-Χαίρετε, μεγάλη ημέρα και μεγάλη νύχτα η χθεσινή, συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό που έκανε φέτος τη μεγάλη υπέρβαση στα 100 του χρόνια! Τώρα, στα τρέχοντα νέα η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται, τι έμειναν άλλωστε, λίγες ημέρες έως την άλλη Κυριακή, οι έρευνες κοινής γνώμης δίνουν και παίρνουν, θα έχουμε σχεδόν μία, μέρα παρά μέρα. Εγώ ανέτρεξα στη δημοσκοπική πηγή μου, που πάντοτε μου δίνει ακριβή και ειλικρινή εικόνα εδώ και χρόνια. Αλλωστε όταν πέφτουν έξω, πέφτουν όλοι μαζί πια οι δημοσκόποι, όπως για παράδειγμα στις περσινές εκλογές που έδιναν τον Τσίπρα στο +30% και τελικά πήγε στο 20%, αλλά εν γένει σ’ αυτές τις εκλογές το περιθώριο σφάλματος είναι σε μια και μοναδική περίπτωση, να μην πάνε και ψηφίσουν οι πολίτες. Γενικώς πάντως, για να μην αδικούμε τους δημοσκόπους, από το 2019 και μετά μέσα πέφτουν, αλλά και από το 2016 και μετά μέσα έπεφταν και στις προβλέψεις τους, αφού έδιναν μπροστά περί τις δέκα μονάδες τη ΝΔ.

Και σήμερα;

-Λοιπόν η πηγή μου, που μελέτησε μεγάλα δείγματα από έρευνες των τελευταίων δέκα ημερών και έως χθες, «βρήκε» τα εξής: Η ΝΔ σήμερα στριφογυρίζει στο 33% και για πάτωμα έχει το 32%, όχι πιο κάτω. Στις ηλικίες +65 έχει 50% των ψηφοφόρων, στους 35-44 περί το 27%, ενώ στους πιτσιρικάδες είναι ακόμα πιο καλά από τους 40άρηδες. Καλά είναι η ΝΔ όμως και στην Αττική, κάτι πολύ σημαντικό για τους ερευνητές, μου λένε. Ο Κασσελάκης πατώνει στους +65, ήτοι είναι στο 11%, ενώ στους 35-44 είναι καλά, στα επίπεδα της ΝΔ. Είναι πιο χαμηλά στους νεότερους, αν και δεν θα το περίμενε κανείς. Αυτό του δίνει ένα τελικό συνολικό αποτέλεσμα 16%-17% και μπορεί και λίγο καλύτερα αν πάνε αυτοί να ψηφίσουν. Αν πάνε για μπάνιο, δεν θα πιάσει ούτε το 16%.

Και το ΠΑΣΟΚ;

-Για το ΠΑΣΟΚ και τον αγαπημένο Νίκο ρώτησα επίσης αναλυτικά. «Δεν βλέπω σφυγμό», μου είπε ο εξαιρετικά έμπειρος παράγων στα δημοσκοπικά, «στην Αθήνα είναι μονοψήφιος, ενώ στην επαρχία κάπως καλύτερα.

Τα λοιπά

-Από εκεί και κάτω, μάλλον ο Βελόπουλος θα είναι τέταρτος και το ΚΚΕ πέμπτο, η Ζωή μάλλον θα περάσει τη βάση που σ’ αυτές τις ευρωεκλογές πιστεύει (η πηγή) ότι θα είναι 3,2%-3,3% για να βγάλεις έναν βουλευτή. Κοντά στο δοκάρι και μέσα ή στο δοκάρι και έξω είναι η Νέα Αριστερά και η Λατινοπούλου, οι υπόλοιποι είναι πιο μακριά, άντε ίσως η Νίκη να είναι λίγο καλύτερα. Αυτά και βλέπουμε.

Στο Χρηματιστήριο θα εισαχθεί το EFA Group

-Ελληνικό θα είναι το επόμενο βήμα στις αγορές του Κρίστιαν Χατζημηνά μετά την εισαγωγή της THEON στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Ο επιχειρηματίας έχει δρομολογήσει διαδικασίες για εξαγορές 6 έως 8 εταιριών υψηλής τεχνολογίας με αντικείμενα ΑΙ, drone κ.ά. Οι εταιρίες αυτές θα περάσουν κάτω από την ομπρέλα του EFA Group (ο άλλος βραχίονας του ομίλου) το οποίο θα περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Μουνδρέας και Μαρτίνος στο deal Intracom – Ευρώπη Ασφαλιστική

