-Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη, ευχές για υγεία και μακροημέρευση, που λέγανε και παλιά, τέλειος καιρός, πρωτόγνωρες πληρότητες παντού (στα καράβια ούτε σκαμπό δεν υπήρχαν, για αυτό καλά θα κάνουν να τα κοιτάνε αυτά, τώρα που αρχίζει η σεζόν) όσον αφορά τις μάσκες… αν υπήρχαν αυτές θα ήταν μόνο μάσκες ομορφιάς, πάντως για covid ούτε για δείγμα. Μακάρι να πάει η τουριστική σεζόν -όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία- τόσο καλά, γιατί πραγματικά το χρειάζεται η αγορά.

Στη Σκωτία με τη σκέψη στη... ΔΕΗ

-Τώρα, στα πολιτικά, μη φανταστείτε ότι γίνεται τίποτα τρομερό, ο Μητσοτάκης -αφού πέρασε οικογενειακώς στο σπίτι του στο Ακρωτήρι- έφυγε για Σκωτία όπου σήμερα θα συναντήσει τον διάδοχο Κάρολο σε ένα όντως εντυπωσιακό εξοχικό ανάκτορο, το Dumfries House, το οποίο -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για να γίνει έτσι ή κάπως έτσι και το βασιλικό κτήμα του Τατοΐου. Ο ίδιος, κατά τα άλλα, δηλώνει έτοιμος για αποφάσεις στο ενεργειακό, αφού βέβαια αναμείνει λίγες ημέρες τις αποφάσεις των Ευρωπαίων που συνεδριάζουν επί τούτου στις 2-3 Μαΐου. Μην περιμένετε πολλά πολλά, ό,τι κάνουμε θα το πληρώσουμε μόνοι μας, αλλά κάτι θα γίνει εντυπωσιακό στην αρωγή των λογαριασμών του ρεύματος περί την 1η Ιουνίου, αλλά με ισχύ φυσικά και τον χειμώνα. Τέλος πάντων, λένε και για σκέψεις περί ανασχηματισμού (μερικές αλλαγές, όχι δομικούς και τέτοια) αλλά δεν ορκίζομαι, γιατί σε αυτά ο πρωθυπουργός... δεν πιάνεται.

Χαλαρά, η ζωή είναι ωραία, χαλαρά...

-Ο Τσίπρας χαλαρός στο Σούνιο, δεν έφυγε εκτός Αθηνών, αλλά με το μυαλό του στις εκλογές της 15ης Μαΐου οργανώνεται για να επικρατήσει με τρόπο εμφατικό από τους ομπρελίνους του Τσακαλώτου, αλλά και να δείξει συμμετοχή, να πάει κόσμος να τον ψηφίσει. Παλαιός γνωστής του χώρου, μου έλεγε ότι «ο Τσίπρας στο εσωτερικό του δεν έχει μόνο μια καλά οργανωμένη ομάδα υπό τον Τσακαλώτο, φυσικά μειοψηφική, αλλά όπως ανεδείχθησαν και στο συνέδριο έχει και μια ισχυρή ομάδα από Πολακιστές, η οποία είναι και συμπαγής και ηχηρή και έτσι μπορεί κανείς να εξηγήσει γιατί ο Τσίπρας ανέχεται τα καπρίτσια του Κρητικού και την όλη εικόνα του, που φυσικά διώχνει τους κεντρώους ψηφοφόρους προς το ΚΙΝΑΛ ή συσπειρώνει το μετριοπαθές αυτό κοινό στη ΝΔ». Ομολογώ δεν τα γνωρίζω τόσο καλά τα εσωτερικά τους, αλλά δεν μου φαίνεται παράλογη η ανάλυση της πηγής.

Στο μυαλό του Ανδρουλάκη

-Τώρα, ο Ανδρουλάκης πήγε στη γενέτειρά του και στην ισχυρή του έδρα που είναι η Κρήτη και δη το Ηράκλειο, αλλά Πάσχα έκανε ήσυχα στην Αθήνα, για ξεκούραση. Οταν ερωτάται τι θα κάνει αν τεθεί το δίλημμα ποιος πρωθυπουργός, με τι κυβέρνηση, στη δεύτερη πια Κυριακή των εκλογών, απαντάει σταθερά «έχουμε χρόνο, ας δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών και τι θέλει ο κόσμος, εγώ πάντως να συγκυβερνήσω με τον Μητσοτάκη και να την πάθω όπως ο Βενιζέλος και στο τέλος να κάνω μάγκα και εν δυνάμει πρωθυπουργό τον Τσίπρα, δεν το κάνω. Είναι κρίσιμο για τις όποιες αποφάσεις το ποσοστό του κάθε κόμματος». Και λέω εγώ: Αλλο να πάρει στη δεύτερη Κυριακή 32% ο Μητσοτάκης και άλλο 36% ή 37%, άλλο να πάει ο Τσίπρας πιο κοντά στο 25% κι άλλο προς το 30%. Άλλο να έχει το ΚΙΝΑΛ 17% κι άλλο 12%. Όποτε, μην ακούτε θεωρίες από τώρα και περιμένετε τα γυρίσματα του καιρού…

Δύει το έργο: Οι Μπάκοι μηντιάρχες...

-Σας άφησα μια εβδομάδα τώρα χωρίς «Μπακονέα», ήτοι τα νέα από τους αγαπημένους Μπακοκαϋμενάκηδες και έλαβα παράπονα, «μα, τι γίνεται επιτέλους, θα γίνουν τα παιδιά μηντιάρχες;». Χλωμό το βλέπω ή μάλλον αρχίζει να χλωμιάζει, διότι ο Ιβάν, ακολουθώντας τη γνωστή ρωσική συνταγή, «άλλα λέει, άλλα κάνει και άλλα λέει ότι κάνει», άρα άκρη δεν βρίσκουν, όποτε για το Open δεν το βλέπω. Για το Kontra δεν τα βρίσκουν στην τιμή, άλλα θέλει ο Κουρής και άλλα δίνουν «τα παιδιά», μόνο με το Action 24 βρέθηκε μια άκρη, σε μια αποτίμηση της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών δανείων που έχει, αλλά θέλω πρώτα να το δω να γίνεται. Γιατί φοβούμαι ότι όταν κάποιος ξεκινάει να τα πάρει όλα και σιγά σιγά χαλάνε τα deals, πολλές φορές εξαφανίζεται κιόλας. Δεν ξέρω όμως, αυτό μπορεί να το πάρει, γιατί εδώ υπάρχει συμφωνία, αρκεί να την τηρήσουν οι αστέρες της Τρίπολης.

...αλλά ανατέλλει το έργο: Οι Μπάκοι στο real estate

-Μπορεί οι Μπάκοι να δυσκολεύονται να αγοράσουν κανάλια, αλλά φτιάχνουν το τσαρδί τους στην Καστέλλα, στον Πειραιά. Το "τσαρδί" μην το πάρετε τοις μετρητοίς, είναι υπερβολή της στήλης, γιατί μιλάμε για grande ανακατασκευή νεοκλασικού, για την οποία μάλιστα εξασφάλισαν και σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων. Το διατηρητέο -σε άθλια κατάσταση- βρίσκεται στον αριθμό 140 της Καραΐσκου στην Καστέλλα, ενώ για την ανάγκη να αναπτυχθεί το project με άνεση, οι Μπάκοι έχουν και το όμορο οικόπεδο στη οδό Φιλελλήνων. Τέτοια μεγαλεία. Την άδεια από τη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων έλαβε η ιδιοκτήτρια του ακινήτου, η εταιρεία "Cosmos Developments Α.Ε. Κατασκευής και Διαχείρισης Ακινήτων", στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Νικόλαος Μπάκος του Δημητρίου και αντιπρόεδρος η Αλεξάνδρα Καϋμενάκη του Ιωάννη.

