-Χαίρετε, «ό,τι είχα να πω το είπα και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε» δήλωσε ο Σαμαράς αφού καταψήφισε τη διάταξη για τους μετανάστες, έτσι κάπως σιβυλλικά, σαν να λέει ότι για την ώρα το κλείνω αλλά... εδώ είμαι. Στο Μ.Μ δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το τριήμερο Πατριωτικής Αντίστασης του Αντώνη γιατί «διαβάζοντας» και τους αντιστασιακούς που συμμετείχαν λεκτικά στον στασιασμό (κατά τα άλλα ψήφισαν μια χαρά) κατάλαβαν ότι ο καθένας ξεχωριστά από αυτούς έχει κάποιον λόγο που το έπραξε ή, καλύτερα, κάποιον πόνο που τον οδήγησε να κάνει τη μικρή επανάστασή του – επαναλαμβάνω, στα λόγια. Γιατί εδώ τώρα έχουμε νέα κόλπα… χαλάμε τον κόσμο στο καφενείο της Βουλής, μετά ψιθυρίζουμε από βήματος και, τέλος, πάμε και ψηφίζουμε. Όπως είπε και ο Αδωνις στον φίλο του τον Θάνο (Πλεύρη) και έφτασε στ’ αυτιά μου -αλλά νομίμως, έτσι;- «ρε μεγάλε, αν είχες γίνει υπουργός ακόμα θα έτρεχες να υπερασπιστείς τη διάταξη». Κάποια στιγμή θα έχει ενδιαφέρον να γραφτεί πώς ο Μητσοτάκης έκανε υπουργό Υγείας τον Πλεύρη

Καθαρό Δεξιό κόμμα;

-Πάντως, μπορεί ο Σαμαράς να θέλει να «ορίσει τον χώρο του», όπως γράφαμε χθες, είτε με τη διαφωνία του στον γάμο ομόφυλων είτε στο χθεσινό με τους μετανάστες, αλλά σας πληροφορώ ότι η ιδέα της ύπαρξης ενός καθαρόαιμου Δεξιού (έως σοβαρού ακροδεξιού) κόμματος υπάρχει ως συζήτηση στο τραπέζι εδώ και καιρό σε διάφορους κύκλους των Αθηνών και μάλιστα όχι μόνο πολιτικούς, αλλά και επιχειρηματικούς. Υπό την έννοια ότι το trend στην Ευρώπη είναι προς τα Δεξιά, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και αλλού - άρα, γιατί όχι και εδώ. Κάποιοι κύκλοι το λένε και το θέλουν «για καλό», δηλαδή για να κυβερνάει η ΝΔ με ένα τέτοιο κόμμα, άλλοι πάλι όχι. Ρώτησα γι' αυτό χθες την πηγή μου στο Μ.Μ να μου πει τη γνώμη της, αφού της είπα πρώτα όλα όσα σας έγραψα. «Πιστεύω ότι ισχύει όλο αυτό ως σκόρπιες σκέψεις και όχι ως οργανωμένο σχέδιο, υπό την έννοια ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντιπολίτευση, η Αριστερά κατακερματίστηκε και το ΠΑΣΟΚ δεν τραβάει. Σίγουρα πάντως κάπου υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον από εμάς να κάνει το βήμα, πιο εύκολα θα προέκυπτε από ένα νέο πρόσωπο εκτός συστήματος.». Ε, ναι, κι εγώ το ίδιο πιστεύω, άντε τώρα να ξεκουνηθεί ο Βορίδης -που είναι... μια χαρά σε όλα- να κάνει τον αρχηγό ή ο Κυρανάκης, που τώρα χτίζει εντός του κόμματος την εικόνα του. Πάντως, όλο το κομμάτι της pure Δεξιάς και πώς εκπροσωπείται έχει ενδιαφέρον.

Λήξαν για την ώρα

-Το Μ.Μ, πάντως, θεωρεί το χθεσινό θέμα λήξαν, για την ώρα. «Η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική της φυγής προς τα εμπρός, προτάσσοντας τα θέματα που αφορούν περισσότερο τους πολίτες», λέει η πηγή. Σήμερα στο Υπουργικό το μενού είναι πλούσιο, με μη κρατικά πανεπιστήμια -ήδη "ζεσταίνεται το κλίμα στα ΑΕΙ- αλλά και το νομοσχέδιο του Αθλητισμού για το νέο πλαίσιο με τα εισιτήρια, τις κάμερες και τις αυτόματες ποινές. Πιερρακάκης και Βρούτσης θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις και μετά έρχονται τα... κάλαντα, καθώς οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων είναι «για να πάρουμε όλοι μια ανάσα, ειδικά ο πρόεδρος που υποφέρει ακόμα με τη μέση του επειδή δεν έχει καθίσει καθόλου κάτω…».

Κέρδη 19,5 εκατ. για την... ελληνική Louis Vuitton

-Με τον τουρισμό να σαρώνει και τα φουσκωμένα πορτοφόλια να γεμίζουν (συχνά και να... κλείνουν και για πριβέ ψώνια) τα καταστήματα της Louis Vuitton ανά την Ελλάδα, λογικό είναι πέρυσι οι πωλήσεις και τα κέρδη της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου να καταγράψουν μεγάλη άνοδο. Σε μετά covid συνθήκες η ζήτηση για luxury brands επανήλθε ιδιαίτερα ισχυρή, με αποτέλεσμα το 2022 να κλείσει για τη ΛΟΥΙΣ ΒΟΥΙΤΤΟΝ ΕΛΛΑΣ με τζίρο 52 εκατ. ευρώ (από 25 εκατ. το 2021) και κέρδη 19,5 εκατ. ευρώ (από 8,7 εκατ. το 2021). Και έτσι η μητρική Louis Vuitton Malletier έχει... λαμβάνειν, καθώς η ελληνική θυγατρική, με προ ημερών απόφαση του ΔΣ της, αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Ο ΒΟΑΚ, το RRF και οι προθεσμίες

-Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια για τις καθυστερήσεις στα έργα που έχουν εκτροχιάσει κάθε χρονοδιάγραμμα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης όπου η χρηματοδότηση με το σημερινό χρονοδιάγραμμα θεωρείται χαμένη. Με βάση τις προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για το Χανιά-Ηράκλειο ύψους περί τα 2 δισ., με πόρους 200 εκατ. ευρώ από το RRF. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μία σειρά εργασιών που αντιστοιχούν στο 15% του έργου, όμως μπαίνουμε στο 2024 και οι προσφορές δεν έχουν ανοίξει ακόμη! Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης δήλωσε προχθές ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στον ΒΟΑΚ και ζήτησε ο Πρωθυπουργός να δώσει τις σχετικές εντολές, ώστε να ανοίξουν άμεσα οι οικονομικές προσφορές.

Οι αρρυθμίες στα έργα και ο εφοπλιστής

-Ερωτηματικό παραμένει και η γραμμή 4 του μετρό και οι εξελίξεις με τον σταθμό του Ευαγγελισμού. Η προσφυγή που είχε καταθέσει στο ΣτΕ ο εφοπλιστής Πατέρας για να... «προστατεύσει» το πάρκο Ριζάρη, όπως διέρρευσε τις προηγούμενες μέρες, δεν ακυρώνει την περιβαλλοντική μελέτη του έργου ούτε μετακινεί τον σταθμό. Απαιτεί όμως καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος για να προστατευτούν τα δέντρα, κάτι που προϋποθέτει μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη. Από την ΑΒΑΞ που κατασκευάζει το έργο τονίζουν ότι η Ελληνικό Μετρό δεν έχει καταθέσει αίτημα μετακίνησης του σταθμού και ούτε μέχρι στιγμής υπάρχει μελέτη κοστολόγησης, αν επιλεγόταν αυτή λύση. Οι αρρυθμίες όμως στα έργα δημιουργούν μεγάλες αβεβαιότητες στην υλοποίηση του γιγαντιαίου προγράμματος των 15 δισ., αφού ακόμη κι αυτά για τα οποία το υπουργείο ήταν έτοιμο να κόψει κορδέλες πάνε πίσω.

Δυο μετοχές

-Δυο μετοχές εντυπωσίασαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ η οποία, κάνοντας 3,5 φορές τον μέσο όγκο συναλλαγών της, ενισχύθηκε +5,01% και έκλεισε στα 4,30 ευρώ και η ΔΕΗ που ενδοσυνεδριακά έπιασε νέο υψηλό (11,30 ευρώ) για να κλείσει στα 11,22 ευρώ που είναι το υψηλό το οποίο είχε σημειώσει στο μετεκλογικό ράλι του περασμένου Ιουλίου.

