-Χαίρετε, εγώ δεν έχω εμμονή με το θέμα του κυβερνητικού εκπροσώπου στις εκλογές, αλλά… να, τους τα βγάζεις με το τσιγκέλι τώρα τελευταία. Μάλλον η αρχική πληροφορία που είχε η πηγή μου για τον Σκέρτσο επιβεβαιώνεται, ο Μητσοτάκης τον σκέφτεται σοβαρά επειδή όντως είναι ο άνθρωπος που… παίζει στα δάχτυλά του, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, την κυβερνητική πολιτική.

Νέος «εθνικός διαφημιστής»;

-Ήταν πολύ δραστήριος και κινητικός επί ΣΥΡΙΖΑ με την κρατική διαφήμιση αλλά τώρα… το τερμάτισε. Limit up οι δουλειές, στην αρχή βρήκε «κονέ» με την κυβέρνηση, μέσω ενός προέδρου Επιμελητηρίου, αλλά μετά τσακώθηκαν. Τώρα, δεν χρειάζεται κανέναν, μας προέκυψε άσος στο κρατικό νταραβέρι. Εσχάτως, δηλαδή προ εξαμήνου, δημοσιολογεί και με άρθρα «ισορροπίας» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. «Το δυναμικό κοινό ξεμένει από αγοραστική δύναμη και ψάχνεται πολιτικά» έγραφε σε άρθρο του. Λέτε να ψάχνεται κι αυτός πολιτικά ή απλώς ξεκαρφώνεται;

Για πείτε, κ. Πλεύρη…

-Σάββατο απόγευμα χτυπάει το τηλέφωνο του νοσοκομείου της Θήβας και στην άλλη γραμμή ένας άνθρωπος ρωτάει (στο νοσοκομείο) εναγωνίως: «Παρακαλώ, έχουμε έναν ασθενή 70 ετών με συνταγή από τον γιατρό μας για να πάρει Paxlovid, μας είπαν λόγω κλινικής εικόνας, και παθήσεων να το πάρουμε τώρα, μπορούμε να έρθουμε στο νοσοκομείο να το πάρουμε, έχουμε το έγγραφο του ΗΔΙΚΑ κ.λπ.». Η απάντηση καταπληκτική, «το φαρμακείο του νοσοκομείου είναι κλειστό, θα ανοίξει μεθαύριο Δευτέρα»! Δηλαδή, δύο ημέρες μετά. Υπάρχει απάντηση, κ. Πλεύρη;

Πώς πήγαν Aegean, Jumbo, πολυκαταστήματα Attica

-Τα νέα που έρχονται από μεγάλες επιχειρήσεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν την εκτίμηση πως η αγορά την εορταστική περίοδο κινήθηκε με εξαιρετικές επιδόσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά τα μηνύματα έρχονται από εταιρίες με διαφορετικές μεταξύ τους δραστηριότητες όπως η Aegean, η Jumbo, τα πολυκαταστήματα Attica, τα καζίνο, οι ξενοδόχοι κ.λπ. Μοναδική εξαίρεση φυσικά οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τον χειμερινό τουρισμό και ειδικά τα χιονοδρομικά κέντρα όπου η εικόνα είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Πώς μια διάταξη του ΥΠΑΝ υπονομεύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

-Σήμερα 10 Ιανουαρίου λήγει η διαβούλευση για νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με το phishing, την παραπλάνηση μέσω διαδικτύου συναλλασσόμενων προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Στο συγκεκριμένο λοιπόν νομοσχέδιο υπάρχει μια διάταξη την οποία πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης γιατί αντί να επιλύσει το ζήτημα θα το κάνει πολύ χειρότερο. Συγκεκριμένα, η διάταξη του ΥΠΑΝ αναφέρει ότι σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης, το θύμα -δηλαδή, ο καταθέτης- βαρύνεται με ευθύνη μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και για το υπερβάλλον ποσό την ευθύνη έχει η τράπεζα. Η διάταξη σε πρώτη ανάγνωση δείχνει… φιλολαϊκή (δεδομένης και της περιόδου) αλλά στην πράξη θα αποδειχθεί πως περισσότερο βλάπτει και επιδεινώνει το φαινόμενο, παρά επιλύει το πρόβλημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα αναπτυχθούν διάφορες συμμορίες επιτήδειων που θα μεθοδεύουν απάτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να διεκδικούν αποζημιώσεις. Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν συμβεί, είναι βέβαιον ότι οι τράπεζες θα φοβηθούν πως είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους απάτες και θα επιδιώξουν να προστατευτούν κατεβάζοντας αδιακρίτως το όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών στα 1.000 ευρώ. Οπότε το phishing θα συνεχίζεται με όριο τα 1.000 ευρώ ανά περίπτωση και το πραγματικό θύμα θα είναι το οικοδόμημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών που κτίζεται με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια.

Το Χρηματιστήριο έγραψε ήδη 5/5

-Χθες είχαμε την πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στη φετινή χρονιά (6η, αν συνυπολογίσουμε και την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης). Τουρκία, Αίγυπτος, Αργεντινή και Ελλάδα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις από πλευράς απόδοσης χρηματιστηριακών αγορών, με τη διαφορά ότι η ελληνική αγορά αποτιμάται σε ευρώ και το σενάριο της επενδυτικής βαθμίδας πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην πραγματικότητα, ειδικά μετά την ανάλυση της Societe Generale η οποία πιστεύει πως γνωρίζει τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα. Ο Τραπεζικός δείκτης στις 700 μονάδες, έχει κερδίσει 6% την περασμένη εβδομάδα και χθες είχε τριπλάσια απόδοση από τον Γενικό Δείκτη. Όλα αυτά συμβαίνουν με τζίρο που ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ και με τις διεθνείς αγορές να προσανατολίζονται σ’ ένα θετικό ξεκίνημα (January Effect)...

H Alpha Bank κρατάει το τιμόνι

-Η χθεσινή ανοδική κίνηση του Χρηματιστηρίου οφείλεται -κατά κύριο λόγο- στην Alpha Bank και στη Mytilineos. O χθεσινός τζίρος αναμφίβολα οφείλεται στη Mytilineos καθώς πήρε στα χέρια της η Fairfax το συμφωνημένο πακέτο των 2,7 εκατ. μετοχών στην τιμή των €18,5 και αμέσως έγραψε ένα λογιστικό κέρδος €1,6 ανά μετοχή. Όσον αφορά την Alpha, η συλλογιστική πίσω από την άνοδο αφορά την εκτίμηση ότι το ΤΧΣ θα ξεκινήσει την αποεπένδυσή του από τα «εύκολα» δηλαδή, από το πακέτο 9% που έχει στην Alpha και το 1,5% της Eurobank. Η τιμή της μετοχής της Alpha Bank σήμερα αντιστοιχεί στο 45% της ενσώματης καθαρής θέσης της. Συγκριτικά, η τιμή της μετοχής της Εθνικής αντιστοιχεί στο 63%. Εάν κι εφόσον το ΤΧΣ ξεκινήσει τη διαδικασία αποδέσμευσής του λογικό είναι να το κάνει σε μια τιμή υψηλότερη από τη σημερινή….

Οι Ισραηλινοί στην Αθήνα για την Intracom Defense

-Μέσα στις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εξελίξεις με το θέμα της Intracom Defense (IDE). Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ενδιαφερόμενοι Ισραηλινοί μπήκαν στις τελικές συζητήσεις για την εξαγορά, ενώ ορισμένες πηγές ανέφεραν πως απέμενε να διευθετηθεί ένα θέμα με το γεγονός πως η IDE συμμετέχει στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot (δηλ. τις ελληνικές συστοιχίες), έχοντας υπογράψει σύμβαση με τη NATO Support and Procurement Agency. Σημειώστε πως ο πρόεδρος του Ομίλου Intracom, Σωκράτης Κόκκαλης, είχε αναφέρει πριν από λίγες εβδομάδες πως σύντομα θα υπάρξουν νεότερα για το θέμα της πώλησης της IDE. Εάν τελικά, όπως φαίνεται, η IDE αλλάξει χέρια, τα κέρδη που θα προκύψουν από τη συναλλαγή θα ενισχύουν ακόμη περισσότερο την Intracom Συμμετοχών.

Στον Καραμανλή οι συμβάσεις για παραχωρήσεις οδικών έργων

-Πρόσφατα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής παρέλαβε έναν πλήρη φάκελο για όλες τις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών έργων πλην Αττικής Οδού, προκειμένου να αξιολογήσει τα αιτήματα αναχρηματοδότησης που έχουν διατυπώσει οι παραχωρησιούχοι. Οι συμβάσεις ολοκληρώνονται μεταξύ 2037-2040 και οι εταιρείες έχουν ζητήσει τις σχετικές εγκρίσεις για να προχωρήσουν στην αναχρηματοδότηση των δανείων τους. Πρόσφατα, στο υπουργείο προσλήφθηκε σύμβουλος που θα παρακολουθήσει τη σχετική διαδικασία για την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» που διαχειρίζεται το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί του ΠΑΘΕ με μετόχους τις Hochtief, ΑVAX, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και τη Vinci.

