-Χαίρετε, πριν ξεκινήσουμε τα τρέχοντα, θερμές ευχαριστίες στη Ζωίτσα (Κωνσταντοπούλου) που… ξαναγύρισε στα συγκαλά της και άρχισε τα γνωστά original show στη Βουλή. Έτσι τη μάθαμε, έτσι την αγαπήσαμε και έτσι τη θέλουμε, ορεξάτη και ανατρεπτική. Ζωή, Ζωή, Ζωή…

Stefanos LLC, Ltd, S.A etc.

-Τώρα εμείς τα είπαμε, έναν λογιστή, έναν νομικό φοροτεχνικό, έναν κάτι, ρε παιδί μου, δεν μπορεί να μην έχει ολόκληρο κόμμα και ολόκληρος αρχηγός εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έξι μήνες πέρασαν και ο Μπερλουσκόνι να ήταν (που δεν είναι) θα τα είχε βολέψει με τις εταιρείες του ο Κασσελάκης, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Ο νόμος είναι νόμος, είπαμε, οπότε… στείλτες τις κωλοεταιρείες να τελειώνουμε.

Κι άλλα λάθη;

-Μια πηγή μου, φιδίσια, από αυτές που διαθέτει ο κάθε δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του, μου λέει ότι «του φουκαρά του προέδρου Σ.Κ. του τα έχουν μπερδέψει και μάλιστα σε σημείο επικίνδυνο, αφού του πουλάνε εταιρείες του εικονικά, δηλαδή στην ουσία δεν τις πουλάνε και αυτό πια παραπάει». Εγώ δεν ξέρω και δεν πιστεύω ότι ο Στέφανος κάνει τέτοια, αλλά ξαναλέω στην πολιτική -ειδικά όταν είσαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που στο παρελθόν έχει μια μανία με τις «αποκαλύψεις», τις offshore κ.λπ.- καλό θα ήταν να είσαι δυο φορές προσεκτικός. Άλλωστε, είπαμε, ο άνθρωπος επιχειρηματίας ήταν, δεν είπαμε ότι δεν μπορούσε να έχει ό,τι εταιρείες ήθελε, ειδικά στη ναυτιλία που είναι σχεδόν όλα offshore.

Ραντεβού στο Μαξίμου

-Μια εβδομάδα με πολύ... Μαξίμου είναι αυτή για τον Μητσοτάκη και αυτό, σε αυτές τις φάσεις, σημαίνει αρκετές συσκέψεις, αλλά και ραντεβού για το ευρωψηφοδέλτιο. Κάποιοι υποψήφιοι αναμένεται να περάσουν τις επόμενες μέρες από το Μ.Μ. για τα τυπικά της υποψηφιότητάς τους και την αναγκαία φωτογραφία που ήδη π.χ. ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος έβγαλε. Βεβαίως, αναζητούνται κι άλλα πρόσωπα για το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο, ιδίως πρόσωπα με δεξιόστροφο και παραταξιακό dna.

Χαρδαλιάς

-Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει ο Νίκος Χαρδαλιάς στις χωρικές τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και στην πολύπαθη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, καθαρίζοντας το τοπίο και βάζοντας τέρμα στις «μάχες χαρακωμάτων» μεταξύ μεγαλοεργολάβων που μάλλον έκαναν πάρτι στο παρελθόν. Ειδικά στη ΔΙΔΙΜΥ και μετά την περίεργη και αιφνίδια παραίτηση του διευθυντή της υπηρεσίας, αμέσως μόλις κέρδισε τις εκλογές ο νέος περιφερειάρχης, αλλάζουν σχεδόν όλα τα πρόσωπα – κλειδιά σε θέσεις ευθύνης. Πρακτικά, ο Χαρδαλιάς θα προωθήσει νέους υπαλλήλους στα πόστα, ενώ στις τεχνικές υπηρεσίες ξηλώνει όλο το προηγούμενο σύστημα, και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αναδιοργάνωση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του.

Δικαστικός χάρτης

-Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση ο νέος δικαστικός χάρτης από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να φτιαχτεί ένα συγκεκριμένο οργανόγραμμα με όλα τα δικαστήρια, τους δικαστικούς υπαλλήλους και τις αρμοδιότητές τους και ως εκ τούτου αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση. Βασική τομή του σχεδίου είναι η συγχώνευση όλων των ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων ώστε κάθε νομός να έχει ένα δικαστήριο πρώτου βαθμού. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μειώσει τον χρόνο για έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων στα 2 χρόνια, από σχεδόν 4 που ισχύει σήμερα.

