-Χαίρετε, λίγο ακόμα «Κασσελακιάδα» μέχρι να εξαντληθεί – γιατί για εκεί πάει – αν και είναι ωραίο, έχει πλάκα το πράγμα. Προχθές λοιπόν το βράδυ, σε μία τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Stephanos είπε ότι «είναι πλεονέκτημα για μας ότι γνώριζα προσωπικά τον Μητσοτάκη και επέλεξα τον Τσίπρα». Αναρωτιέμαι τι είναι αυτός ο πληθυντικός, το «για εμάς», μάλλον για πληθυντικός μεγαλοπρεπείας μου κάνει. Δηλαδή ότι είναι πλεονέκτημα για το κόμμα, για την κοινωνία άραγε (;) πως ο Stephanos επέλεξε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αντί τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ; Δεν κατάλαβα.

Εθνικός Κήρυξ…

-Μου κίνησε την περιέργεια λοιπόν η δήλωση του President και σαν καλός ρεπόρτερ που είμαι πήρα τηλέφωνο την πηγή στο Μ.Μ. να ρωτήσω πώς την πάτησε έτσι ο Κ.Μ. και τον απέρριψε ο Στ. Κασ. Αφού πέρασαν μερικά δεύτερα και η πηγή μάλλον έμοιαζε κεραυνοβολημένη από την ερώτηση, επανήλθε (στο τηλέφωνο) μερικά λεπτά αργότερα. «Τον Κασσελάκη τον γνώρισε στον Μητσοτάκη ο εκδότης του Εθνικού Κήρυκα, Αντ. Διαβατάρης, στη Ν. Υόρκη, προ πενταετίας, σαν έναν αρθρογράφο της εφημερίδας του και ένα νέο παιδί, 30άρη, που εργάζεται στα χρηματοοικονομικά. Αυτό ήταν όλο, δεν του είπε κανείς να... αναλάβει τη ΝΔ, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς», αναρωτήθηκε η πηγή μου. Έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε γλέντια με το Kasselakis case!

Σιγά μη μας έλεγε ο Σωκράτης τι σχεδιάζει

-Tο στοίχημα του Σωκράτη Κόκκαλη είναι ξεκάθαρα η Intralot. Ο 85χρονος ιδρυτής του ομίλου, στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, δεν άνοιξε τα χαρτιά του -σιγά μη μας έλεγε τι σχεδιάζει- ωστόσο το νερό για το ολικό restart έχει μπει στο αυλάκι. Στο μεταξύ, πρέπει να ικανοποιηθούμε με τη δέσμευση ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα γνωστοποιηθεί με λεπτομέρειες το σχέδιο, το οποίο προφανώς δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση που θα ακούσουμε τον Σεπτέμβριο προβλέπει άντληση κεφαλαίων 350 εκατ. ευρώ, μέσω ΑΜΚ, τραπεζικού δανεισμού και νέας ομολογιακής έκδοσης. Από όσα γίνονται γνωστά, η αρχή θα γίνει με ΑΜΚ που θα κινηθεί στην περιοχή των 120 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση, πρόθεση είναι να μπουν και νέα θεσμικά κεφάλαια και όσοι γνωρίζουν, λένε πως δεν πρέπει να αποκλειστεί και ένα μίνι placement, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες τις αγορές.

Ο δρόμος για το ΝYSE είναι στρωμένος με 350 εκατ.

-Αναλόγως της πορείας της ΑΜΚ θα καθοριστεί στη συνέχεια και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν μέσω δανεισμού και έκδοσης ομολόγου, πάντα σε συνεργασία με ελληνικές τράπεζες. Με τις κινήσεις αυτές θα καλυφθεί η αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της εταιρείας που έχει υπόλοιπο 356 εκατ. ευρώ και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Στόχος είναι όλα αυτά να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2023, άρα σε πρώτη φάση μετά την ΑΜΚ θα μπορούμε να μιλάμε για έξοδο από την επιτήρηση. Στον σχεδιασμό, συμμετοχή εμφανίζονται να έχουν η Εuroxx και η Ambrosia Capital που κατά την εκτίμηση της στήλης σημαίνει ότι ο πρόεδρος Σωκράτης κρατάει την μπαγκέτα και δίνει τις εντολές. Τα περί αξιοποίησης της αμερικανικής θυγατρικής Intralot Inc, συγχώνευσης με τη μητρική, εισαγωγή στο NYSE, μοιάζουν κάπως μακρινά αφού πρώτα πρέπει να προηγηθεί αρκετή προετοιμασία. Στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη η Intralot ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου 2023.

Πόσο κοστίζουν τα ψάρια;

-Έγραφα χθες για το πάλαι ποτέ φιλόδοξο εγχείρημα της Avramar (ιχθυοτροφεία, Νηρέας, Σελόντα κ.λπ.) που δυστυχώς προσγειώνεται ανώμαλα. Επειδή αρκετοί με ρώτησαν σχετικά, τα δάνεια είναι κατανεμημένα ως εξής: 130 εκατ. Πειραιώς, 120 εκατ. Εurobank, 60 εκατ. Αlpha Bank, 40 εκατ. Εθνική τράπεζα.

Όποια κυρία λέγεται Στέγγου να πάει για πρόσληψη στην Τεχνική Ολυμπιακή

-Αν κάτι ξεχωρίζει από τη δραστηριότητα της Τεχνικής Ολυμπιακής της οικογένειας Στέγγου το τελευταίο διάστημα είναι η πρόσληψη συμβούλων. Μάλιστα, έχει υιοθετηθεί το σύστημα της αμοιβής ανά ώρα, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Αμερική με τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Έτσι, μέσα στο κατακαλόκαιρο, στις 17 Ιουλίου, το Δ.Σ. της Τεχνικής Ολυμπιακής παρείχε τις απαραίτητες ειδικές άδειες για τη σύναψη τριών συμβάσεων. Συγκεκριμένα, για τη σύναψη σύμβασης αορίστου χρόνου για παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα μέχρι του ποσού των 79.000 ευρώ ετησίως, με την ετερόρρυθμη εταιρεία Blue Valley Ε.Ε. νομίμως εκπροσωπούμενη από τη Χρυσή Στέγγου του Κωνσταντίνου. Ειδικότερα, η εταιρεία θα παρέχει στην Τεχνική Ολυμπιακή «υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα που άπτονται θεμάτων τεχνικής και κατασκευαστικής φύσεως, ως και αξιολόγησης προτάσεων για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία. Για τις παραπάνω ανεξάρτητες υπηρεσίες, η εταιρεία θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα ανά ώρα παρεχόμενων υπηρεσιών το ποσό των 150 ευρώ». Όπως ξεκαθαρίζεται πάντως «η αξία του συνόλου των παρεχόμενων από την εταιρεία υπηρεσιών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά σε ετήσια βάση το ποσό των 79.000 ευρώ». Αντίστοιχη σύμβαση θα συναφθεί με την ετερόρρυθμη εταιρεία Harma International Ε.Ε., νομίμως εκπροσωπούμενη από τη Μαριάννα Στέγγου του Κωνσταντίνου. Το αντικείμενο των υπηρεσιών είναι το ίδιο, όπως και η αμοιβή της ανά ώρα στα 150 ευρώ, αλλά «η αξία του συνόλου των παρεχόμενων από την εταιρεία υπηρεσιών, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπερνά σε ετήσια βάση το ποσό των 60.000 ευρώ». Στα ίδια «νερά» κινείται και η σύμβαση με την τρίτη εταιρεία, την Almara Ε.Ε., νομίμως εκπροσωπούμενη από τη Στυλιανή Στέγγου του Κωνσταντίνου. Το αντικείμενο είναι το ίδιο, όπως και η αμοιβή των 150 ευρώ ανά ώρα, με τον ετήσιο πήχη να τίθεται και εδώ στις 60.000 ευρώ. Πέραν του γεγονότος ότι οι τρεις εταιρείες ανήκουν στις θυγατέρες του επικεφαλής του ομίλου Κωνσταντίνου Στέγγου, οι δύο πρώτες εδρεύουν στα γραφεία της Τεχνικής Ολυμπιακής στον Άλιμο. Είναι αυτό που λέμε family business

