-Χαίρετε, χθες ήταν μια πολύ δύσκολη ημέρα με τις φωτιές, οι πρώτες της θερινής σεζόν, λογικό με καύσωνα και 6-7 μποφόρ. Το βέβαιο είναι ότι θα έρθουν κι άλλες τέτοιες δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού και η ελπίδα είναι για όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, πρώτον σε ανθρώπινες ζωές και δεύτερον στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ζανέτ

-Περνάω τώρα αμέσως στα… ωραία γιατί όντως το χθεσινό θέαμα με τις φωτιές μας αγρίεψε. Η Ζανέτ, αδελφή του Αλέξη Τσίπρα, μας έστειλε χθες ένα εξώδικο γιατί λέει δημοσιεύσαμε προσωπικά της δεδομένα. Ήτοι η δημοσιογράφος μας που καλύπτει ΣΥΡΙΖΑ και είναι διαδικτυακός φίλος της Ζανέτ -με άλλους περίπου 3.300 ακόμα- πήρε και δημοσίευσε ένα post στο fb της κυρίας Ζανέτ που… ασκούσε κριτική, σε απλά ελληνικά… την έλεγε στην Έφη Αχτσιόγλου. Τι είναι το μυστήριο, τι το μεμπτό και τι το περίεργο δεν κατάλαβα, αφού η δημοσιογράφος (μας) δεν είναι προσωπική φίλη της αδελφής Τσίπρα, οπότε όταν αυτή την έκανε φίλη στο fb ήξερε ότι έκανε «φίλη» μια δημοσιογράφο και μάλιστα του Πρώτου Θέματος, που όλοι γνωρίζουν πόσο το συμπαθούν οι αγαπητοί Συριζαίοι. Αλλά πέραν αυτού έχω μια απορία να εκφράσω στην -ανανεωμένη βλέπω από τις φωτογραφίες της- Ζανέτ. Γιατί… παρεξηγήθηκε που δημοσιεύσαμε την άποψή της -που, ξαναλέω, τη γνωρίζουν και άλλοι 3.300 fb φίλοι της- για την Αχτσιόγλου; Κρυφή την έχει; Αυτά και τέλος, εμείς δεν κρατάμε κακίες, ούτε έχθρες και μάλιστα οικογενειακού περιεχομένου και δεν θα ξανασχοληθούμε με το fb της Ζανέτ που έσπευσε (βραδέως) να διαγράψει και τη ρεπόρτερ μας από τους διαδικτυακούς της φίλους. Καλή καρδιά και καλό καλοκαίρι και αφήστε το, τα πολλά νεύρα δεν κάνουν καλό.

Ο “οδικός χάρτης” για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

-Οι συζητήσεις μεταξύ Μ.Μ. υπουργείου Οικονομίας και ΤΧΣ έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και υπό την αίρεση των συνθηκών που θα διαμορφωθούν στην αγορά, έχουμε τον “οδικό χάρτη” για την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες. Η εκκίνηση θα δοθεί την προσεχή Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση της Εurobank η οποία θα εγκρίνει την αγορά του 1,4% της τράπεζας που έχει το Ταμείο στο χαρτοφυλάκιό του. Θα υποβληθεί η πρόταση της Εurobank, θα τρέξει η ανταγωνιστική διαδικασία, οπότε χρονικά η αποεπένδυση τοποθετείται την περίοδο του Σεπτεμβρίου. Η σκυτάλη θα περάσει τον Οκτώβριο στην Εθνική Τράπεζα και τη συνδυασμένη προσφορά για το 20% της ΕΤΕ, από το 40% που κατέχει συνολικά το ΤΧΣ. Στη συνέχεια την Άνοιξη 2024 θα έχουμε την αποεπένδυση του 27% της τράπεζας Πειραιώς. Θα προσέξατε ότι παραπάνω δεν έγινε αναφορά στην ALPHA BAΝK, επειδή το 9% της τράπεζας που έχει το ΤΧΣ είναι το δεύτερο μικρότερο ποσοστό μετά τη Eurobank και -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή του ΤΧΣ- “δεν το συζητάμε, γιατί μπορεί να φύγει στην αγορά πολύ εύκολα μέσα σε μια ημέρα χωρίς πρόβλημα”.

