-Χαίρετε, λοιπόν το ότι μπήκαμε στην προεκλογική περίοδο το αντιλαμβάνεστε διότι βλέπετε τον Μητσοτάκη να κινείται με… ρυθμό πολυβόλου σ’ ό,τι εκδήλωση υπάρχει, ε, είπε και μια καλή κουβέντα στους Παοκτζήδες χθες στη Σαλόνικα ότι αξίζουν να πάρουν το πρωτάθλημα, ρίχνει και καμία παραπάνω στον Βελόπουλο που πουλάει εκεί πάνω στη Bόρειο Ελλάδα, όλα καλά, έτσι είναι οι εκλογές ή, έστω, οι ευρωεκλογές.

Μετρήσεις-focus

-Τώρα οι μετρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, η πηγή μου στο Μ.Μ. με διόρθωσε «ο Σταν (Γκρίνμπεργκ) έρχεται τη Δευτέρα και επειδή μας έχει ζαλίσει ο Κασσελάκης, σκεφτόμαστε να του στείλουμε και μία φωτογραφία του Αμερικανού εκλογολόγου να την έχει», μου πρόσθεσε (η πηγή) για να κάνει και λίγο χιούμορ. Επίσης, μου λένε ότι τα νούμερα της ΝΔ διορθώνουν ελαφρώς προς τα πάνω από τη Βουλή και μετά, ο κόσμος δεν αγοράζει καθόλου ανοησίες του Κασσελάκη «να πάμε σε εκλογές με διεθνείς παρατηρητές», αλλά ούτε καν θέλει να πάει η χώρα σε εθνικές εκλογές, δέκα μήνες μετά. Όμως ο Stefanos, σύμφωνα με τη δημοσκοπική πηγή μου, πάει προς το 16% και ο Ν.Α. πάει προς το 12,5% σήμερα που μιλάμε, αφού ο Λοβέρδος του παίρνει μία ολόκληρη μονάδα. Να το ξαναδούμε μέχρι το τέλος λέω εγώ, ή μάλλον εβδομάδα με εβδομάδα.

DCI: Διεκδικεί 57 εκατ. από Καμπουρίδη και συνεργάτες - Η έρευνα συνεχίζεται

-Kοντά στα 57 εκατ. ευρώ είναι οι αξιώσεις που εγείρει στα αστικά δικαστήρια στην Ελλάδα ως αποζημίωση για τη ζημιά που υποστηρίζει ότι υπέστη η αγγλική εισηγμένη DCI Advisors (πρώην Dolphin Capital Investors) έναντι 10 φυσικών και νομικών προσώπων σε συνέχεια της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ήδη από πέρυσι με την Dolphin Capital Partners του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη. Υπενθυμίζεται ότι η σύγκρουση ξεκίνησε για το deal της πώλησης στην Grivalia Hospitality του συγκροτήματος Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και επιμέρους συνδεδεμένους κανόνες δημοσιοποίησης που, όπως υποστηρίζει η βρετανική εισηγμένη, έχουν αθετηθεί. Η αγγλική εταιρεία υποστηρίζει ότι «η έρευνα για πιθανές παρανομίες συνεχίζεται».

Ποιοι μέτοχοι πάνε για «Καλό Πάσχα»

-Όπως καταλαβαίνει η στήλη, οι μέτοχοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ πρέπει να ετοιμάζονται για να περάσουν ένα ευχάριστο και καλό Πάσχα.

Καλύτερες αποδόσεις για τους μετόχους της βλέπει η BriQ

-Η BriQ Properties του ομίλου Quest (Φέσσας) μετά την απόκτηση 16 ακινήτων της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, πλέον διαθέτει χαρτοφυλάκιο 41 ακινήτων, συνολικής αξίας περίπου 208 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή η διοίκηση της εταιρείας βλέπει σαφή βελτίωση των αποτελεσμάτων της για το 2024, εκτιμώντας πως τα έσοδα από ενοίκια θα αυξηθούν κατά περίπου 6,1 εκατ. σε ετήσια βάση, φθάνοντας συνολικά τα 15,3 εκατ. Με το σημαντικά αυξημένο μέγεθος πλέον, η διοίκηση εκτιμά πως για τη χρήση 2024 θα πετύχει καλύτερα περιθώρια κέρδους και αυξημένες αποδόσεις για τους μετόχους της.

Αγρίεψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

-Στην τρίτη κατά σειρά αναστολή άδειας λειτουργίας χρηματιστηριακής εταιρίας και μάλιστα σε σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα, προχώρησε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος για την «CAPITAL ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» η οποία για διάστημα 45 ημερών διακόπτει τη λειτουργία της μετά την απόφαση που έλαβε το ΔΣ της Επιτροπής. Στο διάστημα αυτό θα εξεταστεί αν συμμορφώθηκε με τα ζητήματα που εντόπισε η εποπτεία και θα υπάρξει νέα απόφαση από την Πρόεδρο Β. Λαζαράκου και το Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αφαιρεθεί οι άδειες των ARDU ΑΕΠΕΥ και Prelium AEΠEY και τώρα με την CAPITAL... τρίτωσε. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκανάρει τις χρηματιστηριακές εταιρίες και αυτά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Πώς θα αντιδράσουν οι servicers στα πρόστιμα

-Τα πρόστιμα των 790.000 ευρώ που επέβαλε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης σε doValue, INTRUM και Cepal έρχονται σε συνέχεια άλλων προστίμων ύψους 670.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι servicers θα τα πληρώσουν φυσικά και θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Θα υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες υποθέσεις οφείλονται σε αβλεψίες που έχουν διευθετηθεί κι ότι το μέγεθος του προστίμων είναι αναντίστοιχο με το ύψος των παραβάσεων.

Στη γειτονιά της doValue

-Θα μπορούσε να πει κανείς, ακόμη κι ότι πρόκειται περί ευφάνταστου σεναρίου. Χθες βγήκε στον αέρα ένας πλειστηριασμός που αφορά επαγγελματικό ακίνητο στον Ταύρο, με οφειλέτη το Νομικό Πρόσωπο «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου- Ευταξία». Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή πίσω από τον ηλεκτρικό σταθμό Καλλιθέας κοντά στη Σιβιτανίδειο Σχολή και ήταν των πρώην κλωστηρίων Τσιροζίδη. Μετά και για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως Κτίριο Δοκιμών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέχρι προ διετίας που εγκαταλείφθηκε και τώρα είναι σε… κακή κατάσταση. Το ακίνητο οδεύει προς το σφυρί στις 17 Οκτωβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 3,5 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ρόλο επισπεύδουσας έχει η doValue (ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «ERB Recovery DAC). Γιατί είναι αυτό ενδιαφέρον; Μα γιατί το κτίριο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της doValue. Δηλαδή το κτίριο της doValue είναι στη συμβολή των οδών Κύπρου 27 και Αρχιμήδους, ενώ το επίμαχο επί των οδών Κύπρου 19 και Αρχιμήδους. Με λίγα λόγια τα δύο κτίρια βρίσκονται στην οδό Κύπρου το ένα μετά το άλλο, ενώ τα χωρίζει, από τη μία πλευρά τους, η οδός Αρχιμήδους. Κοίτα ορισμένες φορές κάτι συμπτώσεις… Τώρα οι πληροφορίες που λένε ότι αν τελικά το κτίριο φτάσει στο σφυρί, η doValue δεν θα το αφήσει να πάει χαμένο, ελέγχονται ως… ανακριβείς

Ο… κρυμμένος θησαυρός

-Βιαστήκαμε πριν από λίγες μέρες να πούμε την… καλή μας κουβέντα για την άμεση διόρθωση ενός λάθους που έβγαζε μάτι στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αφορούσε ένα διαμέρισμα 50,65 τ.μ. στα Πατήσια που αναρτήθηκε Πρωταπριλιάτικα με τιμή εκκίνησης 3.085.095 ευρώ, αλλά άμεσα διορθώθηκε στο ορθό των 30.850,95 ευρώ. Δεν συνέβη το ίδιο όμως με τον πλειστηριασμό που αναρτήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου, για ένα διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη σε πολυκατοικία επί της οδού Άνω Τζουμαγιάς. Το διαμέρισμα του 3ου ορόφου, που αποτελείται από 2 δωμάτια, σαλοτραπεζαρία κουζίνα, χολ και λουτροαποχωρητήριο, μικτού εμβαδού 95,50 τ.μ. και καθαρού 81,70 τ.μ. βγαίνει σε επαναληπτικό σφυρί στις 26 Απριλίου, με υποτιθέμενη τιμή 7.200.000 ευρώ. Στο εύλογο ερώτημα, εάν υπάρχει κάποιος… κρυμμένος θησαυρός στο εν λόγω διαμέρισμα, η απάντηση είναι «όχι». Απλά ο «δαίμων» φρόντισε να προσθέσει, στην πραγματική τιμή εκκίνησης των 72.000 ευρώ, τρία μηδενικά.

Σε δυο μόλις συνεδριάσεις

-Επειτα από 12 πτωτικές συνεδριάσεις, η μετοχή της Mytilineos μέσα σε δύο χρηματιστηριακές ημέρες κάλυψε όλο το χαμένο έδαφος ξεπερνώντας με άνεση την κεφαλαιοποίηση των 5,1 δισ. ευρώ. Είχε γλιστρήσει στα 33 ευρώ και σκαρφάλωσε κοντά στα 36 ευρώ. Στην αγορά εξυφαίνονται σενάρια για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της διοίκησης στις 25 Απριλίου όταν θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Καπνός υπάρχει, φωτιά;

-Η Intracom Συμμετοχών χθες έδωσε το σύνθημα με μία εντυπωσιακή κίνηση +6,57% στα 3,65 Ευρώ. Η Intracom Properties (πρώην Κλουκίνας Λάππας) κινήθηκε υπερήφανα +8,39% στο 1,68 Ευρώ (+15% μέσα σε μια βδομάδα) ενώ η μετοχή της ΚΕΚΡΟΨ εκτινάχθηκε ως ηλεκτρισμένη +17,22% στην κεφαλαιοποίηση των 35 εκατ. ευρώ. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα σενάρια γνωρίζοντας ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν αφήνει εκκρεμότητες και κλείνει αποτελεσματικά όλες τις υποθέσεις στις οποίες συμμετέχει.

Το πλήρες rebound του Γενικού Δείκτη

-Αυτοί που αγόραζαν χθες τραπεζικές μετοχές πρέπει να γνώριζαν τι έκαναν και γιατί. Ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε από την αρχή της συνεδρίασης κι έκλεισε με ένα εντυπωσιακό +3,18% στις 1.234 μονάδες ενώ ο Γενικός Δείκτης, χωρίς δυσκολία, αδιαφόρησε για τις διεθνείς χρηματιστηριακές εξελίξεις και αγωνίες, πλησίασε τις 1.420 μονάδες και έκλεισε στις 1.417,75 μονάδες με κέρδη 1,17%. Ο τζίρος υψηλότερος από προχθές στα 122 εκατ. ευρώ με μόλις 5,5 εκατ. σε πακέτα, επομένως χθες έγινε παιχνίδι στο ταμπλό. Από ‘κει και πέρα οι δεικτοβαρείς μετοχές (Mytilineos, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Jumbo, όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ), χόρευαν πάνω στον ρυθμό της αισιοδοξίας που απέπνεε και η αγορά των ομολόγων. Η αγορά ομολόγων πανηγύρισε την επιτυχία της Τρ. Πειραιώς να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με MREL τίτλο στο 5% και οδήγησε το ελληνικό κρατικό 10ετές ομόλογο στο 3,27%. Την ίδια στιγμή το 10ετές αμερικανικό Ομόλογο πληρώνει 4,37% και το 2ετές στο 4,74%.

Η Παπαστράτος «οδηγεί» τις εξελίξεις

-Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους συνέδρους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του. Οι περίπου 2.500 σύνεδροι θα διαπιστώσουν ότι φέτος η μετάβαση από το ένα συνεδριακό κέντρο στο άλλο (δηλαδή από το Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών στο Ξενοδοχείο Αμαλία), μια ομολογουμένως δύσκολη ανηφόρα, φέτος θα εξυπηρετείται από 6 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (micro cars) που διαθέτει δωρεάν η Παπαστράτος. Τα Papastratos micro cars θα εκτελούν τη… «συγκοινωνία» μεταξύ των συνεδριακών κέντρων από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Οι υπόλοιπες εκπλήξεις της Παπαστράτος θα ανακοινωθούν... επί τόπου.

Τα ελληνικά νέα από το Χρηματιστήριο... του Άμστερνταμ

-Η ελληνική αμυντική εταιρεία που εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Euronext του Άμστερνταμ πριν από μόλις δύο μήνες, καταγράφει μια εντυπωσιακή ανοδική κίνηση της τάξης του 30%. Την περασμένη Παρασκευή η κεφαλαιοποίηση της Τheon Sensors έφτασε το 1 δισ. αλλά χθες υποχώρησε στα 920 εκατ. ευρώ για να «χωνέψει» τα κέρδη της. Σημασία έχει ότι η ελληνική εταιρεία, που παράγει εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης, μπήκε στο Euronext με τιμή 10 ευρώ και τώρα φλερτάρει με τα 14 €. Στον ολλανδικό Τύπο γράφουν για ένα κύμα εξαγορών που ετοιμάζει ο Κριστιάν Χατζημηνάς για να αξιοποιήσει τα 100 εκατ. ευρώ που «σήκωσε» από τη δημόσια εγγραφή.

Όταν η πρόοδος στην τεχνολογία σημαίνει ένα βήμα πίσω

-Η μόδα των τελευταίων ετών ήθελε τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής να υιοθετούν το self-check out των πελατών, δηλαδή να υπάρχουν λιγότεροι «ταμίες» και οι καταναλωτές να σκανάρουν τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν σε ειδικά μηχανήματα, να πληρώνουν με την κάρτα τους και να αποφεύγουν τις ουρές… Τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν. Το υψηλό κόστος του εξοπλισμού αλλά και η ανάγκη για ανθρώπινη εποπτεία στα μηχανήματα τελικά οδηγεί μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως η Amazon και η Walmart, στην απόρριψη ή έστω στον περιορισμό του self-checkout. Η Amazon και η Walmart, επιδιώκοντας τη βελτιστοποίηση των κερδών τους, αλλάζουν στρατηγική στον τομέα των αυτόματων ταμείων. Η Amazon αντικαθιστά την τεχνολογία Just Walk Out με το «έξυπνο καρότσι» Amazon Dash Cart στα καταστήματα Amazon Fresh, «ανταποκρινόμενη στην επιθυμία των πελατών για ευκολότερη ανεύρεση προϊόντων και προσφορών κατά τη διάρκεια των αγορών τους». Από την πλευρά της, η Walmart περιορίζει τη χρήση των αυτόματων ταμείων, κάνοντάς τα διαθέσιμα μόνο για τους συνδρομητές πελάτες και αποφασίζοντας ποιο σύστημα θα ακολουθήσει ανάλογα με το κατάστημα. ‎

Πούλησε μετοχές κι αγόρασε… βιλίτσα

-Κι αφού η συζήτηση ήρθε στην Amazon θυμίζω ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ιδρυτής και μεγαλομέτοχος Τζεφ Μπέζος πούλησε 50 εκατομμύρια μετοχές της Αmazon για πρώτη φορά τα τελευταία 3 χρόνια. Από την πώληση των μετοχών της εταιρίας του ο Μπέζος εισέπραξε 8,5 δισ. δολάρια. Προχθές, αγόρασε μια λαμπερή έπαυλη στη Φλόριντα, την τρίτη του «κατοικία» στην ίδια Πολιτεία, πληρώνοντας 90 εκατ. δολάρια. Πάντως ο Τζεφ Μπέζος διατηρεί περισσότερες από 900 εκατομμύρια μετοχές της Amazon, αξίας περίπου 158 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η περιουσία του ανέρχεται συνολικά σε περίπου 191 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η Γερμανία δεν εξάγει όπως στο παρελθόν

-Επισήμως ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό ισοζύγιο στη Γερμανία μειώθηκε από 27,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 21,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Αυτό συνέβη γιατί οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση, ενώ την ίδια περίοδο οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2%. Ακόμη και οι γερμανικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 3,9% σε μηνιαία βάση καταγράφοντας μια σημαντική μείωση της ζήτησης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Οι Γερμανοί προσπαθούν να κατακτήσουν τη δυναμική αμερικανική αγορά αφού οι ΗΠΑ παρέμειναν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τις γερμανικές εξαγωγές, με τις παραδόσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να αυξάνονται κατά 10,2% σε μηνιαία βάση. Ο παραδοσιακός πελάτης των γερμανικών εξαγωγών, η Κίνα, κατέγραψε για έναν ακόμη μήνα μείωση εισαγωγών κατά -0,6%. Το συμπέρασμα είναι ότι οι Γερμανοί εξάγουν λιγότερα στους μέχρι χθες καλούς πελάτες τους, ενώ ταυτόχρονα εισάγουν περισσότερα κυρίως από την Κίνα. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε κατά 22,5% σε 21,4 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.