-Χαίρετε, σήμερα θέλω να ξεκινήσω φεύγοντας λίγο από τα τρέχοντα και να πάω σ’ ένα ολίγον ρετρό περιστατικό το οποίο όμως -θα δείτε γιατί- μπορεί να έχει τη σημασία του. Αυτόπτης μάρτυς μού διηγήθηκε ότι προ ημερών, μεσούσης της δεύτερης προεκλογικής περιόδου, κατά τη διάρκεια των επικήδειων του αείμνηστου Γιάννη Μαρκόπουλου βρέθηκαν δίπλα δίπλα στην εκκλησία ο Μητσοτάκης με τον Ανδρουλάκη. Ο αυτήκοος μάρτυς λοιπόν σχημάτισε την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης -θέλοντας περισσότερο να σπάσει τον πάγο, παρά να… επιδείξει κάποια περιέργεια- ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Νίκο, τι κάνεις, όλα καλά τελικά, εσύ ποια έδρα θα κρατήσεις;». Το ύφος και η στάση του σώματος μάλιστα του πρωθυπουργού -κατά την ίδια πηγή, πάντοτε- πρόδιδε και μια διάθεση, έστω και για λίγο, καλής θέλησης. Αμ δε, που… ο Ανδρουλάκης γύρισε λίγο το σώμα του, τον λοξοκοίταξε και του απάντησε: «Θα δούμε…». Εκεί σταμάτησε και η νέα επαφή Κ.Μ. με Ν.Α.

Βουλή χάος

-Και το λέω αυτό γιατί όπως καταλαβαίνετε η κυβέρνηση χρειάζεται μια αντιπολίτευση που να ανταλλάσσει απόψεις, να «ζυμώνεται» που λέγανε και οι παλιοί, να γίνεται μια κάπως δημιουργική κουβέντα στη Βουλή. Αν ο Νίκος το πάει έτσι, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά πάλι μην περιμένετε και πολλά, οι τύποι δεν ψήφισαν ούτε τα επιδόματα, αντιλαμβάνεστε ότι πλέον το Κοινοβούλιο θα είναι διακομματικό κι απλώς μια σαπουνόπερα.

Έκλεισε το deal της ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Ασφαλιστική

-Για να μην παρεξηγηθούμε, επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν, αλλά οι πληροφορίες επιμένουν: Πολλές οι συζητήσεις, πολλές και οι διαπραγματεύσεις, το παρασκήνιο πυκνό και οι απαιτήσεις (του πωλητή!) αρκετές για τη διασφάλιση του μέλλοντος των κορυφαίων στελεχών, αλλά μου λένε ότι τέλος καλό όλα καλά. Σε λίγες μέρες η Υδρόγειος Ασφαλιστική και ο νέος της Ιταλός συνεταίρος (μελλοντικός ιδιοκτήτης), θα υποβάλλουν στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος «Αίτημα Απόκτησης Ειδικής Συμμετοχής». Η πώληση της ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ, που συμπλήρωσε 50 χρόνια παρουσίας και 1 εκατομμύριο συμβόλαια στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση θα μεταβιβαστεί στους Ιταλούς το 75% των μετοχών και στη δεύτερη, σε διάστημα 3 ετών, θα μεταβιβαστεί το υπόλοιπο 25%. Οι αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο της Ελλάδος όσο και της Ιταλίας, είναι ήδη ειλημμένες επομένως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Ο Βακάκης κάνει δίαιτα (και τίποτε άλλο)

-Η αφορμή ήταν ένα report της Χρηματιστηριακής Εταιρείας Pantelakis, η οποία αφού μέτρησε τα λεφτά στο ταμείο, τα μεγέθη και τις προοπτικές του Ομίλου JUMBO, έδωσε τιμή στόχο (33€/μτχ) έως και 50% υψηλότερη από την τιμή της περασμένης Δευτέρας. Μετά ξέσπασε ένα κύμα φημών στην αγορά με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: Ότι ο Βακάκης θα αγοράσει τον Κωτσόβολο, ότι συζητά με μεγάλα επενδυτικά funds για να βρει στρατηγικό επενδυτή, ότι θα κάνει δημόσια πρόταση στους μετόχους και ένα σωρό άλλα σενάρια. Όλη αυτή η φημολογία αναμενόμενο ήταν να προκαλέσει ένα ερώτημα στον Απόστολο Βακάκη, ο οποίος απάντησε ότι ο μοναδικός του στόχος -με ελάχιστες όμως πιθανότητες επιτυχίας- είναι να ξεκινήσει… μια σοβαρή δίαιτα για να χάσει τα περιττά κιλά του χειμώνα, για να συμπληρώσει πως «δεν ενδιαφέρεται για τις δουλειές των άλλων, κοιτά μόνο τη δική του» και να προσθέσει πως κάθε φορά που θέλει κάτι να πει στην αγορά, το κάνει στις γενικές συνελεύσεις και στις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας.

