-Χαίρετε, τρεις ήμερες μένουν για τις εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες και με αυτό ασχολούνται περισσότερο στο Μ.Μ, αν και ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι φουλ στις υποχρεώσεις στο εξωτερικό. Τον Κασσελάκη μην νομίζετε ότι τον ξεχάσανε, απλά -όπως μου λέει η πηγή- «τον μέτρησαν όλοι οι δημοσκόποι, τον βλέπουμε κι εμείς τι κάνει κάθε μέρα και είμαστε ήσυχοι με την αντιπολίτευση τουλάχιστον, περιμένουμε να εξελιχθεί το… θέαμα και βλέπουμε».

Ο σιωπηλός Stefanos

-Τον είχα συνηθίσει τον πρόεδρο Κασσελάκη λαλίστατο, να χαιρετάει κόσμο, να φιλάει διάφορους, οπότε η εικόνα της Κύπρου κάπως μου έκανε. Αμίλητος, πολύ προσεκτικός, με τον ναύαρχο Αποστολάκη να μην τον χάνει από τα μάτια του, ως υπασπιστής του. Καμία σχέση ο Στέφανος εσωτερικού με τον Στέφανο εξωτερικού, ιδίως μετά το «κρατίδιο». Έξω από το Προεδρικό, μάλιστα, έκανε μια δήλωση και δεν δέχθηκε ερωτήσεις, για να μην έχουμε... ατυχήματα. Ακόμα και στο τραπέζι που του έκανε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, μιλούσε ο γενικός και ο Στέφανος άκουγε, αναφερόμενος στην ανάγκη για ενότητα που είναι πολύ σημαντική. Ο φόβος φυλάει τα έρμα...

Η σκιώδης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

-Από την επόμενη εβδομάδα, πάντως, ο πρόεδρος Stefanos θα ανακοινώσει και τη σκιώδη κυβέρνησή του, με την οποία θα κάνει αντιπολίτευση. Σήμερα συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και τον αναμένει ο Φάμελλος να του κοινοποιήσει τις σκέψεις του για το προεδρείο, ενώ το σύνολο των τομεαρχών θα καθοριστεί τις επόμενες μέρες. Για τομεάρχης Εξωτερικών, πάντως, πηγαίνει η Ρένα Δούρου και το επισημαίνω γιατί είδα στη χθεσινή του επίσκεψη να έχει μαζί του τη βουλευτή Πειραιά Νίνα Κασιμάτη.

Η πρόταση του Άδωνι για τους Αρμένιους

-Μια ενδιαφέρουσα σκέψη είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης που αναζητεί χέρια και από το εξωτερικό για να καλύψουν τα εδώ κενά στην αγορά εργασίας. Με δεδομένες τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Άδωνις έριξε την ιδέα, σε επικοινωνία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Δημήτρη Καιρίδη, να έρθουν στην Ελλάδα Αρμένιοι εκτοπισθέντες που είναι Ορθόδοξοι και ήρεμοι άνθρωποι. Πάντως, η ιδέα, όσο ενδιαφέρουσα και να είναι, προσκρούει στο μάλλον μικρό ενδιαφέρον των Αρμενίων να έρθουν στα μέρη μας.

Η επαναφορά του σχεδίου για τους διοικητές

-Στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, η Νίκη Κεραμέως έφερε το σχέδιο για το νέο σύστημα διορισμών διοικήσεων στους 500 οργανισμούς του Δημοσίου. Το σχέδιο συνάντησε ενστάσεις από υπουργούς που έλεγαν ότι δεν είναι εύκολο να διορίζεται ένας διοικητής με τετραετή σταθερή θητεία, στην οποία θα παρεμβάλλεται μια αξιολόγηση στη διετία. Με άλλα λόγια, ζητούσαν έναν επιπρόσθετο μηχανισμό αξιολόγησης, προκειμένου να μπορεί να παυθεί ένας προϊστάμενος από τον πολιτικό του προϊστάμενο, αν οι περιστάσεις το απαιτούν. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 του μήνα, η Ν. Κεραμέως θα ξαναφέρει το σχέδιο που θα προβλέπει πλέον αξιολόγηση σε ετήσια βάση για τους διοικητές.

