-Χαίρετε, τώρα να πεις ότι πέρασε ένα διάστημα ηρεμίας ο Μητσοτάκης που να κράτησε ας πούμε… πάνω από μήνα δεν φαίνεται, αλλά τι να κάνουμε, έτσι είναι η διακυβέρνηση. Ούτε 40 ημέρες δεν έχει που έκλεισε η νέα κυβέρνηση και υφίσταται μαζί φυσικά με τη χώρα τη σκληρή δοκιμασία των «ετήσιων πυρκαγιών». Ουδείς μπορεί να πει ότι η κινητοποίηση είναι πλημμελής, αντιθέτως θα έλεγα, αλλά φυσικά μένει να κριθεί από το αποτέλεσμα. Η μεγάλη διαφορά από το παρελθόν είναι το 112 το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον, εκκενώνει περιοχές και έτσι σώζονται ζωές. Ας ευχηθούμε να τελειώσει ο εφιάλτης, έστω και προσωρινά, γιατί έχουμε δρόμο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Δούρου-Ζωή-Μάτι

-Χθες η Βουλή ψήφισε και την άρση ασυλίας της Δούρου για το Μάτι και μάλιστα σε μια ημέρα όπου καιγόταν η ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Πού να βλέπατε (μπορεί να το είδατε…) και το μάτι της Ζωής Κωνσταντοπούλου γυάλιζε για τη Δούρου. Ούτε καρδούλες, ούτε φιλάκια, η Ζωή επέστρεψε με το κλασικό της βλέμμα και υποσχέθηκε έναν όμορφο χειμώνα στη Βουλή. Τι ωραία…

Τα νέα του ΣΥΡΙΖΑ

-Στο τέλος της εβδομάδας, ίσως την επόμενη, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μετρήσεις για την κούρσα διαδοχής, αν και είναι ξεκάθαρο ότι προηγείται μακράν η Έφη και όλο και περισσότεροι πρωτοκλασάτοι κομματικοί τη στηρίζουν. Τώρα, κάτι δηλώσεις της Ακρίτα για τις «άπλυτες (ή πλυμένες) ζαίες» που έκανε με τη δήλωση υπέρ της Έφης, δεν ξέρω αν βοηθάνε. Εγώ νομίζω πως όχι, αλλά δεν θα τα βάλω ούτε με την Έλενα, ούτε με το σαπούνι. Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλει λέει ο καθένας. Πάντως, φαίνεται ότι η μια δεξαμενή ψήφων -που είναι και η πιο μεγάλη- είναι εκείνη της Έφης με τον Τσακαλώτο και λογικά μπορεί μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα γίνουν εκλογές να υποχωρήσει ο Ευκλείδης (λέει η πηγή μου) για να τελειώνουμε με την εκλογή της από τον πρώτο γύρο και η άλλη σαφώς μικρότερη αλλά όχι αμελητέα, εκείνη του Παππά που είναι αρκετά solid.

Στην οδό Νίκης τρέχουν να προλάβουν

-Μπορεί η προσοχή όλων μας να είναι -δικαιολογημένα- στραμμένη στις πυρκαγιές, αλλά στον 5ο όροφο του κτιρίου που στεγάζει το Υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Νίκης, επικρατεί οργασμός δραστηριοτήτων. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αλλά -επειδή τον Αύγουστο, ως γνωστόν, η ευρωγραφειοκρατία δεν λειτουργεί- μέχρι το τέλος Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση (mid-term review) του σχεδίου Ελλάδα 2.0 του Ταμείου Ανάκαμψης και να το υποβάλλει στην Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι μόνον οριακές μεταβολές είναι διατεθειμένες να συζητήσουν, δεδομένου ότι το RRF πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2026. «Υλοποίηση, όχι αναστοχασμός» είναι το μήνυμα των Βρυξελλών. Η Αθήνα βιάζεται γιατί θέλει να ξεκινήσει το πρόγραμμα RepowerEU (800 εκατ. ευρώ) και την επόμενη φάση των δανείων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Οι συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις και διαβουλεύσεις είναι καθημερινές. Όλα αυτά πρέπει να έχουν καταλήξει μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τις Βρυξέλλες και να προχωρήσουν οι νέες εκταμιεύσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ελέγξει όλους τους servicers

-Μεγάλα και ενδιαφέροντα σχέδια πληροφορούμαι ότι έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου ετοιμάζονται για να ελέγξουν διεξοδικά όλους τους servicers. Mάλιστα, στην κεντρική τράπεζα έχουν ακούσει για κάτι περίεργα τρίγωνα και υποθέτω ότι μαζί με τα υπόλοιπα θα ελέγξουν και αυτά.

Η κυβερνητική απροθυμία και η αναβολή στο ΤΧΣ για τα bonus της Εθνικής

-Η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε αρμοδίως αίτημα διανομής bonus στα στελέχη της. Στην τράπεζα μετά τις δύο παραιτήσεις (Φ. Ιωάννου, Κ. Αδαμόπουλος) λόγω μεταγραφής, ανησυχούν για εκροή στελεχών, ενώ θεωρούν ότι η άνοδος της κεφαλαιοποίησης δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση-ανταμοιβή. Η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το αίτημα με εμφανή απροθυμία και κάπου εκεί το θέμα έκλεισε προσωρινά. Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ  ανέβαλε χθες τη συζήτηση και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα και θα ξανασυζητηθεί. Το δύσκολο, όπως πιθανώς καταλαβαίνετε, είναι πώς να αρνηθεί το ΤΧΣ τα bonus στα στελέχη πχ που τον Οκτώβριο θα κληθούν να πουλήσουν το 20% της ΕΤΕ;

Οι αναλυτές ψηφίζουν Μυτιληναίος

-Απόλυτος πρωταγωνιστής στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Μυτιληναίος που έκλεισε με άνοδο 3,72% στα 34,54 ευρώ με 412.000 τεμάχια. H Morgan Stanley ξεκίνησε να καλύπτει τη μετοχή, την οποία και χαρακτήρισε μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, θέτοντας τιμή στόχο τα 43 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η Citigroup έθεσε τιμή στόχο τα 44 ευρώ, η NBG τα 41,3 ευρώ και η Eurobank Equities τα 40 ευρώ.

Αύριο Πέμπτη αποσφραγίζονται οι προσφορές για την Αττική Οδό

- Αύριο Πέμπτη, κλήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ οι εκπρόσωποι των έξι κοινοπραξιών και εταιριών που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, προκειμένου να αποσφραγιστούν οι προσφορές τους. Αυτό σημαίνει ότι ενώπιον όλων των διεκδικητών, θα ερευνηθούν τα επιμέρους στοιχεία της κάθε προσφοράς, π.χ. οι εγγυητικές και η εγκυρότητά τους, τα πιστοποιητικά που βεβαιώνουν τη συμβατότητα των υποψηφίων επενδυτών με τους όρους του διαγωνισμού κ.λπ., δηλαδή τις συμπληρωματικές εκθέσεις πιστοποίησης. Η αποσφράγιση των προσφορών ανοίγει ενδεχομένως και τον κύκλο τυχόν ενστάσεων για την εγκυρότητα συμμετοχής κάποιων εξ αυτών. Μεταξύ των άλλων φακέλων, σε κάθε προσφορά περιλαμβάνεται και ένας σφραγισμένος φάκελος που περιλαμβάνει την οικονομική προσφορά. Αυτοί θα τοποθετηθούν σε χρηματοκιβώτιο και αφού θα εξεταστούν τυχόν ενστάσεις, αντεγκλήσεις κ.λπ. μεταξύ των υποψηφίων, μόλις διευθετηθούν και πιστοποιηθεί η νομιμότητα των προσφορών - και αφού γίνουν τα μπάνια του λαού – τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει επιλέξει δύο ανεξάρτητους εκτιμητές με αποδεδειγμένη εμπειρία σε προκηρύξεις παραχωρήσεων που θα αξιολογήσουν σε πρώτη φάση τις 6 οικονομικές προσφορές έτσι ώστε προς τον Σεπτέμβριο να έχουμε έναν κατάλογο με προτιμητέους επενδυτές. Οι προτιμητέοι επενδυτές κατόπιν θα προσκομίσουν τις τραπεζικές βεβαιώσεις για τη χρηματοδοτική τους δομή (σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια). Μετά, τον λόγο έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο και στο τέλος το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε τον Οκτώβριο του 2024 να αναλάβει ο νέος διαχειριστής της Αττικής Οδού.

Η H.I.G, οι αποθήκες της Premia και τα σενάρια

-Aπό 1η Σεπτεμβρίου οι αποθήκες των 13.500 τ.μ. ιδιοκτησίας της Premia Properties AEEAΠ εκμισθώνονται στη H.I.G. και την πλατφόρμα Streem Global, την οποία έχει δημιουργήσει το γνωστό επενδυτικό κεφάλαιο για την επέκτασή της στον κλάδο της logistics, όπου «τρέχει» και τη mega στρατηγική επένδυση άνω των 250 εκατ. ευρώ στο ακίνητο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Η συμφωνία μίσθωσης αφορά αποθήκες οι οποίες ήταν ελεύθερες μετά την αποχώρηση του προηγούμενου μισθωτή. Με αφορμή ακριβώς αυτή τη συμφωνία -σε συνδυασμό και με δύο ακόμη παραμέτρους- το γεγονός ότι η ΗΙG έχει δηλώσει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως κόμβο και για άλλες ευρωπαϊκές αγορές στα logistics, αλλά και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο της Premia σε αποθήκες, κυκλοφόρησαν σενάρια για πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο μερών, τα οποία ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν στη στήλη ότι «δεν ευσταθούν». Σημειωτέον ότι η Premia έχει αυτή τη στιγμή ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων logistics, συνολικής αξίας άνω των 120 εκατ. ευρώ, ενώ η H.I.G. έχει εστιάσει στο μεγάλο επενδυτικό project του Ασπροπύργου στη Χαλυβουργία, το οποίο έχει μέλλον με τουλάχιστον μία διετία μπροστά, λόγω των αδειοδοτήσεων που θα τρέξουν τον επόμενο χρόνο, τα κατασκευαστικά που θέλουν κι αυτά χρόνο κ.ο.κ.

Αποχωρεί μία ακόμη εισηγμένη

-Δεν είναι στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και δεν έχει μεγάλο όγκο συναλλαγών, γιατί η μετοχή είναι αρκετά μαζεμένη. Είναι όμως μια μικρή, υγιής ελληνική εταιρεία που ο ιδιοκτήτης της αποφάσισε να την αποσύρει από το Χρηματιστήριο. Οι διαδικασίες και η λογική πίσω από την απόφαση μοιάζουν πολύ με τις αντίστοιχες που ακολούθησε η οικογένεια Γεράρδου για την απόσυρση του Πλαισίου. Και πριν περάσουν λίγες ώρες, η ΕΛΓΕΚΑ ανακοίνωσε υποχρεωτική δημόσια πρόταση και διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α. Πίσω από αυτή την είδηση δεν υπάρχει χρηματιστηριακό ή κερδοσκοπικό παιχνίδι, γιατί όπως είπαμε η μετοχή είναι αρκετά μαζεμένη ήδη. Πρόσφατα, άλλωστε, η εισηγμένη ολοκλήρωσε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Η ευκαιρία των κυλινδρόμυλων Λούλη

-Η αιφνιδιαστική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά εκτός από τη μεγάλη -πολύ μεγάλη- αναστάτωση στην τροφοδοτική αλυσίδα, δημιουργεί νέα επιχειρηματικά δεδομένα και ευκαιρίες. Η εταιρεία Μύλοι Λούλη έχει αποκτήσει στενές επαφές με την ιταλική αγορά και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει αποθέματα και δυνατότητες να καλύψει τις ανάγκες των γειτόνων μας - με το αζημίωτο, φυσικά. Οι Μύλοι Λούλη έχουν μια εντελώς καθετοποιημένη παραγωγική δομή και διαθέτουν όχι μόνον σιτοβολώνες αλλά και λιμάνια (όχι ένα αλλά δύο σε Σούρπη και Κερατσίνι), τεράστια logistics και πρόσβαση στο δίκτυο της Al Dahra που συμμετέχει στο μετοχολόγιό της. Αυτά ίσως εξηγούν το νέο υψηλό της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

