Ο πολιτικός Καζαμίας του 2022, τα φώτα του Μυτιληναίου, το ξενοδοχείο του Υφαντή και το ντηλ της Βιοϊατρικής ///


 

Χαίρετε, καλή χρονιά με υγεία, χαρές κι ευτυχία για όλους μας, μακάρι να είναι το 2022. Αυτό είναι που θέλουμε, μια καλή και τυχερή χρονιά, να τελειώνουμε από την πανδημία και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, καλοί μου και πιστοί μου αναγνώστες. Μέχρι τότε αισθάνομαι ότι, οσονούπω, ίσως και εντός της εβδομάδας, θα ακούσουμε για νέο ρεκόρ κρουσμάτων, που μπορεί και να γράψει και το 100. Ναι, έτσι είναι κι ακούω από την πηγή μου ότι έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί και ο «χαμογελαστός κι απορημένος». Ποιος είναι αυτός; Μα, ο υπουργός Υγείας με το απλανές βλέμμα – χαμόγελο, που δεν καταλαβαίνει κανείς από το ύφος του αν είναι να κλαις ή να παίρνεις κουράγιο με τις εξελίξεις της Οmicron. Τέλος πάντων, για να μην είμαι και κακιασμένος (πρώτη στήλη της χρονιάς!) δεν είναι και λίγο αυτό που του έτυχε, κι άλλωστε γενικά καλά τα πάει, τουλάχιστον δεν έχει κάνει σπουδαία λάθη και, φυσικά, δεν είναι και μόνος του. Το ζήτημα είναι τις επόμενες 15 ημέρες, τι θα γίνει στο ΕΣΥ; Πόσο θα αντέξει, γιατί από τις δεκάδες χιλιάδες κρούσματα πολλά κι ανεμβολίαστα θα καταλήξουν στις ΜΕΘ.

-Κατά τ’ άλλα, στο Μ.Μ. και εν γένει στην κυβέρνηση συζητήσεις γίνανε πολλές αυτές τις χαλαρές γιορτινές ημέρες και τα θέματα ήταν δυο: Πρώτον, πότε θα κάνει ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης και, δεύτερον, (αυτό, πια, μοιάζει με Καζαμία) πότε θα πάει για εκλογές. Το πρώτο ερώτημα μοιάζει να έχει σχετικώς εύκολη απάντηση, αμέσως μετά την έξαρση της Οmicron και στοιχειωδώς πιο μακριά από τον Σεπτέμβριο που έγινε ο προηγούμενος, άρα κοντά στο Πάσχα. Στανταράκι (για την ώρα λέμε, γιατί μέχρι τον Απρίλιο μεσολαβεί… πολιτικός αιώνας) ότι θα έχουμε αλλαγές στο Μ.Μ. και στα βασικά, παραγωγικά υπουργεία. Κάτι πρέπει να σκεφτούν και για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, γιατί αν έχουμε πάλι φωτιές φέτος τις βλέπω… μέχρι τον Εθνικό Κήπο, με τους ρυθμούς που (δεν) προχωράει η προετοιμασία. Βάλτε στον μελλοντικό ανασχηματισμό και ολίγον γεωγραφικό αλατοπίπερο, αφού οδεύουμε σιγά σιγά προς εκλογές, άρα χρειάζονται βουλευτές από όλη την Επικράτεια να τους βαφτίσουν -έστω για λίγους μήνες- υπουργούς. Ας πούμε στην Κρήτη, που ο Ανδρουλάκης απλώνεται σαν την Omicron, κάτι πρέπει να κάνουν και στη ΝΔ, όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ εκεί στη Μεγαλόνησο και ειδικά στο Ηράκλειο… καλή τύχη. Σίγουρα πάνε για τρίτο κόμμα.

-Το δεύτερο αγαπημένο θέμα που συζητήθηκε πρωτοχρονιάτικα ήταν οι εκλογές, αλλά αυτή η κουβέντα μεταξύ πολιτικών, δημοσιογράφων και «διαπλοκής» στην Ελλάδα ξεκινάει… κανένα εξάμηνο μετά τη νέα θητεία της εκάστοτε κυβέρνησης. Στη πιάτσα, έμπειρος πολιτικός έχει σποτάρει και την ημερομηνία, «9 Απριλίου του 2023» (και ο Σημίτης τότε δεν τις έκανε, το 2000;) γιατί τότε λέει υπάρχει «ανοιχτό παράθυρο» περίπου 2,5 μήνες μέχρι τον Ιούλιο που τελειώνει η θητεία επισήμως, για να εξελιχθεί το διπλό εκλογικό σενάριο. Τι να σας πω, δεν ξέρω, αφήστε πρώτα να δούμε πότε και πώς θα λήξει ή θα μαζευτεί πανδημία και τα ξαναλέμε. Πάντως, η Άνοιξη του 2022 μας τελείωσε ως σενάριο, άρα όντως υπάρχουν δυο περίοδοι: Φθινόπωρο 2022 και Άνοιξη του 2023.

-Οσον αφορά τα της αγοράς, σημειώστε ότι το 2022 μας φέρνει νέα ήθη και συναλλαγές στο μέτωπο των NPLs. Ο λόγος για τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων που έχει αρχίσει να ζεσταίνεται γιατί τα business plan δεν βγαίνουν. Ηδη στην αγορά γίνονται συζητήσεις και ετοιμάζεται η πρώτη συναλλαγή. Δηλαδή, μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τα οποία οι servicers για διάφορους λόγους δεν βγάζουν άκρη και τα οποία θα μεταβιβάζονται σε άλλα funds με εξειδίκευση στις δύσκολες περιπτώσεις. Φέτος, η δευτερογενής αγορά θα “στρώσει” με τις πρώτες συναλλαγές και το 2023 οι συναλλαγές (πάντα για τη δευτερογενή μιλάμε) θα είναι στην ημερήσια διάταξη, ώστε να υποστηριχτούν οι υποχρεώσεις και να αποφύγουμε τις εγγυήσεις του Ηρακλή. Το 2023 θα ξεκινήσουν και τις απολύσεις οι servicers, αλλά μη μαυρίζουμε τις καρδιές μας χρονιάρες μέρες. Στο μέτωπο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων έχουμε και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις, με νέο σχήμα χρηματοδότησης που ετοιμάζεται, με αποκλειστικό αντικείμενο τις αναδιαρθρώσεις κόκκινων επιχειρήσεων. Ουσιαστικά, η τραπεζική αγορά αποκτά έναν νέο παίκτη, ο οποίος όμως θα προσφέρει μόνον συγκεκριμένες εργασίες.

-Κι αφού είναι ο λόγος για κόκκινα δάνεια, να σας πω ότι 18 Ιανουαρίου κατατίθενται οι μη δεσμευτικές προσφορές για τη συναλλαγή “Αριάδνη”, δηλαδή τα δάνεια των bad banks. Ολο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη σύνθεση των δυο “στρατοπέδων” που θα κατέβουν στον διαγωνισμό. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις συμμαχίες, αλλά και αρκετό παρασκήνιο, γιατί γίνονται και υπόγειες επιχειρήσεις δολιοφθοράς με στόχο να χαλάσουν συμμαχίες που είναι στα σκαριά και η επίτευξή τους δημιουργεί νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά. Με δυο λόγια και εφόσον δεν αλλάξει κάτι, φαίνεται πως με εξαίρεση την Intrum όλοι οι άλλοι παίκτες που κατά καιρούς έδωσαν το «παρών» στην ελληνική αγορά NPLs στοιχίζονται για να διεκδικήσουν την “Αριάδνη”. Σημειώστε πως έπεται ένα ακόμη “ελεύθερο” πακέτο NPLs, αυτό του Frontier II της Εθνικής, και τα μερίδια της αγοράς κόκκινων δανείων θα αποκρυσταλλωθούν πλήρως.