…και οι γαλάζιες ανησυχίες

-Πάντως, η αναγγελία συγχώνευσης των δικαστηρίων πρώτου βαθμού προκάλεσε - όπως ευλόγως αντιλαμβάνεστε - τεράστια ανησυχία και γκρίνιες από τους “γαλάζιους” βουλευτές επαρχίας των οποίων οι περιφέρειες διαθέτουν ειρηνοδικείο και πρωτοδικείο. Την ειδική αποστολή για να περιορίσει τις αντιδράσεις και να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις ανέλαβε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και πρώην γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μπούγας - και όχι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ υπουργός. Για την ώρα οι ενστάσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά στους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας, αλλά για αυτούς τους δυο νομούς έχει πει ότι θ’ ασχοληθεί προσωπικά ο Μητσοτάκης, γιατί υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα από τους ενδιαφερόμενους.

Spin off για τις κεραίες του ΟΤΕ και η άφιξη Νεμπή

-Στον ΟΤΕ ετοιμάζονται για πιο συχνές επισκέψεις του νέου CEO, Κώστα Νεμπή, από τον Απρίλιο, εν όψει της αποχώρησης Τσαμάζ τον προσεχή Ιούνιο, ώστε η αλλαγή στο μάνατζμεντ να γίνει με τον πιο ομαλό τρόπο. Στο ενδιάμεσο αναμένονται αρκετές εξελίξεις στον ΟΤΕ, τόσο στο χρηματιστηριακό, όσο και στο λειτουργικό σκέλος. Αρχικά, έφτασε και η ώρα του ΟΤΕ να αξιοποιήσει το περιουσιακό στοιχείο που λέγεται παθητικός εξοπλισμός των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ακολουθώντας τα βήματα των υπόλοιπων τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Το έκανε το Vodafone Group με τη Vantage Towers (στην οποία πούλησαν τον εξοπλισμό τους η Vodafone Ελλάδας και η Wind), η United Group που συμφώνησε με τους Άραβες της Saudi Telekom και αρκετοί άλλοι πάροχοι, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Telekom που πούλησε το 51% της συγκεκριμένης δραστηριότητας (GD Towers) σε Γερμανία και Αυστρία στις DigitalBridge και Brookfield, σε μια συμφωνία αξίας 17,5 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ λοιπόν εξετάζει να υλοποιήσει spin off των δραστηριοτήτων του στον εξοπλισμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, έχοντας αναθέσει σε μια από τις Big4 εταιρείες να εκπονήσει μελέτη προκειμένου να εξετάσει τις επιλογές του. Πάντως, όταν ξεκινούν τέτοιες διαδικασίες συνήθως ακολουθεί πώληση...

Οι σκέψεις για Cosmote TV

-Παράλληλα, θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές με γνώμονα το κόστος λειτουργίας και της Cosmote TV. Η δραστηριότητα στη συνδρομητική τηλεόραση του Ομίλου δεν είναι ζημιογόνος, όμως εδώ και καιρό η κατάσταση είναι δύσκολη. Η αυξημένη φορολόγηση σε σχέση με τους ξένους streamers (Netflix, Disney κ.ά.), η εκτεταμένη πειρατεία, το κόστος για περιεχόμενο που διαρκώς αυξάνει και η ωρίμανση, αλλά και ο ανταγωνισμός στην αγορά, οδηγούν τη διοίκηση του Ομίλου να αναζητήσει εναλλακτικές. Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μελέτη από συμβουλευτική εταιρεία ώστε να παρθούν αποφάσεις. Η περίπτωση της Cosmote TV πάντως θεωρείται πολύ σύνθετη περίπτωση, με το φορολογικό να αποτελεί μεγάλο αγκάθι αφού, εκτός των άλλων, υπάρχει και το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 10% που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Έτσι, δεν είναι παράξενο που υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για μεταφορά της φορολογικής έδρας της εταιρείας, χωρίς να έχει παρθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Η Jefferies “τρέχει” την πώληση της FAMAR

