Πωλούνται όλα στη ζωή… Από τα δάνεια της Audiovisual μέχρι τα οικόπεδα του Λιακουνάκου στη Μύκονο ///


 

-Ξεκινάει μια εβδομάδα που αναμένεται να είναι πλούσια σε εξελίξεις και ακόμη πλουσιότερη σε επιχειρηματικά παρασκήνια. Καταρχάς, να σας πω ότι η Εθνική Τράπεζα έχει βγάλει στην αγορά προς πώληση δάνειο 52 εκατ. της Audio Visual του Νίκου Βαρδινογιάννη. Τη διαδικασία τρέχει η Deloitte -στην αγορά μιλούν για ανταγωνιστική διαδικασία- και αυτήν την εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να υποβληθούν οι προσφορές των ενδιαφερόμενων.

-Γυρνάει σελίδα η επιχειρηματική ζωή του τόπου καθώς οι δυνάμεις αναδιαρθρώνονται, οι ισορροπίες μεταβάλλονται, τα πρόσωπα αλλάζουν. Η φιλοσοφική διάθεση κατέλαβε τη στήλη επειδή άκουσε στην πιάτσα ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος, που είναι στο ξεκίνημα ενός νέου κύκλου επιχειρηματικών αναζητήσεων, πουλάει μεγάλη έκταση στη Μύκονο. Ηδη μου λένε ότι έγιναν κάποιες επαφές στην αγορά σε επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια γιατί… είναι πολλά τα στρέμματα.

-Θυμάστε τον Mr. Taxibeat, Νίκο Δανδράκη; Μπορεί να μη μάθαμε τους ακριβείς λόγους αποχώρησής του από την Beat, όπως λέγεται πλέον η εταιρεία που δημιούργησε μετά την πώλησή της στην Daimler Mobility Group, αλλά σύντομα θα μάθουμε το νέο επιχειρηματικό του εγχείρημα. Σε κλάδο που, όπως ο ίδιος λέει, “τον εξιτάρει”.

-Οι αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον δημιουργούν -και δικαιολογημένα- αβεβαιότητες. Για παράδειγμα, αν είσαι τραπεζίτης πώς να ησυχάσεις όταν διαβάζεις ότι ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέ Ενρία, σε συνέντευξη, όταν ερωτάται για τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει, μεταξύ άλλων: “Κατά τη γνώμη μου, οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την ακόμη ταχύτερη εξυγίανση των ισολογισμών τους. Δεν είναι η στιγμή να τηρήσουν στάση αναμονής”. Τι ακριβώς εννοεί ο ποιητής; Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα που στέλνει ο Α.Ενρία;

-Nέα συνεδρίαση του ΔΣ της MIG και σήμερα – αύριο περιμένουμε και τις ανακοινώσεις για τη Vivartia και την πρόταση της CVC.

-Πώς είναι στα ντοκιμαντέρ τα διάφορα αιλουροειδή που γυροφέρνει το ένα το άλλο λίγο πριν αρπαχτούν; Ε, αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ή, αν προτιμάτε, σαν αγώνας κατς: Στη μια γωνία Καλιτσάντσης, Μπάκος, Καϋμενάκης και στην απέναντι ο Ολλανδός. Οι πληροφορίες είναι ότι “κάποιου είδους dew diligence” κάνει η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη. Στο μεταξύ ο Ολλανδός, όπως σας είπε η στήλη και τις προάλλες, παρατηρεί και προετοιμάζεται. Κάποια στιγμή -πιθανόν ακόμη και αυτήν την εβδομάδα- θα παίξει το δικό του χαρτί.

-Ανέβηκε το θερμόμετρο στον Πειραιά κι οι Κινέζοι μετά τον αξιωματούχο του κόμματος που είχαν φέρει περίπου πριν από δυο μήνες στην Αθήνα, ήταν έτοιμοι να καλέσουν ακόμη και νίντζα για να βρουν λύση. Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων συμφερόντων στον Πειραιά ήρθαν στην επιφάνεια και η αιτία, αυτήν τη φορά, ήταν η κατασκευή του τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως καθώς υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Η Cosco αντιδρά αξιοποιώντας το “χαρτί” της μεταβίβασης του 16% της ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης. Οι Κινέζοι, πάντως, που σήμερα κατέχουν το 51% του ΟΛΠ φαίνεται πως έχουν κατορθώσει να “συνασπίσουν” εναντίον τους πολλές και διαφορετικές φωνές στον Πειραιά, και όχι μόνον, κάτι που έχει σχολιαστεί εντόνως. Προς το παρόν και για να πέσουν οι τόνοι φαίνεται πως πηγαίνουμε σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο τον φιλικό διακανονισμό.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή