-Χαίρετε, η ημέρα χθες έκλεισε με μια εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση, την οδυνηρή απώλεια του Γιώργου Προβόπουλου στα 74 του χρόνια από την επάρατη νόσο. Ηταν ένας σοβαρός και μετρημένος άνθρωπος, ένας καταξιωμένος οικονομολόγος και ακαδημαϊκός, μια προσωπικότητα που κλήθηκε ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο 2008-2014 να διαχειριστεί την κρίση που σάρωσε το τραπεζικό σύστημα. Μια αποστολή που έφερε σε πέρας με επιτυχία και σύνεση, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Και μόνο για τις υπηρεσίες που προσέφερε εκείνη την απρόβλεπτη και ταραγμένη περίοδο, ο Γ. Προβόπουλος δικαιούται μια ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου.

Δημοσκοπικά ερωτήματα

-Παρότι δεν έχουμε μπει ακόμα ούτε στον Ιούνιο, οδεύουμε προς βαθύ καλοκαίρι, αν δει κάποιος τις θερμοκρασίες. Και όπως αντιλαμβάνεστε, ο καιρός -σε συνδυασμό με το «ωχ, αδελφέ μου, ευρωεκλογές είναι, δεν παίζεται και τίποτα για τη χώρα αν δεν πάμε να ψηφίσουμε»- είναι θέμα. Οι δημοσκόποι βρίσκουν στο ερώτημα «πόσο διακυβεύεται η πορεία της χώρας από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;» μόλις ένα 65% να λέει «ναι» (ότι διακυβεύεται, δηλαδή) ενώ ας πούμε τον Μάιο του 2019 το αντίστοιχο ποσοστό στο ίδιο ερώτημα ήταν 82%. Αυτό είναι και το θέμα λοιπόν, πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν τη ζεστή, καλοκαιρινή, επόμενη Κυριακή και γι’ αυτό και βλέπουμε τα ποσοστά στα επίπεδα του 32%-33% για τη ΝΔ λίγο πιο κάτω, περί τη μισή μονάδα από τις προηγούμενες ημέρες, τον Κασσελάκη στο 15%-16% και τον θυμωμένο Νίκο στο 12%, πλην Φαναρά που τον βλέπει… πιο συμπαθητικά. Αλλά αυτά είναι και τάσεις της εβδομάδας, δεν μπορείς και να πεις με τόση ακρίβεια, πια, τι θα συμβεί.

Μαξίμου

-Στο Μ.Μ πάντως συνεχίζουν κατά γράμμα την καμπάνια, ο Κ.Μ. πατάει γκάζι κι άλλο και δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε ημέρα, αντιθέτως, θα το… πιέσει κι άλλο, θα βάλει και τα διλήμματα για σταθερότητα της διακυβέρνησης. Και εδώ που τα λέμε θα είναι ένα θέμα αν εξαιτίας της χαλαρότητας του θέρους και των ευρωεκλογών δεν πάει ο κόσμος να ψηφίσει. Θα πείτε «και πώς να πολωθεί ο κόσμος, με τι, με τον Κασσελάκη ή με τον Νίκο απέναντί του;», σωστό κι αυτό. Πού είσαι, ρε Αλέξη, να… μας φτιάξεις λίγο, αλλά εδώ ούτε υπουργό του δεν τον θέλει ο μουλωχτός Stefanos. Πάντως, επειδή ο Μητσοτάκης δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο που ψηφίστηκε για να κυβερνήσει για δεύτερη φορά, χρειάζεται το ξεκάθαρο μήνυμα επιδοκιμασίας, έστω στα πλαίσια των ευρωεκλογών που σημαίνει κάτι κοντά στον πήχη του 33%.

Ο Σταν…

-Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος «φανατικός» του «θυμωμένου αρχηγού», ο Σταν Γκρίνμπεργκ, που έλεγε ότι δεν πιστεύει ότι στις κάλπες ο Κασσελάκης θα περάσει το ΠΑΣΟΚ, άλλαξε -κι αυτός- γνώμη. Μου λέει η πηγή μου ότι τώρα έχει πειστεί ότι η διαφορά θα είναι «αδιάκριτα διακριτή» και ότι μάλιστα «επειδή δεν τραβάει ο Νίκος Α. τού παίρνει ποσοστά ακόμα και ο Κασσελάκης». Τώρα να εξηγήσω ότι όλα αυτά είναι κουβέντες από ρεπορτάζ που μεταφέρω και όχι δικό μου ευχολόγιο, αν θα βγουν ή όχι υπομονή μέχρι την άλλη Δευτέρα.

Οι «δοκιμαστές» του Μητσοτάκη

-Ομολογουμένως, η «ανακάλυψη» από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για κάθε επίσκεψη Προέδρου, πρωθυπουργού κ.ο.κ. προκάλεσε αίσθηση. Το θέμα σχολίασε και ο Μητσοτάκης χθες το απόγευμα σε σύντομο «πηγαδάκι» που είχε με στελέχη του Star πριν από τη συνέντευξή του «ορίζοντας» ως δοκιμαστές τους συνεργάτες του Παύλο Μαρινάκη και Γιώργο Ευθυμίου. Μάλιστα, ο Ευθυμίου ξεκίνησε ήδη τις δοκιμές με… κουμ κουάτ από την Κέρκυρα, ενώ έρχεται η σειρά του Μαρινάκη στην επόμενη επίσκεψη. Στα σοβαρά του πράγματος, αυτά τα μέτρα ασφαλείας (που δεν εφαρμόζονται και πάντα στο ακέραιο) προβλέπονται εδώ και πολλά χρόνια, για όλους.

Η εμφάνιση στην Τσιμιτσιλή

-Καθώς πηγαίνουμε προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου, ο Κ.Μ θα πάει πάντως και σε μία όλη κι όλη life style εκπομπή, στο Happy Day της Σταματίνας Τσιμτσιλή του Alpha προς τις τελευταίες μέρες.

Eurobank: Προχωρεί τον Ιούνιο σε δημόσια πρόταση για την Ελληνική

-Περνάμε στα νέα της αγοράς αρχίζοντας από τη Eurobank η οποία προχωρεί τα σχέδιά της για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου και θα καταθέσει τη δημόσια πρόταση για την Ελληνική μέσα στον Ιούνιο. Η Εurobank προχωρεί βασιζόμενη στην απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο η Κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία και ενέκρινε τη συγκέντρωση με την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής από τη Eurobank. Η κίνηση της Εurobank για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας προκάλεσε την αντίδραση της ΕΤΥΚ (είναι η αντίστοιχη ΟΤΟΕ) που ελέγχει περίπου 11%, ενός ιδιώτη και της Demetra Holdings Plc η οποία είναι μέτοχος της Ελληνικής σε ποσοστό 21,3% που προσέφυγαν κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μάλιστα, κατά πληροφορίες η Demetra Holdings -μεταξύ άλλων- προβάλει και ενστάσεις για το πρόσωπο του προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας Πέτρου Χριστοδούλου, γνωστού στην αγορά από τη θητεία του υπό τον Α. Τουρκολιά στην Εθνική, και φέρεται να ζητά την αντικατάστασή του. Οι προσφυγές έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και μέχρι να υπάρξει απόφαση, η Εurobank προχωρεί κανονικά στην υποβολή της δημόσιας πρότασης για την Ελληνική, όπως και νομιμοποιείται να πράξει βάσει της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Νέα εξαγορά από την INTRACOM

-Άμεσα αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για την εξαγορά που εδώ και καιρό δρομολογούσε η Intracom Συμμετοχών. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για επιχειρηματική κίνηση με την εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας, με την οποία δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές και συνέργειες. Σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη και η γενική συνέλευση της εταιρείας όπου το «παρών» θα δώσει ο Σ. Κόκκαλης και οι μέτοχοι αναμένουν να ακούσουν περισσότερα για τα επόμενα βήματα της εταιρείας. Χθες η μετοχή έκλεισε με άνοδο 5,49% και πολύ αυξημένες συναλλαγές.