-Γράφαμε χθες για τη York Capital Management η οποία πούλησε τη συμμετοχή της στη FAMAR και έτσι η φαρμακοβιομηχανία πέρασε στον έλεγχο του Elements Capital Management (ECM) και της Metric Capital Partners η οποία απέκτησε μειοψηφικό πακέτο, όπως και ότι το ECM ήρθε σε συμφωνία με το αμερικανικό επενδυτικό fund HIG για να πουλήσει τη FAMAR. Αρμοδίως από την πλευρά της ECM διαβεβαιώνουν πως η συμφωνία δεν έχει κλείσει και η διαδικασία πώλησης είναι σε εξέλιξη, χωρίς να έχει καταλήξει στον νέο ιδιοκτήτη της FAMAR . Tην πώληση της FAMAR έχει αναλάβει και τρέχει για λογαριασμό της ECM, η Jefferies.

Διαζύγιο στην Ενέργεια

-Ειλικρινά δεν έχω ιδέα αν αληθεύει η σεναριολογία της αγοράς, που θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι στη δεύτερη φάση της πώλησης πακέτου μετοχών HelleniQ Energy, θα υπάρξει εμφανής συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων. Πάντως, η συμπεριφορά της μετοχής δείχνει ότι η HelleniQ Energy έχει αλλάξει ταχύτητα. Πιθανόν γι’ αυτό επιταχύνονται και άλλες παράπλευρες εξελίξεις, όπως το φημολογούμενο (εδώ και καιρό) διαζύγιο της HelleniQ Energy με την ιταλική Edison που συμμετέχει στην Elpedison. Οι δύο συνεταίροι λέγεται ότι χωρίζουν και ο ένας φεύγει, ενώ ο άλλος μένει στην Elpedison και θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ενέργειας.

Σμπώκος - ΔΕΔΔΗΕ σημειώσατε 2

-Με ήττα της ξενοδοχειακής επιχείρησης «Μακρινοί Ορίζοντες Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων», συμφερόντων της οικογένειας Σμπώκου, έληξε ο «καβγάς» με τον ΔΕΔΔΗΕ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σχετικά με την παράτυπη προσθήκη εφεδρικού ηλεκτροπαραγωγικού ζεύγους στο μεγάλο συγκρότημα «Agapi Beach Resort» στην Αμμουδάρα Γαζίου Ηρακλείου. Πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 326 δωματίων και 614 κλινών. Η ξενοδοχειακή μονάδα έχει 40ετή διαδρομή και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για τη χρήση του 2022, που ήταν από τις καλύτερες στην ιστορία της, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 9,83 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 2,73 εκατ. ευρώ. Στην εταιρεία, με επικεφαλής τον Φώτη Σμπώκο, επιβλήθηκε από τη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πρόστιμο ύψους 5.319,15 ευρώ λόγω αυθαίρετης εγκατάστασης δυο εφεδρικών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (Η/Ζ), στην ξενοδοχειακή της επιχείρηση. Εμπροθέσμως υπέβαλε προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά της απόφασης ζητώντας την ακύρωσή της. Σημειώνεται ότι η προσφυγή εξετάζεται ως ειδική διοικητική προσφυγή νομιμότητας του άρθρου 8 του ν.3200/55 (Α’97), στο πλαίσιο της οποίας ελέγχεται η προσβαλλόμενη απόφαση μόνο για παράβαση νόμου και όχι ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενό της. Ως λόγος ακύρωσης προβλήθηκε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αναιτιολόγητα και κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί σχετικός επιτόπιος έλεγχος από αρμόδιο υπάλληλο, και βασιζόμενη μόνο στο υπ’ αριθ.427519/20.12.2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Περιφέρειας της Περιοχής Ηρακλείου της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε, με το οποίο διαπιστώθηκε η επίμαχη παράβαση της προσφεύγουσας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αναφερόμενα Η/Ζ λειτουργούσαν αυθαίρετα, στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της δίχως την απαραίτητη άδεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπιστώθηκε η λειτουργία εφεδρικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους Η/Ζ στο κτήριο της εταιρείας, στην Αμμουδάρα Μαλεβιζίου, «χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί προηγουμένως οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις». Μετά από διάφορα «πήγαινε-έλα» εγγράφων έπεσε το πρόστιμο και ακολούθησε η προσφυγή τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, με απόφαση του ΥΠΕΝ στις 9 Φεβρουαρίου 2024 αυτή απορρίφθηκε καθώς ναι μεν υπήρξε διαδικασία αδειοδότησης αλλά ολοκληρώθηκε μετά την εγκατάσταση και συγκεκριμένα στις 26-9-2023. Έτσι, «στοιχειοθετήθηκε επαρκώς» η παράβαση για «εγκατάσταση ή λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς προηγούμενη σχετική άδεια του Υπουργού Ανάπτυξης» σε συνέχεια της οποίας νομίμως επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο.