Εθνική και Eurobank περιμένουν

-Βαδίζουμε προς το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και οι διοικήσεις της Εθνικής και Eurobank δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την έξοδό τους στις αγορές με ομόλογα, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός τους. Οι ελεγκτές της Φρανκφούρτης πιέζουν, οι προετοιμασίες έχουν γίνει, αλλά οι διοικήσεις δεν ανάβουν το «πράσινο φως». Μία εξήγηση είναι ότι υπάρχει διάχυτη ελπίδα πως κάτι θα συμβεί στις αγορές και θα καταφέρουν να σηκώσουν τα κεφάλαια που ζητούν (περίπου 1 δισ. και οι δύο μαζί) με χαμηλότερο κόστος. Τον Αύγουστο εκδόσεις ομολόγων δεν γίνονται (εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη) και τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός….

Τα σχέδια για το Ελευθέριος Βενιζέλος και oι φήμες για επέκταση της παραχώρησης

-Στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg, o Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα για την είσοδο των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στο Χρηματιστήριο και έτσι πληροφορηθήκαμε, από την πλέον έγκυρη πηγή, πως η εισαγωγή θα γίνει αρχές του 2024. Ο λόγος που δεν τηρήθηκαν όλα τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που ήθελαν την εισαγωγή στο ΧΑ νωρίτερα και πηγαίνουμε στο 2024 είναι για να προετοιμαστεί καλύτερα η παραχώρηση. Στο πλαίσιο αυτό φημολογείται ότι θα παραταθεί κατά 10 χρόνια η περίοδος της παραχώρησης, αν και πρόκειται για αρκετά δύσκολη διαδικασία, ιδιαίτερα αν θυμηθούμε ότι η προηγούμενη διαδικασία επέκτασης της παραχώρησης κράτησε τρία χρόνια τουλάχιστον. Πάντως πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ διέψευδαν τη σχετική φημολογία και ανέφεραν πως δεν υπάρχει θέμα παράτασης της σύμβασης χωρίς διαγωνισμό. Πάντως η σχετική διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν κατατεθεί άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το IPO που είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές και βρίσκεται στο γραφείο του νέου υπουργού Οικονομίας.

Επιτυχία του ΤΑΙΠΕΔ με την Αττική Οδό - Την Πέμπτη αποσφραγίζονται οι προσφορές

-Οφείλουμε να πούμε μια καλή κουβέντα για τις έξι προσφορές που συγκέντρωσε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Ναι, έχετε δίκιο, πρόκειται για έναν χρυσοφόρο αστικό αυτοκινητόδρομο και ήταν αναμενόμενο το ισχυρό ενδιαφέρον, αλλά είναι εξίσου αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ποτέ άλλοτε διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ δεν προσέλκυσε έξι δεσμευτικές προσφορές και μάλιστα από σοβαρές εταιρίες. Όπως και να έχει οι έξι προσφορές καταγράφονται στα θετικά. Περισσότερα νέα την προσεχή Πέμπτη, όπου το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων εταιριών, προκειμένου παρουσία όλων να αποσφραγιστούν οι προσφορές.

Οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη Σέριφο

-Αν θυμάμαι καλά, το θέμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η Σέριφος, η στήλη το είχε θέσει και παλιότερα με αφορμή τις πολλές εκατοντάδες στρέμματα γης που αγόρασε στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού ο Χ. Καρώνης της Viva. Αν λοιπόν οι πηγές της στήλης τα μετέφεραν σωστά (ο συνδυασμός καύσωνα, διακοπών και αλκοόλ ενέχει πάντοτε μεγάλα ρίσκα), το real estate της Σερίφου συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον. Στο νησί -μου λένε- βρέθηκε για μια εβδομάδα, φιλοξενούμενος σε βίλα, ενώ διαθέσιμο αρόδου ήταν και σκάφος, ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης που φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για εκτάσεις του νησιού. Ταυτόχρονα και κατά τις ίδιες πηγές, λίγες ημέρες μετά το πέρασμα Μυστακίδη από το νησί, εμφανίστηκε το 110 μέτρων σκάφος “Dream” του Γ. Προκοπίου που φέρεται να διατηρεί ανάλογα επενδυτικά ενδιαφέροντα, καθώς ο εφοπλιστής είναι γνωστός συλλέκτης σημαντικών ακινήτων.

Η Lamda Development ξεκινά παρουσιάσεις διαμερισμάτων

-Από την ερχόμενη εβδομάδα, τα στελέχη της Lamda Development έχουν προγραμματίσει ραντεβού για να παρουσιάσουν το νέο προϊόν του ομίλου, τα διαμερίσματα στον 50μετρο Πύργο στο Ελληνικό. Το ενδιαφέρον είναι δεδομένο, γιατί εκεί χτίζεται μια νέα πόλη, υπερσύγχρονων προδιαγραφών. Όλα φαίνονται να προχωρούν σύμφωνα με το βασικό σχέδιο και μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουν φανεί οι πρώτοι όροφοι από τον πολυαναμενόμενο Πύργο Κατοικιών στο Ελληνικό. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι υποδομές και οι εργασίες κατασκευής στην οικιστική περιοχή με τα συγκροτήματα χαμηλών διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών. Το σχέδιο προβλέπει τρεις επιμέρους πρώτες οικιστικές ενότητες: Τον Πύργο κατοικιών, τις βίλες και τα συγκροτήματα χαμηλών διαμερισμάτων - condos. Τα προβλεπόμενα έσοδα στην πρώτη φάση θα φτάσουν το 1,1 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί ποσό που ξεπερνά τα 184 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στόχος τα passive index funds…

-H επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα οδηγήσει έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα και στην αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου μας, στην κατηγορία της «αναπτυγμένης κεφαλαιαγοράς». Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου προετοιμάζει τη «βιτρίνα» της αγοράς μας (νέο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα, νέα εμφάνιση) αλλά -κυρίως- επεξεργάζεται μια νέα στρατηγική για να κερδίσει τους λεγόμενους Passive Index Trackers, δηλαδή τα θεσμικά εκείνα χαρτοφυλάκια που παθητικά ακολουθούν τους δείκτες των «ώριμων αγορών». Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη. Σήμερα, οι passive index trackers των αναδυόμενων αγορών που ανήκει η Ελλάδα, έχουν σχετικά εύκολο έργο. Αγοράζουν 7-10 μετοχές και καλύπτουν τον Γενικό δείκτη χωρίς άλλες περιττές δαπάνες, ενώ λόγω της σταθερότητας του Ευρώ οι κίνδυνοι είναι μειωμένοι. Αντιθέτως, μόλις το ΧΑ αναβαθμιστεί σε «αναπτυγμένη αγορά», εκεί οι σοβαρές ελληνικές εισηγμένες θα βρεθούν να ανταγωνίζονται με τους 600 πανίσχυρους ομίλους του Eurostox 600. Αυτή η νέα πραγματικότητα απαιτεί νέου τύπου διαχείριση και προετοιμασία…

