Ο (πολύς) Πόλσον στην Alpha Bank, το digital drama της Εθνικής και μια Μπεν Χουρ -μετά μουσικής- συνέλευση ///


 

Χαίρετε! H είδηση της χθεσινής ημέρας στο Μ.Μ. ήταν αυτή που σας μετέφερε η (πάντοτε αξιόπιστη) πηγή μου, ότι ο Πρωθυπουργός «πάγωσε» τα σενάρια του ανασχηματισμού για τα καλά, δηλαδή τα πήγε πίσω για ένα εξάμηνο και έτσι χαίρονται οι ενδιαφερόμενοι, γκρινιάζουν κι οι επίδοξοι μνηστήρες για κυβερνητικά στελέχη, αλλά όλοι… ξαναμπαίνουν στην πρίζα είτε για να διατηρήσουν τα οφίτσια, είτε για να επανατοποθετηθούν στην κούρσα, αφού έτσι όπως πάει δεν βλέπω και πολλούς ανασχηματισμούς μέχρι τις εκλογές. Εδώ που τα λέμε ο Μητσοτάκης δεν προβλέπεται να καθίσει και πολύ το καλοκαίρι, αρκεί να σας πω ότι έχει μπροστά του ταξίδι στο Ιράκ, ταξίδι στο Τόκιο (Ολυμπιακοί Αγώνες), ταξίδι στη Νέα Υόρκη (ΟΗΕ) και ενδιαμέσως αρκετά ακόμα πιο κοντινά. Μια μικρή λεπτομέρεια όσον αφορά την αξιολόγησή του στους υπουργούς (μου λέει η πηγή). Όσους υπουργούς έχει για «κόκκινο πανί» ο ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος τους θεωρεί από τους πλέον επιτυχημένους, για παράδειγμα όπως η Μενδώνη και ο Αδωνις για τη συμβολή τους να προχωρήσει το Ελληνικό, το οποίο «ούτε ήταν, ούτε είναι το πιο απλό project του κόσμου» όπως λέει ο ίδιος. Στήριξη θα δώσει και στο υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στα σχολεία, όπως επίσης και μεγάλο βάρος στην αναμόρφωση του ΕΣΥ.

-Ξέρετε πόσα χρήματα κόστισε στην Dior η εκδήλωση που έκανε στην Ελλάδα και είδαν παγκοσμίως πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι; Πάνω από 10 εκατ. ευρώ για την παραγωγή του project το οποίο βέβαια δεν κόστισε τίποτα στην Ελλάδα… παρά μόνο πολύ θετική δημοσιότητα, για να λέμε και κανέναν καλό λόγο.

-H πιο σημαντική εξέλιξη στην αγορά αυτό το διάστημα που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα της αγοράς και όχι μόνον, είναι η αύξηση της Αlpha Βank. Με απόλυτη βεβαιότητα δεν μπορούμε να μιλάμε γιατί εκκρεμούν ακόμη εγκρίσεις, αλλά όπως φαίνεται το χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: Θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι αγοράσουν μετοχές μέχρι και αύριο 24 Ιουνίου. Εκτός απροόπτου πάντοτε, την Παρασκευή 25 Ιουνίου θα εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο και τη Δευτέρα 28 Ιουνίου θα τρέξει παράλληλα η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς και του book building, σε εσωτερικό και εξωτερικό, η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

-Κατά πληροφορίες οι σύμβουλοι καταγράφουν ισχυρή ζήτηση για τη μετοχή από υφιστάμενους αλλά και από νέους μετόχους. Από πλευράς συμμετοχής μετόχων η αύξηση φαίνεται να είναι κλειδωμένη και αυτό είναι το σημαντικό γιατί η ολοκλήρωση της θα βοηθήσει γενικότερα στη διαμόρφωση θετικού κλίματος για την οικονομία και ειδικά για τη χρηματιστηριακή αγορά. Σημειώστε ότι εκτός φυσικά του ΤΧΣ, ακούγεται στην αγορά ότι στην αύξηση της Alpha Bank ότι θα συμμετάσχει και ο Τζον Πόλσον.

Από τις πιο συναρπαστικές γενικές συνελεύσεις ήταν αυτή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η οποία εζήλωσε τη δόξα του κινηματογραφικού Μπεν Χουρ καθώς διήρκεσε πεντέμισι ώρες! Τουλάχιστον 1,5 ώρα αναλώθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Greenhill Investement, συμφερόντων Μπάκου – Καϋμενάκη και κάτοχος δικαιωμάτων ψήφου 54.815.876 μετοχών για τα οποία έχει συνάψει σύμβαση ενεχύρου με την Αίολος Investor (του αμερικανικού fund της Farallon), μπορεί να ασκήσει ή όχι τα δικαιώματά της.

-Μη φανταστείτε όμως ότι βαρέθηκε κανείς. Η διαφωνία οδήγησε σε υψηλού επιπέδου νομική κόντρα μεταξύ του προεδρεύοντα της Γ.Σ (και πρόεδρου του ΔΣ) Γιώργου Μυλωνογιάννη με τον Σωτήρη Μπρέγιαννο, εκπροσώπου των Μπάκου – Καϋμενάκη. Διαμάχη που διανθίστηκε και με αντεγκλήσεις, απειλές περί λήψης ένδικων μέτρων και κατηγοριών για ποινικά και αστικά αδικήματα. Τελικά, το προεδρείο αποφάσισε την έξωση της Greeenhill από τη ΓΣ και τον αποκλεισμό της από την ψηφοφορία.

-Κύκλοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έλεγαν ότι η Greenhill κράτησε για έναν μήνα χαμηλούς τόνους και αυτό για να μη διαταραχθεί η προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Όμως, με όσα έγιναν χθες, ο πόλεμος των μεγαλομετόχων στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναζωπυρώθηκε για τα καλά και φαίνεται ότι υπάρχουν μπροστά νέες νομικές κινήσεις για την ακύρωση των αποφάσεων της χθεσινής συνέλευσης. Μια ακόμη πρωτοτυπία της συνέλευσης ήταν ότι οι διοργανωτές στα διαλείμματα και στον χρόνο της ψηφοφορίας επέλεξαν lounge μουσική τύπου Budha Bar για να χαλαρώνουν τα νεύρα και να γίνεται πιο ευχάριστη η αναμονή των μετόχων.

-Γενικά όμως μάλλον είναι δύσκολες οι ημέρες για γενικές συνελεύσεις. Για παράδειγμα στην ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ έχουν τον άχαρο ρόλο μίας διοίκησης όπου η εταιρεία έχει απομείνει ουσιαστικά “κουφάρι” με εγκλωβισμένους μετόχους οι οποίοι διαμαρτύρονται. Γι’ αυτό και βρήκαν την πιο απλή λύση: να πετάξουν εκτός διαδικασίας τους δημοσιογράφους. Έτσι, η διοίκηση της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ υπό τον Δημήτρη Τσίρμπα απέρριψε τα αιτήματα των δημοσιογράφων να παρακολουθήσουν τις εργασίες της χθεσινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπου οι… εγκλωβισμένοι καλούνται να αποφασίσουν για αλλαγή της επωνυμίας σε Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου και τη μεταφορά της έδρας, ώστε πλέον να μην υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση με το νέο σχήμα… Η διοίκηση της εταιρείας επικαλείται για τον αποκλεισμό τα συνήθη σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή «πάγια πολιτική» της εταιρίας κ.λπ. Το «πάγια», ωστόσο είναι πολύ σχετικό αφού στο παρελθόν οι συνελεύσεις ήταν πάντα ανοικτές… ακόμα και όταν τα αδέλφια Δομαζάκη είχαν απασφαλίσει!

-Δύσκολες και αμήχανες στιγμές είχαν στην Εθνική Τράπεζα, την περασμένη Πέμπτη όπου ο τομέας διοργάνωσης εκδηλώσεων τα έκανε σαλάτα. Είχαν προγραμματίσει οι άνθρωποι μια διαδικτυακή εκδήλωση για τα στελέχη, όπου η διοίκηση της τράπεζας από το μέγαρο Μελά θα περιέγραφε τις αξίες της τράπεζας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλα τέτοια. Έλα όμως που συνέβη αυτό που οι ειδικοί περιγράφουν ως digital disruption. Κοινώς η τεχνολογία δεν είχε διάθεση να συνεργαστεί με αποτέλεσμα να τρέχουν αρμόδιοι, συνεργάτες, παπατρεχάμενοι κ.λπ. Να μην τα πολυλογώ, η εκδήλωση καθυστέρησε γύρω στα 40 λεπτά, ενώ CEO της τράπεζας αναγκάστηκε να διαβάσει το λόγο του δύο φορές.

-Το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι έχει εξελιχθεί σε top προορισμό για celebrities. Απλώς τις περισσότερες αφίξεις διασήμων δεν τις παίρνουμε χαμπάρι, λόγω της εμπιστευτικότητας που υποχρεούται να τηρεί η μονάδα. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, όπως οι Μπέκαμ και τώρα η Κέιτι Πέρι με τον Ορλάντο Μπλουμ, που κατέλυσαν στη μονάδα έχοντας προηγουμένως περάσει μερικές ημέρες ξεκούρασης στη Βενετία. Το ζευγάρι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται μαζί τη χώρα μας – είχαν κάνει διακοπές στην Κέρκυρα τον Σεπτέμβριο του 2018.

-Τα πάντα… όλα επιστρατεύει η τουριστική βιομηχανία σε καιρό κορωνοϊού, ακόμη και συναυλίες εν πλω κάτω από τα αστέρια. Η Celestyal Cruises στη νέα κρουαζιέρα της επτά διανυκτερεύσεων «Μυθικό Αρχιπέλαγος», σε Αιγαίο και Κύπρο, δίνει την ευκαιρία στους επιβάτες να ταξιδέψουν και μουσικά με το μπουζούκι του Θανάση Πολυκανδριώτη. Μαζί και ο γνωστός λαϊκός ερμηνευτής Στέλιος Διονυσίου, με τη συνοδεία της Αγνής Καλουμένου.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή