-Χαίρετε, αφήνω πίσω τους σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς και τα άλλα θλιβερά της καθημερινότητας και πάω κατευθείαν στον Κ. Μητσοτάκη και το Λονδίνο, γιατί έξω πάμε καλά. Ασχέτως τι γνώμη μπορεί να έχει ο καθένας για τον Πρωθυπουργό, στις παρουσιάσεις στο εξωτερικό ξέρει να πλασάρει σωστά τη χώρα. Στο roadshow Morgan Stanley – ΧΑ στο Λονδίνο, τρέλανε για τα καλά τους επενδυτές γιατί όπως έμαθα -από ξένο θεσμικό που τον παρακολούθησε σε μια κλειστή συνάντηση με επενδυτές- είχε δύο χαρακτηριστικά που έπειθαν: Απαντούσε σε όλες (μα όλες) τις ερωτήσεις και κυρίως το έκανε χρησιμοποιώντας νούμερα. Ο συγκεκριμένος θεσμικός έλεγε πως του έκανε μια μάλλον αόριστη ερώτηση για την ενέργεια από ΑΠΕ και πήρε μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση για τη δυναμικότητα της χώρας, πού θα είμαστε σε δύο χρόνια με τις εγκεκριμένες επενδύσεις, τα έργα διασύνδεσης κ.λπ.

Θα γίνει της τρελής σε οικονομία, επενδύσεις και χρηματιστήριο

-Υπήρξε κι ένα γεύμα με Βρετανούς επιχειρηματίες που διοργάνωσε η Edelman και στο οποίο πήρε μέρος και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Α. Πατέλης. Το απόγευμα, Πατέλης με Κοντόπουλο βρέθηκαν απέναντι σε ένα ακροατήριο 20 επιλεγμένων επενδυτών, καθώς η δομή του roadshow βασίστηκε κυρίως σε κλειστές συναντήσεις που θεωρούνται πιο αποτελεσματικές. Το βράδυ ο Πατέλης συμμετείχε σε ένα δείπνο με περίπου 40 στελέχη από μεγάλα σπίτια και εκεί πρέπει να ήταν κι οι πιο ωραίες στιγμές, γιατί αρκετοί από αυτούς είχαν ζήσει και διηγούνταν ιστορίες από το δημοψήφισμα του '15. Η συζήτηση που έγινε ήταν κυρίως πολιτική, περιστρεφόταν γύρω από τις εκλογές, τα σενάρια και την αυτοδυναμία. Με δύο λόγια, το συμπέρασμα είναι ότι αν υπάρξει 2η τετραετία με αυτοδυναμία, θα γίνει της τρελής σε οικονομία, επενδύσεις και χρηματιστήριο.

Υποσχέθηκε μείωση του φόρου στις πωλήσεις

-Πάντως, οι εισηγμένες που συμμετείχαν στο roadshow πήραν ως αναμνηστικό δώρο από το ταξίδι στο Λονδίνο, τη δέσμευση του Γιάννου Κοντόπουλου ότι από του χρόνου ο φόρος των πωλήσεων θα μειωθεί σε 0,10% από 0,20% κάτι που (ελπίζουμε) να τονώσει τη συναλλακτική δραστηριότητα.

ΒΑΙΝ και Fortress γύρισαν την πλάτη στο SOLAR

-Σήμερα -αν δεν κάνω λάθος- λήγει η προθεσμία για το χαρτοφυλάκιο Solar, που αποτελείται από κοινά επιχειρηματικά δάνεια των τεσσάρων τραπεζών, ύψους 2 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία παραμένουν μόνον οι Water Will και Brace Bridge καθώς τα δύο βαριά ονόματα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό αποσύρθηκαν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντα, ΒΑΙΝ και Fortress αποσύρθηκαν λόγω αμφιβολιών που σχετίζονταν με το business plan.

Κλείνει το deal ως 31/12/2022

-Επιμένουν οι πηγές ότι μέχρι τις 31/12/22 ο Σωκράτης Κόκκαλης θα έχει κλείσει συμφωνία με εταιρία ισραηλινών συμφερόντων για την πώληση της Intracom Defence. Σημειώστε πως η εταιρία αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων και συγκαταλέγεται στη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ.

