-Χαίρετε, η ραγδαία εξέλιξη με την παραίτηση Τσίπρα δεν ήταν… ακριβώς η αναμενόμενη, ωστόσο μου φαίνεται απολύτως λογική και η μόνη που θα μπορούσε να κάνει για να μην εξευτελιστεί. Να χάσεις μπορείς, σε πολλά μέτωπα στη ζωή και μία και δύο και τρεις φορές, ειδικά όταν έχεις πρώτα κερδίσει. Να μη βλέπεις τι συνέβη και τι σου ‘ρχεται άντε, μία φορά, όπως εκείνος από το 2019 έως σήμερα, μπορεί κι αυτό να γίνει. Από εδώ και στο εξής όμως θα είχε γι’ αυτόν μόνον κατήφορο. Άρα, έπραξε το σωστό 100% και έπρεπε να το είχε κάνει από την Κυριακή, άντε τη Δευτέρα. Έως εκεί.

Εξελίξεις

-Ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν το γνωρίζω, πιθανώς η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, δύσκολα ο Τσακαλώτος. Καθίστε να δούμε «ποιος ΣΥΡΙΖΑ», γιατί μάλλον δεν θα φτάσουν όλοι μαζί σε συνέδριο από τη βάση. Κι αν φτάσουν πόσοι και ποιοι, άλλωστε ένα κόμμα απολύτως προσωποπαγές όταν φεύγει ο αρχηγός, ειδικά στην Αριστερά, δύσκολα τη γλιτώνει και δεν διαλύεται.

Παρασκήνιο - Επαναφορά

-Ο Τσίπρας είχε ενημερώσει χθες μόνο φίλους και δικούς του ανθρώπους, όχι κεντρικά πρόσωπα, αλλά όσους ήθελε. Δικαίωμά του, αλλά λέμε τώρα, έτσι, για το παρασκήνιο. Ερώτημα, μπορεί να ξαναγυρίσει κάποια ώρα; Απάντηση δεν υπάρχει γιατί απλούστατα όσο ζεις και είσαι νέος ελπίζεις πιο πολύ, εδώ ο ΓΑΠ το παλεύει μία δεκαετία τώρα. Δύσκολο πάντως, όπως δύσκολο ήταν και μετά το 2019, ακόμα και να άλλαζε αρκετά, που φυσικά τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση δεν έκανε τίποτα. Ποιος γύρισε άλλωστε, ο Καραμανλής (ο Α’) και ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπό πολύ ειδικές συνθήκες. Αφήνουμε στην μπάντα τα προσωπικά και τον αφήνουμε φυσικά στην ησυχία του, όπως κάθε άνθρωπο που φεύγει από τη μάχη. Αυτός δεν το έκανε όταν έπρεπε με εμάς, αλλά δεν πειράζει.

Και το ΠΑΣΟΚ;

-Μάλιστα, τώρα λοιπόν έχουμε το ΠΑΣΟΚ. Εγώ νομίζω ότι τα πράγματα εκεί τώρα μπαίνουν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα φάση. Τώρα θα κριθεί η ικανότητα του αρχηγού του, Ν.Α., να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά ή να πάει έτσι… χαμηλά και να καταλήξει κι αυτός στο σπίτι του. Θα δούμε…

Κυβέρνηση-Μητσοτάκης

-Και τώρα φυσικά θα κριθεί πόσο ικανό θα είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα, να το πάει καλά και γρήγορα, να κάνει ο Μητσοτάκης αυτά που ξέρει ότι είναι απαραίτητα για τη χώρα. Χώρος και χρόνος υπάρχει άφθονος. Υπομονή από τον κόσμο όχι, γιατί οι προσδοκίες είναι μεγάλες.