-Ένα από τα μεγαλύτερα έργα οδοφωτισμού της χώρας, συνολικού ύψους 53,6 εκ. ευρώ, οδεύει στον όμιλο Μυτιληναίου. Λίγο πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η τεχνική αξιολόγηση του διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτοματοποίηση του συστήματος φωτισμού. Με την απόφαση αυτή απορρίπτεται η δεύτερη τεχνική προσφορά της εταιρείας “Μεσόγειος” και το έργο περνά στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Μυτιληναίος. Είναι η πρώτη φορά που ο κατασκευαστικός τομέας του ομώνυμου ομίλου θα αναλάβει ένα αντίστοιχο έργο, επικουρούμενος από την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα της Globiled, η οποία έχει αναλάβει πλήθος έργων σε αυτό τον τομέα. Η σύμβαση προβλέπει τον οδοφωτισμό σε επτά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου της Αθήνας για 12 χρόνια. Το έργο αφορά την προμήθεια και τοποθέτηση 43.678 φωτιστικών σωμάτων, καθώς επίσης την προμήθεια και τοποθέτηση ασύρματων ελεγκτών φωτιστικών εξοπλισμών για τον έλεγχο του οδοφωτισμού, τη ρύθμιση επιπέδων φωτισμού, αλλά και τη δυνατότητα τηλεδιαχείρισης κάθε φωτιστικού σώματος, μέσω ενός Κέντρου Ελέγχου. Σήμερα, η κατανάλωση ενέργειας στον δήμο της Αθήνας είναι περίπου 36 GWh ανά έτος, με ετήσιο κόστος 5,3 εκατομμύρια ευρώ. Με την ανάπτυξη του νέου συστήματος η κατανάλωση θα μειωθεί έως και 7,5 GWh ανά έτος, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση περίπου κατά 80%. Το έργο φλέρταρε και η αμερικανική Ameresco, η οποία όμως -κατά πληροφορίες- είχε ζητήσει παράταση του διαγωνισμού, η οποία δεν δόθηκε.

-Ένα ακόμη διατηρητέο στα πέριξ της Ομόνοιας ετοιμάζεται να αλλάξει όψη, με την υπογραφή της οικογένειας Υφαντή, του γνωστού ομίλου από τον κλάδο των τροφίμων, που είναι ιδιοκτήτρια και του ‘‘Fresh Hotel’’ στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η ‘’Αθηναϊκές Διακοπές Α.Ε.’’, που συνδέεται με τον όμιλο, έλαβε προ ημερών (στα τέλη Δεκεμβρίου) το πράσινο φως από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού για την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας που αφορά το διατηρητέο επί της οδού Πειραιώς 12 για τη μετατροπή του σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα – δωμάτια. Μεταξύ των όρων για το κτίριο, που είναι και από τα ωραιότερα διατηρητέα της περιοχής, είναι ότι όλες οι εργασίες συντήρησης θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από συντηρητές αρχαιοτήτων και έργων τέχνης αντίστοιχης ειδικότητας, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΥΠ.ΠΟ.Α. Σημειωτέον ότι τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε και η υπαγωγή στο καθεστώς ενισχύσεων του επενδυτικού σχεδίου της “Αθηναϊκές Διακοπές Α.Ε.”, που αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας του ξενοδοχείου 4 αστέρων “Fresh Hotel” στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σε μονάδα συνολικής δυναμικότητας 150 δωματίων – 257 κλινών, μέσω της λειτουργικής ενοποίησής του με το όμορο διατηρητέο κτίριο ‘’Πίνδαρος’’. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος είναι 2,3 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω διατηρητέο, στον αριθμό 24 της Σοφοκλέους, επίσης της οικογένειας Υφαντή, θα αποκατασταθεί και θα επεκταθεί καθ’ ύψος. Το εν λόγω project για το ξενοδοχείο ‘’Πίνδαρος’’, στη διασταύρωση των οδών Σοφοκλέους και Αθηνάς, προωθείται από την οικογένεια που συνδέεται με τον γνωστό όμιλο αλλαντικών εδώ και αρκετά χρόνια -αν θυμάται καλά η στήλη πριν από το 2015 ακόμη, ωστόσο ακριβώς επειδή πρόκειται για ιδιαίτερο κτίριο οι αδειοδοτήσεις είναι… «βουνό».

-Χρονιά που θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας θα είναι το 2022. Αυτό δείχνουν τόσο οι συμφωνίες που έκλεισαν στην εκπνοή του 2021, όσο και οι κινήσεις που έρχονται. Έτσι, στα μέσα Δεκεμβρίου είχαμε την πώληση της μαιευτικής κλινικής «Γαία» από το Ιατρικό Αθηνών στον ελεγχόμενο -από το Oaktree- όμιλο Ιασώ (έναντι 13 εκατ. ευρώ) ενώ προηγήθηκε -τον Νοέμβριο- το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ιατρικού Αθηνών και Βιοϊατρικής με στόχο, όπως ανακοινώθηκε τότε, την παροχή καινοτόμων, ολοκληρωμένων, ποιοτικών και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών υγείας, σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές συγκροτούν μέτωπο προς ασφαλιστικές εταιρείες «για δημιουργία νέων προγραμμάτων ασφάλισης υγείας που θα συνδυάζουν ευρύτερο δίκτυο και πιο ελκυστικά προϊόντα για τον καταναλωτή», ενώ θα αναζητηθούν οικονομίες κλίμακας, που θα βοηθήσουν στη διάρθρωση του κόστους λειτουργίας των δύο ομίλων. Αυτό δείχνει κάτι σαν «συνασπισμό» των ελληνικών δυνάμεων απέναντι στα ξένα funds που με «επικεφαλής» το CVC επελαύνουν στον χώρο της Υγείας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι μπροστά υπάρχουν αρκετά «στοιχήματα» που θα κρίνουν πολλά για τον χάρτη της επόμενης μέρας. Το βασικότερο είναι, φυσικά, ο νέος διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν, τον οποίο δρομολογεί για μέσα στη χρονιά η Τράπεζα Πειραιώς που ελέγχει το νοσοκομείο μέσω της θυγατρικής «Ημιθέα». Ένα ακόμη αφορά την «ανάταξη» της Euromedica που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με στρατηγικό επενδυτή το Farallon Capital.