-Για την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική από την Intracom διαβάσατε στο newmoney τις λεπτομέρειες, υπάρχουν βέβαια και αρκετά ντεσού. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από τις αρχές του 2024 και ήταν σε συνεννόηση με την ΤτΕ που εποπτεύει τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αρχικά η Intracom Συμμετοχών εξέταζε να προχωρήσει σε μια «απλή» συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρώπη, στην πορεία όμως φάνηκαν οι σημαντικές συνέργειες που δημιουργούνται με επίκεντρο τα ακίνητα του ομίλου, αφού όταν ολοκληρωθεί το deal θα προσμετρώνται στα αποθεματικά της ασφαλιστικής και έτσι θα μπορεί να αναλάβει περισσότερο ρίσκο (το οποίο φυσικά θα αντασφαλίζεται) για να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά. Στόχος, ειπώθηκε χθες στη ΓΣ, είναι να υπάρξει απόδοση 20% των επενδεδυμένων κεφαλαίων στην ερχόμενη διετία. Στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί θα εισέλθουν μέσω ΑΜΚ και πολύ γνωστά εφοπλιστικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων αναφέρονται οι κύριοι Μουνδρέας, Μαρτίνος και άλλοι επιχειρηματίες. Τόσο ο Σ. Κόκκαλης όσο και ο Ν. Μακρόπουλος εκθείασαν τον Δημήτρη Θεοδωρίδη και τον Γιάννη Παπαβασιλείου που δούλεψαν πολύ για να γίνει η συμφωνία, τους συμβούλους (Deloitte, KLC Law Firm, Δικηγορική Εταιρεία Παπαπολίτη), τα στελέχη των τραπεζών και των δύο εταιρειών. Κρατήστε επίσης ότι ο νυν ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος της Ευρώπη Ασφαλιστική, Νίκος Μακρόπουλος, θα παραμείνει μέτοχος στο νέο σχήμα με ποσοστό τουλάχιστον 10,3%, ενώ θα αναλάβει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.

Η παλιά γνωριμία με τον Σωκράτη και η ατάκα Μακρόπουλου

-«Γνωρίζω τον Σωκράτη Κόκκαλη από πολύ παλιά και από άλλα μετερίζια. Τότε βέβαια δεν είχαμε άσπρα μαλλιά. Η γνωριμία μας βοήθησε σημαντικά για να γίνει αυτή η συμφωνία». Ο Νίκος Μακρόπουλος, ιδιοκτήτης της Ευρώπη Ασφαλιστική, είπε πολλά από το βήμα της ΓΣ της Intracom για τη συμφωνία και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη σύζυγό και την κόρη του που άντεξαν τα εξοντωτικά ωράριά του για να πετύχει αυτά που πέτυχε, όπως είπε. Φυσικά το ερώτημα είναι, από ποια μετερίζια; Ο Σ. Κόκκαλης, που ρωτήθηκε χθες από τη στήλη, δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι οι δυο τους γνωρίζονται από τα νεανικά τους χρόνια αλλά και κοινωνικά και ο ένας παρακολουθούσε την πορεία του άλλου. Υπάρχει, όμως από ό,τι φαίνεται και μια άλλη σύνδεση, ποδοσφαιρική, καθώς ο πατέρας του Νίκου Μακρόπουλου, Αχιλλέας Μακρόπουλος, ήταν από τη δεκαετία του '70 παράγοντας του Παναθηναϊκού και είχε διατελέσει πρόεδρος την περίοδο 2011-2013 και αντιπρόεδρος στον σύλλογο επί προεδρίας του Απόστολου Νικολαΐδη. Ο δε Ν. Μακρόπουλος, ως γνωστόν, είχε και αυτός δραστηριοποιηθεί διοικητικά με το ποδόσφαιρο, οπότε οι δρόμοι τους με τον Σ. Κόκκαλη είχαν συναντηθεί πολλές φορές. Πάντως η ατάκα του Μακρόπουλου για τη συμμετοχή του ομίλου Intracom στο Project Voria στο Μαρούσι ήταν όλα τα λεφτά, αφού ο ιδιοκτήτης της Ευρώπης είπε «μόνο αυτό να μου δώσετε να ασφαλίσω, θα αυξηθεί η κερδοφορία μου 200%».

Εγκαίνια Αστήρ Μαρίνα

-Λαμπρά τα επίσημα εγκαίνια της Astir Marina που έγιναν χθες το βράδυ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να παρευρεθεί, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Τον εκπροσώπησε ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που έκανε κι έναν σύντομο χαιρετισμό. Εκεί ήταν ακόμη ο Μάκης Βορίδης, ο Χάρης Θεοχάρης κ.ά. Η διευθύνουσα σύμβουλος του Αστέρα, Πέννυ Ζαγλαρίδου, υποδέχθηκε εκατοντάδες «επωνύμους» και λιγότερο επώνυμους καλεσμένους που γέμισαν τους καλαίσθητους εξωτερικούς χώρους. Ορθάνοιχτα βεβαίως και τα μαγαζιά (από... Gucci και πάνω). Ξεχωριστή στιγμή το ταυτόχρονο κορνάρισμα των σκαφών για να καλωσορίσουν τη νέα μαρίνα. Καλή αρχή, λοιπόν.

Ένας (πιθανός) γάμος στην εστίαση

-Ίσως να έχετε παρατηρήσει κάποια στιγμή ένα από τα 40 εστιατόρια Mailo’s που καινοτόμησαν στον χώρο του «γρήγορου φαγητού», εντάσσοντας τα ζυμαρικά στο μενού του street food. Πίσω από την αλυσίδα Mailo’s είναι ο νεαρός (είναι δεν είναι 30 ετών) επιχειρηματίας Νίκος Μουτσουρούφης. Πριν από λίγες μέρες (αρχές Μαΐου), ο Νίκος Μουτσουρούφης ίδρυσε την εταιρεία NM Holding με μετοχικό κεφάλαιο 19,28 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο ΔΣ της νεοσύστατης εταιρείας συμμετέχουν, ως μέλη, ο -General Manager της Mailo’s- Φώτης Ταμβάκης και ο Χαράλαμπος Κουρούμαλος, Finance Manager της Mailo's. Η είδηση είναι ότι μια ελληνική εταιρεία τροφίμων και εστίασης ενδιαφέρθηκε να αγοράσει ένα σημαντικό ποσοστό της NM Holdings για να την εντάξει στο δικό της προϊοντολόγιο.

Σχεδιάζουν placement στην ΕΥΑΘ

-Αποφασισμένη εμφανίζεται η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σ’ ένα placement μετοχών της ΕΥΑΘ. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι στην παρούσα συγκυρία ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ λένε πως έχουν ήδη ανιχνευτεί οι ενδιαφερόμενοι θεσμικοί επενδυτές και όλα δείχνουν ότι το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΥΑΘ θα μειωθεί από το 24,02% σήμερα στο 20%. Η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου παραμένει στο 50% + 1 μετοχή. Η τοποθέτηση του πακέτου μετοχών της ΕΥΑΘ σε θεσμικά χαρτοφυλάκια στοχεύει και στην ικανοποίηση των νέων απαιτήσεων της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, για το free float των εισηγμένων, χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά τις μετοχικές ισορροπίες στην εταιρεία. Ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου (άμεσα και έμμεσα) που ελέγχει το ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται σε 26.868.000 (74,02%). Από αυτά, τα άμεσα δικαιώματα ψήφου αφορούν σε 18.150.001 (50% συν 1 μετοχή) κοινές ονομαστικές μετοχές και τα έμμεσα δικαιώματα ψήφου αφορούν σε 8.717.999 (24,02%) κοινές ονομαστικές μετοχές, που κατέχει άμεσα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε) στην ΕΥΑΘ. Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου του Υπερταμείου το οποίο με τη σειρά του ελέγχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου του ΤΑΙΠΕΔ. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης έφτασε τα 114 εκατ. ευρώ.