Οι servicers περιμένουν καλύτερες ημέρες

-Καλύτερες ημέρες στην αγορά των κόκκινων δανείων περιμένει ο επικεφαλής του Servicing της Ιntrum Γ. Γεωργακόπουλος. Μιλώντας στο NPL 2024 που έγινε στο Λονδίνο, ο CEO της Ιntrum τόνισε ότι η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη θα ανακάμψει, όπως φαίνεται από συναλλαγές που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας. Αναμένονται σε όλη την Ευρώπη, είπε, νέες συναλλαγές και επενδύσεις σε χαρτοφυλάκια απαιτήσεων όλων των κατηγοριών και μεγεθών σε πολλούς κλάδους και εκτίμησε ότι οι συναλλαγές θα ενταθούν από το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, αλλά δεν θα φθάσουν στο επίπεδο του 2021-2022.

Νέες επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στα Public

-Στον Όμιλο Olympia έχουν πάρει σοβαρά την εντολή της διοίκησης να καθιερωθούν και να σταθεροποιηθούν στην πρώτη θέση των λιανικών πωλήσεων στους τομείς του homeliving και της ψυχαγωγίας, αλλά και στην τεχνολογία. Γι’ αυτό πήραν την απόφαση να επενδύσουν 10 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ σε νέα υπερκαταστήματα «Public+Home». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλη αναβάθμιση 3 καταστημάτων σε Γιάννενα – Πειραιά και Ρόδο, ενώ αναζητούνται 2.000 τετραγωνικά για εμπορική αξιοποίηση στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Αττική. Ο χρονικός ορίζοντας του σχεδίου είναι τριετής, αλλά εκεί στη Νέα Κηφισιά φαίνεται πως βιάζονται πολύ να ολοκληρώσουν την επόμενη κίνηση στα καταστήματα νέου τύπου… Σύμφωνα με τα στελέχη του Ομίλου, βασικός πυλώνας της στρατηγικής των Public παραμένει η πολυκαναλική εξυπηρέτηση (omnichannel).

To 79,2% της Entersoft στα χέρια του Πάνου Γερμανού

Με την ευκαιρία να προσθέσω πως το Olympia Group του Πάνου Γερμανού με το χθεσινό πακέτο της Entersoft έφτασε πλέον στο 79,2% του μετοχικού κεφαλαίου, αποκτώντας την εμπιστοσύνη των στρατηγικών και άλλων μετόχων. Απομένει, πια, να ολοκληρωθούν και οι τυπικές διαδικασίες ώστε να περάσει η εισηγμένη στη νέα πορεία της.

Elinoil: Καπνός υπάρχει. Φωτιά;

-Ήταν δύσκολη η χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση. Κυρίως για τις βαριές μετοχές. Η Elinoil όμως ξεχώρισε. Σε μία καθαρά διορθωτική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει σχεδόν -2%, η μετοχή της Elinoil όχι μόνο κατέγραψε ισχυρή άνοδο, αλλά είχε και ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές. Η Elinoil είναι μια εταιρεία που κατά καιρούς έχει απασχολήσει την αγορά με σενάρια για κρούσεις εξαγοράς ποσοστών των βασικών μετόχων μειοψηφίας. Προφανώς η διοίκησή της έχει κατά καιρούς διαψεύσει όλα τα σενάρια για φλερτ επιχειρηματιών του κλάδου, ορισμένα εκ των οποίων έφταναν μέχρι την... ολική πώλησή της. Ωστόσο, το γεγονός των αυξημένων συναλλαγών (περίπου 110.000 μετοχές) σε συνδυασμό με το +5,09% της μετοχής στα 2,89 ευρώ -νέο υψηλό για τον τίτλο- που τελικά κατέληξε στο +4,36% στα 2,87 ευρώ, ήταν η αφορμή για την αναζωπύρωση σεναρίων. Προφανώς ένας τόσο σημαντικός αριθμός εντολών δύσκολα θα μπορούσε να έχει γίνει από κάποιον που δεν θα διέθετε -έστω και μειοψηφική θέση- στο μετοχολόγιο της εταιρείας.