Η Senvest πούλησε Ελληνική και αγόρασε Κύπρου

-Μέρος της συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου πούλησε στη Eurobank (συνολικά, ελέγχει πλέον το 29,2% της κυπριακής τράπεζας) το επενδυτικό κεφάλαιο Senvest Management, αλλά δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Σχεδόν ταυτόχρονα αύξησε το ποσοστό του στην Τράπεζα Κύπρου σε 8,06% από 7,79% που κατείχε από τον περασμένο Αύγουστο. Τον Νοέμβριο του 2020 το fund είχε ανεβάσει το ποσοστό του στην Τράπεζα Κύπρου από 3,67% σε 4,02% και συνέχιζε σταθερά να αγοράζει μετοχές. Το περασμένο καλοκαίρι και με την προσπάθεια των Αμερικάνων του Loan Star να αποκτήσουν την τράπεζα, το Senvest είχε ανεβάσει το ποσοστό του στο 7,79%. Πλέον, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου πίσω από τη Lamesa Holding (9,27%) που ανήκει στον Victor Vekselberg. Ο Ρώσος επιχειρηματίας, ωστόσο, βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και έτσι η συμμετοχή του είναι παγωμένη.

Κόκκινα δάνεια και ορισμένα βασικά πράγματα που μας αρέσει να ξεχνάμε

-Προσγείωση στην πραγματικότητα επιχείρησε με άρθρο του, ο επικεφαλής της Do Value στην Ελλάδα Θ. Καλαντώνης, με στόχο μάλλον να υπενθυμίσει τα αυτονόητα. Έτσι λοιπόν στο άρθρο του επισημαίνει πως οι servicers, από τον νόμο έχουν αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση δανείων και περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας στον τρόπο άσκησης της δραστηριότητάς τους. Κάθε τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, γράφει, συνοδεύεται από συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που ενέκρινε το ελληνικό Δημόσιο και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή. Η δραστηριότητα των servicers διεξάγεται σε αυστηρό κανονιστικό περιβάλλον, υπό την εποπτεία της ΤτΕ και σε διαρκή έλεγχο για την τήρηση του business plan. Σε περίπτωση αστοχίας, τονίζει, ο servicer χάνει την αμοιβή του κι αν η υστέρηση ξεπερνά 15-20% του στόχου φθάνει έως και στην αφαίρεση του χαρτοφυλακίου. Ο servicer δεν μπορεί να επιλέξει ελεύθερα, όπως πολλοί θεωρούν, την αναγκαστική εκτέλεση έναντι μιας ρύθμισης. Ο τρόπος διαχείρισης των χαρτοφυλακίων, οι διαδικασίες, αλλά και τα συγκεκριμένα βήματα είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένα από το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.

Το deal των 18,5 εκατ. στη Μήλο από PRODEA - Invel

-H PRODEA Investments ΑΕΕΑΠ και η Invel Real Estate ανακοίνωσαν χθες την απόκτηση του ξενοδοχείου White Coast Pool Suites, ενός πεντάστερου, πολυτελούς ξενοδοχείου στη Μήλο σε ποσοστά 49%- 51% αντίστοιχα. Κατά πληροφορίες, το deal είχε τίμημα στην περιοχή των 18,5 εκατ. ευρώ. Από πλευράς του ομίλου της Ιnvel, που αποτελεί και τον μεγαλομέτοχο της Prodea, η εξαγορά του 51% της μονάδας με 30 σουίτες στη Μήλο γίνεται μέσω του Eudora Fund 1LP (Eudora 1), ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των επενδύσεων του fund με την Invel να προετοιμάζει το λανσάρισμα του Eudora Fund 2, μία επενδυτική εταιρεία για αγορές ακινήτων πιο ευκαιριακού χαρακτήρα. Σημειωτέον ότι στο Eudora 1 fund, έχει περάσει και η εξαγορά και πάλι από κοινού με την Prodea του ξενοδοχείου Bellevue Cortina d’Ampezzo στην Ιταλία με σκοπό την εξ ολοκλήρου ανάπλασή του ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026. Η εν λόγω εξαγορά είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι σε ποσοστό 75% για την Prodea και 25% για την Invel έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 49 εκατ. ευρώ με τις δύο πλευρές να υπολογίζουν ότι θα «ρίξουν» επιπλέον κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση της μονάδας. Αντίστοιχα προβλέπεται και για το ξενοδοχείο στη Μήλο όπου έως το 2025 υπολογίζεται ότι θα έχει συνολική δυναμικότητα 130 κλινών, ενώ αυτή τη στιγμή είναι κάτω από την ομπρέλα των «Small Luxury Hotels of the World» και θα είναι υπό τη διαχείριση του γνωστού ομίλου των Domes Resorts, της οικογένειας Σπανού.