Πάγωσε ο Ηρακλής

-Θυμάστε τον Ηρακλή; Το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις, πάνω στο οποίο βασίστηκε η θεαματική μείωση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, εξέλιξη που τώρα επισημαίνουν οι οίκοι αξιολόγησης στις εκθέσεις τους για τη χώρα μας; Τα νέα λοιπόν είναι ότι ο Ηρακλής έπαθε έμφραγμα και νοσηλεύεται. Εξηγούμαι αμέσως: Το πρόγραμμα Ηρακλής είναι παγωμένο από τις αρχές του έτους. Η αιτία είναι το ζήτημα που θέτει (με επιμονή, είναι η αλήθεια) η Eurostat, ώστε οι εγγυήσεις του Δημοσίου πάνω στα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων να εγγραφούν στο χρέος. Το ζήτημα είναι ανοικτό (για την ακρίβεια, ορθάνοικτο) και ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας δεν εγκρίνει καμία τιτλοποίηση (δεν υπογράφει, δηλαδή, έγκριση για κρατικές εγγυήσεις) μέχρι να λυθεί η διαφορά με τη Eurostat. Αν θέλετε την ταπεινή άποψη της στήλης, το ζήτημα με τον Ηρακλή μπορεί να αντιμετωπισθεί, αλλά με πολιτική παρέμβαση, σε ανώτατο επίπεδο.

Μια ανακατωσούρα... πριν από το τέλος

-Γενικότερα όμως υπάρχει μια ανακατωσούρα σχετικά με τον Ηρακλή και η αιτία δεν είναι μόνον το πάγωμα από Χ. Σταϊκούρα μέχρι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα με το χρέος. Η διάρκεια του προγράμματος Ηρακλής λήγει τον Οκτώβριο, δηλαδή σε ένα μόλις εξάμηνο, ενώ Atticabank και Πειραιώς τρέχουν να εντάξουν συγκεκριμένα πακέτα κόκκινων δανείων στον Ηρακλή και ήδη οριακά πιάνουν τις προθεσμίες. Υποθέτω ότι προφανώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα και οι τράπεζες που θέλουν να αξιοποιήσουν τον Ηρακλή θα βρεθεί τελικά τρόπος να το πράξουν έγκαιρα. Ωστόσο, σοβαρές και αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η διάρκεια ζωής του προγράμματος Ηρακλής δεν θα ανανεωθεί για έναν ακόμη χρόνο (όπως έγινε για 10/21 με 10/22) και θα λήξει οριστικά τον Οκτώβριο. Κάτι που ακούγεται αρκετά πιθανό, αφού η χώρα κυνηγά την επενδυτική βαθμίδα και ένα πρόγραμμα που βοηθά την εξυγίανση των τραπεζών δείχνει ότι υπάρχει ακόμη απόσταση για την επιστροφή στην ομαλότητα.

Μετά την ψυχρολουσία της Total, έρχεται κι η ExxonMobil;

- Το φυσούν και δεν κρυώνει από ελληνικής πλευράς για το μεγαλοπρεπές au revoir που είπε τη Μεγάλη Πέμπτη η Total Energies από τα δύο οικόπεδα-φιλέτα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης. Για να ακριβολογούμε πάντως, η αποχώρηση των Γάλλων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αλλά μία σχεδόν προεξοφλημένη εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, τουλάχιστον για τα έμπειρα στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), τα οποία είχαν ενημερώσει σχετικά και την κυβέρνηση. Για αυτό άλλωστε υπήρχαν και οι σχετικές διαρροές περί αποσαφήνισης των προθέσεων των operators, ώστε όσοι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν, να αντικατασταθούν. Μόνο που η κυβέρνηση φάνηκε να κρατά κάποια κρυφή ελπίδα, μετά το πρόσφατο πρωθυπουργικό μήνυμα για το restart στις έρευνες που παρακινούσε τις εταιρείες να προχωρήσουν με βήμα γοργό και δεσμευόταν για άρση όλων των εμποδίων που φρέναραν τις εξορύξεις. Όμως οι Γάλλοι είχαν λάβει τις αποφάσεις τους από καιρό και τρεις μέρες πριν από τις γαλλικές εκλογές μας έριξαν την κρυάδα, η οποία όπως εκτιμάται θα έχει και συνέχεια, γιατί μαζί με την Total στην ίδια κοινοπραξία ήταν και η αμερικανική ExxonMobil, που φαίνεται να επιδεικνύει ανάλογη διστακτικότητα.

