-Χαίρετε, πριν περάσω στα νέα της χθεσινής ημέρας -που ήταν πλούσια από Παιδεία, λόγω της παρουσίασης Πιερρακάκη για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα- ήθελα να αναφερθώ σύντομα σε δυο θέματα της επικαιρότητας που δεν μου πάει να αφήσω ασχολίαστα. Το πρώτο είναι η απόφαση της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Γεραπετρίτη να δώσει εντολή να ξεκρεμαστεί ένα έργο τέχνης που προσωρινά εκτίθετο στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, η περίφημη ροζ σημαία μιας Ελληνίδας ζωγράφου, της κυρίας Γεωργίας Λαλέ. Απλά είναι μια άκρως υπερβολική αλλά και φοβική απόφαση και τίποτα παραπάνω, αλλά και τίποτα λιγότερο, δεν θυμίζει σε τίποτα ούτε το πνεύμα και το στιλ Γεραπετρίτη, πολύ δε περισσότερο εκείνο του Μητσοτάκη και απορώ πώς το σκέφτηκαν και πώς το έκαναν. Πάθανε, προφανώς… Σαμαρίτιδα!

ΕΡΤ

-Το δεύτερο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι οι οξύτατες επιθέσεις που δέχεται η ΕΡΤ και ειδικά ο επικεφαλής της Ζούλας από διάφορες πλευρές και δεν μιλώ μόνο για τους ανταγωνιστές της, δηλαδή τα ιδιωτικά κανάλια ή τους Συριζαίους, γιατί αυτό μου ακούγεται λογικό. Οι μεν καναλάρχες δεν γουστάρουν ανταγωνισμό και μάλιστα τώρα που τα νούμερα είναι δύσκολα στην tv και ο δε ΣΥΡΙΖΑ γενικώς δεν γουστάρει τίποτα. Η ΕΡΤ, δια γυμνού οφθαλμού, φαίνεται ότι έχει καλύτερη ενημερωτική ζώνη από το παρελθόν, πιο ζωντανή και δημοσιογραφική και εμφανώς λιγότερο κομματική, έχει ένα ευπρεπές δελτίο ειδήσεων, κυρίως εκείνο του Κουβαρά, καλύτερο ψυχαγωγικό πρόγραμμα και πιο νοικοκυρεμένα οικονομικά από πριν, μάλλον περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Και δεν συγκρίνω μόνο από την «εποχή Ακριβοπούλου», αλλά και αρκετά χρόνια πίσω. Υ.Γ.: Οι παρατηρήσεις και για τη σημαία και για την εσωτερική γκρίνια για την ΕΡΤ είναι δυο κλασικές παρενέργειες έλλειψης αντιπολίτευσης και φυσικά της δεύτερης θητείας μιας κυβέρνησης. Ο σοφός λαός χρησιμοποιεί μια παροιμία, «δουλειά δεν είχε ο διάολος…».

Το συνταγματικό "κλειδί" του Πιερρακάκη

-Στο κυρίως μενού της χθεσινής μέρας ο πρωταγωνιστής του Υπουργικού ήταν αναμφισβήτητα ο Κυριάκος Πιερρακάκης που παρουσίασε την εμβληματική ρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το συνταγματικό "κλειδί", όπως μου εξηγούσε σοβαρή πηγή, για να περάσει ο νόμος και από το ΣτΕ σε περίπτωση ενστάσεων, είναι η υποχρεωτικότητα τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων -που θα ιδρυθούν και θα λειτουργήσουν εδώ, υπό αυστηρούς όρους- να είναι μη κερδοσκοπικά. Υπάρχει, άλλωστε, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2020, ενώ και η τελεολογική ερμηνεία του Συντάγματος από μπαρουτοκαπνισμένους συνταγματολόγους που έχει γίνει προς τον υπουργό είναι σε αυτή τη γραμμή.

1,5 ώρα απαντήσεις

-Κατά τα άλλα, ο Πιερρακάκης απαντούσε για 1,5 ώρα σε ερωτήσεις υπουργών και για τις παρεμβάσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων. Μου λένε δε, ότι αναγνώρισε ιπποτικά και τα όσα έγιναν στο χαρτοφυλάκιό του επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως.

Ο διάλογος Αυγενάκη-Βρούτση

-Πολιτικά πιο ιντριγκαδόρικο βρήκα, πάντως, το σκέλος του Υπουργικού, όπου ο Λευτέρης Αυγενάκης πήρε τον λόγο για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για την οπαδική βία που εισηγήθηκε ο Γιάννης Βρούτσης. Αφού άφησε τις αιχμές του για τη μόνιμη επίκληση από τον Βρούτση του νόμου Κοντονή που έμεινε ανεφάρμοστος -λες και δεν μεσολάβησε η δική του θητεία στο Αθλητισμού- ο Αυγενάκης έκανε ορισμένες παρατηρήσεις για την εφαρμοσιμότητα του νόμου και ιδίως για το σκέλος των αυτοματοποιημένων ποινών, αλλά και για το ποιος θα ελέγχει τις κάμερες στα γήπεδα. Μου λένε υπουργοί που άκουγαν ότι η κουβέντα δεν είχε τον χαρακτήρα κόντρας, αλλά προφανώς έγιναν ορισμένες παρατηρήσεις. Μια ελήφθη υπόψιν και από τον Μητσοτάκη και τον Παπασταύρου, ως προς το ποιος θα επιβάλλει τις ποινές. Η πρόταση θα είναι της ΔΕΑΒ, αλλά την απόφαση δεν θα παίρνει ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, αλλά ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού ή ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός.

Η Alpha Bank κλείδωσε τη διανομή μερίσματος

-Περνάμε στα νέα της αγοράς από τις τράπεζες και τον CEO της Alpha Bank Β. Ψάλτη ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τους στόχους της τράπεζας, είπε ότι η Alpha Bank γύρισε σελίδα και θα ξαναμοιράσει μέρισμα. Όπως είπε, έχει συμφωνηθεί με τον SSM και περιμένουμε τον Απρίλιο να ανάψει ο επόπτης το πράσινο φως. Ο Β. Ψάλτης είπε ότι η τράπεζα ξανάγινε ιδιωτική και αναφέρθηκε σε ένα συμπαγές γκρουπ μετόχων, αυτό της Unicredit με τη Reggenboerg που δίνει αυτοπεποίθηση στη διοίκηση. Το 2024 είπε δεν θα είναι μια εύκολη χρονιά, υπάρχουν ανοικτά θέματα που συνδέονται και με εκλογικές αναμετρήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι όαση -όπως είπε χαρακτηριστικά- και αυτό το αναγνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές, συγκυρία που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί η τράπεζα. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην αγορά της Ρουμανίας, ο Β. Ψάλτης είπε ότι η Αlpha Bank είχε επενδύσει στη θυγατρική της 450 εκατ., ενώ τα επενδεδυμένα κεφάλαια του νέου σχήματος (τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία) που η Αlpha ελέγχει το 9,9% είναι 2,5 δισ. ευρώ.

Τα μεγάλα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς για τις θυγατρικές της

-Μεγάλα σχέδια για τις θυγατρικές εταιρίες της έχει η τράπεζα Πειραιώς. Ο Χ. Μεγάλου σχεδιάζει να προικίσει τη MIG με διάφορες συμμετοχές της τράπεζας που έχουν χαρακτήρα private equity. Συγκεκριμένα στη MIG, η οποία ούτως η άλλως εταιρία συμμετοχών, θα περάσουν συμμετοχές όπως αυτές που έχει η τράπεζα σε επενδυτικά funds και εταιρίες, όπως π.χ. ΕΟS Capital, IDEAL Holdings κ.ά. Οσον αφορά την Trastor, ετοιμάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με στόχο και τη διεύρυνση της διασποράς, ενώ για τον ακτοπλοϊκό όμιλο της Attica υπάρχει σχεδιασμός να γίνει placement που θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς από 85-86% που είναι σήμερα ενδεχομένως και στο 51%. Η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί ζωντανό και το σχέδιο συγχώνευσης της Εuromedica με το Ντυνάν, καθώς διαθέτει συμμετοχή και στην πρώτη.

Ένα deal 1 δισ. μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης (και έπεται συνέχεια)

-Μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ προχώρησε σε ένα δεύτερο σημαντικό deal, αυτή τη φορά με τη ΔΕΗ. Η συμφωνία έγινε σε πολύ γρήγορο χρόνο γιατί και οι δυο πλευρές ήξεραν τι ήθελαν. Το deal ουσιαστικά συζητήθηκε διεξοδικά και οριστικοποιήθηκε στη διάρκεια των πρόσφατων ταξιδιών για το road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο και για το συνέδριο της Capital link στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκαν ο CEO της ΙΝΤΡΑΚΑΤ Αλέξανδρος Εξάρχου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος. Οι δυο τους έτρεξαν και έκλεισαν τη συμφωνία του 1 δισ. για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ δυναμικότητας 2,7 GW. Και οι εκπλήξεις από την πλευρά του deal maker Α. Εξάρχου δεν σταματούν εδώ, καθώς φαίνεται πως έπεται συνέχεια. Πάντως στις αρχές του νέου έτους η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τη Resinvest του Δημήτρη Καραγκουλέ και την Αmeresco του ομογενή Γιώργου Σακελλάρη, ξεκινούν την κατασκευή ενός γίγα φωτοβολταϊκού της ΔΕΗΑΝ στη δυτική Μακεδονία (περιοχή Εορδαίας) συνολικής ισχύος 171 ΜW. Στο μεταξύ, η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ είναι σε ιστορικό υψηλό με την κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο να προσεγγίζει τα 700 εκατ.

Kαι... του πουλιού το γάλα στο Άγιο Όρος

-Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου σούπερ μάρκετ στο Άγιο Όρος. Πρόκειται για κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος που θα ανοίξει στις Καρυές, θα έχει φυσικά μόνο άντρες υπαλλήλους και μεγάλο μέρος των προϊόντων και των κωδικών του θα είναι προσαρμοσμένο στο... διαιτολόγιο και τις συνήθειες της μοναστικής κοινότητας. Η παρουσία στο διοικητικό κέντρο του Αγίου Όρους είχε προαναγγελθεί από την εταιρεία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο στα πρόσφατα εγκαίνια του νέου καταστήματος – ναυαρχίδα της ΑΒ στο Μαρούσι η διοίκηση επιβεβαίωσε πως σε λίγο καιρό θα υπάρχει «και του πουλιού το γάλα» στο Άγιο Όρος, κι ας χρησιμοποιεί ελάχιστα πλέον το αξέχαστο σλόγκαν.

Τι «είδε» στη Leader η DECA Investments (και τα τρία νέα deals)

-Η πρώτη, λοιπόν, τοποθέτηση του Diorama II είναι η εταιρεία τροφίμων Leader, στην οποία η Deca Investments απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή (άνω του 70%). O Σ. Γιαννακάκος (είχε διατελέσει και CEO στη ΔΕΛΤΑ) που έτρεχε και μεγάλωσε τη Leader, θα διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία,  την οποία μάλιστα αύξησε πρόσφατα, ενώ παραμένει διευθύνων σύμβουλος. Η Deca έχει παράδοση σε επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων και τη συνέχισε με τη Leader, την οποία γνώστης της αγοράς χαρακτήρισε ως «cash machine». Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων με αναμενόμενα έσοδα και κέρδη προ φόρων 70 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το 2023. Η Deca, πάντως, μέσω του Diorama II ετοιμάζει άλλα τρία νέα deal που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2024.

Οι «πολυτελείς δικονομικές διαδικασίες» και η Folli Follie

-Τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου, η μετοχή της Folli Follie διαγράφεται από το χρηματιστηριακό ταμπλό αφού δεν έχει υπάρξει κάποιο -οικονομικό, επιχειρηματικό ή δικαστικό- γεγονός που να δικαιολογεί τη διατήρησή της. Στο δικαστικό κομμάτι, υπάρχει το άρθρο 84 παράγραφος 3 του -σχετικά- νέου Ποινικού Κώδικα (2019). Προβλέπει ελαφρυντικό για τον -οποιοδήποτε- κατηγορούμενο, εφόσον διαπιστωθεί ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του υπήρξε «υπέρβαση της ευλόγου χρονικής διάρκειας της διαδικασίας» χωρίς δική του υπαιτιότητα. Ποια είναι η εύλογη διάρκεια; Τρία χρόνια. Η δίκη της Follie Follie ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου του 2022 κι αυτό σημαίνει ότι ΑΝ στις 10 Ιανουαρίου 2025 δεν έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, οι κατηγορούμενοι Κουτσολιούτσοι και οι συνεργάτες τους, θα μπορούν να επικαλεστούν το ελαφρυντικό της «υπέρβασης ευλόγου διαδικασίας». Άλλο ελαφρυντικό δεν μπορούν να επικαλεστούν. Ούτε τον πρότερο έντιμο βίο (αφού το έγκλημά τους είχε μεγάλη διάρκεια) ούτε αποκατάσταση θυμάτων, ούτε μεταμέλεια. Επομένως, η υπερασπιστική στρατηγική των επιφανών νομικών συμβούλων της οικογενείας είναι προφανής και εξυπηρετείται από τις συνεχείς αναβολές και την αποχή των δικηγόρων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει μια χρυσή ευκαιρία: Να καταργήσει το δικαίωμα της αποχής των δικηγόρων που δεν υπάρχει σε άλλες πολιτισμένες δημοκρατίας. Όποιος δικηγόρος απέχει, αντικαθίσταται….

Δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο η Σαράντης

-Οι αγορές μετοχών από τους βασικούς μετόχους πυροδότησαν σχετική φημολογία αλλά, όπως διαβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής CEO Γιάννης Μπούρας, η Σαράντης δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η νέα διοίκηση, με την ευκαιρία της χθεσινής γενικής συνέλευσης, υποσχέθηκε περισσότερη διαφάνεια και εξωστρέφεια στην επικοινωνία. Στο μεταξύ, στο ΔΣ της Σαράντης εντάχθηκε η Μαριάννα Πολιτοπούλου, πρώην Γενική Διευθύντρια της ΕΤΕ και CEO της ΝΝ.

Στην «Ελευθεροτυπία» πέρασαν 10 χρόνια κι ακόμη λεφτά δεν είδαν

-Συμπληρώθηκε, αισίως, μια ολόκληρη δεκαετία και οι δημοσιογράφοι της "Ελευθεροτυπίας" δεν έχουν λάβει -ακόμη- ούτε...1 Ευρώ από την αποζημίωση έναντι δεδουλευμένων -που έχουν επιδικαστεί πρωτόδικα υπέρ τους- από την εκποίηση του κτηρίου της «Ε» στην οδό Μίνωος. Πρόκειται για 25 δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν εκφράσει ένσταση ως προς το ύψος της αποζημίωσης -εξαιρέθηκαν από το σύνολο- και έκτοτε αναμένουν να τελεσιδικήσει η απόφαση για να πάρουν (μέρος) όσων τους όφειλε η εργοδοσία. Από αναβολή σε αναβολή, από ένσταση σε ένσταση και από απεργία σε απεργία, έχουν περάσει πλέον των 10 ετών. Η τελευταία δικάσιμος είχε οριστεί για τις 8 Δεκεμβρίου (σχεδόν έναν χρόνο προτού η προηγούμενη, που είχε αναβληθεί...) αλλά λόγω της απεργίας των δικηγόρων ορίστηκε νέα-πολλοστή- για πότε λέτε; Νοέμβριο του 2024. Μία απόφαση για να πάρει κάποιος που ζημιώθηκε πολλαπλά ένα μέρος μόνον, ποσό που με την πάροδο των χρόνων έχει... εξαϋλωθεί και λόγω του πληθωρισμού. Τόσο καλά...

Ενας Σωκράτης... από τα παλιά

-Χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε οποιαδήποτε μετοχή υπήρχε εμπλοκή του ονόματος Σωκράτης Κόκκαλης, καταγράφονταν νέα υψηλά. Η μετοχή της Intralot είναι σε νέο υψηλό, η μετοχή της Ιntracom Properties (πρώην Κλουκίνας Λάππας) στο +7,26%, φυσικά η ΙΝΤΡΑΚΑΤ (στην οποία διατηρεί 5% ο ΣΚ) ακόμη και ο ΚΕΚΡΟΨ έπιασε νέο υψηλό. Όλα αυτά φυσικά ευνοούν τη «μαμά» εταιρεία Intracom Holdings η οποία φυσικά με άνοδο +2,75% ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση των 275 εκατ. ευρώ.

Όλοι πλασάρονται για το μεγάλο roadshow της Νέας Υόρκης

-Στόχος του Ομίλου Mytilineos (σημερινή κεφαλαιοποίηση 5,284 δισ. ευρώ) είναι να ξεπεράσει με άνεση τον ΟΤΕ (σημερινή κεφαλαιοποίηση 5,296 δισ. ευρώ) και να εμφανιστεί στο μεγάλο roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη έχοντας εδραιωθεί ως η 5η σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Στόχος του Ομίλου της Τρ. Πειραιώς είναι να εμφανίσει στους Αμερικανούς επενδυτές ένα μεγάλο πακέτο μετοχών αξίας 1,1 δισ. ευρώ (δηλαδή το 27% των μετοχών που έχει το ΤΧΣ) τουλάχιστον, άμεσα διαθέσιμο προς επένδυση. Σε συνδυασμό με το εξίσου μεγάλης αξίας ποσοστό των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα έχει να παρουσιάσει στα βαριά αμερικανικά πορτοφόλια μεγάλα πακέτα με αξιόλογες προοπτικές.

Το Λιμάνι του Πειραιά αποζημιώνει τους Κινέζους

-Το Λιμάνι του Πειραιά διαδραματίζει πλέον κομβικό ρόλο στον σύγχρονο «δρόμο του Μεταξιού» που στήνει το Πεκίνο του Σι Τζινπίνγκ. Η μετοχή του ΟΛΠ, στα 23 ευρώ, βρίσκεται πλέον -για πρώτη φορά μετά το 2018- πάνω από τον μέσο όρο της τιμής κτήσης των μετοχών από την Cosco. Αξίζει 575 εκατ. ευρώ, δηλαδή «5 Ηγουμενίτσες» ή -κι αυτό έχει σημασία για τους Κινέζους- μόλις μισή φορά την αξία του Λιμανιού της Βαλένθια. Τα υψηλά διοικητικά κλιμάκια της Cosco στην Ελλάδα υπό τον Yu Zenggang, είναι προσηλωμένα στην υλοποίηση ενός ευρύτερου master plan που θέλουν να καθιερώσουν τον Πειραιά ως το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και σε χρηματιστηριακή αξία.

Πρώτη νίκη χωρίς μεγάλο όγκο συναλλαγών

-Το διεθνές κλίμα είναι ευνοϊκό. Ακόμη και το Χρηματιστήριο του Τόκιο πετά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 33 ετών. Στην Ελλάδα, επικρατεί κλίμα σταθερότητας και προοπτικής. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ξεπεράσει τις 1.300 μονάδες με αξία συναλλαγών χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ (80 εκατ. ευρώ με 5,084 εκατ. ευρώ σε 17 πακέτα). Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, δεν περιμένουμε σημαντικές επιχειρηματικές και οικονομικές ανακοινώσεις, γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί ένα «χρηματιστηριακό ξέφωτο» που επιτρέπει στους διαχειριστές να χτίζουν χαλαρά τα χαρτοφυλάκια τους. Μετά θα ξαναμπούμε σε μια «data driven market» και θα περιμένουμε τις εξελίξεις. Η ΔΕΗ συνεχίζει να απεγκλωβίζει τους πιστούς της οπαδούς στα 11,42 Ευρώ και χρηματιστηριακή αξία 4,36 δισ. ευρώ που ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς στο παρόν αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον. Οι τράπεζες κράτησαν το τέμπο χωρίς υπερβολές αφήνοντας χώρο στον Ελλάκτωρα (+3,21%), την Jumbo (+2,86%) και τον ΤΙΤΑΝα (+ 2,1%). Συνεχίζεται το παιχνίδι των αποτιμήσεων για τα βιβλία των επαγγελματιών.