Ο επισπεύδων Πύργος των Αθηνών

-Είναι σίγουρα ένας από τους πιο «παράξενους» πλειστηριασμούς. Και τούτο όχι μόνο για το μέγεθος της οφειλής που είναι 8.564,98 ευρώ, αλλά κυρίως γιατί στη θέση του επισπεύδοντος δεν βρίσκεται κάποια τράπεζα ή servicer, αλλά ο… Πύργος των Αθηνών. Δεν μιλάμε φυσικά για το ίδιο το… γνωστό μεγαλοπρεπές κτιριακό συγκρότημα, αλλά για το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Συνιδιοκτησία του Κτιριακού Συγκροτήματος Πύργος Αθηνών» που εδρεύει στην Αθήνα, Λ. Μεσογείων αρ.2-4», το οποίο και διαχειρίζεται τους δύο μοναδικούς «ουρανοξύστες» της πρωτεύουσας. Το ηλεκτρονικό σφυρί που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2023 και αμφιβάλουμε αν θα χτυπήσει κιόλας, στρέφεται κατά της Blue Energy Ι.Κ.Ε που εδρεύει στου Ζωγράφου. Ο πλειστηριασμός αφορά το ποσοστό 100% της πλήρους κυριότητας νομής και κατοχής για κάθετο τμήμα οικοπέδου στη συμβολή των οδών Αιγαίου Πελάγους και Λασιθίου, στη θέση «Δασαμάρι» της Δημοτικής Ενότητας Πικερμίου και ουσιαστικά συνίσταται στο δικαίωμα ανέγερσης οικοδομής. Έτσι, η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 325.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι επί του παραπάνω ακινήτου δεν υπάρχουν άλλα βάρη, πλην της κατάσχεσης που επιβλήθηκε για το ποσό των 8.564,98 ευρώ.

Ο λύκος κι αν εγέρασε ή κοντά στον βασιλικό...

-Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η είσοδος του Δημήτρη Κούτρα στη Δομική Κρήτης, η μετοχή (μέσα σε μια βδομάδα) εκτινάχθηκε σαν ελατήριο σημειώνοντας άνοδο κατά 61%. Ξαφνικά χθες είδαμε και τη μετοχή της ΕΚΤΕΡ να πετάγεται στο +10,6% και πολλοί άρχισαν να πλέκουν σενάρια συνεργασίας στα κάτω πατώματα της κατασκευαστικής πολυκατοικίας της χώρας μας. Η φημολογία στην αγορά θέλει τον Δημήτρη Κούτρα να συζητά με μία μη εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία που διαθέτει πτυχίο 7ης τάξης για να μεγαλώσει το ειδικό βάρος της εταιρείας στην οποία έχει προσφάτως επενδύσει.

Το τέρας του χρέους

-Το πρόβλημα του Δημοσίου Χρέους απασχολεί σήμερα ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και γι’ αυτό κεντρικοί τραπεζίτες, υπουργοί και οικονομολόγοι ξοδεύουν ώρες, μέρες, εβδομάδες διαβουλεύσεων προκειμένου να βρουν μια λύση. Από τις αρχές του 2020, οι ΗΠΑ έχουν επιβαρύνει το εθνικό τους χρέος κατά 8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν 229 χρόνια για να φτάσουν το Δημόσιο Χρέος τους στα 8 τρισ. δολάρια. Μέσα σε 3 χρόνια απλώς το διπλασίασαν. Μέχρι στιγμής, στο οικονομικό έτος 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέβασε το συνολικό έλλειμμα του Προϋπολογισμού στα 1,393 τρισ. δολ. Μόνο τον Ιούνιο του 2023, το έλλειμμα ήταν 228 δισεκατομμύρια δολάρια, από μόλις 88 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2022.