Ο Πούτιν έριξε την Coca-Cola 3Ε με μπύρα και γιαούρτι

-H χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ξεκίνησε με σοβαρές πωλήσεις στην μετοχή της 3Ε, με αφορμή τη μεγάλη πτώση της Coca-Cola στο Λονδίνο. Η πτώση της Coca-Cola 3E οφείλεται στις εξελίξεις στη Μόσχα. Mε Προεδρικό Διάταγμα, που απευθύνεται σε εταιρείες από «μη φιλικές» χώρες, η ρωσική κυβέρνηση πήρε χθες τον έλεγχο της εταιρείας JSC, θυγατρικής της γαλλικής Danone SA και της δανέζικης Carlsberg A/S. Το διάταγμα του Προέδρου Πούτιν αναφέρει ότι η JSC μεταφέρθηκε στον Οργανισμό προσωρινής Ομοσπονδιακής Διαχείρισης Περιουσίας της Ρωσίας. Αμέσως κτύπησε καμπανάκι κινδύνου και για τη ρωσική θυγατρική της Coca-Cola. Η Coca-Cola HBC, αντλεί το 12% των εσόδων της από τη Ρωσία και είναι από τις περισσότερο εκτεθειμένες εταιρείες στον ρωσικό παραλογισμό, σύμφωνα με τον Morgan Stanley. Όσον αφορά τη γαλλική και τη δανέζικη εταιρεία, η κυβέρνηση της Ρωσίας ήθελε να έχει λόγο σε ποιον θα μπορούσαν να πουλήσουν, να καταβάλλουν τις υπέρογκες εισφορές στα ταμεία του κράτους και φυσικά τους απαγόρευσε τη εξαγωγή συναλλάγματος από τη χώρα.

Τα καλά νέα από την Ιρλανδία

-Την περασμένη Παρασκευή, ο Οίκος αξιολόγησης FITCH αναθεώρησε την προοπτική για την Ιρλανδία σε “θετική” από “σταθερή” και επιβεβαίωσε επίσης την αξιολόγηση της χώρας στο AA-. Αυτή η θετική προσέγγιση για την πρώην χώρα των PIGS, αναπτέρωσε τις ελπίδες στην Αθήνα που ήδη αρχίζει να μετρά τις μέρες αντίστροφα για τη δική της αναβάθμιση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι η Ιρλανδία έχει Δημόσιο Χρέος που δεν ξεπερνά το 44,7% του ΑΕΠ (με προοπτική να μειωθεί στο 40%) και ο Fitch καταγράφει πως η Ιρλανδία θα έχει «ευνοϊκή δημοσιονομική θέση» τα επόμενα χρόνια, βοηθούμενη από την αύξηση των εταιρικών φορολογικών εσόδων και τον «αυστηρό» έλεγχο των δαπανών. Πέρυσι η Ιρλανδία είχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 8 δισ. ευρώ, από το έλλειμμα των 6,8 δισ. ευρώ το 2021.

Ο Ερντογάν αυξάνει επιτόκια, φόρους και πουλά επιχειρήσεις στους Άραβες

-Με στόχο να μαζέψει 10 δισ. δολάρια από αποκρατικοποιήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε έναν μεγάλο γύρο επισκέψεων στις χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) για να πουλήσει υπό αποκρατικοποίηση τουρκικές εταιρείες. Ταυτόχρονα, σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο Τούρκος Πρόεδρος στέλνει τον υπουργό των Οικονομικών του Σίμσεκ στην Ουάσιγκτον, μαζί με τον κεντρικό τραπεζίτη Ερκαν, με αφορμή τη Σύνοδο των G20, για να συζητήσουν με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τα συγκεκριμένα οικονομικά ανταλλάγματα που ζήτησε για την αλλαγή στάσης στο θέμα με τη Σουηδία. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό Χρηματιστήριο καλπάζει. Ενώ μέχρι τις εκλογές του Μαΐου ο Γενικός Δείκτης έχανε περίπου 20% σήμερα έχει ανακάμψει κατά 45% και σε όρους δολαρίου προσφέρει αποδόσεις της τάξης του 14%. Στο μεταξύ, ο τουρκικός λαός υποφέρει από την ακρίβεια και την υποτίμηση της λίρας. Μεθαύριο συνεδριάζει η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα για να ανεβάσει πάλι τα επιτόκια της λίρας στο 18,25% (από 15% σήμερα) ενώ ήδη αύξησε τη φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα διυλισμένα προϊόντα και το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Από χθες η τιμή της βενζίνης στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 22%.