Κόκκινη “πρεμιέρα” για την Τρ. Πειραιώς

-Πρώτη μέρα της νέας εποχής, για την -απολύτως ιδιωτική πλέον- Τράπεζα Πειραιώς η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα «βαραίνει» περισσότερο στον δείκτη FTSE Russell με στάθμιση από 54% σε 81%. Αυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου (η οποία παρεμπιπτόντως είναι και triple witching day στο Χρηματιστήριο Παραγώγων, δηλαδή κλείνουν ταυτόχρονα τα Συμβόλαια σε μετοχές και δείκτες), οι θεσμικοί επενδυτές που ακολουθούν πιστά τους δείκτες (index trackers) θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τις θέσεις τους στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Το ερώτημα ήταν «σε ποια τιμή;». Από την περασμένη Παρασκευή κάποιοι έπαιζαν το στοίχημα της τιμής «πάνω από το placement (4 ευρώ)» και κάποιοι άλλοι στοιχημάτιζαν ότι «η τιμή θα πέσει» σήμερα Τρίτη που πιστώνονται οι μετοχές στους επενδυτές, εκείνους που συμμετείχαν στη διαδικασία πώλησης του 27%. Στην αγορά μας ισχύει ο κανόνας του Τ+2. Αν πουλήσεις σήμερα τις μετοχές πρέπει να τις παραδώσεις σε 2 μέρες. Πολλοί θεσμικοί δεν άντεχαν να περιμένουν μέχρι σήμερα γι’ αυτό πούλησαν μέσα από τις δικές τους πλατφόρμες ή από το απόθεμα μετοχών της Τρ. Πειραιώς που ήδη διέθεταν, πιστεύοντας ότι χθες και σήμερα θα μπορούσαν να τις ξαναγοράσουν φθηνότερα.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεσκονίζει τους βιαστικούς πωλητές

-Βέβαια, στο τέλος της συνεδρίασης μπήκαν αγορές 25 εκατ. μετοχών και η μετοχή έκλεισε με οριακές απώλειες. Φαίνεται όμως πως κάποια εμπλοκή ενδεχομένως τεχνικής φύσης έχει συμβεί στην αγορά με το placement της Πειραιώς και προκλήθηκαν ευρύτερες πιέσεις και σε άλλα ελληνικά blue chips, γιατί η χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε χθες εικόνα απελπισμένων πωλήσεων. Οκ, το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δεν βοήθησε, καθώς στο εξωτερικό περιμένουν σήμερα στα χρηματιστήρια τις ανακοινώσεις για τον δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Υπάρχει, κατά τους αναλυτές, μια εποχικότητα όταν ο πληθωρισμός έχει “τσιμπήσει” τον Ιανουάριο (όπως συνέβη) η ίδια εικόνα συνήθως επαναλαμβάνεται και τον Φεβρουάριο. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί αυτό που συνέβη χθες στο ΧΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ψάχνει πάντοτε τις αυξημένες συναλλαγές. Σημειώστε πως ο κανονισμός επιτρέπει τις πωλήσεις όταν πρόκειται με βεβαιότητα να πάρεις τις μετοχές, οπότε θα ερευνηθεί αν οι χθεσινές πωλήσεις έγιναν με βάση τον κανονισμό για τις ανοικτές πωλήσεις. Στη χθεσινή συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 291 εκατ. ευρώ και τα μισά από αυτά αφορούσαν τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Άδεια γραφεία και κρίση στα εμπορικά ακίνητα

-Στην Αμερική το φαινόμενο είναι πιο έντονο κι έχει πάρει μεγάλες χρηματοοικονομικές διαστάσεις. Στην Ευρώπη, η δουλειά από το σπίτι και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν οπωσδήποτε επηρεάσει τις τιμές των εμπορικών ακινήτων, αλλά ακόμη το παιχνίδι παίζεται. Τα επίσημα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις πρόκειται να φτάσει το 20% για πρώτη φορά στην Ιστορία. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείου δεν ξεπέρασαν το 19%. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των κτιρίων γραφείων έχουν πλέον μειωθεί σχεδόν κατά 50% από το υψηλά τους. Το χειρότερο είναι ότι παραδοσιακοί συντηρητικοί επενδυτές (π.χ. συνταξιοδοτικά ταμεία) που επένδυσαν στην αγορά των εμπορικών ακινήτων τώρα αποσύρονται γιατί πλέον δεν εισπράττουν τις αποδόσεις που ήλπιζαν. Στα μεσιτικά γραφεία της Νέας Υόρκης ακόμη συζητούν για ένα σοβαρό Καναδικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο που πούλησε το μερίδιό του (29%) σ’ ένα μεγάλο κτίριο γραφείων της Νέας Υόρκης μόλις για 1 $. Το συνταξιοδοτικό ταμείο είχε επενδύσει 71 εκατομμύρια δολάρια στο συγκεκριμένο ακίνητο, αλλά το κτίριο σήμερα επιβαρύνεται με μια «βαριά» υποθήκη 220 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι κάνουν οι τράπεζες που χρηματοδότησαν εμπορικά ακίνητα

-Η Goldman Sachs περιέγραψε τη στρατηγική των τραπεζών που έχουν χρηματοδοτήσει την αγορά εμπορικών ακινήτων (καταστημάτων και γραφείων) με 3 μόνο λέξεις: Extend and Pretend. Επιμηκύνουν τους χρόνους αποπληρωμής, προσφέροντας στους επενδυτές-δανειολήπτες επιπλέον χρόνο για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ οι ίδιες οι τράπεζες παρατείνουν τις δικές τους αναπόφευκτες απώλειές τους, προσποιούμενες ότι όλα θα πάνε καλά. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι περισσότερα από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικά στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν πριν από το τέλος του 2024. Τα εμπορικά ακίνητα (CRE Commercial Real Estate) περιλαμβάνουν πολλών ειδών ακίνητα, από γραφεία σε μεγάλες πόλεις μέχρι data centers και βιομηχανικές αποθήκες σε αγροτικές περιοχές. Tα ακίνητα γραφείων αντιμετωπίζουν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα ποσοστά πληρότητας ξεκίνησαν να μειώνονται από την αρχή της πανδημίας. Αυτομάτως κατέρρευσαν οι αποτιμήσεις τους αφού η αξία αυτών των ακινήτων συνδέεται με το ποσό των εσόδων που μπορούν να παράγουν. Μετά ήρθε η βίαιη αύξηση του κόστους χρήματος από τον Μάρτιο του 2022. Τον Δεκέμβριο του 2023, το 6,5% του υπολοίπου των δανείων για ακίνητα γραφείου κατέγραφε καθυστέρηση πληρωμής 30 ή περισσότερων ημερών… Οι τράπεζες, που δάνεισαν επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα, τώρα εφαρμόζουν τη στρατηγική Extend and Pretend…

Τα spreads των ομολόγων λένε την αλήθεια…

Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές για 10 χρόνια με επιτόκιο 3,2% και η Γερμανία με 2,2%. Η Γερμανία όμως έχει πάψει να θεωρείται από τις αγορές ως η ασφαλέστερη χώρα για να τη δανείσει κανείς, αφού τα spreads των ομολόγων της με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες διαρκώς μειώνονται. Η Ιταλία δανείζεται 132 bps (1,32%) ακριβότερα από τη Γερμανία. Η Ισπανία 81 bps, το spread της Αυστρίας κατρακύλησε στα 47 bps και της Γαλλίας στα 45 bps. Η Ελβετία είναι η χώρα απολαμβάνει επί του παρόντος το προνόμιο να δανείζεται μακροπρόθεσμα με τα χαμηλότερα επιτόκια, μόλις 0,678%. Οι Γερμανοί απορούν γι’ αυτή τη μείωση της διαφοράς τους από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζοντας ότι το Δημόσιο Χρέος τους δεν φτάνει ούτε το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.