Ο Πατέλης αναζητά οικονομολόγο στο Linkedin

-Αν είστε οικονομολόγος και ψάχνετε για δουλειά (και τι δουλειά!) σπεύσατε. Ο Αλέξης Πατέλης, τουίταρε χθες την αγγελία για την πλήρωση θέσης οικονομολόγου στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Όπως αναφέρεται στην αγγελία που ανέβηκε στο Linkedin, οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν 1-3 χρόνια εργασιακή εμπειρία, άριστη γνώση μακροοικονομικών στατιστικών σειρών, excel και να διαθέτουν ισχυρό ενδιαφέρον για τα εφαρμοσμένα οικονομικά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επίσης σημειώνεται πως η θέση απαιτεί ευελιξία και ταχύτητα (τουλάχιστον). Μέχρι χθες το βράδυ στη σχετική σελίδα στο Linkedin υπήρχαν ήδη πάνω από 150 υποψήφιοι για τη θέση.

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται ή 8 χρόνια φαγούρα

-Ανοίγοντας την ενότητα των τραπεζών, η στήλη επανέρχεται στο θέμα της παραίτησης του Α. Τσίπρα για να σταθεί σε μια λεπτομέρεια, μια σύμπτωση από αυτές που σε κάνουν να σκεφθείς ότι η ζωή εκδικείται. Χθες, 29/6/23, που ο Α. Τσίπρας παραιτήθηκε, συμπληρώνονται ακριβώς οκτώ χρόνια από την ημέρα που έκλεισε τις τράπεζες. Η “πρώτη φορά Αριστερά” είχε ανακοινώσει τότε πως οι τράπεζες κλείνουν τη Δευτέρα 29/6/2015 και άνοιξαν ξανά τα καταστήματά τους στις 20 Ιουλίου 2015.

Tα μερίσματα των τραπεζών θα αργήσουν

-Η Φρανκφούρτη δεν ανάβει το «πράσινο φως» να ξεκινήσει η διανομή μερισμάτων από τις Ελληνικές Τράπεζες και μάλιστα ειδικά αυτήν την εποχή που τα μεγέθη τους βελτιώνονται εντυπωσιακά. Η απάντηση κρύβεται σε τρία γράμματα: DTC. Η αναβαλλόμενη φορολογία αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό των εποπτικών κεφαλαίων των συστημικών τραπεζών. Οι συστημικές τράπεζες εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους 13,5 δισ. ευρώ σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, η οποία φυσικά σταδιακά μειώνεται όσο βελτιώνεται η κερδοφορία τους. Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ή κανόνας που να απαγορεύει τη διανομή μερισμάτων σε τράπεζες που απολαμβάνουν της αναβαλλόμενης φορολογίας. Όσο όμως το DTC αποτελεί σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής ισχύος των τραπεζών, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν φρόνιμο να καθυστερούν τη διανομή μερισμάτων.

Στα stress tests πάμε καλά

-Είμαστε τέλος Ιουνίου και ξεκινούν να τρέχουν τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών, τα οποία και θα ανακοινωθούν επίσημα την Παρασκευή 28 Ιουλίου. Στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν με αυτοπεποίθηση τη δοκιμασία, καθώς από τις προσομοιώσεις που κάνουν, φαίνεται ότι θα παρουσιάσουν καλά αποτελέσματα. Εξάλλου και στην αλλοδαπή οι τράπεζες φαίνεται να ανταπεξέρχονται με επιτυχία. Οι 23 μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία το stress test της FED. Ακόμη και στο ακραίο σενάριο, οι μεγάλες τράπεζες παραμένουν πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Το ακραίο σενάριο της FED προέβλεπε ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ θα καταρρεύσουν κατά 40%, οι τιμές των κατοικιών κατά 38%, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 10% και το πραγματικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 8,75%.

Οι εκλογές και το timing για το ομόλογο της Μυτιληναίος

επικράτηση της ΝΔ ήταν καθοριστική για την απόφαση έκδοσης του ομολόγου, είπε ο Ευ. Μυτιληναίος μιλώντας σε εκπροσώπους των τραπεζών και χρηματιστηριακών κατά την παρουσίαση που έκανε χθες. Η χρονική στιγμή, αμέσως μετά τις εκλογές, ανέφερε πως «όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά είναι και η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς πλέον επικρατεί επιχειρηματική ηρεμία. Η κυβέρνηση ήταν και είναι business friendly, κάτι πολύ σημαντικό για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Δίνουμε το σήμα έτσι ώστε να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες και να μπει και η ελληνική οικονομία σε μια νέα τροχιά με στόχο να προσεγγίσει γρηγορότερα τις ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, η MYTILINEOS θα συμβάλλει τα μέγιστα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ομίλου. Η Μυτιληναίος εκδίδει 7ετές ομόλογο ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί από τις 4 Ιουλίου έως και τις 6 Ιουλίου 2023.

Σεπτέμβριο ο επενδυτής για το λιμάνι του Βόλου

-Πάμε τώρα στα λιμάνια και συγκεκριμένα στον Βόλο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν. Στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του ποσοστού τουλάχιστον 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου υπάρχει έντονη κινητικότητα από τους ενδιαφερόμενους που την περίοδο αυτή πραγματοποιούν site visits στο λιμάνι. Ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι στις αρχές Αυγούστου να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, αλλά είναι πολύ πιθανόν να δοθεί παράταση περίπου 20 ημερών καθώς υπάρχει ήδη σχετικό αίτημα από ξένο μεγάλο όμιλο που περιλαμβάνεται στους ενδιαφερόμενους. Έτσι, το πιθανότερο είναι να πάμε προς τα τέλη του Αυγούστου και να έχουμε προτιμητέο επενδυτή μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πήραν θάρρος στο Χρηματιστήριο

-Ο Στουρνάρας προέβλεψε αναβάθμιση σύντομα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει γρήγορες κινήσεις στην αποεπένδυση του ΤΧΣ (γιατί χωρίς να έχει ξεκινήσει η αποεπένδυση δυσκολεύει η αναβάθμιση), ο Καραβίας έσπευσε να προσδώσει αξία στις μετοχές της Eurobank εξαγγέλλοντας την αγορά του πακέτου του ΤΧΣ. Με τζίρο που με άνεση ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ οι «βαριές» μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σήκωσαν κεφάλι περιμένοντας το πρόγραμμα των 100 ημερών της Κυβέρνησης και την ανακοίνωση μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών που παρέμεναν στην αναμονή λόγω εκλογών.

Η ΔΕΗ... κέρδισε τις εκλογές

-Η μεγαλύτερη «πράσινη» εταιρεία ενέργειας των Βαλκανίων θέλει να γίνει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον Γ. Στάσση. Η τιμή της μετοχής πετά στα υψηλά διετίας, απαλλαγμένη από τον «πολιτικό κίνδυνο», σε μια αποτίμηση που δικαιολογείται πλήρως με τις ανακοινώσεις ότι φέτος η χρονιά θα κλείσει με λειτουργικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ και φυσικά θα διανεμηθεί μέρισμα…

Η περιπέτεια του Σαραφιανού

-Αντιμέτωπος με την περιπέτεια των πλειστηριασμών βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός. Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και μια τριετία απειλούνται με σφυρί τόσο η κλινική του στη Θεσσαλονίκη, όσο και η κατοικία του, ένα διαμέρισμα 6ου ορόφου και εμβαδού 144,71 τ.μ. επίσης στη συμπρωτεύουσα. Μέχρι τώρα είναι γεγονός ότι αν και τα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία έχουν φτάσει αρκετές φορές στην «κρίσιμη ώρα», τελικά την έχουν γλιτώσει. Για παράδειγμα, στο παρελθόν το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ακύρωσε την πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της κλινικής ως καταχρηστική κι έτσι αποτράπηκε το σφυρί. Στη συνέχεια όμως μπήκε στην «κόκκινη ζώνη» και η οικία του. Αυτή την περίοδο ο κ. Σαραφιανός έχει να αντιμετωπίσει και τους δυο πλειστηριασμούς που επανήλθαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο πρώτος είναι προγραμματισμένος για τις 19 Ιουλίου και αφορά τη «Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρ. Σαραφιανός Α.Ε.», που βγαίνει με επισπεύδουσα ιδιωτική εταιρεία και με τιμή εκκίνησης 1,48 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος έρχεται το φθινόπωρο και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την doValue και αφορά το διαμέρισμά του επί της οδού Αλ. Μιχαηλίδη. Η τιμή εκκίνησης για αυτό έχει οριστεί σε 479.500 ευρώ.