Το "σάρωμα" Χρυσοχοΐδη στους διοικητές νοσοκομείων

-Το νομοσχέδιο της Κεραμέως περιμένει να ψηφιστεί, πάντως, πρώτος από όλους έρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ετοιμάζεται να «σαρώσει» τους διοικητές των νοσοκομείων. Ο ίδιος θέλει το 2024 να μπει με νέες διοικήσεις, κάτι που θα είναι εφικτό, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως το τέλος Οκτωβρίου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ήδη καρατομήσει τις διοικήσεις του Μεταξά και του Αγία Όλγα, καθώς, όπως λέει, την πρώτη του μέρα στο υπουργείο είχε ζητήσει από τους διοικητές, σε τηλεδιάσκεψη μαζί τους, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις συνθήκες υγιεινής, από τη στιγμή που υπάρχουν κεντρικά πόροι για μικρές εργασίες συντήρησης και καλλωπισμού χώρων. Ο ίδιος πλέον έχει άποψη για όλες τις διοικήσεις, οπότε θα πρέπει να αναμένουμε ενδιαφέροντα νεότερα τις επόμενες εβδομάδες.

Η Εurobank στην τελική ευθεία για ακύρωση των μετοχών του ΤΧΣ

-Και περνάμε στα νέα από την αγορά, ξεκινώντας από τις τράπεζες. Αύριο Παρασκευή λήγει η προθεσμία για ενδεχόμενη ανταγωνιστική προσφορά για το 1,4% της Eurobank που κατέχει το ΤΧΣ. Σχεδόν οι πάντες προεξοφλούν πως δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον τρίτο, καθώς η Εurobank αγοράζει τις μετοχές της με σημαντικό premium. Εφόσον επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση που έχει πιθανότητες 99%, την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα μεταξύ 9 και 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή μεταβίβασης από το ΤΧΣ στη Eurobank του 1,4% και θα είναι πλέον γεγονός η πρώτη τράπεζα εκτός Ταμείου. Ο CEO της τράπεζας, Φ. Καραβίας, έχει αποφασίσει την ακύρωση των συγκεκριμένων μετοχών, ενισχύοντας έτσι την αξία των υπόλοιπων μετοχών.

Στρατηγικής σημασίας για το ΜΜ η πώληση του 20% της Εθνικής

-Ακόμη κι αν ανοίξουν οι ουρανοί στις αγορές, ακόμη κι αν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια (λέμε τώρα) δυο μονάδες σε μια εβδομάδα, είναι στρατηγική απόφαση του ΜΜ να προχωρήσει η πώληση του 20% της Εθνικής από το 40% που κατέχει συνολικά το ΤΧΣ. Οι πηγές αναφέρουν πως ο Κ. Μητσοτάκης, όταν μιλάει για το θέμα αυτό στους συνομιλητές του, αναφέρεται με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα, ενώ και ο επικεφαλής του ΤΧΣ Η. Ξηρουχάκης ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πως “το κουμπί έχει πατηθεί” και προχωράμε στην αποεπένδυση τον Νοέμβριο. Περίπου 300 εκατ. θα προσφερθούν στην εγχώρια αγορά και τα υπόλοιπα σε διεθνείς επενδυτές. Οι επαφές με τα διάφορα funds είναι ήδη σε εξέλιξη και έχει σημασία ότι, παρά την αβεβαιότητα και το βαρύ κλίμα στις αγορές, υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πώς πήγε το χθεσινό ραντεβού των τραπεζών με τους θεσμούς

-Ένα ακόμη tete a tete είχαν χθες το απόγευμα οι τράπεζες με τους θεσμούς. Η συζήτηση αφορούσε όλη την γκάμα των θεμάτων αλλά οι θεσμοί στάθηκαν σε δυο ζητήματα που φαίνεται ότι είναι ο “καημός” τους αυτήν την περίοδο: Η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων και οι τυχόν επιπτώσεις από τα χαρτοφυλάκια ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Από εκεί και πέρα η ατζέντα είχε από πιστωτική επέκταση και κρατικές εγγυήσεις μέχρι εκδόσεις ομολόγων κ.ά.

