-Χαίρετε, χθες λοιπόν μάθαμε από τον Κασσελάκη, με μία ανακοίνωσή του στο Instagram, ότι από τις 10 Μαρτίου του 2023 «έχει αποχωρήσει από τα αστακοκάραβα». Την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ -με ένα πονηρό non paper, επί του ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», που έγραφε για τα αστακοκάραβα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- «εποίησε τη νήσσαν» (έκανε την πάπια, σε απλά ελληνικά, για να τα καταλάβει και ο αρχηγός) και το μόνο που δεν έλεγε ήταν ότι έχει αποχωρήσει από τα αστακοκάραβα ο Κασσελάκης. Άλλωστε και ο ίδιος στη συνέντευξή του προ ολίγων ημερών (1-3-2024) στον Λιάγκα υπερηφανευόταν για «τη δουλειά αυτή» και μάλιστα όταν ρωτήθηκε αν τα αστακοκάραβα είναι στο όνομά του δεν είπε «όχι, τα έχω πουλήσει από τις 10-3-2023», όπως μας είπε χθες, αλλά ψέλλισε κάτι «δεν είναι ανάγκη να μπούμε σε ανάλυση του τι έχω και τι δεν έχω». Εσείς λοιπόν τι συμπέρασμα βγάζετε; Ότι τα είχε πωλήσει ο αρχηγός τα καράβια από τις 10 Μαρτίου του 2023 και δεν μας το έλεγε (ούτε την Κυριακή, αλλά ούτε και την 1η Μαρτίου του 2024) για να μας παιδέψει; Και όταν λέει ότι έχει αποχωρήσει, τι εννοεί ο ποιητής, από πού, από τη διοίκηση ή από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας; Συμπέρασμα, ο Κασσελάκης πιέστηκε από τις συνεχείς ερωτήσεις της ΝΔ και τη δημοσιότητα και κατέφυγε σε μία ακόμη θολή απάντηση απ’ αυτές που εκτοξεύει σχεδόν μέρα παρά μέρα. Και φυσικά, ενώ απέφυγε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας την Κυριακή, χθες μας επιτέθηκε (για τρίτη φορά σε έναν μήνα) αποκαλώντας το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων μας (Τζανάκης, Σαδανά) ως «ρεπορτάζ του Μαξίμου». Λοιπόν, εντάξει, ας βρίζει, όχι ότι μας πειράζει, αλλά ας ρωτήσει να του πουν αν αυτό είναι καλή ιδέα. Εμείς πάντως τον πήγαμε ευγενικά και είμαστε οι πρώτοι που γράψαμε (εδώ) ότι είναι απολύτως λογικό ο άνθρωπος να φέρει τα χρήματά του από το εξωτερικό αφού εκεί δούλευε, καταλήγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι είναι ανέντιμος γι’ αυτόν τον λόγο. Όμως πρέπει να προσαρμοστεί στον νόμο που απαγορεύει τη συμμετοχή στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο ξένων εταιρειών αρχηγών κομμάτων κ.λπ. Όχι τίποτα άλλο, αλλά δεν είμαστε και απ’ αυτούς που μαζευόμαστε σε τίποτα τραπέζια γιατί είμαστε και σε (μόνιμη) δίαιτα. Κατά τα άλλα συνιστούμε ηρεμία, σύνεση, να τακτοποιήσει τα οικονομικά του και να αφήσει τα ψεύδη και τις υστερίες. Περαστικά…

Κάκιωσε ο αρχηγός…

-Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Κλιματική Κρίση διοργανώνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ σε ξενοδοχείο των Αθηνών με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα προβλήματα ξεκινούν από τη λίστα των ομιλητών και δεν αναφέρομαι στους αξιόλογους καθηγητές και άλλους ειδήμονες επί του θέματος. Αναφέρομαι στα πρόσωπα που λείπουν και που η απουσία τους μετατρέπει την, κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα εκδήλωση, σε πολιτικό γεγονός και δείγμα της εσωκομματικής κρίσης. Και εξηγούμαι: από τους ομιλητές απουσιάζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος της “πράσινης” ΚΟ Μανώλης Χριστοδουλάκης , ο επίσης “πράσινος” πολιτικά και κλιματικά Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, αλλά και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη εκδήλωση για την Παιδεία, Νο2 ομιλητής ήταν ο τομεάρχης Παιδείας, Στέφανος Παραστατίδης. Φαίνεται πως η ηγεσία του κόμματος δεν έχει συγχωρήσει στον κ. Χριστουδουλάκη τη συμμετοχή σε εκδήλωση με τους Δ. Τεμπονέρα και Ε. Αχτσιόγλου.

