-Χαίρετε, είπε ένας… σοφός γέρων περί τα πολιτικά, ακούγοντας τις τελευταίες ώρες τον Μητσοτάκη: «Καλά, δεν λες σε εκδήλωση που πας στο εξωτερικό (Λονδίνο) στους παριστάμενους ότι ''σπεύστε να γραφτείτε στην πλατφόρμα για να μπορείτε να ψηφίσετε και από εδώ, γιατί οι κάλπες θα στηθούν δυο φορές'' κ.λπ. κ.λπ., αν δεν ετοιμάζεσαι να τις μπουμπουνίσεις». Η αλήθεια είναι ότι προεκλογική εκστρατεία από τον Νοέμβριο στον Μάιο δεν παίζει… Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν αφήνει… ούτε ώρα να πάει χαμένη πλέον, αφού από την Κυριακή που πάτησε το πόδι του στο Λονδίνο άρχισε και τις προεκλογικές -μεταξύ άλλων- τουρνέ.

Η συγκέντρωση της Ρούμπυ

-Συγκεκριμένα, την Κυριακή το απόγευμα πήγε σε κομματική εκδήλωση που οργάνωσε η Ρούμπυ Γεωργακοπούλου, σύζυγος του Χ. Μεγάλου και στέλεχος της οργάνωσης της ΝΔ στο Λονδίνο. Περίπου 100 Έλληνες που εργάζονται κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη βρετανική πρωτεύουσα, συγκεντρώθηκαν στο 4 Hamilton Place στο Hide Park για να ακούσουν τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στην ομιλία του δεν παρέλειψε και να ευχαριστήσει τη Γεωργακοπούλου για την οργάνωση της εκδήλωσης. Πάντως, ο ίδιος σοφός περί τα πολιτικά γέρων, ο οποίος έχει προβλέψει αυτοδυναμία της Ν.Δ. (εγώ μεταφέρω προβλέψεις και εκτιμήσεις…) είπε για την «εικόνα» της αίθουσας που ήταν χθες στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός. «Μην είσαι κορόιδο, δες τους επιχειρηματίες πώς συνωστίζονται γύρω από τον Μητσοτάκη, αυτοί ξέρουν ότι θα ξαναβγεί, και γι’ αυτό είναι εκεί όλοι. Αν μύριζε πολιτική αλλαγή, δεν θα ήταν κανείς εκεί». Υπερβολές…

Η κλειστή παρουσίαση στις 08:30 το πρωί

-Κατά τα λοιπά, το roadshow ξεκίνησε στις 08:30 π.μ. χθες το πρωί, με μια κλειστή παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης σε πολύ περιορισμένο και επιλεγμένο κύκλο θεσμικών επενδυτών, για να ακολουθήσει στις 09:30 π.μ. το επίσημο άνοιγμα του επενδυτικού συνεδρίου με τη συζήτηση του Πρωθυπουργού και τον επικεφαλής της Morgan Stanley International, Franc Petitgas. Συνολικά, έχουν κλειστεί 310 συναντήσεις one to one, των επενδυτών με τις εταιρίες που συμμετέχουν στο road show, αριθμός πολύ ικανοποιητικός αν λάβουμε υπόψη ότι γίνονται σε ιδιωτικό χώρο και συγκεκριμένα στο 25 Cabot Square στην Canary Warf, που είναι τα γραφεία της Morgan Stanley. Δεν είναι, δηλαδή, μια ανοικτή στον οποιονδήποτε εκδήλωση όπως στο παρελθόν και οι 310 συναντήσεις αντανακλούν ένα πραγματικό ενδιαφέρον, κάτι που παραπέμπει σε ένα roadshow καλύτερης ποιότητας, γεγονός που χρεώνεται ο Κ. Κωστόπουλος της Morgan Stanley.

Οι τέσσερις τραπεζίτες

-Όσον αφορά το πάνελ με τους 4 CEO των συστημικών τραπεζών, οι Β. Ψάλτης και Φ. Καραβίας εμφανίστηκαν ως συνήθως μεθοδικοί με συγκροτημένο λόγο. O Π. Μυλωνάς ήταν πολύ τεχνικός στις αναφορές του ενώ ο Χ. Μεγάλου τα έλεγε από στήθους. Σε γενικές γραμμές η αίσθηση των ξένων επενδυτών για την ελληνική οικονομία είναι ότι συγκριτικά με την ΕΕ έχει καλύτερη προοπτική στην παρούσα συγκυρία, αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει γίνει στις τράπεζες κι ότι έχουν μειώσει δραστικά τα NPLs και θεωρούν πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Τη σημαντική διαδρομή που έχουν διανύσει οι τράπεζες αφήνοντας πίσω προβλήματα αναγνώρισε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Το δείπνο των CEO

-Την Κυριακή το απόγευμα Morgan Stanley και ΕΧΑΕ κάλεσαν τους προσκεκλημένους στο roadshow για cocktails στο Hakkasan στο Mayfair προκειμένου να χαλαρώσουν στη σκοτεινή και μυστηριακή ατμόσφαιρα του club. Αν η κλειστή παρουσίαση του Πρωθυπουργού στις 08:30 π.μ. ήταν το ένα exclusive γεγονός, το άλλο ήταν το δείπνο χθες στο βράδυ στο Arts Club στο Mayfair που παρέθεσαν οι Κοντόπουλος και Κωστόπουλος, αποκλειστικά για τους CEO των εταιριών που συμμετείχαν στο roadshow.

Κόκκινη κάρτα ΤτΕ στο ισπανικό μοντέλο - Έρχεται νέα πρόταση

-Και αφήνω το Λονδίνο για να έρθω στα δικά μας, καθώς εδώ έχει περισσότερη συννεφιά από τη βρετανική πρωτεύουσα. Ο λόγος για τις τράπεζες, όπου είμαστε εν μέσω εξελίξεων μετά τον διάλογο που ξεκίνησε με το υπουργείο Οικονομικών. Το λεγόμενο ισπανικό μοντέλο, δηλαδή ρυθμίσεις δανείων που συνδέονται κυρίως με τη μείωση επιτοκίου, δύσκολα θα προχωρήσει. Στην περίφημη σύσκεψη Σταϊκούρα – τραπεζιτών, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας & Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπύρος Παντελιάς. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η ΤτΕ στη σύσκεψη συμφώνησε με την άποψη πως επειδή τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι σε μεγάλο βαθμό και έκταση ρυθμισμένα, η εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου θα έχει ως αποτέλεσμα να κοκκινίσει μεγάλο μέρος τους. Υπάρχει ένα πλέγμα εποπτικών κανονισμών (π.χ. αν μια ρύθμιση μεταβάλλει την παρούσα αξία ενός δανείου κατά 1% σε μια πενταετία εγγράφεται στα κόκκινα) αλλά και η ισπανική εμπειρία που επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Συνεπώς, το συγκεκριμένο μοντέλο και με τη σύμφωνη γνώμη της ΤτΕ είναι ανέφικτο, οπότε οι τραπεζίτες επιφυλάχθηκαν για να παρουσιάσουν μια άλλη πρόταση που θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση, χωρίς να διαλύσει τα χαρτοφυλάκια, οδηγώντας σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ο Χ. Σταϊκούρας έδωσε στους τραπεζίτες μια εβδομάδα για να επανέλθουν με τη νέα πρόταση και αναμένουμε τον προσδιορισμό της νέας συνάντησης με τον ΥΠΟΙΚ, που ακόμη δεν έχει γίνει αφού οι τραπεζίτες είναι στο Λονδίνο για το roadshow.

Βεϊνόγλου - HIG: Οι λεπτομέρειες του mega deal στα logistics

-Οι λεπτομέρειες φαίνεται πως απομένουν για το deal εξαγοράς της γνωστής εταιρείας μεταφορών «Ορφεύς Βεϊνόγλου» (Orphee Beinoglou) από τη HIG Capital. Η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί και με βάση τους όρους προβλέπεται πως ένα ποσοστό 20% θα παραμείνει στην οικογένεια Βεϊνόγλου, το οποίο μελλοντικά δεν αποκλείεται να περάσει και αυτό στον έλεγχο του fund. Η Βεϊνόγλου, που σε λίγους μήνες κλείνει 100 χρόνια ζωής, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics στην Ελλάδα, με θυγατρικές στα Βαλκάνια, την Κύπρο και τον Λίβανο και πέρυσι εμφάνισε τζίρο 86 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,5 εκατ. ευρώ. Λέγεται πως η εταιρεία πωλείται λόγω απουσίας διαδοχής, γεγονός που εξυπηρέτησε τον σχεδιασμό της HIG να την αποκτήσει και να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των logistics στην Ελλάδα. To fund έχει αποκτήσει μέσω διαγωνισμού έκταση 280 στρεμμάτων που ανήκε στη Χαλυβουργία Ελλάδας και προωθεί τη δημιουργία μεγάλου logistics hub στον Ασπρόπυργο.

Οι αλλαγές στην ΝΝ ξεκινούν με συμμάζεμα δαπανών

-Από μεθαύριο το πρωί αναλαμβάνει καθήκοντα ο interim CEO, της Ασφαλιστικής Εταιρείας ΝΝ, ο διάδοχος της Μαριάνας Πολιτοπούλου. Ο κ. Fr. Lathier ήταν μέχρι σήμερα Chief Risk Officer στον Όμιλο ΝΝ και η διαχείριση των κινδύνων φαίνεται πως θα είναι η μεγάλη του προτεραιότητα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ολλανδικός ασφαλιστικός όμιλος ΝΝ φέρεται αποφασισμένος να τα αλλάξει όλα στον χώρο των υπηρεσιών υγείας. Θέλει πολύ αυστηρότερη επιτήρηση των γιατρών αλλά και των δαπανών (εξετάσεις, φάρμακα, υλικά), παρακάμπτοντας τους ενδιάμεσους μηχανισμούς, στα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές. Η γενικότερη διαπίστωση των Ολλανδών είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν δείχνει τους ρυθμούς ανάπτυξης που αρχικά προσδοκούσαν και οι περισσότερες εταιρείες επιδίδονται στην προσέλκυση πελατών από τον ανταγωνισμό. Θα ξεκινήσει λοιπόν από ένα συμμάζεμα των δαπανών.

Η ΔΕΗ “αγγίζει” το 70% της Enel Romania

-Mπορεί να βοηθά ο έντιμος κοινός βίος στο παρελθόν. Μπορεί να ταιριάζει απόλυτα στο business plan της ΔΕΗ. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η διοίκηση της ΔEH βήμα βήμα πλησιάζει στην απόκτηση του 70% της Enel Romania, παρά τον διεθνή έντονο ανταγωνισμό (κυρίως Amber Infrastructure και Brookfield Asset Management). Η διοίκηση του ιταλικού μητρικού ομίλου θεωρεί την Ελλάδα «καλή περίπτωση» ειδικά αυτή την περίοδο που η ENEL αποχωρεί από διάφορες αγορές (Pουμανία, Aργεντινή, Περού κ.ά.) πουλώντας assets 21 δισ. ευρώ. Ο Πρόεδρος και CEO της ΔEH Γιώργος Στάσσης, από το 2016 έως και τις 30 Iουλίου του 2019, (όταν και προτάθηκε να αναλάβει τα «ηνία» της δημόσιας επιχείρησης), βρισκόταν στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Enel Romania, που κατείχε τα ενεργειακά «πρωτεία» στη Pουμανία. Διαθέτει περίπου 3 εκατ. πελάτες και 3.100 υπαλλήλους. O Γ. Στάσσης εργάστηκε στην ENEL από το 2007, όταν και διετέλεσε επικεφαλής της Enel Green Power για τη Nοτιοανατολική Eυρώπη και Mέση Aνατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για Eλλάδα, Bουλγαρία, Pουμανία, Tουρκία και Aίγυπτο.