Πρίμα πάει η αύξηση κεφαλαίου της Intrakat

-H τιμή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat ανέβηκε χθες πάνω από 5% στα €0,21 γεγονός που υποδεικνύει τη θετική διάθεση των επενδυτών. Στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος έγιναν πολλές βιαστικές πωλήσεις από τον μέτοχο εκείνον που δεν θέλει να συμμετάσχει. Αυτός ο μέτοχος πούλησε τα δικαιώματα στα €0,16 και δείχνει πως έκλεισε τον κύκλο του στην εταιρεία. Τώρα έρχονται οι καινούργιοι….

Οι ενστάσεις Παναγιωτόπουλου

-Την τιμητική της έχει αυτές τις μέρες στις αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η P&C Development του Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ, που πήρε μεταγραφή για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει και τις δικές του μπίζνες στις κατασκευές, μην το ξεχνάμε. Είναι ιδρυτής της μικρής τεχνικής εταιρείας, η οποία συνέχισε να λειτουργεί όσο εκείνος έβγαζε τα «κάστανα» από τη φωτιά για τις κατασκευαστικές δραστηριότητες της Ελλάκτωρ. Η P&C Developlent έχει συνάψει μεταξύ άλλων την τελευταία διετία δύο συμβάσεις συνολικού τιμήματος πάνω από 34 εκ. ευρώ. Η μία αφορούσε ένα έργο ύδρευσης στη Λάρισα προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η άλλη τις επεμβάσεις οδικής ασφάλειας στο δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης ύψους 27,8 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Για το πρώτο έργο, η εταιρεία κατέθεσε τον περασμένο Αύγουστο ένσταση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η οποία έγινε μερικώς αποδεκτή, ζητώντας να συμπεριληφθούν στις δαπάνες, πρόσθετοι πόροι άνω των 275.000 ευρώ λόγω αυξομειώσεων στις ποσότητες, τις αιτούμενες τιμές υλικών αλλά και τις πρόσθετες εργασίες (τροποποίηση Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα). Η υπηρεσία την έκανε αποδεκτή μόνο ως προς το σκέλος του αιτήματος αποζημίωσης της δαπάνης εργασίας σήμανσης (11.788 ευρώ). Στο δεύτερο έργο, η εταιρεία ζητούσε να τις καταβληθεί πριμ έγκαιρης παράδοσης του έργου συνολικού ύψους 443.427 ευρώ καθώς η τεχνική εταιρεία δεν αιτήθηκε εξάμηνη επιμήκυνση παράδοσης του έργου όπως προβλέπει ο νόμος. Το αίτημα είχε απορρίψει η διεύθυνση της αναθέτουσας αρχής, επικαλούμενη αποκλίσεις της εταιρείας σε σχέση με προβλέψεις του χρονοδιαγράμματος που σύμφωνα με την P&C Development δεν ανατρέπουν τη συμβατική προθεσμία του έργου. Όπως επισημαίνει μάλιστα, το πριμ χορηγείται ούτως ή άλλως για να επιταχύνει τους χρόνους αυτούς. Η εταιρεία ζητούσε από το υπουργείο να ακυρωθεί η απόφαση της αναθέτουσας αρχής όπως και έγινε και για έναν πρόσθετο λόγο: ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία, η οποία προβλέπει τη σύμφωνη γνώμη του τεχνικού συμβουλίου, τόσο της Περιφέρειας, όσο και του υπουργείου, γεγονός που καθιστά άκυρη την εν λόγω απόφαση.

Ξαφνική και σκληρή απώλεια

-Πριν κλείσουμε τη στήλη δυο λόγια για την ξαφνική και πολύ σκληρή απώλεια του Παναγιώτη Τζένου. Ο Παναγιώτης υπήρξε ένας καλός φίλος, ευθύς άνθρωπος και πάνω απ’ όλα πολύ καλός δημοσιογράφος. Έφυγε αδόκητα από τη ζωή στα 46 του μόλις χρόνια, σκορπώντας θλίψη σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους στενούς του φίλους στα Παραπολιτικά.