-Χαίρετε, λοιπόν στο Μ.Μ. έκαναν μια σύντομη αποτίμηση για το Συνέδριο που γενικώς είπαν ότι πήγε καλά, αν εξαιρέσει κανείς τα μούτρα του Αντώναρου Σαμαρά, άσε που την πλήρωσε και ο κολλητός του ο Μουρούτης δίχως λόγο, γιατί λέει δεν τον ενημέρωσε πριν κατέβει για ευρωβουλευτής. Εντάξει, εγώ λεπτομέρειες δεν ξέρω, αλλά πιστεύω ότι είναι κρίμα γιατί τόσα χρόνια ο Μουρούτης ήταν πάντα δίπλα στον Πρόεδρο Αντώνη και στα δύσκολα. Τώρα για τα μούτρα Καραμανλή (Ραφήνας) πραγματικά όταν ρώτησα μου είπαν από το Μ.Μ. ότι «εμείς ό,τι ζήταγε ο Πρόεδρος Κώστας ''ναι'' του λέγαμε πάντα, γιατί τέτοια πίκρα…». Πάμε παρακάτω όμως, η ζωή συνεχίζεται, χθες ήρθε (ή είναι στον δρόμο;) ο Σταν Γκρίνμπεργκ που χαράσσει πάντα εκλογική στρατηγική για τον Κ.Μ., στο τιμ προστέθηκε και ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης που πάντα καλείται στα κρίσιμα εκλογικά (και άλλα) και μαζί με τον Παύλο Μαρινάκη, τον Xρήστο Ζωγράφο, τον Νέζη, την Κύρα Κάπη, και φυσικά τον Σκέρτσο που πάντως ασχολείται περισσότερο με το κυβερνητικό έργο ξεκίνησαν την προεκλογική προετοιμασία. Μην ξεχάσουμε τον δημοσκόπο Θωμά Γεράκη και τον εκλογολόγο υπουργό Λιβάνιο.

Εν ενεργεία με ΝΔ, υποψήφιος με ΠΑΣΟΚ

-Κάτι μοναδικό συμβαίνει με την περίπτωση του ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος ανακοινώθηκε ότι θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ως... φίλος Νίκου (Ανδρουλάκη). Ο ίδιος δεν έχει ακόμα παραιτηθεί από τη θέση του ως ευρωβουλευτής της ΝΔ, αν και το όνομά του απομακρύνθηκε από τη σχετική ιστοσελίδα, και τυπικά εξακολουθεί να λογίζεται στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, ενώ την ίδια ώρα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ! Ρώτησα σχετικά πηγή μου και μου είπε μάλιστα ότι ο ευρωβουλευτής δεν έχει στείλει καν e-mail κεντρικά στη ΝΔ.

Αυτιάς-Καλλιακμάνης

-Μεγάλες είναι οι πιθανότητες ο Γιώργος Αυτιάς να ανακοινωθεί αυτοτελώς ως υποψήφιος ευρωβουλευτής αυτή την εβδομάδα, καθώς ο άνθρωπος... την πάτησε, μιας και οι ανακοινώσεις για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο θα γίνουν την άλλη Δευτέρα, αυτός όμως αποχαιρέτισε τηλεοπτικά την Κυριακή. Από την άλλη, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στη ΝΔ και η περίπτωση του αστυνομικού συνδικαλιστή Καλλιακμάνη, ο οποίος εν τέλει θα πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος είχε αυτοπροταθεί και είχε κάνει ραντεβού και για τις εθνικές εκλογές, ενώ στην ίδια λογική είχε μπει στο κάδρο και για τις ευρωεκλογές. Πράγματι, το όνομά του αξιολογήθηκε, αλλά ενημερώθηκε ότι δεν θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο. Και μετά βρήκε και αυτός τον δρόμο για το ΠΑΣΟΚ. Γενικά, πάντως, αυτές τις μέρες το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο κλείνει και θα έχει σίγουρα ανθρώπους από τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Δυτική Μακεδονία που «μπορούν να φέρουν ψήφους και όχι να κάνουν ανακύκλωση ψήφων», όπως μου το έθεσε η πηγή μου.

Nova-CVC

-Λοιπόν, την προηγούμενη εβδομάδα υπόγραψε ένα Non Disclosure Agreement (NDA) η Nova με το CVC προκειμένου να εξετάσει το fund την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Το CVC είναι το πρώτο που υπέγραψε αυτή τη νομική διαδικασία για να «δει» τα στοιχεία της και φυσικά μπορεί να έπονται κι άλλοι, πρόκειται δε να κρατήσει τουλάχιστον κανένα εξάμηνο, απ’ ό,τι λένε οι πηγές. Για την είσοδό τους στη Nova έχουν ενδιαφερθεί και εγχώρια media, σε συνδυασμό με κάποιον μεγάλο παίκτη βέβαια, γιατί το τίμημα θα κυμανθεί μεταξύ 1,5 - 2 δισ. ευρώ.

Αύριο υπογράφει η ΔΕΗ με την Curry’s για τον Κωτσόβολο

-Έφθασαν χθες στην Αθήνα τέσσερα ανώτατα στελέχη της βρετανικής Curry’s προκειμένου να υπογράψουν με τη ΔΕΗ τη μεταβίβαση του Κωτσόβολου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντοτε, οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν αύριο Τετάρτη οπότε οι μετοχές της Κωτσόβολος θα μεταβιβαστούν στη ΔΕΗ, που γίνεται ο πέμπτος κατά σειρά ιδιοκτήτης της αλυσίδας με τα 94 καταστήματα μετά τον Παναγιώτη Κωτσόβολο, τον Μαρίνο Παράβολο, τον όμιλο Φουρλή και την Curry’s. Με την ολοκλήρωση του deal η διοίκηση της ΔΕΗ θα ανοίξει τα χαρτιά της και θα πληροφορηθούμε αναλυτικά τις συνέργειες από την αγορά της Κωτσόβολος, τα σχέδια για την αξιοποίηση των logistics και του δικτύου, τα ασφαλιστικά προϊόντα κ.ά. Γενικότερα φαίνεται πως αρκετές δουλειές που προετοιμάζονταν καιρό, γνωστές και μη ωριμάζουν, οπότε τις επόμενες ημέρες και συνολικά ως το Πάσχα δεν θα βαρεθούμε.

Συνεχίζεται η κινητικότητα για deals στην Πληροφορική

-Οι φήμες επιμένουν ότι αυτές τις μέρες κυκλοφορούν στην Αθήνα ενδιαφερόμενοι επενδυτές από το εξωτερικό οι οποίοι συζητούν με ιδιοκτήτες ελληνικών εταιρειών πληροφορικής για μετοχική συνεργασία. Δεν πρόκειται για χρηματοοικονομικούς επενδυτές αλλά για ανθρώπους του κλάδου που βλέπουν την ελληνική αγορά SAAS (software as a service) να αναπτύσσεται δυναμικά, ειδικά πάνω στις ράγες του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και των προφανών μεγάλων αναγκών του ελληνικού Δημοσίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όπως ακριβώς η Intrasoft συμμάχησε μ’ έναν ισχυρό εταίρο από τη Δανία (Net Company) έτσι και οι άλλες εταιρείες Πληροφορικής θα αποκτήσουν οσονούπω σταθερούς συντρόφους.

Η Intrakat “σκανάρει” την αγορά της Ρουμανίας

-Να ανοίξει ακόμη περισσότερο τις δουλειές στη Ρουμανία σχεδιάζει ο CEO της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου ο οποίος πιστεύει πολύ τη συγκεκριμένη αγορά που «κληρονόμησε» με την εξαγορά της Άκτωρ, για αυτό και οργανώνει νέες επιχειρηματικές κινήσεις. Όπως είπε σε συζήτηση με δημοσιογράφους σε πρόσφατο ταξίδι στο Βουκουρέστι, o όμιλος Intrakat έχει στη Ρουμανία ανεκτέλεστο 1,3 δισ. ευρώ και σκοπεύει να το διπλασιάσει με στόχο να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ Επιπλέον, ανάφερε, ότι η Intrakat σκανάρει την τοπική αγορά αναζητώντας ευκαιρίες εξαγοράς μικρότερων, αλλά ικανών και έμπειρων εταιρειών στη Ρουμανία που ξέρουν την αγορά και έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Ο Εξάρχου πιστεύει ότι ο όμιλος πρέπει να επενδύσει στρατηγικά στην παρουσία του στη Ρουμανία, μία χώρα που όχι μόνο χρειάζεται σύγχρονες υποδομές, αλλά διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο.

Κάτω 20% o OΛΠ λόγω της κρίσης στην Ερυθρά θάλασσα

-Η γκρίνια των Αμερικανών και η στρατηγική άμυνα των Κινέζων θα μπορούσε να είναι το μήνυμα των επαφών της διοίκησης του ΟΛΠ με τους θεσμικούς επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Οι Αμερικανοί διαχειριστές πιστεύουν ότι η διοίκηση του ΟΛΠ θα μπορούσε να μοιράσει πολύ μεγαλύτερο μέρισμα από το 1,34 ευρώ/μετοχή αφού υπάρχουν αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα. Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΛΠ φαίνεται πως έχει μετρήσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και επιμένει να διατηρεί λεφτά στο ταμείο για να ανταποκριθεί σε δυσκολότερες καταστάσεις. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι -κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024- καταγράφεται μείωση στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, πολύ μεγαλύτερη του -20%, εξαιτίας της αναστάτωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Προφανώς η κρουαζιέρα, οι εκτελωνισμοί και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη κρατούν ψηλά τα έσοδα του ΟΛΠ αλλά στη βασική δραστηριότητα του λιμανιού τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Επιπλέον ο ΟΛΠ πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις (για την κρουαζιέρα) που έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Ο χρυσοφόρος Αστέρας και τα μερίσματα των 199,1 εκατ. ευρώ

-Άλλη μια χρονιά με αυξημένα έσοδα κατέγραψε το 2023 ο εμβληματικός Αστέρας Βουλιαγμένης, φτάνοντας στο ρεκόρ τζίρου των 295,37 εκατ. ευρώ, καθότι ολοκληρώθηκε και η πώληση των «χρυσών» οικοπέδων όπου θα χτιστούν οι ακριβότερες ίσως βίλες της χώρας. Παράλληλα, πολύ καλύτερα πήγαν και οι επιδόσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπό τη Four Seasons. Βεβαίως αυτό αποτελεί «χαράς ευαγγέλιο» για τους μετόχους της επιχείρησης, δηλαδή την εταιρεία Apollo Investment Holdco S.Α., που εισέπραξε υψηλότατα μερίσματα. Έτσι, κατά τη χρήση του 2023, με απόφαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, εγκρίθηκε η διανομή μερισμάτων της χρήσης 2022 εκατ. του αφορολόγητου αποθεματικού ειδικών διατάξεων νόμου, συνολικού ποσού 95,5 εκατ. ευρώ στον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας. Επιπλέον, στις 5 Ιουλίου 2023, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας αποφάσισαν τη διανομή προσωρινού μερίσματος ύψους 103,643 εκατ. από τα κέρδη της χρήσης 2023. Το προσωρινό μέρισμα καταβλήθηκε μερικώς κατά τη διάρκεια της χρήσης 2023 και πλέον υπολείπεται ποσό ύψους 24,457 εκατ. το οποίο θα καταβληθεί κατόπιν απόφασης της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στη χρήση 2024. Τι να πούμε εμείς; Πάντα τέτοια…

Ok από τον δήμο για το data center της Μicrosoft

-«Πράσινο» άναψε ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος για το data center της Μicrosoft, με το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει κατά πλειοψηφία τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εντός του επιχειρηματικού πάρκου «Πέτρα Γιαλού – Βούλια». Σύμφωνα με την ΜΠΕ, η κατασκευή κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα προωθεί την αναβάθμιση της χώρας και την οικονομική ανάκαμψη μέσω της προσέλκυσης εταιρειών πληροφορικής, της άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και της αναβάθμισης των ψηφιακών συστημάτων, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές μονάδες και τις μονάδες υγείας της χώρας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «στα κυριότερα πλεονεκτήματα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου έργου συμπεριλαμβάνονται: α) η αύξηση του βαθμού ασφάλειας των δεδομένων και των υπηρεσιών νέφους καθώς και β) η ανθεκτικότητα. Με βάση τα στοιχεία της υπό εξέταση ΜΠΕ, διαφαίνεται ότι το έργο στη φάση κατασκευής δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό και στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Επίσης στη φάση λειτουργίας οι αρνητικές συνέπειες σε τοπικό και πάλι επίπεδο φαίνεται ότι είναι από μικρές έως αμελητέες. Οι θετικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο αφορούν κυρίως τη δημιουργία 100 θέσεων εργασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη φάση λειτουργίας το έργο θα καταναλώνει ενέργεια από 82% (ΦΑΣΗ 1) έως 159% (μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς ΦΑΣΗΣ 2) της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως στην επικράτεια του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος. Το γεγονός αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στις κλιματικές επιδόσεις του δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος αφού μετά την έναρξη λειτουργίας, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στις οποίες συμβάλλουν όλες οι δραστηριότητες που τελούνται εντός του δήμου, θα εμφανίσουν αύξηση τουλάχιστον κατά 50%. Η συνέπεια αυτή πρέπει να συνεκτιμηθεί με το γεγονός ότι στη φάση μελέτης εναλλακτικών λύσεων δεν εξετάσθηκε το ενδεχόμενο υπογειοποίησης των ενεργοβόρων διατάξεων ώστε να μειωθούν οι ανάγκες σε ψύξη».

Μια καλή συνεδρίαση, με πολύ short-covering

-Από νωρίς χθες το πρωί, οι επαγγελματίες της αγοράς έδειξαν τις διαθέσεις τους, ότι είχαν σκοπό να βάλουν τέλος στη διολίσθηση και να στηριχτούν στα ιστορικά ρεκόρ των μεγάλων χρηματιστηρίων (DAX, Dow κ.λπ.) για να επανέλθουν οι ισορροπίες. Ήταν 11 παρά 3 λεπτά της ώρας όταν στην αγορά εμφανίσθηκε ένα πακέτο 696.000 μετοχών της Τρ. Πειραιώς σε υψηλότερη τιμή από εκείνη της αγοράς στα 3,755€, δίνοντας το σύνθημα. Αμέσως μετά ήρθαν κι άλλα πακέτα στις μετοχές των τραπεζών, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να σκαρφαλώνει +2,68% στις 1.195,96 μονάδες, υποχρεώνοντας τον FTSE να ακολουθήσει με άνοδο +1,39% στις 3.374,75 μονάδες και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να κερδίζει 1,84% στις 2.329,55 μονάδες. Εκτός από τις τράπεζες, ρόλο πρωταγωνιστή ανέλαβε η ΔΕΗ που σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα και μέρισμα. Πολλοί πιστεύουν ότι το μέρισμα θα κινηθεί ανάμεσα στα 0,20 και 0,22 ευρώ /μτχ ενώ το βάρος της υπερφορολόγησης των υπερκερδών θα μειωθεί σημαντικά με τον συμψηφισμό απαιτήσεων της ΔΕΗ από φορείς του Δημοσίου. Στον ίδιο ρυθμό και οι μετοχές του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ με τη μητρική να κερδίζει +2,5%, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στα 1,938 ευρώ με +3,3% και τη Cenergy στα 7,37 ευρώ με +1,38%. Γενικά η χθεσινή συνεδρίαση ικανοποίησε τους επαγγελματίες, αναβίωσε το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών που είχαν θορυβηθεί από το βουητό των ημερών.

Το «μποτιλιάρισμα» των ελεγκτικών εταιριών

-Λέγαμε και χθες ότι στις ώριμες αγορές του εξωτερικού, οι εισηγμένες εταιρείες ανακοινώνουν ήδη αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2024, τη στιγμή που οι ελληνικές πασχίζουν να κλείσουν τους ισολογισμούς του 2023. Ένας από τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, φαίνεται πως είναι το capacity των big four ελεγκτικών εταιρειών. Καθώς όλες οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών διεθνοποιημένων επιχειρηματικών ομίλων προτιμούν να έχουν την υπογραφή και τη σφραγίδα των Big Four ελεγκτικών εταιρειών, υπάρχει ένα… «μποτιλιάρισμα» στο κλείσιμο των ισολογισμών. Σε κάθε περίπτωση η Mytilineos, στις 25 Απριλίου, θα ανακοινώσει πρώτη από τους μεγάλους, αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για να ακολουθήσει στις 30 Απριλίου η Coca Cola 3Ε και η Τράπεζα Πειραιώς. Στους κατασκευαστικούς ομίλους, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα αφού υπάρχουν πολλές εγγραφές από το εξωτερικό που αργούν να έρθουν και να ενοποιηθούν στους ισολογισμούς.

Η ΙΚΤΙΝΟΣ ψάχνεται εκτός Κίνας

-Μια καινούργια αρχή στην αναζήτηση νέων αγορών επιχειρεί η Τζούλη Χαϊδά, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής μαρμάρων Ικτίνος, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στη σημερινή της συνάντηση με δημοσιογράφους η Τζ. Χαϊδά θα εξηγήσει ότι ενώ η τεράστια αγορά της Κίνας προσφέρει μεγέθη και τζίρο, η παγκόσμια αγορά μαρμάρου απαιτεί καλύτερης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Η Ικτίνος επενδύει στο άνοιγμα 4 νέων λατομείων στη Δράμα και τη Λειβαδιά, κυρίως για να βελτιώσει την ποιότητα των μαρμάρων που θα διαθέσει στις αγορές. Οι αγορές ζητούν περισσότερο λευκό μάρμαρο και η αγορά της Ινδίας είναι εντυπωσιακά μεγάλη, ικανή να απορροφήσει ποσότητες αντίστοιχες με αυτές της κινεζικής αγοράς. Με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 55 εκατ. ευρώ, η Ικτίνος δεν έχει παρακολουθήσει το πρόσφατο πάρτι της χρηματιστηριακής μας αγοράς αφού επηρεάστηκε από τη δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους, την αύξηση του εργατικού κόστους και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και από τη γεωπολιτική αστάθεια που δεν αφήνει περιθώρια για πολυτελείς κατασκευές παγκοσμίως. Τώρα φαίνεται πως επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα.

Άλλο developer και άλλο ΑΕΕΑΠ

-H Dimand είναι developer, δεν είναι ΑΕΕΑΠ. Επηρεάζεται όμως από το κλίμα αμφισβήτησης των εταιρειών real estate που κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στα χρηματιστήρια όλου του πλανήτη. Παρά την εντατική προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση της εταιρείας να εξηγήσει τον διαφορετικό ρόλο της στην ελληνική οικονομία, σε σύγκριση με άλλες εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων, η μετοχή δέχθηκε πιέσεις και διαπραγματεύεται περίπου 30% κάτω από την τιμή εισαγωγής. Σε κάθε περίπτωση, η Dimand έχει δρομολογήσει και θα παραδώσει, μέσα στο 2024, πέντε μεγάλα επενδυτικά της επιτεύγματα (Πύργος Πειραιά, ΜΙΝΙΟΝ, κτίριο γραφείων στο Μαρούσι, το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια και ένα κτίριο γραφείων HUB 26 στη Θεσσαλονίκη) με την αξία των πωλήσεων να αντιστοιχεί σε περίπου 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η ρευστότητα που θα επιστρέψει στην DIMAND και αφορά στην ανάκτηση ιδίων κεφαλαίων και το περιθώριο κέρδους της εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα επανεπενδυθούν σε νέες αναπτύξεις.

Νέα «άγρα» για αφελείς με δόλωμα το Tik Tok

-Νέα «ωραία» μηνύματα στέλνονται εσχάτως προς πολύ κόσμο με αποστολέα υποτίθεται, το… τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του Tik Tok. Το μήνυμα καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε μια εργασία μερικής απασχόλησης, εργαζόμενοι από το κινητό τους τηλέφωνο με…μισθό από 300 έως 800 ευρώ την ημέρα. «Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον αριθμό WhatsApp … Στείλτε μου τώρα ένα μήνυμα για να λάβετε 5 ευρώ!» καταλήγει το… γαλαντόμο μήνυμα. Αν ήταν έτσι όλοι θα κάνανε ουρά για το Tik Tok, άσε που θα είχαμε λύσει και το πρόβλημα της ανεργίας.

Ο… γενναίος Αμερικανός καταναλωτής, πνίγεται στα χρέη

-Παρά την ακρίβεια, παρά τα υψηλά επιτόκια και την εκτίναξη των ενοικίων, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να καταναλώνουν, στηρίζοντας τη δυναμική της οικονομίας τους. Το βάρος της κατανάλωσης στηρίζεται στις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια. Το συνολικό χρέος πιστωτικών καρτών εκτοξεύεται. Στην Αμερική οι πιστωτικές κάρτες δεν χαρίζονται, τα επιτόκιά τους φτάνουν ακόμη και το 25%. Τα επιτόκια αποταμίευσης έχουν καταρρεύσει και μόνον τα Έντοκα Γραμμάτια του Αμερικανικού Δημοσίου προσφέρουν αποδόσεις στους ελάχιστους αποταμιευτές. Η συνολική ανακυκλούμενη πίστωση στην αμερικανική οικονομία ξεπέρασε πλέον το 1,3 τρισ. δολάρια, από περίπου 960 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Το ποσοστό αποταμίευσης έχει πέσει κατακόρυφα σε μόλις 3,6%. Οι Αμερικανοί «πολεμούν» τον πληθωρισμό με χρέη πιστωτικών καρτών. Γι’ αυτό άλλωστε και το ποσοστό καθυστέρησης αποπληρωμής των πιστωτικών καρτών αλλά και δανείων αυτοκινήτων (για περισσότερες από 90 μέρες) είναι το υψηλότερο από το 2011.