEC 11,2 εκατ. για κάτι... παραβασούλες

-Αλλά οι λεβέντες της Lone Star έχουν προβλήματα με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία στις 12 Σεπτεμβρίου απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των Hudson Advisors L.P. και Lone Star Global Acquisitions Ltd. για προβλεπόμενη φορολογική υποχρέωση του ιδιοκτήτη της Hudson ως στοιχείο ορισμένων προμηθειών που χρεώνονται σε 14 ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια που διαχειρίζονταν. Η Hudson και η Lone Star Global συμφώνησαν να πληρώσουν 11,2 εκατομμύρια δολάρια σε αστικές ποινές και έχουν αποζημιώσει τα επηρεαζόμενα κεφάλαια με 68,5 εκατομμύρια δολάρια, στα οποία περιλαμβάνονται οι τόκοι για τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Σύμφωνα με την εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τουλάχιστον μεταξύ 2005 και 2017, η Hudson περιέλαβε 54,6 εκατομμύρια δολάρια από την αναμενόμενη φορολογική υποχρέωση του ιδιοκτήτη της στις ΗΠΑ σε τέλη που χρεώνονται στα funds. Σύμφωνα με τον νόμο, αυτές οι φορολογικές υποχρεώσεις ήταν πληρωτέες από τον ιδιοκτήτη και όχι από τη Hudson.

Ξέχασαν (για 13 χρόνια) να πουν στους πελάτες για τις αμοιβές

-Η εντολή της SEC διαπιστώνει ότι η Hudson και η Lone Star Global δεν αποκάλυψαν ποτέ τη συμπερίληψη αυτών των φορολογικών υποχρεώσεων στους πελάτες τους. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου της SEC στο Fort Worth, David Peavler, Hudson και Lone Star απέτυχαν για 13 χρόνια να παράσχουν πλήρη και δίκαιη αποκάλυψη των αμοιβών και των χρεώσεων στους πελάτες τους. Η SEC τους επέρριψε ευθύνες και έτσι Ηudson και Lone Star Global, χωρίς να παραδεχτούν ή να αρνηθούν τα πορίσματα της SEC, συμφώνησαν σε μια διαταγή παύσης και παραίτησης αποδεχόμενοι να πληρώσουν την ποινή των 11,2 εκατ. δολαρίων.

Τα «ιερά» φωτοβολταϊκά της Mytilineos

-Η ενεργειακή κρίση δεν γνωρίζει σύνορα, αλλά ούτε και... θρήσκευμα. Ως γνωστόν, το Άγιο Όρος δεν είναι συνδεδεμένο με το ηπειρωτικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδόν όλες οι απαιτούμενες ανάγκες καλύπτονται με κατανάλωση diesel (γεννήτριες κ.λπ.). Επειδή λοιπόν το πετρέλαιο έχει και αυτό πάρει τα ύψη, η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με στόχο την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 17 μονές της Ιεράς Κοινότητας. Το έργο, ύψους 12,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) κέρδισε η MYTILINEOS και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, καθώς προβλέπεται η χρήση 21 αυτόνομων φωτοβολταϊκών σταθμών σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Σαφάρι Γερμανού και Κάτσου για μονόκερους (λεφτά υπάρχουν)

-Ο ταχέως αναπτυσσόμενος και πολλά υποσχόμενος ευρύτερος τεχνολογικός κλάδος προσελκύει ολοένα και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον των μεγάλων της αγοράς. Καλά ενημερωμένες πηγές μιλούν για συμμετοχή γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών όπως ο Πάνος Γερμανός ή ο Βασίλης Κάτσος (χωρίς να είναι και οι μόνοι), σε επενδύσεις που αφορούν ανερχόμενες start ups. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για χρηματοδότηση των νεοφυών αυτών εταιρειών μέσω ήδη καθιερωμένων funds κι όχι απαραίτητα μέσω σχημάτων που ελέγχουν απευθείας οι επιχειρηματίες.