Ο Καράτζης αγοράζει αεροπλάνα

-Λέγαμε πρόσφατα για τον Αντώνη Καράτζη, τις σκέψεις για επιστροφή του Ομίλου στο Χρηματιστήριο, αλλά και για το εγχείρημα με την αεροπορική εταιρεία που έχει ιδρύσει, την οποία μαθαίνουμε πως ενισχύει. Η Panellenic Private Aviation, η οποία ειδικεύεται στις VIP μεταφορές και -προς ώρας, τουλάχιστον- πετά από την Κρήτη σε προορισμούς στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία, συνδέοντας κατά κύριο λόγο τα ιδιόκτητα ξενοδοχεία (Nana Hotels) με άλλους προορισμούς. Η Panellenic απέκτησε πρόσφατα το δεύτερο ιδιόκτητο αεροπλάνο που ενέταξε στον στόλο της. Πρόκειται για ένα εννιαθέσιο Cessna Xls. Η εταιρεία διαθέτει ένα ακόμα αεροσκάφος ίδιου τύπου, το οποίο είχε αγοράσει επίσης ως μεταχειρισμένο, εκείνο από έναν Κύπριο επιχειρηματία. Μαθαίνουμε πως η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση ενός ακόμη αεροπλάνου, το οποίο θα αγοράσει για να εντάξει στον στόλο των αεροσκαφών της.

Νέα “μόδα”: Οι «boutique» αεροπορικές εταιρείες

-Δεν είναι όμως μόνον ο Καράτζης που επενδύει σε αεροπλάνα. Κάτι συμβαίνει γενικότερα με τις αεροπορικές αφού πληθαίνουν οι «boutique» εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Air Cycladic του εφοπλιστή Νικόλα Λυκιαρδόπουλου, που εστιάζουν σε συγκεκριμένα δρομολόγια αξιοποιώντας τον ούριο άνεμο του τουρισμού. Ο τουρισμός υψηλού εισοδήματος δημιουργεί νέες ανάγκες και η αγορά δεν αφήνει ποτέ κενά. Πώς λέγαμε κάποτε “έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;”.

Το «χρυσό» χαρτοφυλάκιο των 53 εκατομμυρίων του Γρύλου

-Κι αφού το ρίξαμε στις αεροπορικές business, να προσθέσουμε πως ο Όμιλος Aviareps του Γιάννη Γρύλου, που ελέγχει την αεροπορική Sky Express, καθώς και μια σειρά άλλων εταιρειών (Swissport Hellas, Skyserv κ.ά.) κατέγραψε εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις το 2021, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 202,83 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 117,37 % σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 74,22 εκατ. ευρώ, έναντι 15,14 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, αξιοσημείωτο είναι και το… πολυεθνικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου το οποίο περιλαμβάνει χρεόγραφα συνολικής αξίας 53 εκατ. ευρώ και αφορούν σε μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α., σε χρηματιστήρια εξωτερικού, αλλά και σε «λοιπά χρεόγραφα εξωτερικού». Εξ αυτών τα 44,51 εκατ. ευρώ αφορούν συμμετοχές σε ομολογιακές εκδόσεις κυρίως εξωτερικού με μεγαλύτερη αυτή της Zurcher Kantonalbank (31 εκατ. ευρώ), αλλά και της Credit Suisse (8,2 εκατ. ευρώ). Στις μετοχές συνολικού ύψους 7,82 εκατ. ευρώ φιγουράρουν ονόματα όπως των Siemens Energy AG, Flughafen Zurich AG, Thyssen Krupp AG, Prosus NV, Maerki CHF, Autoneum Holding AG, Baidu Inc. Υπάρχουν, όμως, και οι «λοιποί συμμετοχικοί τίτλοι», λογιστικής αξίας 6,75 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τίτλους του Southbridge Europe Mezzanine SCA Sicar, το 40% της εταιρείας Cybersecurity Fractis S.A., αλλά και το 20% της Hotel Brain S.A.

Νοικιάζεται το «κάστρο» των Κουτσολιούτσων

-Το άλλοτε «κάστρο» των Κουτσολιούτσων στον Άγιο Στέφανο, το εντυπωσιακό κτίριο γραφείων της Folli Follie σκέφτεται να νοικιάσει, ολόκληρο ή μέρος του, η διοίκηση της εταιρείας. Στόχος να αποκτήσει ένα επιπλέον έσοδο για την εταιρεία, καθώς υπάρχει άπλετος χώρος που μένει αναξιοποίητος. Οι σκέψεις (έπεσε στο τραπέζι και η πώληση) υπήρχαν εδώ και καιρό και τελευταία υπήρξε κινητικότητα από ενδιαφερόμενους. Οι συζητήσεις με δύο εξ αυτών ήταν προχωρημένες, όμως τελικά δεν προχώρησαν καθώς το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι πως στο σημείο που βρίσκεται το κτίριο δεν εξυπηρετείται επαρκώς από ΜΜΜ, ωστόσο υπάρχουν επαφές και με άλλους πιθανούς μισθωτές.