Η Cegeka προγραμματίζει 300 προσλήψεις στην Ελλάδα

Αυξάνεται και πληθύνεται ο αριθμός των εταιρειών του τεχνολογικού κυρίως τομέα που ανακοινώνουν εκατοντάδες προσλήψεων στην Ελλάδα. Χθες η Cegeka, μια ευρωπαϊκή εταιρεία παροχής υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) με έδρα το Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι άνοιξε γραφείο στην Αθήνα (στους Αμπελόκηπους) θα το στελεχώσει με 30 άτομα μέχρι τέλους του έτους, ενώ προγραμματίζει έως και 300 προσλήψεις μέχρι το 2025. Η Ελλάδα είναι η 4η χώρα στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διανομής της Cegeka, μετά τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Τσεχία, προσφέροντας υπηρεσίες σε υβριδικό cloud, τεχνητή νοημοσύνη (AI), ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μεγάλες επενδύσεις έρχονται στο νερό

-Τελικά η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Κράτους δεν είναι ένα απλό πυροτέχνημα ούτε μια παρορμητική απόφαση. Αντανακλά μια γενικότερη πολιτική στροφή στην Ευρώπη. Περισσότερα από 25 δισ. ευρώ θα επενδυθούν τα επόμενα 10 χρόνια, στην Ελλάδα, στον τομέα των υποδομών ύδρευσης. Το καθαρό νερό αναδεικνύεται πάλι ως αγαθό πολυτελείας όχι μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, αλλά και λόγω ενεργειακού κόστους, πληθωρισμού και επιτοκίων.

Η ναυτιλία, το πάρτι που δεν έγινε και τα επιτόκια

-Πριν από μερικούς μήνες μετρούσαμε τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών με δεκάδες εκατομμυρίων. Εκτιμούσαν τότε οι αναλυτές ότι με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών θα έσπαγε νέα ρεκόρ και γι’ αυτό άλλωστε είχαμε μεγάλες επενδύσεις στη ναυπήγηση νέων πλοίων. Αποδείχθηκε ότι η αμερικανική οικονομία, από μόνη της, δεν μπορεί να στηρίξει την παγκόσμια ναυτιλία. Η Κίνα βγήκε από την καραντίνα του CoViD μόλις στις αρχές του έτους και ακόμη δεν έχει αυξήσει την παραγωγή και τις εμπορικές συναλλαγές ώστε να γίνει το πάρτι που όλοι περίμεναν. Οι προσδοκίες ετεροχρονίζονται καθώς οι ναύλοι έπεσαν και δεν είναι λίγα τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας που τιμολογούν τα δρομολόγιά τους ακόμη και κάτω από το κόστος (αν συνυπολογιστούν και τα δάνεια) προκειμένου να υπάρξουν έσοδα και τζίρος. Βέβαια, διαφέρει ανάλογα με το είδος των πλοίων. Για παράδειγμα, τα tankers συνεχίζουν να είναι σημαντικά κερδοφόρα, στα κοντέινερ οι ναύλοι υποχώρησαν αισθητά αλλά όχι στην κόκκινη ζώνη, οπότε συνεχίζουν να αποφέρουν κέρδη. Όσον αφορά τα φορτηγά επικρατεί αυξημένη μεταβλητότητα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι έπεσαν οι ναύλοι, αλλά ότι έχει ανέβει σημαντικά το χρηματοοικονομικό κόστος. Οι εφοπλιστές που ήταν συνηθισμένοι να δουλεύουν με επιτόκια 1,5 με 2%, τώρα καλούνται να ανταποκριθούν με επιτόκια 5,5 με 6%.