Άννα Μισέλ: Ζόρια και σιωπή

-Δεν ήταν πολύ "θερμή" η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την περίπτωση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου χθες στον ΣΚΑΪ, καθώς δεν απάντησε επί της ουσίας για το αν θα περιληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. "Κρατά μια απόσταση ασφαλείας", μου έλεγε χθες σοβαρή πηγή από το Μ.Μ. για τη στάση Μητσοτάκη, καθώς στο Μαξίμου περιμένουν την εσωτερική έρευνα του ΥΠΕΣ που θα έχει τελειώσει ως το τέλος της άλλης εβδομάδας. Από την άλλη, αναμένουν και την έρευνα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία όμως, στο καλό σενάριο, θα έχει περαιωθεί ως τέλος Απριλίου. Βεβαίως, αυτό δεν εξυπηρετεί απόλυτα τη ΝΔ, καθώς ως τις 19 Απριλίου θα πρέπει να καταθέσει το ευρωψηφοδέλτιο στον Άρειο Πάγο. Από την άλλη, η ευρωβουλευτής του κόμματος τηρεί στάση απόλυτης σιωπής και δεν απαντά ούτε καν για το αν έχει επανέλθει επί των ερωτημάτων που της έθεσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Πρόκειται για στάση που έχει συμφωνήσει με τους δικηγόρους της, αλλά και με το Μαξίμου, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πράγμα.

Τηλεδιοίκηση από τη Θήβα

-Πρωί Παρασκευής, το καφέ έξω από το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού της Θήβας θα γνωρίσει μεγάλες πιένες, καθώς θα μαζευτούν όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία εν αναμονή του νεοσύλλεκτου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος θα πάει για να παρουσιαστεί. Ρώτησα και έμαθα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει σε κοιτώνα μαζί με τους υπόλοιπους, καθώς δεν υπάρχουν prive μονόκλινα, όπως υπήρχαν στη Σπάρτη, όπου θα κατατασσόταν μέχρι πρότινος. Θα κάνει κανονικά όλα τα εμβόλια που δεν έχει κάνει, θα πάρει "λουκάνικο", ενώ θα διοικεί τον ΣΥΡΙΖΑ δια τηλεφώνου, καθώς όλοι έχουν μια τηλεφωνική συσκευή στο ΚΕΠΒ. Θα είναι, πάντως, μια ενδιαφέρουσα πρωτιά ο νεοσύλλεκτος να έχει γνωρίσει τον διοικητή του με συνοδεία καμερών, καθώς προ μερικών εβδομάδων ο πρόεδρος είχε πάει βόλτα στη Θήβα για... επιθεώρηση παρέα με τον ναύαρχο Αποστολάκη.

Ο Τζον Κουδούνης χτυπάει πάντα δυο φορές

-Εδώ και πάνω από έναν χρόνο έχει ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος συζητήσεων της NCH Capital με υποψήφιους επενδυτές για την πώληση της Κασσιόπης. Το τελευταίο διάστημα οι διαπραγματεύσεις για τα 490 στρέμματα στη βόρεια Κέρκυρα έχουν ενταθεί και φαίνεται να έχει έρθει πιο κοντά η Calamos Investments, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία, όπως σημειώνεται από το fund. Και άλλες φορές λένε είχε φτάσει μια συμφωνία στο «παρά πέντε», αλλά τελικά δεν έκλεισε. Φαίνεται, πάντως, ότι είναι σοβαρό το ενδιαφέρον της Calamos, στην οποία CEO είναι ο Τζον Κουδούνης, με τον πήχη να κινείται σε μια περιοχή άνω των 32 εκατ. ευρώ, ενώ από το fund υπάρχει άγνοια για τα περί ενδιαφέροντος του Ελληνοαμερικάνου επενδυτή Ντιν Μητρόπουλος. Πάντως, μεταξύ των μνηστήρων με τους οποίους υπήρξαν συζητήσεις ήταν και οι περίφημοι... πολυεκατομμυριούχοι γείτονες της έκτασης, με τους οποίους η NCH λέγεται πως δεν τα βρήκε στο τίμημα. Οι ίδιοι προ 12ετίας δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του ακινήτου και λίγο καιρό μετά την απόκτηση της έκτασης από το NCH ξεκίνησαν μια συντονισμένη εκστρατεία κατά του σχεδίου αξιοποίησης. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, η συνέχεια, ιδιαίτερα εάν το ακίνητο (το οποίο είναι πλήρως αδειοδοτημένο) αποκτηθεί από την Calamos που, όσο να 'ναι, έχει διαφορετικό επενδυτικό «βάρος»...

Tι έδειξαν οι έλεγχοι για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς

-Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερεύνησε τις συναλλαγές που έγιναν στο Χρηματιστήριο κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς και διαπιστώθηκε πως δεν υπήρξαν ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις. Επιπλέον η εκκαθάριση έκλεισε ομαλά χωρίς προβλήματα. Φαίνεται πως οι πωλήσεις στη μετοχή της Πειραιώς έγιναν από θεσμικά χαρτοφυλάκια που ήδη κατείχαν μετοχές και επέλεξαν να τις πουλήσουν στα 4,10 ευρώ, καθώς χθες τις παρέλαβαν από το placement στα 4 ευρώ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι όταν δυο ώρες πριν από το τέλος του placement ανακοινώθηκε πως δεν θα γίνουν δεκτές οι προσφορές κάτω των 4 ευρώ, αποσύρθηκαν από τη διαδικασία κυρίως hedge funds αλλά και θεσμικοί που δεν ικανοποιήθηκαν από τον μηδενισμό του discount. Πιθανότατα για αυτό το ξένο βιβλίο της δημόσιας προσφοράς, ενώ φαινόταν πως είχε καλυφθεί 11 φορές, τελικά έκλεισε στις 9 φορές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εγγεγραμμένοι να πάρουν περισσότερα τεμάχια από αυτά που υπολόγιζαν. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς πάντως χθες, αφού υποχώρησε ως τα 3,85 ευρώ, απορρόφησε τα 15,3 εκατ. μετοχές που άλλαξαν χέρια και έκλεισε στα 3,99 ευρώ.

Η θερινή ώρα (της Αμερικής) στηρίζει τις κινήσεις στο ΧΑ

-Κι αφού πιάσαμε το Χρηματιστήριο, να σημειώσουμε πως μέχρι το τέλος του μήνα, λόγω της αλλαγής της θερινής ώρας, οι Αμερικανοί επενδυτές μπαίνουν στην αγορά μία ώρα νωρίτερα από το σύνηθες, δηλαδή στις τρεις και μισή το μεσημέρι. Με την είσοδο των Αμερικανών ενισχύεται η τάση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, ειδικά αν το ξεκίνημα της Wall Street είναι θετικό, όπως συνέβη χθες. Χωρίς αμφιβολία, το παιχνίδι χθες στο Χρηματιστήριο παίχθηκε γύρω από την Εθνική Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αξία των συναλλαγών (60 εκατ.) αφορούσε και πάλι την Τρ. Πειραιώς. Στις 12:40 μετά το μεσημέρι, αφού ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας και αφού η διοίκηση εξήγησε το επιχειρηματικό της σχέδιο και τη μερισματική πολιτική (η μεγαλύτερη μερισματική απόδοση τραπεζικής μετοχής 5,2%), η μετοχή της Εθνικής γύρισε από το αρνητικό -1,2% (6,82 ευρώ) στα 7 ευρώ (+1,39%) και αξία συναλλαγών 20,3 εκατ. ευρώ. Οι βιαστικοί με την Τρ. Πειραιώς εκτονώθηκαν πάνω στη Eurobank (πτώση 3,74% στα 1,77 ευρώ και τζίρο 24 εκατ. ευρώ) ενώ η Alpha Bank γλίτωσε με -0,7% στα 1,66 ευρώ. Βοήθεια στον Γενικό Δείκτη προσέφεραν οι δεικτοβαρείς μετοχές Coca Cola 3E (+2,1%) και ΟΤΕ (+1,57%), ενώ ένα ακόμη μεγάλο πακέτο αξίας 19 εκατ. ευρώ της Entersoft άλλαξε ιδιοκτήτες.

Πριν από το Πάσχα οι εξελίξεις στην Attica Bank

-To αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου ευελπιστεί η διοίκηση της Attica Bank να δει την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων της να εντάσσεται στον «Ηρακλή ΙΙΙ» για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό της επόμενης μέρας. Η μεταφορά των κόκκινων δανείων στους ώμους του «Ηρακλή ΙΙΙ» θα αποκαλύψει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλύψουν οι μέτοχοι της Attica Bank και τα ποσά που θα κληθεί να συνεισφέρει έκαστος. Στο μεταξύ χρονικό διάστημα, η διοίκηση προσπαθεί να κερδίσει μερίδια αγοράς στις χορηγήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν στρατηγική σκόπευσή της. Οι νέες εκταμιεύσεις πέρυσι ανήλθαν σε 688 εκατ. ευρώ, επίπεδα ρεκόρ για την τράπεζα και η καθαρή πιστωτική επέκταση σε €324 εκατ.

Τα συγκοινωνούντα… ταμεία της ΔΕΗ

-Η ΔΕΗ θα πληρώσει τη μερίδα του λέοντος από τα υπερέσοδα της λιανικής στο ρεύμα που θα εισπράξει η κυβέρνηση και είναι σε εκκρεμότητα σχεδόν 1,5 χρόνο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Επιχείρηση υπολογίζεται ότι θα καταβάλει ένα ποσό μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023. Αντίστοιχα, 10 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα καταβάλλει η Φυσικό Αέριο που είναι η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς αναμένονται οι τελικοί υπολογισμοί του ΔΕΔΔΗΕ (για τον συντελεστή κανονικοποίησης που συνδέεται με την εκκαθάριση των απωλειών ενέργειας από τους παρόχους), οι οποίοι ενδέχεται να διαφοροποιήσουν τον τελικό λογαριασμό. Όπως πληροφορούμαστε πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ευελπιστεί η “μπίλια” να καθίσει στα 250 εκατ. με 270 εκατ. ευρώ που είναι κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις της ΡΑΑΕΥ. Από τα έσοδα αυτά εκτιμάται ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει εισπραχθεί το 60%, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν το ΥΠΕΝ με τα υπερέσοδα της ΔΕΗ θα καλύψει τις ανεξόφλητες οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ, όπως ψιθυρίζεται στην αγορά. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τα χρήματα θα βγουν από το ένα ταμείο της Επιχείρησης για να μπουν στο άλλο, ρυθμίζοντας οφειλές δεκαετίας.

Επιχείρηση εξωστρέφεια από τη ΣΑΡΑΝΤΗΣ

-Η Goldman Sachs πουλούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κι απ' ό,τι φαίνεται η CITI αγόραζε μετοχές Sarantis. H διοίκηση ανακοίνωσε μέρισμα έκπληξη 22,4 λεπτών ανά μετοχή (15 εκατ. ευρώ) ενώ αύριο το απόγευμα στον Πύργο Βιβλίων, η διοίκηση - σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας - θα επιδιώξει να εξηγήσει στους αναλυτές τις λεπτομέρειες και τη στρατηγική της πίσω από την εξαγορά της Stella Pack S.A στην πολωνική αγορά.

Τα σενάρια και η αλλαγή σκυτάλης στην ΕΛΤΟΝ

-Στην εισηγμένη ΕΛΤΟΝ (κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ, κύκλος εργασιών 195 εκατ., EBITDA 19 εκατ. ευρώ το 2022) είχαμε σχετικά αθόρυβα ανατροπές και νέο μάνατζμεντ. Ο Νέστωρ Παπαθανασίου, ιδρυτής και βασικός μέτοχος, αποχώρησε από τη θέση του προέδρου και CEO, έχοντας φθάσει αισίως στην ηλικία των 83 ετών. Σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της εταιρείας στον Αυλώνα, η κόρη του Άλκηστη, ενημέρωσε πως ο Νέστωρ Παπαθανασίου επιθυμεί να απεμπλακεί από την καθημερινή διοίκηση της εταιρείας, παραμένοντας όμως εκτελεστικό μέλος. Έπειτα από ψηφοφορία, η Άλκηστη Παπαθανασίου εξελέγη νέα διευθύνουσα σύμβουλος και ο Χρήστος Πουλής, πρώην αντιπρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος, εξελέγη στη θέση του προέδρου. Η αλλαγή σκυτάλης την οποία είχαν προεξοφλήσει ορισμένοι στην αγορά αποτέλεσε αφορμή για αρκετά σενάρια που υιοθέτησαν κάποια λόμπι, μεταξύ των οποίων και περί εξαγοράς της ΕΛΤΟΝ από την ΙΝΤΕΑΛ Συμμετοχών, τα οποία διέψευσαν αμφότερες εταιρείες, ενώ ήδη είχε αναπτυχθεί η σχετική σπέκουλα στην αγορά. Η οικογένεια Παπαθανασίου, με βάση την τελευταία ενημέρωση, κατέχει ποσοστό 80% της ΕΛΤΟΝ.

Φήμες για φλερτ εξ Αμερικής στη Cenergy

-Αλλαγές στο μετοχολόγιο της Cenergy φημολογείται ότι αναμένονται όταν πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων στις 28 Μαΐου, όπου θα αποφασιστεί και η διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή. Ισχυρός επενδυτικός όμιλος εξ Αμερικής, ο οποίος αγαπά και ασχολείται με την Ελλάδα, λέγεται πως έχει κινητοποιήσει έναν από τους μεγάλους επενδυτές- πελάτη του, για να προσεγγίσει την οικογένεια Στασινόπουλου και να της ζητήσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών της CENERGY. Αν τελικά οι μέτοχοι της Cenergy αποδεχθούν τις εκ των ΗΠΑ προτάσεις είναι κάτι που θα πληροφορηθούμε πολύ σύντομα. Με χρηματιστηριακή αξία 1,3 δισ. ευρώ, το όνειρο της μεγάλης αμερικανικής αγοράς δεν έχει σβήσει για τη Cenergy, έστω και μετά το αποτυχημένο ειδύλλιο με τον φιλόδοξο Δανό συνεταίρο της.

Περιμένουν γερό μέρισμα από την ΤΙΤΑΝ

-Ανακοινώνει επισήμως σήμερα τα αποτελέσματά της η Titan Cement International SA που είναι εισηγμένη στα Χρηματιστήρια Euronext Βρυξελλών, Χρηματιστήριο Αθηνών και Euronext Παρισιού. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές, όπου αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ και τα Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων τα 535 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές έχουν πάρει χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουν το υπό διανομή μέρισμα το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1 ευρώ/μετοχή, αφού τα κέρδη ανά μετοχή είναι 3,4 ευρώ. Χθες, η μετοχή «γλίστρησε» -1,36% στα 25,45 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση έπεσε λίγο κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, αλλά δεν παύει να είναι 80% υψηλότερα από πέρυσι τέτοια εποχή.

Ο προαναγγελθείς “ανασχηματισμός” στην Ελαΐς - Unilever Hellas

-Στην πολιτική αρένα, συνήθως, οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται και οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν τα… μαντάτα λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις. Στις επιχειρήσεις όμως η κατάσταση είναι διαφορετική και ο κανόνας προβλέπει ότι οι όποιες αλλαγές στην ιεραρχία γνωστοποιούνται έγκαιρα ώστε να μεσολαβήσει ένα ικανό διάστημα ομαλής διαδοχής και προσαρμογής. Κάπως έτσι, στην περίπτωση της Ελαΐς-Unilever Hellas είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο ότι ο Δημήτρης Μαγγιώρος αναλαμβάνει τον ρόλο του Head of South East Europe, στον πολυεθνικό όμιλο, διαδεχόμενος τον Andrew Kennedy. Στον νέο του ρόλο, ο Έλληνας μάνατζερ είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Κόσοβο και Β. Μακεδονία, ενώ διατηρεί τον υφιστάμενο ρόλο του Head of Customer Development για την Ελλάδα. Η επίσημη διαδοχή, τουλάχιστον, για την Ελαΐς-Unilever Hellas έγινε όμως αρκετά αργότερα. Συγκεκριμένα, ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Andrew John Kennedy παραιτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2023 και ακολούθησε ανασυγκρότηση του Δ.Σ. για το υπόλοιπο της θητείας, ήτοι μέχρι την 14/11/2024, που ανέδειξε τον Δημήτρη Μαγγιώρο ως νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας. Ο Δ. Μαγγιώρος εντάχθηκε στο δυναμικό της Unilever το 2011 και έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2013. Έχει διατελέσει Marketing Director για τις κατηγορίες Τροφίμου, καθώς και Απορρυπαντικών & Καλλυντικών επί σειρά ετών, πριν αναλάβει Head of Customer Development το 2017. Στο παρελθόν έχει εργαστεί για περίοδο άνω των 15 ετών σε διοικητικές θέσεις στο marketing και το customer development στις εταιρείες Colgate-Palmolive και Sara Lee.

Δύο λαοί, άλλοι πληθωρισμοί

-Στη Γερμανία οι καταναλωτές έχουν συνείδηση. Το ευρώ τους έχει δύναμη. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν παράλογα, η κατανάλωση τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και ποσοστιαία, μειώνεται. Γι’ αυτό στη Γερμανία ο πληθωρισμός των τροφίμων (0,9%) γκρεμίστηκε ακόμη και κάτω από τον γενικό ρυθμό πληθωρισμού (2,5%) για πρώτη φορά από το 2021. Αντιθέτως, στην Αμερική οι τιμές ανεβαίνουν, οι πιστωτικές κάρτες χρεώνουν επιτόκια 21,5%, αλλά η κατανάλωση καλά κρατεί. Για 35 συνεχόμενους μήνες ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στέκεται πάνω από το 3%, ενώ τον Φεβρουάριο σημείωσε για δεύτερο διαδοχικό μήνα άνοδο στο 3,2%. Το CNN χθες έλεγε ότι με τον ρυθμό που τρέχουν οι τιμές αλλά και η οικονομία, ίσως να μη δούμε φέτος μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Την ίδια στιγμή τα «κόκκινα δάνεια» αυξάνονται, ενώ πάνω από το 50% των Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και άνω ζουν με εισόδημα μικρότερο των 30.000 δολαρίων ετησίως.

Τι θα κάνει η Λαγκάρντ, αν ο Πάουελ καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων;

-Ιστορικά η FED προηγείται πάντα στις επιτοκιακές κινήσεις λόγω της μεγάλης επιρροής του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθεί με προσεκτικά βήματα τις πρωτοβουλίες της FED. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αμερικανική οικονομία «τρέχει» με ρυθμό 3,5%, αλλά η ευρωπαϊκή φλερτάρει με το 0%. Η περιβόητη «διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (μαζί με τις δύσκολες Ευρωεκλογές, που έρχονται με άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς), εμποδίζει την ΕΚΤ να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες στο θέμα των επιτοκίων. Όσο οι κυβερνήσεις ρίχνουν χρήμα στις οικονομίες για να αποφύγουν τις κοινωνικές αντιδράσεις, τόσο η δουλειά της Λαγκάρντ γίνεται δυσκολότερη. Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ τα στοιχήματα των αγορών δείχνουν να περιμένουν πλέον λιγότερες από 3 μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024. Πριν από 2 μόλις μήνες οι ίδιες αγορές προέβλεπαν 6 μειώσεις επιτοκίων του δολαρίου φέτος. Είναι η πρώτη φορά φέτος που οι αγορές προβλέπουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τις «εκτιμήσεις» της Κεντρικής Τράπεζας Fed.