-Πληροφορούμαι ότι μέσα σε όλα αυτά ο όμιλος της Βιοϊατρικής, που διοικείται πλέον από τον Γιώργο Σπανό, προχώρησε λίγο πριν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς -και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου- σε μια ενδιαφέρουσα τροποποίηση του καταστατικού, όσον αφορά τους σκοπούς, «δείχνοντας» ότι υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια. Και τούτο γιατί μπήκαν πολλές νέες δραστηριότητες, με ορισμένες να ξεφεύγουν από το καθαρά ιατρικό και διαγνωστικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι προβλέπεται πλέον και «η ίδρυση εταιρειών κάθε νομικής μορφής, η συμμετοχή σε μελλοντικές ή υφιστάμενες εταιρείες, ή η εξαγορά επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν το αυτό ή παρεμφερές αντικείμενο εργασιών ή τον αυτό ή παρεμφερή εταιρικό σκοπό, ή εταιρειών ή επιχειρήσεων πληροφορικής, ασφαλιστικών, κέντρων αποκατάστασης, γηροκομείων, ακόμη και επενδυτικών, χρηματιστηριακών, χρηματοοικονομικών, τραπεζικών εργασιών και ομίλων». Ακόμη, η «διαχείριση και διάθεση μετοχών, εταιρικών μεριδίων ή μερίδων συμμετοχής τέτοιων εταιρειών εισηγμένων ή μη, σε οποιοδήποτε Χρηματιστήριο της ημεδαπής ή της αλλοδαπής», αλλά και η «εκμίσθωση, η ιδιοεκμετάλλευση, ή με οποιοδήποτε τρόπο εκμετάλλευση, επί κέρδει, των ειδικότερων ακινήτων, χώρων και καταστημάτων των ακινήτων της εταιρείας με τρόπο που να συνάδει με τις κείμενες διατάξεις, ώστε να μην κωλύεται η λειτουργία τους, ως Γενικής, Μεικτής ή Ειδικής Κλινικής, και να πραγματοποιούνται και οι λοιποί σκοποί της εταιρείας». Όπως αναφέρεται μάλιστα, όλες οι δραστηριότητες μπορούν να ασκηθούν είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή. Τώρα βέβαια στα καταστατικά των εταιρειών χρησιμοποιούνται συνήθως διατυπώσεις που καλύπτουν τα… πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Στην περίπτωση της Βιοϊατρικής, όμως, κάτι θέλει να πει ο… ποιητής, που θα φανεί το επόμενο διάστημα…

Αλέρια, εστιατόριο στο Μεταξουργείο, που σύμφωνα με το site του θέλει να προσφέρει “μια ξεχωριστή εμπειρία fine dining, σε ένα κομψό περιβάλλον”. Αυτό επέλεξε ο Χ. Μεγάλου για να παραθέσει το γιορτινό δείπνο της Τράπεζας Πειραιώς, όπου παραβρέθηκαν τα ανώτατα στελέχη της τράπεζας μετά συζύγων. Μια απουσία καταγράφηκε (τη φαντάζεστε – αναμενόμενο, άλλωστε) ενώ το δείπνο κύλησε ευχάριστα, χαλαρά, χωρίς επαγγελματικές συζητήσεις. Τόσο ευχάριστη ήταν η ατμόσφαιρα που η στήλη σκέφθηκε ότι πρέπει να ήταν σχεδόν ανακουφισμένοι

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή