-Χαίρετε, εγώ για το προεκλογικό κλίμα τώρα σας τα λέω μέρες, αλλά μην το δένετε και κόμπο για την ημερομηνία των εκλογών, ούτε καν για το έτος, μου λέει η πηγή μου. «Φυσικά και θα τρέχουμε σαν να έχουμε εκλογές το Φθινόπωρο και πρώτος απ' όλους ο Μητσοτάκης, αλλά κάλπες θα στηθούν όποτε ευνοούν οι συνθήκες, άρα ας περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει το καλοκαίρι», συμπληρώνει. Πάντως, επαναλαμβάνω ότι τα νούμερα της ΝΔ για το timing που περνάμε (και λογικά είναι το κακό, με την έκρηξη της ακρίβειας) δεν είναι άσχημα. Η Metron του Φαναρά δείχνει ότι η ΝΔ κινείται στο 27% και με τις αναγωγές στο 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19% και με τις αναγωγές στο 24,5% και το ΚΙΝΑΛ στο 14% και με αναγωγές στο 17,5% (ο Στράτος είναι πάντα… πιο γλυκούλης με την Πασοκάρα). Οι πιο «μικροί», Βελόπουλος και Βαρούφας, περί το 4%- 5% (καλύτερα το ΚΚΕ, περί το 6%) ενώ ο Κασιδιάρης περί το 2,5% με τις αναγωγές, άρα για την ώρα μάλλον έξω, αλλά πολύ κοντά στο μέσα-έξω. Τώρα, αν αυτά τα νούμερα μετά το καλοκαίρι βελτιωθούν με τα μέτρα για την ενέργεια (σοβαρές επιδοτήσεις) με μια δυνατή οικονομικά θερινή σεζόν και με την πόλωση, μπορεί να φτάσουν αρκετά πιο ψηλά αλλά πόσο, πώς και πότε, ουδείς γνωρίζει. Είναι πολύ νωρίς άλλωστε για τέτοιες εκτιμήσεις, μια τάση βλέπουμε. Ας περιμένουμε και τις μετρήσεις μετά το Πάσχα -της Marc του Γεράκη, αλλά και των υπολοίπων- για να 'χουμε να λέμε….

Αεροδρόμιο Σκιάθου: Τα ωράρια που ξεφτιλίζουν τον τουρισμό

-Πάμε τώρα σε κάτι πιο… απλό από τους πολιτικούς γρίφους, αλλά νομίζω άκρως εξοργιστικό. Μου λέει λοιπόν πηγή μου ότι Μεγάλη Εβδομάδα, που ξεκινάει η θερινή σεζόν και μαζί η κίνηση του Πάσχα, το αεροδρόμιο της Σκιάθου (πιο τουριστικός τόπος… πεθαίνεις) υπολειτουργεί. Ή στα... απλά Eλληνικά, το ανοίγουν και το κλείνουν οι δερβίσηδες όποτε τους γουστάρει, τρεις - τέσσερεις ώρες την ημέρα. Τη Μεγάλη Τετάρτη (χθες, δηλαδή) έκλεισε στη 1.30 το μεσημέρι, ενώ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη είναι ανοιχτό μόνο το απόγευμα, από τις 6.30 μέχρι τις 8.30 - λες και είναι σινεμά. Ειλικρινά, τέτοιον κρετινισμό δύσκολα συναντάς -ούτε σε βαλκανική χώρα- και έπειτα μιλάμε για τουρισμό. Κάποιος να το μαζέψει, παιδιά...

Να αποφύγουν ένα νέο Ελληνικό

-Κι αφού ήρθε η κουβέντα στα αεροδρόμια, να σας πω ότι στην Κρήτη θέλουν να αποφύγουν ένα νέο... Ελληνικό στο Ηράκλειο. Τι σημαίνει αυτό; Όταν ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, το σημερινό αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» φυσικά θα αδειάσει. Στόχος είναι φυσικά να μη μείνει αναξιοποίητο επί χρόνια, όπως συνέβη με το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Για την έκταση, ρόλο στην αξιοποίηση θέλει σφόδρα να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, που ήδη έχει στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις τα μηνύματά της εν όψει 2025, όταν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- ολοκληρωθεί το έργο στο Καστέλι.