Και αραβικά κεφάλαια στην Blueground (ενώ έπεται συνέχεια)

-Ένα από τα τρία sovereign funds του Αμπού Ντάμπι, το ADQ, που διαχειρίζεται 157 δισ. δολάρια και ο επενδυτικός του βραχίονας για τοποθετήσεις σε start-ups, η DisruptAD, απέκτησαν παρουσία στο μετοχικό κεφάλαιο της Blueground. H ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με έδρα τη Ν. Υόρκη, που δραστηριοποιείται διεθνώς στον χώρο του real estate και της τεχνολογίας (proptech), στοχεύει να έχει διεθνή παρουσία σε 50 πόλεις έως το 2025 και η παρουσία του ADQ εξυπηρετεί αυτόν τον σχεδιασμό. Το deal έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας της χώρας μας με τα ΗΑΕ, στο πλαίσιο της οποίας δρομολογούνται αραβικές επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σε τομείς όπως στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, σε ιδιωτικοποιήσεις και σε ΣΔΙΤ.

Wood: Νέες εξαγορές ΑΠΕ από τη Motor Oil

-Η Morgan Stanley -και οι επαφές της- μίλησαν, σειρά παίρνει τώρα η επενδυτική εκδήλωση που διοργανώνει η Wood στις 6 Δεκεμβρίου, πάλι στο Λονδίνο. Η Wood επιλέγει μετοχές που δεν βρίσκονται στην απόλυτη κορυφή της επενδυτικής μας πυραμίδας, αλλά λίγο πιο κάτω. Έκανε την αρχή, με μια ανάλυση της μετοχής της Motor Oil που διένειμε στους πελάτες της. Σε αυτήν επισημαίνει τη νέα στρατηγική του Ομίλου με ορίζοντα το 2030, με πηγές κερδοφορίας που δεν θα στηρίζονται τόσο στη διύλιση (η Wood λέει ότι μέχρι το 2030 τα έσοδα από τη διύλιση θα αντιστοιχούν στο 60% των EBITDA) αλλά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προβλέπει μάλιστα και νέες εξαγορές ΑΠΕ από τη Motor Oil μέσα στον επόμενο μήνα. Η Motor Oil σχεδιάζει μια νέα μονάδα LNG που θα λειτουργήσει μέχρι το 2024. Όλα αυτά οδηγούν τη Wood στο συμπέρασμα ότι η Motor Oil θα προσφέρει μερισματική απόδοση 8-9%, κατά μέσο όρο, τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυξάνεται σταθερά ο όγκος των πωλήσεων

-Τα πρώτα στοιχεία για το 11μηνο δείχνουν ότι από πλευράς όγκου η αγορά αντέχει. Συνολικά. Ο αριθμός των πωλούμενων ειδών (και όχι απλώς ο τζίρος που προφανώς αυξάνει λόγω πληθωρισμού) διατηρείται περίπου σταθερός (-2% έως -3% σε σχέση με πέρυσι). Η κατανάλωση στην Ελλάδα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία 11μήνου, δείχνει υγεία και δυναμική. Το κόστος διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων έχει γκρεμιστεί,σε σύγκριση με τα τρελά επίπεδα των περασμένων ετών. Η Black Friday, που στην Ελλάδα είναι περισσότερο… εβδομάδα προσφορών, λειτούργησε ευεργετικά και για το λιανεμπόριο…

O VAR assistant του M.M.

-Σας έλεγα χθες για το πώς αποφεύχθηκε -με παρέμβαση M.M.- ο κομματικός εμφύλιος μεταξύ του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού και του CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστα Ξιφαρά και συμφωνήθηκε ότι η ΝΔ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Στασινού. Η συμφωνία έγινε... στο VAR του Μ.Μ., παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου. Πιστοί, όμως, στους κανονισμούς της FIFA, παρών στον διακανονισμό ήταν -σε ρόλο VAR assistant- ο Γραμματέας Πολιτικής ΝΔ, Π. Μαρινάκης.

Σπύρος – Λίνα= Κουφέτα το καλοκαίρι

-Όσοι στεναχωρηθήκατε που δεν βρεθήκατε στη σεμνή τελετή όπου Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Λίνα Δρούγκα ένωσαν τις ζωές τους, μη στεναχωριέστε γιατί μαθαίνω ότι θα έχουν και θρησκευτικό γάμο, ο οποίος θα γίνει το καλοκαίρι. Να ζήσετε!