Ο Άραβας κροίσος, η ΔΕΗ και ο Roberto Cavalli

-Για την Damac που θα συνεργαστεί με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη data center στην Ελλάδα διαβάσατε πριν από λίγες μέρες από το newmoney. Εκείνο ίσως που δεν διαβάσατε είναι για τους δεσμούς που έχει η αραβική εταιρεία με τη χώρα μας. Στην Damac -που δραστηριοποιείται στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της Edgnex, αλλά και στα ακίνητα και τα logistics- δουλεύουν σε υψηλές θέσεις και στελέχη από την Ελλάδα. Για παράδειγμα, στην Damac Capital Αντιπρόεδρος εξαγορών και επενδύσεων από το 2022 είναι η Αναστασία Κοζυράκη με σπουδές στην Ελλάδα αλλά και στο Ιmperial College. Στο παρελθόν στην αραβική εταιρεία, στον τομέα των ακινήτων (Damac Properties), είχε εργαστεί και ο σημερινός επικεφαλής υποδομών και ελέγχου της Lamda Development, Δημήτρης Κίτσιος. Ο ιδρυτής της Damac, Χουσεΐν Σαζουάνι έγινε γνωστός πέρα από τις αραβικές χώρες από την επέκτασή του στον χώρο της μόδας καθώς έχει εξαγοράσει τον οίκο μόδας Roberto Cavalli. Ο μεγιστάνας, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Αμερική και θεωρείται προσωπικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 να κατασκευάζει ξενοδοχεία και από το 2002 έχει ιδρύσει την Damac που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στη Μέση Ανατολή. Με τον Σαουδάραβα κροίσο, που η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε άνω από 2,7 δισ. δολάρια, είχε συναντηθεί πριν από λίγους μήνες και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στην Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου της Eurelectric στο Λαγονήσι, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε το joint venture με τους Άραβες στον τομέα των Data Center.

Δυσκολοχώνευτα τα placement

Austriacard, στις αρχές του μήνα, έκανε placement για το 15% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της στα επίπεδα των 6 ευρώ. Η μετοχή εκείνη την περίοδο ήταν στα 6,60 ευρώ και χθες έκλεισε κάτω από τα 6 ευρώ. Η Τρ. Πειραιώς ακόμη προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και να υπερκεράσει τα 4 ευρώ, τιμή όπου διατέθηκε το 27% των μετοχών της. Στην Jumbo o Ap. Βακάκης διέθεσε 4 εκατομμύρια μετοχές, (το 3% της εταιρίας) στα 27,20 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει την περασμένη Δευτέρα κάτω από αυτή την τιμή, στα 27,08 ευρώ. Μοναδικές εξαιρέσεις η ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έκανε placement στα 13,20 και η μετοχή βρίσκεται τώρα στα 16,50 ευρώ και η Mytilineos που διέθεσε 7,2 εκατ. μετοχές στην τιμή των 35,5 ευρώ, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται αρκετά πάνω από αυτά τα επίπεδα.

Δυο νέα πρόσωπα στο ΔΣ της ΑΒΑΞ

-Δύο νέα πρόσωπα, καταξιωμένα στον Όμιλο και στην αγορά, προτείνονται για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΒΑΞ, στη Γενική Συνέλευση της εταιρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου. Τα νέα προτεινόμενα μέλη θα αναβαθμίσουν το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης της ΑΒΑΞ με την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Πρόκειται για τη CFO του Ομίλου, Αθηνά Ηλιάδη και τον Παύλο Κανελλόπουλο, κορυφαίο στέλεχος της AIG, που προτείνεται για τη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλος.

Η Coca Cola ξεπέρασε το φράγμα των 12 δισ. ευρώ

-Ήταν κλειστή προχθές η αγορά του Λονδίνου και αυτό άφησε ένα μεγάλο ανεκτέλεστο όγκο συναλλαγών στη μετοχή της Coca Cola. Το 10% των εντολών αυτών πέρασε χθες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ανεβάζοντας τη μετοχή στα 32,4 ευρώ και την κεφαλαιοποίησή της 3Ε στα 12,09 δισ. ευρώ, φυσικά στην πρώτη θέση της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Αύριο Πέμπτη η Coca Cola 3E κόβει το μέρισμα των 0,93 ευρώ ανά μετοχή, αλλά αυτό ελάχιστα θα επηρεάσει -όπως φαίνεται- την κεφαλαιοποίησή της.