Τα παιδιά του Γουάτσα

Στο μακρινό Τορόντο είναι οι Φ. Καραβίας, Γ. Χρυσικός, Α. Σαρρηγεωργίου και εκτός από τα «παιδιά του Γουάτσα» και ο Δ. Παπαδόπουλος της Μυτιληναίος προκειμένου να συμμετάσχουν στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Fairfax. Τώρα που τα μέτρα για τον κορωνοϊό το επιτρέπουν, η συνέλευση γίνεται δια ζώσης και παραδοσιακά ο Πρεμ Γουάτσα θέλει να δίνουν το παρών εκπρόσωποι από όλες τις μεγάλες συμμετοχές του καναδικού ομίλου ανά την υφήλιο.

O νέος ρόλος της Grivalia στον Όμιλο Eurobank

-Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο μακρινό Τορόντο, η Grivalia εγκαταλείπει το μουντό Λουξεμβούργο και επιστρέφει την έδρα της στην Αθήνα. Η Eurobank, από την πλευρά της, θέλει να επικεντρωθεί στις αμιγώς τραπεζικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για τις οποίες -και μόνον λόγω Ταμείου Ανάκαμψης- υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Στην αγορά ψιθυρίζουν (αρκετά φωναχτά, πλέον) ότι θα μπορούσε η Grivalia να στεγάσει πολλές από τις non-core δραστηριότητες της Eurobank και μαζί με τις δικές δραστηριότητες στο hoteling / real estate, να δημιουργήσει έναν νέο μεγάλο επενδυτικό όμιλο ο οποίος θα μπορούσε και να διεκδικήσει μια θέση στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Αθήνας. -H νέα Grivalia θα μπορούσε να αποκτήσει τα επενδυτικά και ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της Eurobank και μαζί με τα δικά της να δημιουργήσει έναν νέο μεγάλο παίκτη στην ελληνική αγορά. Ήδη η Grivalia φεύγει από την αγορά του Παναμά (Pearl Island), έχει συμφωνήσει με τη Mandarin Oriental (για το Project Blue στη Μύκονο), ετοιμάζει για το πρώτο 6μηνο του 2023 τη λειτουργία του One & Only Aesthesis (Αστέρια Γλυφάδας) και προετοιμάζει μια μεγάλη συμφωνία 250 εκατ. ευρώ με έναν ξένο επενδυτικό όμιλο. Όλα αυτά μαζί θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε επιστροφή στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Σε τρία αμερικάνικα funds το 3,1% της Μυτιληναίος

Τρία μεγάλα αμερικανικά funds που έχουν προϊστορία στο ΧΑ, καθώς (τα δύο από αυτά) είχαν / έχουν επενδύσεις σε τραπεζικές μετοχές, είναι οι αγοραστές του 3,1% της Μυτιληναίος. Τη συναλλαγή οργάνωσε και διεκπεραίωσε η Εuroxx ΑΧΕΠΕΥ. Σημειώστε ότι τα funds ζήτησαν μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, αλλά η εταιρία δεν δέχθηκε να πουλήσει.

Το deal Κομάρεκ για την Kaizen

Η συμφωνία για την απόκτηση από την Allwyn (Sazka) της συμμετοχής ύψους 36,75% που διατηρούσε ο ΟΠΑΠ στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Kaizen Gaming (η μητρική εταιρεία του Ομίλου KAIZEN που αναπτύσσεται με τις Betano και Stoiximan) εκτός Ελλάδος και Κύπρου μέσω της Betano έχει διπλό όφελος. Λογιστικά, καθώς η Betano ενοποιούταν με βάση τη μέθοδο της καθαρής θέσης, πέρυσι είχε επιβαρύνει τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΠΑΠ με ζημιές 400 χιλ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA. Στρατηγικά, με δεδομένο ότι η Allwyn του Τσέχου Κάρελ Κομάρεκ διευρύνει το χαρτοφυλάκιο και τη διεθνή της παρουσία αποκτώντας άμεση συμμετοχή σε έναν διαδικτυακό πάροχο τυχερών παιχνιδιών που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε επτά ξένες αγορές, με κυριότερες σήμερα τη Ρουμανία και την Πορτογαλία. Η Kaizen Gaming πέρυσι είχε GGR (καθαρά έσοδα προ εισφορών) 183 εκατ. ευρώ. Το τίμημα της εξαγοράς περιλαμβάνει άμεση προκαταβολή σε μετρητά ύψους 50 εκατ. ευρώ και χρηματικές καταβολές με ποσοστό επί μελλοντικών κερδών (earnout payments) για την επόμενη τριετία (2002-2024). Ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ αποφάσισε, λοιπόν, να κρατήσει ο ΟΠΑΠ τις αμιγώς ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες που είναι ώριμες και αποδίδουν σταθερή ροή εσόδων κάθε χρόνο (cashflow) και να περάσει στην Betano τις υπόλοιπες διεθνείς δραστηριότητες, οι οποίες προσπαθούν να επαναλάβουν την επιτυχία της Stoiximan, στην οποία σημειώστε πως ο ΟΠΑΠ διατηρεί τη συνολική συμμετοχή του (84,49%) και τον αποκλειστικό έλεγχο.

Ποιοι επιχειρηματίες φτιάχνουν Family Offices

Μιλώντας για τη Stoiximan το μυαλό μου πήγε στον Δημήτρη Μάρη ο οποίος, πουλώντας την εταιρεία, εισέπραξε ένα σεβαστό ποσό μερικών δεκάδων εκατομμυρίων. Γι’ αυτό αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το νέο ευνοϊκό καθεστώς που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και να δημιουργήσει ένα Family Office το οποίο θα επενδύει τα χρήματά του με διακριτικότητα, εχεμύθεια και πολύ ευνοϊκούς φορολογικούς όρους. Είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που, έχοντας πετύχει στη δουλειά τους, επιλέγουν την οδό Family Office για να κληροδοτήσουν την περιουσία τους στους απογόνους τους και να τους διευκολύνουν στις μελλοντικές επενδύσεις τους. Μαθαίνω ότι και ο -μέχρι το 2019- πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, που ηγήθηκε του Επιμελητηρίου για 12 χρόνια, δημιουργεί κι αυτός ένα Family Office για τις επενδύσεις του.

Οι εκπλήξεις με τους δείκτες MSCI

Η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI μπορεί να επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις για το Χρηματιστήριο της Αθήνας που θα φέρουν εισροές νέων κεφαλαίων. Κατά το Bloomberg, η Ρωσία -με νέα νομοθεσία, που υιοθέτησε στις 16 Απριλίου (και πρέπει να εφαρμοστεί στις 26 Απριλίου)- υποχρεώνει όλες τις ρωσικές εταιρίες να αποσυρθούν από τα ξένα χρηματιστήρια - είτε διαπραγματεύονται με μετοχές είτε με ADR. Η απόσυρση των ρωσικών εταιριών αφήνει ένα κενό στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών που η MSCI πιθανόν θα καλύψει, αυξάνοντας τις σταθμίσεις σε άλλες χώρες. Οπότε, η επικείμενη αναδιάρθρωση μπορεί να κρύβει εκπλήξεις.

Η Νike προς το παρόν… προθερμαίνεται

Καθυστερήσεις διαπιστώνει η αγορά στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων Nike από τον όμιλο Περκάσι που έχει αναλάβει το franchise των καταστημάτων της πολυεθνικής εταιρείας και στη χώρα μας. Επί του παρόντος, κάποια πολύ κεντρικά σημεία, όπως στο Μαρούσι (Mall) και στη Γλυφάδα παραμένουν κλειστά. Πάντως, η Percassi Management, η εταιρεία κάτω απ’ την οποία βρίσκονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου Odissea του Ιταλού επιχειρηματία, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν δραστήρια και αναζητούσε προσωπικό.

Νέα μέθοδο υιοθέτησαν τα funds

Τώρα πια τα επενδυτικά funds που θέλουν να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες μετοχές στην ελληνική κεφαλαιαγορά, δεν χρειάζεται να στριμώχνονται στη στενή και ρηχή λίμνη της Λεωφόρου Αθηνών. Θα απευθύνονται στις διοικήσεις των εταιρειών που έχουν επιλέξει και θα αγοράζουν πακέτα μετοχών, από τις αγορές ιδίων που έχουν κατά καιρούς έχουν υλοποιήσει η εισηγμένες. Με τον τρόπο αυτό, οι τοποθετήσεις τους δεν θα δημιουργούν «θόρυβο» στο Χρηματιστήριο, δεν θα προκαλούν φήμες και αναίτια άνοδο της τιμής της μετοχής και επιπλέον θα μπορούν να αγοράζουν την ποσότητα που έχουν σχεδιάσει, σε προκαθορισμένο κόστος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν στην αγορά αρκετές προτάσεις για τέτοιου είδους συναλλαγές, με διοικήσεις εταιρειών που προσφάτως έχουν ανακοινώσει ή έχουν ολοκληρώσει αγορά ιδίων μετοχών.