Τα θηρία της Αττικής Οδού

-Όπως όλα δείχνουν -εκτός απροόπτου- τη Δευτέρα 17 Ιουλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η αγορά προεξοφλεί ένα ισχυρό bid από το αυστραλέζικο Macquarie Group το οποίο, λόγω των κεφαλαίων που διαχειρίζεται, δεν επιζητά διψήφιες αποδόσεις. H Macquarie δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς δραστηριοποιείται σε πολλές κατηγορίες επενδύσεων από asset management μέχρι ΑΠΕ και από εμπορεύματα μέχρι άμεσες επενδύσεις σε 34 χώρες και προβάλει το γεγονός ότι 53 χρόνια παρουσιάζει κερδοφορία. Η Macquarie για την Αττική Οδό συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου και γενικά φαίνεται ότι έχει προετοιμαστεί αρκετά καλά για τον διαγωνισμό. Μάλιστα, στην αγορά κυκλοφορεί ότι για αυτόν τον λόγο έχει προσλάβει και ένα πρώην στέλεχος της Αττικής Οδού. Πάντως, οι διαθέσεις των Αυστραλών για την Αττική οδό φαίνονται και από το γεγονός ότι ήταν οι μόνοι που πίεζαν να γίνει ο διαγωνισμός χωρίς καθυστέρηση, ενώ λέγεται ότι ούτε παρατηρήσεις δεν έκαναν. Για όλους αυτούς του λόγους, στην αγορά, η Macquarie με τη βαθιά τσέπη πέρασε ως το απόλυτο φαβορί.

Μονομαχία Abertis με Macquarie

-Όμως ο διαγωνισμός δεν θα είναι ένας ρωμαϊκός θρίαμβος για τους Αυστραλούς, όπου παραμερίζοντας τους άλλους διαγωνιζόμενους θα παρελάσουν δαφνοστεφανωμένοι. Απέναντί τους παρατάσσεται με σοβαρές αξιώσεις ένας αντίπαλος αναλόγου βεληνεκούς, η μάλλον άγνωστη στην Ελλάδα Abertis. Οι Ισπανοί της Abertis κατάφεραν να περάσουν κάτω από τα ραντάρ, αλλά εμφανίζονται εξίσου αποφασισμένοι να χτυπήσουν την Αττική Οδό. Κάνουν συνεχώς επαφές, είναι σε ανοικτή γραμμή με τις ελληνικές τράπεζες, συναντούν τα κατάλληλα πρόσωπα και προετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη. Οι Ισπανοί είναι της δουλειάς, με την έννοια ότι διαχειρίζονται οδικούς άξονες 8.000 χιλιομέτρων σε 15 χώρες. Έχουν 2 παραχωρήσεις στην Ινδία, 7 στη Βραζιλία, είναι στην Ευρώπη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό, ενώ η χάρη τους φθάνει μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή. Τα έσοδά τους πέρυσι ήταν 5,1 δισ. ευρώ και τα EBITDA 3,5 δισ. ευρώ. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι οι μέτοχοι της Abertis, που είναι η γνωστή στην ελληνική αγορά Hochtief, η ACS (33,6 δισ. τζίρος και καθαρά κέρδη 1,1 δισ. το 22) και η Μundys (5 αεροδρόμια και 44 δρόμοι σε 11 χώρες). Δεν ξέρω πόσο η άνοδος των επιτοκίων θα επηρεάσει το τίμημα που θα πέσει στο τραπέζι, ούτε πού είναι το σημείο που πρέπει να μπει ο πήχης (αυτό το ξέρουν μόνον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΑΒΑΞ) αλλά φαίνεται, πως όπως ήταν και ο τίτλος εκείνης της ταινίας του 2007 με τον D. Day Lewis, “Θα χυθεί αίμα”.