Η τελευταία μέρα στο σχολείο

-Συνήθως οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς κλείνουν τις «υποθέσεις» τους, δηλαδή τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους, στα τέλη Νοεμβρίου. Κλειδώνουν τα κέρδη, υπολογίζουν τα bonus της χρονιάς κι αφήνουν τον Δεκέμβριο να περάσει ήρεμα και ανώδυνα (για τους ίδιους), περιμένοντας το ενθουσιώδες ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Στην Αθήνα, σήμερα, υλοποιείται το rebalancing του MSCI Greece Standard, με μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο την είσοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στον δείκτη-βιτρίνα της αγοράς μας. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η είσοδος της ΤΕΝΕΡΓΑ στον MSCI θα φέρει αγορές 1,5 εκατ. μετοχών από τα passive funds, εκτίμηση που την ορθότητά της θα διαπιστώσουμε σήμερα στην πράξη. Ο Γενικός Δείκτης κλείνει με κέρδη μεγαλύτερα του +4% σε σχέση με τα τέλη Οκτωβρίου και μεγαλύτερα του +2% από την αρχή του χρόνου. Για μια χρονιά πολέμου, πληθωρισμού, επιτοκιακών εκρήξεων και γεωπολιτικής ανασφάλειας, δεν το λες και κακό.

Τα πετρέλαια εντυπωσίασαν τους διαχειριστές

-Να ήταν οι παρουσιάσεις στο Λονδίνο που συγκίνησαν Βρετανούς διαχειριστές κεφαλαίων; Χθες, πάντως η μετοχή της Motor Oil (μετά τις διαβεβαιώσεις Τζανετάκη για διατήρηση των υψηλών περιθωρίων διύλισης) ανέβηκε πάνω από τα 19 ευρώ, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2020. Ο όμιλος αποτιμάται σε 2,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η μετοχή της HelleniQ Energy έπιασε την κεφαλαιοποίηση των 2,16 δισ. ευρώ με άνοδο χθες μεγαλύτερη του 3%.

Έκλεισε η εκκρεμότητα Βλαστού

-Δεν περίμενε ούτε τη σημερινή, τυπικά τελευταία, μέρα της θητείας του CEO της ΕΤΑΔ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Συγκάλεσε προχθές, έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΑΔ (χωρίς τον CEO) για να κλείσει την υπόθεση και να ορίσει ως προσωρινό Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον μέχρι χθες Εντεταλμένο Σύμβουλο Παν. Μπαλωμένο (του κλίματος Σταϊκούρα) ο οποίος στο εξής θα υπογράφει από κοινού με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ Γρ. Αναστασιάδη. Ο νέος/α Διευθύνων/ουσα Σύμβουλος, θα οριστεί εντός 90 ημερών σύμφωνα με τις προδιαγραφές εταιρικής διακυβέρνησης που έχει ορίσει το Υπερταμείο.

Μετακομίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

-Από την ερχόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετακομίζει στο νέο σπίτι της, στην οδό Ιπποκράτους 3-5, στο κέντρο της Αθήνας.

Στην Energean ολοκλήρωσαν και τώρα περιμένουν

-Εντελώς αθόρυβα ολοκληρώθηκε η σεισμική έρευνα της Energean στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, στα όρια της υφαλοκρηπίδας μας με την Ιταλία. Και ήταν 3D σεισμική έρευνα, η πιο προηγμένη δηλαδή τεχνολογία που απεικονίζει πιστότερα τι κρύβει - αν κρύβει - το υπέδαφος. Για το αν αξίζει να πάνε σε ερευνητική γεώτρηση, οι γεωφυσικοί της Energean θα το γνωρίζουν έπειτα από 9 -12 μήνες. Αυτό που έμαθε η στήλη είναι ότι η εταιρεία έκανε σημαντική επένδυση που μετριέται σε 8ψήφιο νούμερο... Ήταν η τέταρτη σεισμική έρευνα της Energean στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία έχει κάνει περίπου 20 γεωτρήσεις στον Πρίνο από το 2009. Το επόμενο τρυπάνι θα είναι στα Γιάννενα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεδομένων των εκλογών και της γραφειοκρατίας.

Η Τουρκία στηρίζεται μόνον στα λεφτά των Σεΐχηδων

-Το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας ξεπέρασε τα 103 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά τη δραματική υποτίμηση της λίρας. Οι εξαγωγές επιβραδύνονται στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 21 μηνών, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι εισαγωγές ενέργειας (+11%) και χρυσού (+12%) που προκάλεσαν αυτή την επιδείνωση. Η αγορά της Μέσης Ανατολής σώζει -με τα σημερινά δεδομένα- την τουρκική οικονομία αφού απορροφά 23 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές της. Οι κεφαλαιακές ενέσεις από το Κατάρ κρατούν όρθια την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ενώ οι πολεμικές δραστηριότητες του Ερντογάν κρατούν την προσοχή του τουρκικού λαού μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.