Κι όμως η ΕΤΒΑ υφίσταται και πέρασε σε κερδοφορία

ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. είναι μια εταιρεία που σχεδιάζει, αναπτύσσει κι εκμεταλλεύεται βιομηχανικές περιοχές και επιχειρηματικά πάρκα. Ανήκει κατά 65% στον Όμιλο Πειραιώς και το υπόλοιπο 35% στο Υπερταμείο. Σήμερα διαχειρίζεται 27 βιομηχανικές περιοχές στις οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες 2.285 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται πάνω από 30.000 εργαζόμενοι. Μετά πολλά χρόνια, η ΕΤΒΑ κατάφερε πέρυσι και φέτος να παράξει κέρδη της τάξης των 5 εκατομμυρίων και να σβήσει τις ζημιές του παρελθόντος. Από του χρόνου μάλιστα, ο Θ. Ψαθάς, που τρέχει το μαγαζί, ελπίζει πως θα μοιράζει και μέρισμα. Το ενδιαφέρον όμως και αυτό που έχει σημασία, είναι ότι τον τελευταίο καιρό, η ΕΤΒΑ δέχεται κρούσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού, οι οποίοι αναζητούν χώρους πολλών στρεμμάτων, οργανωμένους και με υποδομές για να στήσουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Χαρακτηριστική η περίπτωση επιχειρηματικού ομίλου που ζητούσε να στήσει παραγωγική μονάδα, σε χώρο 140 στρεμμάτων και να κατασκευάσει κτιριακές εγκαταστάσεις στα 80 στρέμματα, με ύψος 25 μέτρων. Ζητούσε να απασχολήσει 1.600 μηχανικούς Πολυτεχνείου κι επομένως ο συγκεκριμένος χώρος έπρεπε να είναι κοντά στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Τελικά, ο όμιλος βρήκε τον χώρο που ζητούσε…στην Ουγγαρία. Κάπου σαν την έχω ξανακούσει αυτήν την ιστορία, σε άλλον χρόνο, με άλλες εταιρείες…

Παλιά media, καινούργια προβλήματα

-Μια παλιά, μεγάλη και ξεχασμένη, παραγωγική μονάδα που ανήκε κάποτε στον «Όμιλο Χ. Κ. Τεγόπουλος», φαίνεται ότι βρήκε αγοραστή. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί σύντομα κι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους παλιούς εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας» -μετά από πολλά χρόνια- μπορεί να πάρουν ένα μέρος της αποζημίωσής τους. Μιλώντας για αποζημιώσεις, μαθαίνω ότι η πάλαι ποτέ ισχυρά κυρία της «Ναυτεμπορικής» άσκησε ανακοπές εναντίον των παλιών εργαζομένων της πρώην εφημερίδας της, για να διεκδικήσει επιστροφή των αποζημιώσεων που τους έδωσε ο διαχειριστής όταν απολύθηκαν, ώστε να γίνει ανακατανομή του εκπλειστηριάσματος και να μειωθούν έτσι οι οφειλές της στο Δημόσιο. Ταυτόχρονα, απείλησε το Δημόσιο με απιστία αν δεν πράξει το ίδιο, οπότε όλοι μαζί κυνηγούν τους άμοιρους εργαζόμενους.

Στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πήραν μέτρα και καλύφθηκαν

-Τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ήταν φέτος κατά 7,5 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το σύνολο της κερδοφορίας του ομίλου ολόκληρης της περυσινής χρονιάς. Όσον αφορά την ανησυχία των αναλυτών για το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι έχει επαρκώς καλυφθεί με το swap των επιτοκίων που ολοκλήρωσε εγκαίρως.

Περιμένοντας τη Moody’s και την DBRS

-Προχθές που όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη κατέγραφαν πτώση της τάξης του 4% και 5%, το δικό μας κρατούσε την ψυχραιμία του με ένα λογικό -1,10%. Χθες, που το αρνητικό κλίμα στις αγορές επηρέαζε πάλι όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια, η Αθήνα καθάρισε με λογικά επίπεδα τιμών. Καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων είναι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα 6μήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερα ακόμη και από το σύνολο της -εξίσου εντυπωσιακής- περυσινής χρονιάς. Η αυριανή συνεδρίαση θα είναι ενδιαφέρουσα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς περιμένουμε την προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού Χρέους από Moody’s και DBRS, ενώ ταυτόχρονα κλείνουν και τα Συμβόλαια Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Παραγώγων….

Πετάει η Aegean

-Σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χ.Α. ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα η Aegean. Οι αναλυτές, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στον τουρισμό, αναμένουν ισχυρή άνοδο σε όλες τις βασικές γραμμές του ισολογισμού και έκρηξη σε πωλήσεις και EBITDA. Συγκεκριμένα, η Euroxx εκτιμά πως τα έσοδα του β' τριμήνου θα φθάσουν στα επίπεδα του 86% της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ αναμένει πως, παρά την άνοδο του δολαρίου και των τιμών στα καύσιμα (και παρά το θετικό όφελος από κινήσεις αντιστάθμισης – hedging) το EBITDA θα είναι υπερπολλαπλάσιο.