Στο μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ πάνε ταμείο

-Και δικαιολογημένα “θα χυθεί αίμα” στον διαγωνισμό καθώς η Αττική Οδός είναι μια χρυσοφόρα παραχώρηση. Συγκεκριμένα, οι βασικοί μέτοχοι της Αττικής Οδού, Άκτωρ Παραχωρήσεις και Avax «πάνε ταμείο» και πάλι. Για αύριο Παρασκευή 30 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της «Αττική Οδός Α.Ε.», όπου εκτός από τα καθιερωμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης (έγκριση οικονομικών καταστάσεων και έκθεσης συνολικής διαχείρισης,, εγκρίσεις αμοιβών, επικύρωση εκλογής νέων μελών Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων κ.λπ.) περιλαμβάνεται και η «συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη διανομή κερδών από τα κέρδη της χρήσης 01.01.2022-31.12.2022». Υπενθυμίζεται ότι για το εννεάμηνο της χρήσης 2022 αποφασίστηκε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η διανομή προμερίσματος ύψους 52,9 εκατ. ευρώ και τώρα έπεται συνέχεια. Την περίοδο 01/01/2022-30/09/2022 ο κύκλος εργασιών της Αττικής Οδού αυξήθηκε στα 145,17 εκατ. ευρώ (από 125,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021), όπως και τα καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη που έφτασαν στα 47,3 εκατ. ευρώ από 41,86 εκατ. ευρώ το 2021, όταν και είχε αποφασιστεί προμέρισμα ύψους 39,37 εκατ. ευρώ. Με τούτα και μ’ εκείνα οι μέτοχοι του πιο «χρυσοφόρου» οδικού άξονα έχουν εισπράξει μόνο από το 2019 πάνω από 430 εκατ. ευρώ. Κάτι που θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη της παραχώρησης τον Οκτώβριο του 2024, καθώς η Αττική Οδός θα εξακολουθήσει να δίνει μερίσματα στους νυν μετόχους μέχρι το 2025, αλλά και επιστροφές κεφαλαίου έως το 2027, δηλαδή συνολικά περί τα 300 εκατ. ευρώ. Τα ευχάριστα όμως δεν σταματούν εδώ. Κι αυτό γιατί στις 19 Ιουλίου συγκαλείται η Τακτική Γενική Συνέλευση και της θυγατρικής «Αττικές Διαδρομές» (δηλαδή της εταιρίας που λειτουργεί τον δρόμο), όπου επίσης προβλέπεται «έγκριση περί διανομής κερδών στους μετόχους για τη χρήση 2022».

Αντίστροφη μέτρηση για το retail ομόλογο της Mytilineos

-Μετά και τις εγκρίσεις από το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο διάστημα 4-6 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά των ομολογιών που θα εκδώσει η Mytilineos με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων έως 500 εκατ. ευρώ. Το κοινό ομολογιακό δάνειο που θα είναι 7ετούς διάρκειας, έρχεται αμέσως μετά την εμφατική νίκη της ΝΔ που διασφάλισε τη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας και μερικούς (;) μήνες πριν από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Από το περιβάλλον του ομίλου αναφέρεται πως η περίοδος αυτή είναι ευνοϊκή για μια τέτοια κίνηση, επισημαίνοντας πως όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν και ιδίως για τέτοιου μεγέθους εκδόσεις, προτεραιότητα αποτελεί η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές και όχι ο τραπεζικός δανεισμός, για να μη στερούνται κεφαλαίων μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις. Όσο για τη χρήση των κεφαλαίων, θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση άλλων δανείων καθώς και για λειτουργικές δαπάνες.

Τι ψάχνει ο «Mr KEM» στη Μαθιός Πυρίμαχα

Πάμε τώρα σε ένα επιχειρηματικό στόρι που φαίνεται πως θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες. Προ ημερών, με μια ανακοίνωση που πέρασε απαρατήρητη από την αγορά, έγινε γνωστό πως ο μέτοχος της Μαθιός Πυρίμαχα Γιώργος Μιχαηλίδης, αύξησε στο 5,1% το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Αν δεν δόθηκαν άλλα στοιχεία, από το ρεπορτάζ προέκυψε πως πρόκειται για τον ιδρυτή και μεγαλομέτοχο της γνωστής εταιρείας «ΚΕΜ», που από το 1985 δραστηριοποιείται στον χώρο των γυναικείων αξεσουάρ, διαθέτοντας σήμερα δίκτυο 70 καταστημάτων. Πέραν της βασικής του δραστηριότητας, ο επιχειρηματίας έχει παρουσία και στο real estate με την KEM Properties Α.Ε. που κατέχει 70 ακίνητα ανά την Ελλάδα, ενώ σε εξέλιξη υπάρχει και ένα project για 10 πολυτελείς βίλες στην Τζια. Μάλιστα, ο Μιχαηλίδης δεν είναι άγνωστος στα χρηματιστηριακά δρώμενα αφού κατά καιρούς έχει «εντρυφήσει» σε περιπτώσεις εταιρειών, όπως λ.χ. η Καλπίνης-Σίμος. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο Γ. Μιχαηλίδης ανέβηκε τώρα πάνω από το όριο του 5% στη Μαθιός Πυρίμαχα, κατά πόσον θα συνεχίσει να αυξάνει τη θέση του και εάν πρόκειται για τοποθέτηση που ποντάρει στις προοπτικές ανάπτυξης της εισηγμένης ή για κάτι διαφορετικό, π.χ. μετοχική παρέμβαση. Η πληροφόρηση στην αγορά είναι επί του παρόντος περιορισμένη, υπάρχουν όμως τα εξής δεδομένα: Από τις 7/6 που έγινε γνωστή η αγορά 19,3 χιλ. μετοχών από τον Μιχαηλίδη, η μετοχή ενισχύθηκε κατά 50%, παρ' όλα αυτά η Μαθιός Πυρίμαχα αποτιμάται μόλις στα 11 εκατ. ευρώ, έχει μείνει εκτός του ράλι των τελευταίων μηνών και ουσιαστικά εκτός των ραντάρ της μεγάλης μερίδας του επενδυτικού κοινού, παρότι τα θεμελιώδη της είναι ικανοποιητικά. Ενδεχομένως να μετρά στο κοινό η εικόνα μιας οικογενειοκρατούμενης εταιρείας που τα μέλη της λαμβάνουν διάφορες θέσεις στο ΔΣ, έχει να μοιράσει μέρισμα χρόνια και η πορεία της είναι μετρημένη. Κατά συνέπεια, πολλά θα απαντηθούν σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 6/7 όταν έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση της εταιρείας.

