-Χαίρετε, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέρασε από χθες στην Ιστορία και φαντάζομαι ότι από σήμερα θα αρχίσουν… οι μικρότητες στο πανελλήνιο για ένα -επί της ουσίας- μη θέμα. Γιατί ο θεσμός έχει τελειώσει στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια, δίχως καμιά πιθανότητα επιστροφής. Σήμερα το πρωί στο Μ.Μ θα πρέπει να «λύσουν» το θέμα του αν θα κηδευτεί ο τέως βασιλιάς δημοσία δαπάνη ως πρώην αρχηγός Κράτους ή όχι, μιας και το 1974 καταργήθηκε η Βασιλευομένη Δημοκρατία, δια δημοψηφίσματος. Φαντάζομαι ότι λόγω επερχόμενων εκλογών δεν θα το κάνουν (δημοσία δαπάνη) αν και, όπως και να το κάνουμε, ο τέως… δεν ήταν πάντα τέως, άρα δεν μπορείς να ξεγράψεις την Ιστορία. Εχει σημασία όλο αυτό; Η απάντηση είναι «καμία». Αλλά να μην ξεχάσουμε και τα βασικά, ε; -Τα υπόλοιπα είναι ιδιωτική υπόθεση και, πάντως, δεν μπορεί σε μια δημοκρατική πολιτεία να απαγορεύσεις στους οικείους ενός νεκρού να τον θέσουν σε δημόσιο προσκύνημα και στην Εκκλησία να διαθέσει όποιον ναό θέλει. Εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, ακόμα και διάσημοι ηθοποιοί ή τραγουδιστές, είχαν την ίδια μεταχείριση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη σημερινή ημέρα.

Άνοιξη ή καλοκαίρι κάλπες;

-Ανεβάζουν ταχύτητα τα κόμματα ενόψει τελικής ευθείας των εκλογών οι οποίες, μου λέει η πηγή, «αν γίνουν τελικώς την Άνοιξη θα πάμε 9 Απριλίου, για να μην πηγαινοέρχονται δύο φορές στην επαρχία οι ετεροδημότες λόγω Πάσχα, αλλά ακόμα δεν έχει αποκλειστεί και το σενάριο του Ιουνίου, μετά το τέλος των Πανελλαδικών. Να κλείσουν και… κάτι χρήσιμοι διορισμοί Αρχών, κάτι θέσεις θεσμικές, να πάνε κι οι νεότεροι ψηφοφόροι… στο καλό για δουλειά στα νησιά κ.λπ. κ.λπ.». Τώρα, τι να προβλέψω εγώ…

American Blend…

-Στο μεταξύ, μου λένε ότι συμβουλές από Αμερικανούς experts της πολιτικής επικοινωνίας δεν θα έχει αυτή τη φορά μόνο ο πρωθυπουργός και η Ν.Δ., αλλά αναζητούν και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, έστω και ad hoc συμβούλους. Το θεωρώ απολύτως θεμιτό και φυσικό αφού η Αμερική είναι η Μέκκα της επικοινωνίας γενικώς. Όταν μάθω νεότερα θα σας πω.

Βασικός μισθός: Είπαμε, αλλά όχι και +20% μέσα σε δύο χρόνια

-Στην Κυβέρνηση δεν συμμερίζονται καθόλου τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για άνοδο του βασικού μισθού στα 780 ευρώ. “Ούτε συζήτηση”, λέει πηγή που γνωρίζει το θέμα και εξηγεί: “Δεν είναι δυνατόν να αυξήσουμε 20% τον βασικό μισθό μέσα σε δύο χρόνια. Πέρυσι κάναμε αύξηση 10% γιατί ο πληθωρισμός ήταν 10%. Δεν μπορούμε φέτος να κάνουμε κάτι ανάλογο, καθώς έχουμε υποχρέωση να κινηθούμε σεβόμενοι τις αντοχές της οικονομίας. Ναι, θα γίνει αύξηση από τον Απρίλιο, αλλά τα σενάρια για 780 ευρώ είναι υπερβολικά”.

ΕΧΑΕ και Ισραηλινοί για το Χρηματιστήριο Κύπρου

-Όσον αφορά τα νέα της αγοράς παρουσιάζεται κινητικότητα από την ΕΧΑΕ καθώς φαίνεται πως το επόμενο βήμα του Γ. Κοντόπουλου θα έχει επεκτατικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΧΑΕ σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να κινηθεί για την απόκτηση του Χρηματιστηρίου της Κύπρου. Το σχέδιο χρονολογείται από την εποχή Λαζαρίδη, αλλά τώρα φαίνεται πως η κίνηση θα γίνει από την ΕΧΑΕ σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Μεταφράζουν το σχέδιο αποεπένδυσης από τις τράπεζες

-Είμαστε σε καλή πορεία, λένε οι εμπλεκόμενοι, για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Όσο διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μεταφράζεται το σχέδιο για τη στρατηγική της αποεπένδυσης προκειμένου να ανακοινωθεί η περίληψή του. Η επόμενη κίνηση είναι να ερωτηθούν PIF και ΙΟΝ, αν διατηρούν ακόμη το ενδιαφέρον τους – αντιστοίχως - για Εθνική και Πειραιώς, καθώς η επιστολή του πρώτου είναι από τον Αύγουστο 22 και του δεύτερου από τον Οκτώβριο 22. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί ακόμη η διαδικασία για την επιλογή από το ΤΧΣ του συμβούλου διάθεσης για τη συμμετοχή στην Πειραιώς.

HIG – Κυπριώτης: Τους χωρίζει χάος και η κόντρα οδηγείται στα άκρα

-Η προγραμματισμένη για χθες συζήτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που κατέθεσε η HIG Capital, μαζί με αίτηση μεταβίβασης της «Ξενοδοχειακές Τουριστικές Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις Γ. Κυπριώτης & Υιοί ΑΕ» αναβλήθηκε για τον προσεχή Απρίλιο. Στο fund έχουν πλέον περάσει τα δάνεια του ομίλου Κυπριώτη, στον οποίο οποία ανήκουν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.521 δωματίων, με την εξαγορά από τις Eurobank, Πειραιώς και Attica, δανειακών υποχρεώσεων ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως η HIG έχει αποκτήσει και το ποσοστό της Μιράντας Κυπριώτη, αδελφής του Κωνσταντίνου Κυπριώτη, ύψους 45% στην ξενοδοχειακή εταιρεία. Ωστόσο, μεταξύ του fund και του Κ. Κυπριώτη υφίσταται... χάος, παρά τις πολύμηνες προσπάθειες να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση μεταξύ του κύριου πιστωτή και του οφειλέτη. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον επιχειρηματία να αρνείται την εγγραφή στο μετοχολόγιο της εταιρίας της ΗΙG ώστε να δώσει και εκπροσώπηση στο ΔΣ. Μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των δύο πλευρών αποτελεί και η συμφωνία μεταξύ Κυπριώτη και Hotel Brain για τη μακροχρόνια μίσθωση έως και 10 έτη των ξενοδοχείων του επιχειρηματία στην Κω, συμφωνία που το fund δεν θεωρεί σύννομη και, κατά συνέπεια, αναμένεται να κινηθεί αναλόγως για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Από τη χρηματιστηριακή Magna Trust στον Κυπριώτη

-Εκτός όμως από την αναβολή της αίτησης εξυγίανσης-μεταβίβασης (ήταν να συζητηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2023) που αναφέραμε και πιο πάνω, στις 6 Ιανουαρίου 2023 είχε συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Σε αυτό συμμετείχαν μέχρι πρόσφατα, εκτός από τον επικεφαλής Κωνσταντίνο Κυπριώτη, η Λουκία-Μιράντα Κυπριώτη ως Αντιπρόεδρος και η Ελένη Κυπριώτη ως μέλος. Δεδομένου ότι την πρόσκληση για την έκτακτη Γενική Συνέλευση την υπέγραφε ο Κωνσταντίνος Κυπριώτης ως «το εναπομείναν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου» σήμαινε ότι είχε μείνει μόνος του. Ε, λοιπόν, πλέον, δεν είναι μόνος στον… όμιλο αφού η έκτακτη Γενική Συνέλευση της 6ης Ιανουαρίου εξέλεξε νέο Δ.Σ., στο οποίο μετέχουν ο ίδιος ο Κ. Κυπριώτης ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος (αλλά και… απόλυτος άρχων με βάση τις αρμοδιότητές του) και ως μέλη ο Ιωάννης Τσακίρης και ο Χαράλαμπος Γουσέτης. Οι δύο τελευταίοι είχαν διατελέσει προ ετών Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, αντίστοιχα, στη χρηματιστηριακή Magna Trust (και νυν Ardu Prime ΑΕΠΕΥ). Η θητεία μάλιστα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου λήγει την 06/01/2028, αλλά δεδομένης της δικαστικής κόντρας με τη H.I.G. Capital πολύ αισιόδοξη βλέπω τη διάρκεια.

Μεγάλος παίκτης στα ξενοδοχεία η ΗΙG - Νέα εξαγορά στην Κρήτη

-Με την ευκαιρία πάντως σημειώστε πως η HIG Capital, αργά αλλά σταθερά, προχωρά το πλάνο της να εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρούς παίκτες στην ξενοδοχειακή αγορά, έχοντας ήδη προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές μονάδων σε Ρόδο (του ομίλου Aldemar), Κέρκυρα (της Γ.Ε. Δημητρίου) και σύντομα στην Κρήτη. Η επενδυτική εταιρεία μέσω της πλατφόρμας hospitality «Ella Resorts» συζητά ήδη για μια εξαγορά μονάδας στην Κρήτη, ενδεχομένως και δεύτερης, ενώ στο ραντάρ βρίσκονται και μονάδες σε Ισπανία και Ιταλία, πέραν των όποιων εξελίξεων με την Κυπριώτης στην Κω.

Ο γιος του καθηγητή και η εξαγορά της Βεϊνόγλου

-Και ολοκληρώνω τα νέα από τη HIG προσθέτοντας πως τη HIG στην Ελλάδα τρέχει ο γιος του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Γιώργου Μπήτρου, Κωνσταντίνος. Εκκρεμεί η συμφωνία της HIG με την οικογένεια Βεϊνόγλου η οποία ολοκληρώνεται μέσα στον Φεβρουάριο.

O Κούτρας τελειώνει οριστικά από την Intrakat

Το νερό στο αυλάκι μπαίνει με την αύξηση κεφαλαίου της Intrakat. Τις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης άλλαξαν χέρια εκατομμύρια δικαιώματα που η αγορά απέδωσε τις πωλήσεις στον Δ. Κούτρα. Σε αυτόν ανήκουν και τα δύο εκατ. δικαιώματα που αγόρασε χθες η Winex των Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου.

Οι αποτιμήσεις απογοητεύουν τους Γεράρδους

οικογένεια Γεράρδου συγκέντρωσε ήδη σχεδόν το 97% των μετοχών και περιμένει τα διαδικαστικά για να ολοκληρωθεί η αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο. Οι πληροφορίες είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι αναζητούν καταφύγιο στην αγκαλιά ενός στρατηγικού επενδυτή, με τη μορφή ενός Private Equity Fund. Στην αγορά όμως φημολογείται ότι οι απαιτήσεις των Γεράρδων είναι υψηλές για τη συγκυρία. Συγκεκριμένα, στην πιάτσα λέγεται ότι τοποθετούν το τίμημα στην περιοχή των 300 εκατ., ποσό για το οποίο δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Φαίνεται ότι οι Γεράρδοι δεν βρήκαν την αποτίμηση που ήθελαν στο ΧΑ, αλλά ούτε και στην αγορά – προς το παρόν, τουλάχιστον.

Ο ΤΙΤΑΝ και η εορταστική παράδοση

-Συμπλήρωσε χθες 7 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή ΤΙΤΑΝ κι αμέσως προκάλεσε συνειρμούς για deal και κερδοφορίες. Δυστυχώς όμως αυτό το ανοδικό σερί είναι μια χριστουγεννιάτικη παράδοση για τον ΤΙΤΑΝα. Και πέρυσι, στις αρχές του έτους, η μετοχή κατέγραψε 7 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις κι αμέσως μετά πέρασε στους συνήθεις ήπιους τόνους.

Ποιος σοβαρός χρειάζεται “oχήματα” για να εισαχθεί στο ΧΑ;

-Στο ερώτημα, τι αντικείμενο δραστηριότητας έχει η μετοχή της ΛΑΝΑΚΑΜ (η περιβόητη Καμσίσογλου όπως την έλεγαν οι παλιοί της Σοφοκλέους), φοβάμαι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε την απάντηση. Η εταιρεία πάντως ασχολείται με το εμπόριο υφασμάτων και ενδυμάτων και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι ξαφνικά, από τα αζήτητα, η μετοχή της εκτοξεύθηκε +54% (!) τον τελευταίο μήνα. Παρά την εκρηκτική άνοδο, η αποτίμηση της εταιρείας δεν ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ και αυτό την καθιστά ακόμη, ελκυστικό «όχημα» για την εισαγωγή μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο όταν δεν θέλει να περάσει από τη βάσανο των δημόσιων εγγραφών. Υπάρχει βέβαια και η ΒΙΟΤΕΡ η αξία της οποίας δεν ξεπερνά τα 4,4 εκατ. ευρώ. Η συνήθης πρακτική σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ενδιαφερόμενος προς εισαγωγή επιχειρηματίας, συνεννοείται με τις τράπεζες στις οποίες το «όχημα» έχει καθυστερημένες οφειλές, τις ρυθμίζει και κατόπιν δίνει «κάτι» ως αντίτιμο στον ιδιοκτήτη του «οχήματος» με βάση την αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, για να βάλει τις δικές του δραστηριότητες στη μετοχή. Υπάρχει βέβαια και ο πιο σίγουρος δρόμος - αυτός της κανονικής δημόσιας εγγραφής, που ίσως τελικά να κοστίζει λιγότερα. Κι εδώ που τα λέμε, αυτά τα κόλπα με τα οχήματα ήταν της μόδας στη δεκαετία του '90. Σήμερα που το χρηματιστήριο αναζητά απεγνωσμένα νέες εισαγωγές εταιριών, ποιος σοβαρός και γιατί μπορεί να επιδιώκει την είσοδο δια της πλαγίας;

Παρασκευή και 13

-Παραδοσιακά, οι επενδυτικοί τραπεζίτες συμβούλευαν τους πλούσιους συντηρητικούς πελάτες τους να διατηρούν ένα χαρτοφυλάκιο 60% ομόλογα, 40% μετοχές, ώστε σε περιόδους ύφεσης να κερδίζουν από τα ομόλογα και σε περιόδους ανάπτυξης από τις μετοχές. Το 2022 ήρθε για να γκρεμίσει αυτή τη θεωρία. Ο πόλεμος και ο πληθωρισμός έκαψαν όλες τις αξίες και τώρα όλοι τρέχουν να διορθώσουν τα λάθη. Την ερχόμενη Παρασκευή και 13, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες (Citi, Wells Fargo, JP Morgan, BofA) ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους για το 2022 και τις προβλέψεις για φέτος. Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με βασικά επιτόκια του δολαρίου στο 5% και αυτό αλλάζει όλες τις επενδυτικές στρατηγικές.