-Χαίρετε, πριν περάσω στα πιο σοβαρά της ημέρας, θα σας βάλω ένα κουίζ για (πολύ) δυνατούς λύτες: ποιο στέλεχος του Μ.Μ. -από τα πιο επιτυχημένα και συγκροτημένα- έχει κι ένα κρυφό ταλέντο στη συγγραφή στίχων και μάλιστα με έφεση στη σάτιρα, κάτι σαν τον Γεώργιο Σουρή; Δύσκολο να το φανταστείτε έτσι;

Greek Mafia

-Χθες παρατηρούσα με θλίψη την περίπτωση του αρχηγού των Σπαρτιατών, του Στίγκα, που κατήγγειλε τους βουλευτές του που τον εγκατέλειψαν για χάρη του Κασιδιάρη, μίλησε για «Greek Mafia» κ.λπ. Δηλαδή, ο κύριος αυτός τι περίμενε, ότι θα παρίστανε τον αρχηγό με τις πλάτες της… Greek Mafia και αυτή θα τον άφηνε έτσι; Ή πίστεψε ότι ξαφνικά τον ψήφισαν 250.000 ακροδεξιοί γιατί τον ήξεραν; Σ’ ένα έχει δίκιο πάντως, ότι τέτοια ξεφτίλα δεν έχει ξαναγίνει σε κανένα κοινοβούλιο.

Τσίπρας

-Για μπάνιο μαθαίνω θα πάει το Σ.Κ. ο πρώην πρόεδρος Αλέξης και πάντως όχι στο συνέδριο του κόμματος που συνεδριάζει με αποκλειστικό θέμα ενδιαφέροντος (της κοινής γνώμης, τουλάχιστον) του President Stephanos.

Τα μαλλιά και η δουλειά…

-Ρώτησα την πηγή μου αν όντως το πρόσωπο των ημερών έφυγε από την εταιρεία ή τον έφυγαν και μου απάντησε: «Δεν τον ήξερα καν, τώρα μου είπαν ότι σε κάποιο γεύμα που κάναμε σ΄ όλα τα Ελληνάκια που δούλευαν στην εταιρεία, ήταν κι αυτός. Ξαναρώτησα γιατί και πώς έφυγε και ανέτρεξαν στα αρχεία της εταιρείας και μου είπαν ότι ο προϊστάμενός του τον έδιωξε γιατί… ασχολούταν πιο πολύ με τα μαλλιά του παρά με τη δουλειά του». Πωωωωω, κακία.

Σκληρό πόκερ για τον ΒΟΑΚ και φήμες για αναβολή

-Η κατάσταση στις κατασκευές είναι “μη ρωτάς τι κάνω απόψε, από το πρωί πού ξέρω εγώ, πώς θες να δεσμευτώ“ που τραγουδά κι ο Ρέμος. Υπάρχει έντονο παρασκήνιο και κινήσεις τακτικής από τους κατασκευαστικούς ομίλους γύρω από τα μεγάλα έργα και τις συμβάσεις. Ένα πεδίο δόξης λαμπρό, που είναι στο επίκεντρο αυτήν την περίοδο, είναι η κατασκευή και εκμετάλλευση του μεγάλου τμήματος του ΒΟΑΚ, Χανιά-Ηράκλειο, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ που έχει -εκτός από οικονομικό- και μεγάλο «πολιτικό» ενδιαφέρον και το οποίο διεκδικούν μεγάλοι όμιλοι, καθώς προσφορές έχουν καταθέσει η Άκτωρ Παραχωρήσεις με τη Mytilineos, η AΒΑΞ με δύο γαλλικές εταιρείες, την Egis Project και το επενδυτικό fund Meridiam, και αυτόνομη προσφορά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Φαίνεται όμως ότι το άνοιγμα αυτών των προσφορών μάλλον θα καθυστερήσει, καθώς ένας από τους διεκδικητές έχει καταθέσει ενστάσεις για τη διαδικασία που χρήζουν απαντήσεων και απαιτούν κάποιον επιπλέον χρόνο. Άλλη πηγή βέβαια μου είπε πως η ένσταση είναι γεγονός, αλλά δεν πρέπει να την υπολογίζω γιατί σύντομα θα ανακληθεί. Είπαμε, “μη ρωτάς τι κάνω απόψε, από το πρωί πού ξέρω εγώ”, κ.λπ. κ.λπ.

Το «λαϊκό» ομόλογο... μας τελείωσε για λίγες μέρες - Οι ιδιώτες θα μπορούν να αγοράζουν πέρα και πάνω από την έκδοση έντοκα γραμμάτια μέχρι του ποσού των €15.000

-Aρχικά  οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά ότι επίκειται η έκδοση ενός «λαϊκού» ομολόγου διαψεύστηκαν με το επιχείρημα ότι θα ανέτρεπε τους σχεδιασμούς και θα έφερνε στρεβλώσεις στην καμπύλη των αποδόσεων της αγοράς, Μου λένε ότι η διάψευση προκάλεσε αισθήματα μεγάλης ανακούφισης στα στελέχη του ΟΔΔΗΧ, στην οδό Ομήρου. Επιπλέον, έδωσε φτερά στο δεκαετές κρατικό ομόλογο με την απόδοσή του στο 3,741% να απέχει πλέον ελάχιστα από το πορτογαλικό (3,167%), το ισπανικό (3,474%%) και να κρατά την απόσταση από το ιταλικό (4,114%). Την Τετάρτη όμως έγινε τηλεδιάσκεψη του ΟΔΔΗΧ με τους treasurers και όλους τοuς άλλους που εμπλέκονται με τα ομόλογα όπου και ενημερώθηκαν ότι τελικά λαϊκό ομόλογο δεν θα εκθοθεί αλλά οι ιδιώτες θα μπορούν να αγοράζουν πέρα και πάνω από την έκδοση έντοκα γραμμάτια μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ.

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για τη CENERGY

-Η φημολογία της αγοράς θέλει τους σχεδιασμούς και τις προετοιμασίες να έχουν ολοκληρωθεί, ο σύμβουλος (Χάρης Ηλιάδης της Goldman Sachs) έχει προχωρήσει στις διερευνητικές επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές και όλα πλέον είναι έτοιμα. Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ φέρεται ότι θα τοποθετήσει ένα ποσοστό (περίπου 10%) των μετοχών της CENERGY, από το συνολικά 78% που ελέγχει, σε θεσμικά χαρτοφυλάκια Ελλάδας και -κυρίως- εξωτερικού. Άλλες, ωστόσο, πηγές (και προφανώς πιο έγκυρες, καθώς συνδέονται με τον όμιλο), υποστηρίζουν ότι placement -στο ορατό, τουλάχιστον, μέλλον- δεν υπάρχει. Λογικά, κάποιο σχέδιο θα προωθήσει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ για τη CENERGY, αλλά προς το παρόν αποφάσεις δεν υπάρχουν.

Βlue moon και στο Χρηματιστήριο

-Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ έφτασαν χθες οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, με την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI και πρωταγωνιστές προφανώς την Τρ. Πειραιώς και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι, μετά το rebalancing, εμφανίστηκαν και νέοι πωλητές στη μετοχή του ΟΤΕ η οποία είναι και η μόνη από τις 10 μετοχές του «καλαθιού MSCI» που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Η Coca Cola 3E διατήρησε την κεφαλαιοποίησή της στα 9,999 δισ. ευρώ. Η Motor Oil χθες ξαναπήρε τα πάνω της στα €23,5, ενώ ξεχώρισε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία όχι μόνον έκλεισε με θετικό πρόσημο στην υποκείμενη αγορά αλλά, επιπλέον, στο Χρηματιστήριο Παραγώγων εμφανίστηκαν 7.687 Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης με premium 1,28%.

Η μετοχή της TENEΡΓ αντιστάθηκε

-H μετοχή της TENEΡΓ δεν έκανε τη χάρη σε όσους έπαιξαν το σενάριο ότι λόγω εξόδου από τον βασικό δείκτη της MSCI θα πιεστεί, κι έκλεισε με κέρδη 0,61%, στα 16,6 ευρώ. Άλλαξαν χέρια 6.502.689 τεμάχια με τζίρο 107 εκατ. στα 455 εκατ. που έκανε η χρηματιστηριακή αγορά. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, το αμερικανικό hedge fund, Millennium International Management, άνοιξε στις 28 Αυγούστου του 2023 short θέση στην ΤΕΝΕΡΓ σε ποσοστό 0,75%.

Tα χαρτιά του Κόκκαλη

-Η αγορά φαίνεται να δείχνει τυφλή εμπιστοσύνη στον αειθαλή Σωκράτη Κόκκαλη. Η μετοχή της Intralot, η οποία λόγω επιτήρησης διαπραγματεύεται σε δύο περιόδους, στο δεύτερο ημίχρονο έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο +9,38%, στα 0,7 ευρώ. Ταυτόχρονα, η Κλουκίνας Λάππας, την οποία πλέον πρέπει να τη λογίζουμε ως Intracom Properties, συγκέντρωσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στην αγορά οι πληροφορίες θέλουν τον Σωκράτη Κόκκαλη να δείχνει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για να αξιοποιηθεί η real estate περιουσία του Ομίλου.