To στρογγυλό τραπέζι της Ενέργειας

-Πληροφορούμαι ότι ο νέος υπουργός Ενέργειας ετοιμάζει ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι στο οποίο θα συμμετάσχουν οι παραγωγοί αλλά και μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας (ενεργοβόρες παραγωγικές μονάδες). Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το νέο modus vivendi στον τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, ενώ περιμένουμε να μάθουμε εάν από τον επόμενο μήνα τα τιμολόγια ρεύματος θα έχουν κρατική επιδότηση.

Αλλαγές στην «Κτήμα Πεταλιοί»

-Δεν ξέρω αν οι αλλαγές που έγιναν στην «Κτήμα Πεταλιοί», την εταιρεία που διαχειρίζεται το ομώνυμο νησιωτικό συγκρότημα στον Ευβοϊκό, σχετίζονται με τη γνωστή κόντρα μεταξύ των Καρνέσηδων και των Εμπειρίκων, έχουν όμως τη σημασία τους. Τον περασμένο το Δ.Σ. της «Κτήμα Πεταλιοί», που ελέγχεται πλήρως πλέον από την οικογένεια Καρνέση, «αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή από τα καθήκοντα του νόμιμου εκπρόσωπου, του κ. Ψαρρού Αντώνιου και στη θέση του ορίζεται ο κ. Πολίτης Κωνσταντίνος». Ο Α. Ψαρρός ήταν εδώ και πολλά χρόνια σε αυτή τη θέση. Όπως διευκρινίζεται, ο Κ. Πολίτης «ορίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας για την υπόλοιπη διάρκεια της θητείας του παρόντος Δ.Σ., ήτοι μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024, στον οποίο ανατίθεται η κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 87 §1 του ν 4548/2018 και το άρθρο 17 του Καταστατικού, εκπροσώπηση της εταιρείας, δικαστική και εξωδικαστική, ενώπιον παντός τρίτου, φυσικού ή νομικού προσώπου και ενώπιον κάθε Αρχής (δικαστικής, φορολογικής, διοικητικής κ.λπ.) η διοίκηση και η εν γένει διαχείριση της εταιρείας , δεσμεύων αυτήν με μόνη την υπογραφή του κάτω από την εταιρική επωνυμία».

Τα μερίσματα πληγώνουν τους Δείκτες

-Η ερχόμενη Δευτέρα είναι ημιαργία στις ΗΠΑ και η Τρίτη, εθνική αργία. Την Παρασκευή κλείνει το εξάμηνο και την ερχόμενη Τετάρτη κόβεται και το τελευταίο μεγάλο μέρισμα (ΟΤΕ 0,578€/μτχ.) στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Προς το παρόν όλοι σπεύδουν να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους και να περιμένουν το σύνθημα για τη νέα εκκίνηση. Οι βάσιμοι φόβοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες των εισηγμένων -αλλά και του Δημοσίου- για άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές, περιόρισαν τις συναλλαγές σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ακόμη και τα μερίσματα, οι περισσότεροι προτίμησαν να τα βάλουν στο σεντούκι παρά να τα επενεπενδύσουν. Μόνον ο ΟΠΑΠ βγήκε αλώβητος από τη διαδικασία αποκοπής μερισμάτων. Motor Oil και HelleniQ Energy υπέφεραν περισσότερο, ο ΤΙΤΑΝ επίσης, ενώ η Mytilineos κατάφερε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης κεφαλαιοποίησης. Έρχεται η ώρα των πρώτων σημαντικών ανακοινώσεων τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, γι’ αυτό η αγορά περιμένει να ακούσει πρώτα και να προεξοφλήσει μετά.