Το deal του Μουράτογλου με την Total

-Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Total Energies εγκαταλείπει την ελληνική αγορά. Ο πολυεθνικός κολοσσός των 105.000 εργαζομένων σε 130 χώρες, σε όλον τον πλανήτη, θα διατηρήσει τις δραστηριότητες στον τομέα των λιπαντικών, της φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο ενεργειακός γίγαντας, που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη πράσινη στροφή, ελέγχει έμμεσα και άμεσα το 30% της Total Eren. Οι Γάλλοι τον Σεπτέμβριο του 2017 προχώρησαν στην απόκτηση του 23% των μετοχών της EREN Renewable Energy SA του Ελληνογάλλου επιχειρηματία Πάρη Μουράτογλου μέσω αύξησης κεφαλαίου άνω των 237 εκατομμυρίων. Μάλιστα φέτος συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη συμφωνία, η οποία προέβλεπε ότι η Total Energies θα έχει την επιλογή να αποκτήσει τον έλεγχο όλης της εταιρείας. Η Eren Hellas, που είναι η ελληνική θυγατρική της Total Eren, διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ περίπου 350 MW, από τα οποία τα 84 MW είναι φωτοβολταϊκά και τα 265 MW αιολικά. Το πλάνο μάλιστα ανάπτυξης της Total Eren για την ελληνική αγορά προβλέπει έργα άνω των 750 MW για το επόμενο διάστημα και 35 GW ΑΠΕ παγκοσμίως έως το 2025!

Mόνο η αγορά παιχνιδιών δούλεψε καλά

φετινή πασχαλινή αγορά αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών που είχε ο εμπορικός κόσμος. Κάτι τα υψηλά τιμολόγια ρεύματος, κάτι η “εκρηκτική” αύξηση των τιμών σχεδόν σε όλη την γκάμα των αγαθών, ανάγκασαν τους καταναλωτές να πατήσουν φρένο στα δώρα ή να στραφούν σε φθηνότερες επιλογές. Μοναδική ίσως κατηγορία που τα πήγε καλά ήταν τα παιχνίδια, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε “ανελαστική δαπάνη” χρονιάρες μέρες. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου μάλιστα, υπήρξε αύξηση των πωλήσεων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Nέα deals ενόψει στα σούπερ μάρκετ

-Τα πράγματα άρχισαν να “σφίγγουν” για τα μικρότερα σούπερ μάρκετ. Μπορεί τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και της πανδημίας, να είδαν τους τζίρους τους να αυξάνονται, αλλά πλέον τα περιθώριά τους -υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους, αλλά και του ράλι των τιμών- έχουν περιοριστεί δραματικά. Πληροφορίες απ’ την αγορά αναφέρουν ότι πλέον έχουν αντιστραφεί οι όροι, δεν είναι οι μεγάλοι που χτυπούν την πόρτα των μικρών για εξαγορά, αλλά οι μικροί που χτυπούν την πόρτα των μεγάλων, αναζητώντας διέξοδο. Κάτι που σημαίνει ότι η πρόσφατη περίπτωση της τοπικής αλυσίδας SEP Markets Παπαδόπουλος στα Γιάννενα, που πούλησε 9 καταστήματα στη Σκλαβενίτης, είναι μόνο η αρχή για έναν νέο κύκλο “μαζέματος” της αγοράς. Σημειωτέον πως σήμερα υπάρχουν στη χώρα πάνω από 60 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ οι πέντε μεγαλύτεροι του κλάδου ελέγχουν πάνω απ’ το 70% της αγοράς.