Η δικαστική «υπερπαραγωγή» της Χαλυβουργικής

-Μπορεί η Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλου να στερείται τα τελευταία χρόνια παραγωγικής λειτουργίας, αλλά χαρακτηρίζεται από… υπερπαραγωγή σε επίπεδο δικαστικών διενέξεων. Έχουμε και παλαιότερα αναφερθεί στη «βεντέτα» της κραταιάς κάποτε βιομηχανίας με τον δήμο Ελευσίνας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχει ασκήσει 10 εφέσεις από πέρυσι κατά του δήμου Ελευσίνας και κατά των άνω αποφάσεων Α2187/2023, Α2188/2023, Α2189/2023, Α2190/2023, Α1419/2023, Α1420/2023, Α1421/2023, Α2175/2023, Α2176/2023, Α2180/2023 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τις εφέσεις αιτείται να εξαφανιστούν οι παραπάνω αποφάσεις, με τις οποίες απορρίφθηκαν προσφυγές της. Όπως σημειώνεται σε σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, «η υπόθεση αυτή είναι πολύ σημαντική για τα συμφέροντα του δήμου, επειδή το συνολικό αντικείμενο της διαφοράς για τις δέκα υποθέσεις ανέρχεται στο ποσό του 1.546.713,90 ευρώ». Υπάρχει όμως και άλλη δικαστική εκκρεμότητα με τον δήμο Ελευσίνας στην οποία εμπλέκεται εκ της ιδιότητάς του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Χαλυβουργικής, ο Γεώργιος Σκινδήλιας. Ειδικότερα η ταμειακή υπηρεσία του δήμου απέστειλε ειδοποιήσεις για ποσά 4.156.152,88 ευρώ, 4.184,84 ευρώ, 44.130,28 ευρώ και 364.831,56 ευρώ, για τις οποίες ο Γ. Σκινδήλιας άσκησε ανακοπές ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ζητώντας την ακύρωσή τους καθώς, όπως υποστηρίζεται, «δεν στοιχειοθετείται αλληλέγγυα ευθύνη του κατ’ άρθρο 50 παρ. 1 και 2 ΚΦΔ με την ιδιότητά του ως προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ανώνυμης Εταιρίας «Χαλυβουργική Α. Ε.».

Grand success

-Μεγάλη επιτυχία είχε το συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έγινε χθες στο Grand Hyatt στα πλαίσια της παγκόσμιας συνόδου της IOSCO που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Επιτυχία της Β. Λαζαράκου, όχι μόνο γιατί πρώτη φορά σε συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μίλησε ο Πρωθυπουργός, αλλά και επιπλέον γιατί συγκέντρωσε 201 προσωπικότητες από εποπτικές αρχές από τον Καναδά μέχρι τη Σιγκαπούρη.

Ποιος προμηθεύει πρώτη ύλη στην «Coca-Cola» Ρωσίας

-Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η The Coca-Cola Company αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Αυτό σήμαινε ότι ο εμφιαλωτής της στη Ρωσία, η Coca-Cola 3E, έπρεπε να σταματήσει την παραγωγή και τη διακίνηση των σημάτων. Αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2022, η Coca-Cola HBC Eurasia μετονομάστηκε σε Multon Partners. Τα χρόνια πέρασαν, ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά οι Ρώσοι δεν σταμάτησαν να πίνουν το αγαπημένο τους αναψυκτικό, έστω και με άλλη ονομασία, έστω και σε πολύ υψηλότερη τιμή. Από πού, άραγε, προμηθεύονται την πρώτη ύλη (τη μυστική συνταγή cola) για τα αναψυκτικά της Multon Partners στη Ρωσία;

Συγκρίνοντας τις 2 εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρείες

Motor Oil και η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) καταλαμβάνουν την 11η και 12η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η Motor Oil εμφανίζει κύκλο εργασιών 2,979 δισ. ευρώ και μετά τους φόρους καθαρά κέρδη ανέρχονται σε 192,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η HelleniQ Energy παρουσίασε κύκλο εργασιών 3,28 δισ. ευρώ και καθαρά κερδοφορία 179 εκατ. Ευρώ. Η χρηματιστηριακή αξία της Motor Oil είναι 2,975 δισ. και της HelleniQ Energy 2,536 δισ. ευρώ.

Όλοι στη “Μεγάλη Βρεταννία”

-“Πανικός” επικρατούσε χθες από νωρίς το πρωί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Από τη μία πλευρά τα κορυφαία στελέχη της UEFA που ήρθαν για τον μεγάλο αγώνα, από την άλλη ο Εμίρης του Κατάρ που συνάντησε τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα οι Άρχοντες του Πατριαρχείου πραγματοποιούσαν το συνέδριό τους, μαζί με τους συνοδούς και τους security και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, είχαν δημιουργήσει πραγματικό πανδαιμόνιο. Γύρω στις 11 το πρωί όταν έφτασε στη Μεγάλη Βρεταννία ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας για να συναντήσει τον Αμερικανό πρώην ΥπΕξ Μάικ Πομπέο. Οι δύο άνδρες ανέβηκαν στον 8ο όροφο, στο roof garden με την υπέροχη θέα, παρήγγειλαν από μία κόκα κόλα και αποσύρθηκαν σ’ ένα απόμερο γωνιακό τραπέζι. αδιαφορώντας για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου που ακόμη απολάμβαναν το πρωινό τους.