Το παιχνίδι με τα ακίνητα γύρω από την Ομόνοια

-Γίνεται παιχνίδι με τα ακίνητα γύρω από την Ομόνοια και σ’ αυτό «παίζει» μπάλα και το Δημόσιο που θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία των υψηλών τιμών. Ο e- ΕΦΚΑ προκήρυξε τώρα δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για εκποίηση ποσοστού 1/3 εξ αδιαιρέτου επί του 10ώροφου ξενοδοχείου όπου στεγαζόταν το ξενοδοχείο «Ηνίοχος», επιφάνειας 6.043 τ.μ., επί της Βερανζέρου 26. Ο e-ΕΦΚΑ έχει στην πλήρη κυριότητά του το 1/3 εξ αδιαιρέτου, που βγαίνει με ελάχιστη τιμή στα 1,45 εκατ. ευρώ (η διαδικασία έχει οριστεί για την 1η Νοεμβρίου). Το υπόλοιπο ποσοστό 2/3 εξ αδιαιρέτου κατέχει η «3Κ Ξενοδοχειακή ΙΚΕ» κι εδώ υπάρχει το εξής ενδιαφέρον σε σχέση με την άνοδο των τιμών σε μία περιοχή του κέντρου που, έστω κι αν είναι δεδομένο ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια με Dimand, Ισραηλινούς της Brown και λοιπές δυνάμεις, δεν τη λες και… εύκολη: Η 3Κ Τεχνική, των αδερφών Κρούσκου με δραστηριότητα στον τομέα της κατασκευής κυρίως δημοσίων αλλά και ιδιωτικών έργων, είχε αποκτήσει το 66,6% του ακινήτου σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ το 2018 όταν είχε βγει τότε προς πώληση με τίμημα 1,7 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ακίνητο, όπου λειτουργούσε έως το 2021 το ξενοδοχείο «Ηνίοχος» ως κατηγορίας 3 αστέρων, με δυναμικότητα 134 δωματίων και 214 κλινών ανακαινίζεται, ενώ όπως αναφέρεται στο έντυπο του διαγωνισμού του e- ΕΦΚΑ είναι μισθωμένο έως το 2037.

Κάτι βλέπει η JP Morgan για τη ΔΕΗ

-Είναι είδηση ότι η αμερικανική JP Morgan (CEEMEA Equity Research) αποφάσισε, τώρα, να καλύψει τη μετοχή της ΔΕΗ. Μοιάζει να ξέρει κάτι που εμείς ακόμη δεν γνωρίζουμε, για να προβλέπει με άνεση περαιτέρω άνοδο της μετοχής κατά 35%, αφού παραδέχεται ότι ήδη η μετοχή έχει ανακάμψει κατά +56%, τους περασμένους 12 μήνες. Η JP Morgan αιτιολογεί βεβαίως την επιλογή της, με την επικείμενη ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων της ENEL Romania, με την περαιτέρω βελτίωση του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και με το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η ΔΕΗ το οποίο η JP Morgan βλέπει θετικό, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των πολιτικών εκκρεμοτήτων του καλοκαιριού. Η JP Morgan προφανώς θεωρεί βέβαιη την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της χώρας, κάτι που θα βελτιώσει το κλίμα στις μετοχές και την οικονομία.

Οι χρηματιστές περιμένουν σήμερα τζίρο άνω των 300 εκατ.

-Θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ σήμερα η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, λόγω του rebalancing στον δείκτη MSCI. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς που μπαίνει στον δείκτη, τις τελευταίες μέρες «διολίσθησε» κατά 3%, ενώ αντιθέτως η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που βγαίνει από τον δείκτη, κέρδισε περίπου 5%. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τον μήνα στις 1.335 μονάδες και χθες -παρά τις 5 διαδοχικές ανοδικές τελευταίες συνεδριάσεις- κινείται πέριξ των 1.318 μονάδων, κατά συνέπεια ο Αύγουστος δύσκολα θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Μετά την πρόσφατη άνοδο των μετοχών Eurobank και ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ πέρασε ήδη στην 4η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αγνοώντας επιδεικτικά το πάρτι που γίνεται στα βαριά χαρτιά της αγοράς από την αρχή του χρόνου.

Περίπλοκη η συγχώνευση Χρηματιστηριακών εταιρειών

-Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την ολοκλήρωση της λειτουργικής απορρόφησης της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ» από τη «Λέων Δεπόλας». Στο τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουλίου ενοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα trading και διαχείρισης για να περάσουν στον έλεγχο της Δεπόλας, περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 εκατ. ευρώ, 6.000 επενδυτικά χαρτοφυλάκια και 50.000 πελατειακές συμβάσεις. Την ίδια περίοδο εμφανίστηκαν φαινόμενα κανιβαλισμού στελεχών και πελατών από ανταγωνιστές της Χρηματιστηριακής, αλλά τη Δευτέρα όλα κυλούσαν ρολόι.

Ένας τραπεζίτης, Διοικητής του Αγίου Όρους;

-Είναι γνωστός για τις ευαισθησίες του σε εθνικά και θρησκευτικά θέματα, είναι δραστήριος και δημιουργικός στη δουλειά του. Ταυτόχρονα, είναι εξαγριωμένος με τη στήλη και αγαπά τη ορειβασία. Δέχθηκε πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση του Αγίου Όρους και τη συζητά με θετική διάθεση, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη και του εφοπλιστή Μαρτίνου.

Νέα προβλήματα για τις μικρές τράπεζες των ΗΠΑ

-Οι μικρές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ (regional banks), αυτές που πριν από λίγους μήνες πέρασαν μια μεγάλη πιστωτική κρίση και αμέσως μετά έγιναν αντικείμενο εκβιαστικών εξαγορών για τη διάσωσή τους, σήμερα αποδεικνύεται ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους το 70% των δανείων με ενέχυρο εμπορικά ακίνητα. Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων όμως μειώθηκαν απότομα φέτος. Οι τιμές των κτιρίων γραφείων πέφτουν ήδη κατά 30% τουλάχιστον. Ταυτόχρονα, τα στοιχεία δείχνουν, εκτός από τις μειούμενες τιμές, ότι υπάρχουν σχεδόν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια δανείων για εμπορικά ακίνητα που πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2025. Το πρόβλημα είναι ότι τα επιτόκια των δανείων για εμπορικά ακίνητα έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε που εκδόθηκαν. Επιπλέον, οι κενές θέσεις σε εμπορικά ακίνητα διαρκώς αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδα από ενοίκια μειώνονται. Με απλά λόγια, έχουμε πτώση των τιμών στα εμπορικά ακίνητα, με αυξανόμενα επιτόκια για δάνεια που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν και δεν έχουν εισόδημα για εξυπηρετήσουν τις δόσεις.

Ο Έλον Μασκ ξεδιπλώνει το σχέδιό του για το Twitter

-Πρώτα άλλαξε το σήμα του twitter. To πουλάκι πέταξε και στη θέση μπήκε το Χ. Μετά άφησε να εννοηθεί ότι θα αρχίσει να προσφέρει και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε κρυπτονομίσματα και μετοχές. Θα επιτρέψει για πρώτη φορά πολιτικές διαφημίσεις στο Twitter. Χθες, ο νέος ιδιοκτήτης του Χ, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι δημιουργεί τον ανταγωνιστή του LinkedIn μέσω του Twitter που, κατά την άποψη του ιδιοκτήτη του, θα είναι πολύ «cool».