Η μυστικοπάθεια του Ιδρύματος Μποδοσάκη

-Έχω την εντύπωση πως δεν πρέπει να πηγαίνει και πολύ καλά ο διαγωνισμός του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την πολυετή μίσθωση του κτιρίου της Λ. Αμαλίας, όπου στεγάζονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Eurobank. Γύρω από τον διαγωνισμό επιδιώχθηκε να επιβληθεί πλήρες σκότος, σε βαθμό μάλιστα εξωφρενικό, αφού ακόμη και οι συμμετέχοντες στη διαδικασία δεν επιτρεπόταν να μάθουν ποιοι άλλοι συμμετέχουν. Μια μυστικοπάθεια μάλλον ανεξήγητη που τελικά φαίνεται να δυσκόλεψε την όλη διαδικασία. Οι πληροφορίες της αγοράς είναι ότι τώρα ο διαγωνισμός έχει λάβει μια μικρή παράταση ολίγων ημερών. Φημολογείται επίσης η συμμετοχή ενός ξένου fund, το οποίο δεν έχει εμφανιστεί ξανά στη χώρα μας. Στο μεταξύ, η ΛΑΜΨΑ -που είναι σταθερός και σοβαρός παίκτης στην ξενοδοχειακή αγορά- αποχώρησε γιατί βρήκε τους όρους ασύμφορους. Η Βουλή -που γινόταν συζήτηση ότι ενδιαφερόταν να μισθώσει το κτίριο για γραφεία- δεν φαίνεται να κατέβηκε τελικά στη διαδικασία, όπως άλλωστε και ο όμιλος Διβάνη. Το ίδιο μου λένε ότι ισχύει και για τη Hines που επίσης είχε ακουστεί πως θα συμμετέχει. Συνεπώς, μόνον το Ίδρυμα Μποδοσάκη γνωρίζει την εξέλιξη του διαγωνισμού, οπότε καλή τους τύχη, αν και αμφιβάλλω καθώς το Ίδρυμα ζητά ενοίκιο εξαρχής, δηλαδή από 1/1/2024 που λήγει η σύμβαση με τη Eurobank, χωρίς να δίνει ούτε καν μια στοιχειώδη περίοδο χάριτος στον νέο μισθωτή για την έκδοση των αδειών και τις εργασίες που θα χρειαστεί να κάνει.

Το ενοίκιο - χρυσάφι στην Ερμού

-Ένα από τα σημαντικά assets της Κλουκίνας Λάππας, που πλέον ελέγχεται μετοχικά από την Intracom Συμμετοχών, ήταν τα εμπορικά της ακίνητα. Δύο εξ αυτών βρίσκονται στην οδό Ερμού, το ένα μισθωμένο στην Adidas και το δεύτερο, 1.440 τετραγωνικών, στην Ερμού 47, μισθωμένο στην Inditex (ZARA). H συγκεκριμένη μίσθωση που λήγει τον Φεβρουάριο του 2024 δίνει δυνατότητα αύξησης του ενοικίου σε επίπεδα τιμών αγοράς, είτε με επέκταση της υφιστάμενης μίσθωσης είτε με εύρεση νέου μισθωτή. Το ενοίκιο για το συγκεκριμένο κατάστημα έχει αναφερθεί πως ανέρχεται σε 40.000 ευρώ μηνιαίως. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως υπάρχει αρχική συμφωνία με τη ZARA για ανανέωση της μίσθωσης, με τίμημα που εκτοξεύεται αρκετά πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Πρώτη προσπάθεια αντίδρασης

-Η χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση ήταν η καλύτερη από τις αρχές Σεπτεμβρίου (με μοναδική εξαίρεση το window dressing της 29ης), με ενδιαφέρουσα συμμετοχή. Τη Δευτέρα είχαμε μια μεγάλη πτώση με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο της τάξης των 54 εκατ. ευρώ, την Τρίτη επίσης πτωτική συνεδρίαση με 84 εκατ. ευρώ και χθες Τετάρτη εκδηλώθηκε η αντίδραση των αγοραστών με 113,7 εκατ. ευρώ. Σ΄ ένα ανήσυχο διεθνές περιβάλλον βρέθηκαν αγοραστές πάνω από τις 1.150 μονάδες για να μην επιτρέψουν σε πονηρούς τεχνικούς αναλυτές να μιλήσουν για αναστροφή της γενικής ανοδικής κίνησης της αγοράς. Ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 8,5% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Optima Bank: Σάρωσαν τους πωλητές στις 12.05

-Χθες, πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Optima εμφανίστηκαν με το άνοιγμα στην αγορά πολλοί πρόθυμοι πωλητές της μετοχής, πιθανόν από τους παλιούς μετόχους που λόγω της πρόσφατης ΑΜΚ έχουν κόστος 4,3 ευρώ, ίσως κάποιοι υπάλληλοι, κανείς δεν ξέρει. Η ουσία είναι ότι στις δύο πρώτες ώρες των συναλλαγών άλλαξαν χέρια 800.000 μετοχές Optima σε τιμή από 6,8 έως 7,2 ευρώ που ήταν η τιμή εισαγωγής. Στις 12.05 όμως το σκηνικό άλλαξε απότομα και εντολές αγοράς σάρωσαν όλη την προσφορά. Αύριο και μεθαύριο η μετοχή της OPTIMA διαπραγματεύεται χωρίς όριο διακύμανσης.

Aegean: Πληρότητα 87%

-Οι αριθμοί της Aegean δείχνουν πληρότητα δρομολογίων 87%. Οι αναλυτές εκτιμούν πως φέτος η χρονιά πως θα κλείσει με κέρδη της τάξης των 180 εκατ. ευρώ έως 200 εκατ. ευρώ.

Αναβρασμός στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

-Εντονη αναστάτωση επικρατεί στους φορείς της επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ), μετά τις «διαρροές», από την οδό Σταδίου και συγκεκριμένα από το γραφείο του Υφυπουργού Εργασίας κ. Τσακλόγλου, ότι σχεδιάζεται φορολόγηση (15%) επί των εφάπαξ παροχών τους. Την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το εργασιακό νομοσχέδιο και μέσα στις πολλές διατάξεις του, περιλαμβάνεται η φορολόγηση των εφάπαξ παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο νομοθέτης θα εξισώσει τον φόρο για τις μακροχρόνιες αποταμιεύσεις των ΤΕΑ, με τον αρχικό φορολογικό συντελεστή της πρόωρης εξαγοράς που επιβάλλεται στις παροχές των Ομαδικών Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων (ΟΣΣ) των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Το αποτέλεσμα; Ο ίδιος φορολογικός συντελεστής θα εφαρμόζεται είτε στη μακροπρόθεσμη αποταμίευση (που είναι το ζητούμενο στην εθνική οικονομία) ενός ΤΕΑ είτε στην πρόωρη, βραχυπρόθεσμη εξαγορά ενός Ομαδικού Ασφαλιστηρίου, εξανεμίζοντας έτσι οποιοδήποτε κίνητρο των κοινωνικών εταίρων για την ύπαρξη και λειτουργία του περιβόητου 2ου πυλώνα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος.

H νέα πραγματικότητα των αγορών

-Στις ΗΠΑ η κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει έναν πληθωρισμό της τάξης του 3,5%, αλλά κρατά τα επιτόκια του δολαρίου στο 5% με διάθεση να τα ανεβάσει περαιτέρω. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά 150 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ και κατά 80 μονάδες βάσης στη Γερμανία που πλέον στο 3% βρίσκεται σε νέο υψηλό 12 ετών. Μετά από 15 χρόνια αφύσικα χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων ο κόσμος μαθαίνει να ζει στη νέα πραγματικότητα όπου το χρήμα έχει αξία. Τα ελληνικά ομόλογα, ασφαλή μέσα στην αγκαλιά των θεσμικών δανειστών, κρατούν απόσταση 150 μονάδων βάσης από τα γερμανικά και περιμένουν υπομονετικά τον χρησμό της FITCH σε 15 μέρες.

ΗΠΑ: Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται 275 εκατ. δολάρια την ημέρα

-Έγραψε ιστορία από χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος παύθηκε από το αξίωμά του μετά την κατάθεση πρότασης μομφής που κατέθεσε βουλευτής της δικής του παράταξης. Ο Μακάρθι καταγράφεται ως ο Πρόεδρος της Βουλής με τη μικρότερη θητεία από το 1876 και ο μοναδικός στην Ιστορία που απομακρύνθηκε. Το πρόβλημα όμως πίσω από τα εσωκομματικά των Ρεπουμπλικάνων αφορά και τη διαχείριση του Δημοσίου Χρέους των Αμερικανών. Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται με ρυθμό 275 εκατομμυρίων δολαρίων την ΗΜΕΡΑ. Έφτασε ήδη τα 33,44 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πριν από 2 μόλις εβδομάδες είχε σπάσει το ρεκόρ των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κράτος παράγει ελλείμματα και τα ελλείμματα οδηγούν σε νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων τα οποία έχουν πλημμυρίσει την αγορά, γι΄ αυτό υποχρεωτικά ανεβάζουν τις αποδόσεις τους. Τα υψηλότερα επιτόκια φέρνουν σε δύσκολη θέση πολλές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κι αυτό φέρνει στην επιφάνεια δεκάδες σενάρια πτωχεύσεων.