Ταξίδεψε 24 ώρες για να μείνει στην Αθήνα 24 ώρες

-Εμφανώς κουρασμένος αλλά εξαιρετικά ευδιάθετος εμφανίσθηκε χθες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, o οποίος χρειάστηκε να ταξιδέψει 24 ολόκληρες ώρες από τα νησιά Τερκς και Κέικος στην Καραϊβική, στη Νέα Υόρκη και από ‘κει στην Αθήνα για να παρευρεθεί στο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο αεροδρόμιο Newark επικρατούσαν εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις σε όλες τις πτήσεις, γεγονός που αναστάτωσε τους διοργανωτές του Συνεδρίου. Τελικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε μετά της συζύγου στο συνέδριο, ζήτησε μια κόκα κόλα, ενώ η σύζυγός του Σούζαν περιορίστηκε σ’ έναν καφέ. Ξεκίνησε την ομιλία του αποκαλώντας τον πρόεδρο Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και κατόπιν παρέθεσε πολλές κι ενδιαφέρουσες απόψεις για την εξέλιξη των πραγμάτων…

Το υπουργείο Οικονομικών για τα καταπατημένα

-Σε σχέση με το χθεσινό σχόλιο της στήλης για τα καταπατημένα, από το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν τα εξής: Το κείμενο του νομοσχεδίου έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 10 Μαΐου (http://www.opengov.gr/minfin/?p=12566). Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, για να μπει κάποιος στη διαδικασία εξαγοράς πρέπει να κατέχει το ακίνητο για τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια (30 αν έχει τίτλο, 40 αν δεν έχει) και να έχει δηλώσει το ακίνητο τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια στο Ε9. Στον σημερινό ν. 5024/2023, για να εξαγοράσει κάποιος ακίνητο πρέπει να κατέχει το ακίνητο πάλι για τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια (30 αν έχει τίτλο, 40 αν δεν έχει), δηλαδή το ίδιο με το προτεινόμενο, ενώ υπάρχει η επιπλέον προϋπόθεση να υπάρχει κτίσμα στο ακίνητο και δεν τίθεται ως προϋπόθεση η δήλωση του ακινήτου στο Ε9. Γιατί γίνονται οι αλλαγές: Η κατάργηση της προϋπόθεσης για κτίσμα, γιατί αν υπάρχει τότε είναι αυθαίρετο και μάλιστα Κατηγορίας 5, που δεν επιτρέπεται η τακτοποίησή του και, συνεπώς, θα είναι πρακτικά αδύνατον να λειτουργήσει ο θεσμός της εξαγοράς, αφού δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση ακινήτου με αυθαίρετο. Όσον αφορά την προσθήκη της προϋπόθεσης για δήλωση στο Ε9 δείχνει ότι ο αιτών ήδη θεωρεί το προς εξαγορά ακίνητο δικό του, αφού πληρώνει ΕΝΦΙΑ γι’ αυτό και συνδέει, επομένως, την εξαγορά με καλή πίστη, δηλαδή την πεποίθηση του αιτούντος ότι αγοράζει δικό του ακίνητο η οποία εκφράζεται και με την ανάληψη του αντίστοιχου φορολογικού βάρους.

Πώς αυξάνει τον πληθυσμό της η Γερμανία

-Το θέμα της υπογεννητικότητας ταλαιπωρεί όλες τις χώρες του ώριμου καπιταλισμού. Φυσικά και τη Γερμανία, όπου ο δείκτης των γεννήσεων παραμένει σταθερά κάτω από το 2 από το 1975 έως σήμερα, ενώ από το 1985 έως το 2019 ήταν κάτω και από το 1,5. Παράλληλα, επιδεινώνεται το πρόβλημα της γήρανσης, με τη μέση ηλικία να αυξάνεται, από τα 35,4 χρόνια το 1975, στα 45,7 το 2020. Οι Γερμανοί αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα, με… εισαγωγές πολιτών. Το 2023, η Γερμανία κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτογραφήσεων αλλοδαπών από την αλλαγή της χιλιετίας. Συνολικά 200.100 αλλοδαποί έγιναν Γερμανοί πολίτες, το 2023. Πολίτες από τη Συρία, την Τουρκία, το Ιράκ, τη Ρουμανία και το Αφγανιστάν αντιπροσώπευαν το 56% όλων των πολιτογραφήσεων. Η μέση ηλικία των νέων «Γερμανών» πολιτών ήταν 29,3 ετών. Επομένως, είναι σημαντικά νεότεροι από τον συνολικό πληθυσμό (44,6 έτη κατά μέσο όρο). Το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των πολιτογραφημένων πολιτών ήταν 45%, χαμηλότερο από ό,τι στον συνολικό πληθυσμό (50%).