Σοβαρά προβλήματα στις δικηγορικές εταιρείες

-Αυτή η μεγάλης διάρκειας αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, με αφορμή το φορολογικό και το ασφαλιστικό, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για πολλούς επαγγελματίες του χώρου. Ακόμη και μεγάλες δικηγορικές εταιρείες θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή, κάποιες άλλες υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να πάρουν άδειες (ακόμη και του… επόμενου χρόνου) προκειμένου να μειώσουν το κόστος και να περιορίσουν τη ζημιά. Φυσικά, απ’ όλη αυτή την κατάσταση ευνοούνται κάποιοι ποινικοί υπόδικοι που ελπίζουν σε παραγραφή, ενώ καταστρέφονται όσοι ήθελαν να κλείσουν συμβόλαια και υποθέσεις μέχρι το τέλος του έτους. Όλα αυτά στον βωμό των πολιτικών φιλοδοξιών κάποιων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Η Attica Bank έμαθε τον δρόμο για τις αναδοχές

-Η χρονιά που φεύγει ήταν σίγουρα καθοριστική για το μέλλον της Attica Bank, μέσα από μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μετασχηματισμού. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και νέος ιδιώτης επενδυτής, επιστροφή στην κερδοφορία, ουσιαστικές συμφωνίες για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ήταν τα ορόσημα που επιτεύχθηκαν μέσα σε έναν χρόνο. Υπήρξαν όμως και μικρές – μεγάλες επιτυχίες της τράπεζας, εκεί όπου δεν το περίμενε κανείς και ανοίγουν την όρεξη για το μέλλον. Για παράδειγμα, το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο που διάθεσε σε συνεργασία με την 3Κ, αλλά και η επιστροφή της Attica Bank έπειτα από σχεδόν 20 (!) χρόνια στις αναδοχές, ως κύριος Ανάδοχος στη Δημόσια Προσφορά για την έκδοση του ομολογιακού δανείου της Ideal Holding. Και στις δύο περιπτώσεις η τράπεζα κατέγραψε μεγάλη επιτυχία και υπερκάλυψη του στόχου της συνεπώς, όπως μαθαίνουμε, έπεται και συνέχεια.

Οι νέες δραστηριότητες της Lavipharm

-Aπό την αρχή του έτους, μέχρι σήμερα, η μετοχή της Lavipharm καταγράφει κέρδη της τάξης του 116%. Από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου του Δεκεμβρίου 2022 (0,34 ευρώ/μτχ) μέχρι σήμερα (0,82 ευρώ/μτχ) τα κέρδη ανέρχονται σε 144%. Οι τοποθετήσεις των επενδυτών που μπήκαν στην ΑΜΚ έχουν αποδώσει και με το παραπάνω, ενώ όσοι εξ αυτών προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών και πωλούν μετοχές, στο ταμπλό η προσφορά απορροφάται άμεσα και χρηματιστές κάνουν λόγο για ενίσχυση θέσεων στη μετοχή από αμοιβαία κεφάλαια. Η εταιρεία ολοκληρώνει τη χρονιά με σημαντική αύξηση σε τζίρους και κέρδη και με τη διπλή ενίσχυση του χαρτοφυλακίου φαρμάκων της, αρχικά με τα Lonarid και Lonalgal και στη συνέχεια με το Flagyl. Το 2024 αναμένεται πιο δυναμικό, καθώς τον Ιανουάριο ξεκινά η εκμετάλλευση των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε συνεργασία με την Τikun Olam, ενώ σταδιακά η Lavipharm θα διαθέτει στις αγορές του εξωτερικού νέα διαδερμικά σκευάσματα που κατασκευάζει η ίδια. Και έπονται επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις, που εκτιμάται ότι θα αλλάξουν καθοριστικά το προφίλ της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι business με τη διαχείριση των ξενοδοχείων

-Η επαγγελματική διαχείριση ξενοδοχείων από εξειδικευμένες εταιρείες είναι μια δουλειά που αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα μας. Η DHR Services είναι μια σχετικά νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε από ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων με εμπειρία στις κατασκευές και τα ξενοδοχεία. Ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος και η σύζυγός του Έβελιν Χριστοπούλου (της οικογενείας που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Olympia στη Θεσσαλονίκη), δημιούργησαν την DHR Services και μέσα σ’ έναν χρόνο λειτουργίας έχουν αναλάβει 10 ξενοδοχεία. Ετοιμάζουν απόβαση στις Κυκλάδες (σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτος σταθμός θα είναι η Πάρος) αλλά και στην Κω και την Κέρκυρα. Έχουν ήδη υπογράψει συνεργασίες με μεγάλα ξενοδοχειακά brands όπως η Hilton και η Marriott, η Radisson Hotel Group και συνεχίζουν να αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν μικρών ξενοδοχειακών μονάδων που θέλουν να εξελιχθούν….

Έπεσαν δραματικά οι πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών

-Καλά είναι τα μεγάλα έργα ψηφιακής αναβάθμισης που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης, ανοίγουν οι δουλειές και αυξάνονται οι αμοιβές. Αυτά τα έργα όμως θα χρειαστούν αύριο και υπηρεσίες συντήρησης. Θα πρέπει να προβλεφθούν οι πληρωμές στο cloud. Όλες αυτές είναι δαπάνες που θα εμφανιστούν πολύ σύντομα, αλλά δεν έχουν προβλεφθεί στους προϋπολογισμούς που καταθέτουν υποψήφιοι ανάδοχοι των μεγάλων έργων που θέλουν να πάρουν τη δουλειά. Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα από τη φετινή χρονιά στον χώρο της Πληροφορικής είναι ότι έπεσαν δραματικά οι πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών. Η HP προχθές μιλούσε για μείωση πωλήσεων κατά 40%. Φαίνεται πως οι Έλληνες αγόρασαν μαζικά ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα δεν βιάζονται να τον ανανεώσουν.

H SoftOne συνεχίζει τις εξαγορές

-Δεν θα σταματήσει τον χορό των εξαγορών η SoftOne, μέλος του Olympia Group. Τα τελευταία δύο χρόνια (2022 και 2023) η SoftOne έχει ολοκληρώσει 7 εξαγορές εταιρειών που την τοποθετούν σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς πληροφορικής (Impact, cosmoONE, Regate, Unisoft, Prosvasis, AppSoft Software and Services Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, QBS Retail & Logistics στη Ρουμανία και Sunsoft στην αγορά των ΗORECA. Φαίνεται όμως πως η εντολή προς τα στελέχη της SoftOne είναι να συνεχίσει την ανάπτυξη μέσω εξαγορών με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις ακόμη και μετά τις γιορτές.

Ο Γερμανός προτιμά... τους βραβευμένους

-Με την ευκαιρία που η συζήτηση ήρθε στο Olympia Group του Π. Γερμανού, πριν από λίγες ημέρες ο CEO της Sunlight, Λάμπρος Μπίσαλας, αναδείχθηκε manager of the year. Kαι ο Ανδρέας Αθανασόπουλος -που αποχώρησε πρόσφατα από τη Εurobank, για να αναλάβει CEO του ομίλου Olympia- είχε βγει το 2016 manager of the year. Ο Π. Γερμανός βάζει το χέρι στην τσέπη και μαζεύει βραβευμένους managers για να τρέχουν τον όμιλο και τις θυγατρικές εταιρίες.

Βudget coach και άλλα νέα επαγγέλματα

-Το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC παρουσιάζει έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το 60% των Αμερικανών σήμερα, ζουν από μισθοδοσία σε μισθοδοσία. Προτού καν τελειώσει ο μήνας έχουν μείνει από ρευστό. Το εντυπωσιακό στοιχείο της Έρευνας Lending Club είναι ότι ακόμη και εκείνοι οι Αμερικανοί που κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια τον χρόνο βρίσκονται στην ίδια κατάσταση: Τελειώνουν τα λεφτά πριν τελειώσει ο μήνας. Στο ίδιο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, αμέσως μετά τον λόγο παίρνουν οι… ψυχολόγοι αναλυτές. Μία κλινική ψυχολόγος που ειδικεύεται σε ασθενείς που υποφέρουν από οικονομικό άγχος, δίνει συμβουλές ψυχραιμίας. Μία άλλη κυρία είναι «budget coach» («προπονήτρια προϋπολογισμού»), η οποία προσφέρει πληροφορίες και καθοδήγηση σε περισσότερους από 100.000 ακολούθους της στο TikTok. Το συμπέρασμα είναι ότι η ζωή ακριβαίνει και ο καθένας κάνει ό,τι καινούργιο επάγγελμα μπορεί να σκεφτεί για να τα βγάλει πέρα.