Η Eurobank ετοιμάζεται για το 1,4% των μετοχών της

-Μετά τα μέσα Σεπτέμβρη θα υποβάλλει η διοίκηση της Eurobank, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την πρότασή της (και το σχετικό τίμημα) για να εξαγοράσει το 1,4% των μετοχών της (52.080.673 ίδιες μετοχές) που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ. Αυτό σημαίνει ότι προς το τέλος του μήνα θα ληφθεί η σχετική απόφαση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αρχές Οκτώβρη θα γίνει η συναλλαγή, ώστε η Eurobank να καταστεί η πρώτη 100% ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα.

Το νέο σφυρί για τον Γριβέα

-Τέλος δεν έχουν από ό,τι φαίνεται τα σφυριά σε βάρος του Κυριάκου Γριβέα, γνωστού από την περίφημη υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μετά το ακίνητο που δηλώνεται ως κατοικία του ίδιου και της συζύγου του Αν. Βάτσικα, στην Πεντέλη, αλλά και ένα δεύτερο ακίνητο στη Μάνη -που, προς το παρόν, την έχει γλιτώσει- τον δρόμο για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό πήρε άλλη μια ιδιοκτησία του, αυτή τη φορά στο κοσμικό Καρπενήσι. Πρόκειται για ένα οικόπεδο με διώροφη οικία και… αχυρώνα, που βρίσκεται μέσα στον οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Βουτύρου της Δημοτικής Ενότητας Καρπενησίου. Το σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου με επισπεύδουσα την Intrum και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 50.000 ευρώ, που είναι μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 964.773,07 ευρώ. Το οικόπεδο, επιφάνειας 468,50 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και μέσα σε αυτό υπάρχει διώροφη οικία αποτελούμενη από ισόγειο 63,48 τ.μ. και υπόγειο 63,48 τ.μ. καθώς και ισόγειο αχυρώνα με επιφάνεια 35,10 τ.μ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού «το αρχικό φυσικό έδαφος του οικοπέδου ήταν αρκετά επικλινές. Έχει όμως διαμορφωθεί σε επιμέρους επίπεδα, με την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης από λιθοδομή. Τα όρια του οικοπέδου είναι υλοποιημένα με αντίστοιχα τοιχία και ο περιβάλλον χώρος στρωμένος με φυσική πέτρα». Ακόμη η θέα από το οικόπεδο κρίνεται πολύ καλή και ανεμπόδιστη, ωστόσο ο ακάλυπτος χώρος «βρίσκεται σε κακή κατάσταση και παρουσιάζει εικόνα μακροχρόνιας εγκατάλειψης, καθώς έχει αναπτυχθεί εντός του έντονη αυτοφυής βλάστηση». Η συνολική εικόνα παραπέμπει σε παραδοσιακή κατοικία πιθανότατα προ του 1955, η οποία στη συνέχεια ανακαινίστηκε τόσο αυτή όσο και ο αχυρώνας που εκτιμάται ότι, αφού άλλαξε χρήση, «επεκτάθηκε ερχόμενος σε επαφή με το ισόγειο της διώροφης κατοικίας». Δίπλα του μάλιστα υπάρχει και… ασκεπής ψησταριά. Η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο έχει οριστεί σε 108.000 ευρώ.

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Κίνα

-Παρά τα όσα λένε κατά καιρούς οι Αμερικανοί αναλυτές, η οικονομία της Κίνας μέχρι σήμερα αποτελούσε το βαρόμετρο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τα πράγματα δυσκολεύουν όμως και τώρα που φτερνίζεται η Κίνα, όλες οι οικονομίες εμφανίζουν συμπτώματα κρυολογήματος. Ένας από τους μεγαλύτερους Real Estate Developers της Κίνας, η Country Garden, ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα προστασίας από πιστωτές, δηλαδή να ανακοινώσει αδυναμία πληρωμής των χρεών του. Ήδη η Country Garden δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε δύο μεγάλα δολαριακά δάνεια με ενέχυρο ακίνητη περιουσία. Ο άλλος κατασκευαστικός κολοσσός, η Evergrande, συνεχίζει να ανακοινώνει ζημίες 4,5 δισ. δολαρίων στο εξάμηνο και οι μετοχές του γκρεμίζονται (-80%) στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.