-Χαίρετε, λοιπόν ένα μικρό σχόλιο για το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Καλό θα είναι να περιμένουν όλοι τη συνολική εικόνα και να μη βιάζονται, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Να δούμε τι απ’ όλα ισχύει για λίστες λογισμικών και νέες επισυνδέσεις (το λένε στον ΣΥΡΙΖΑ) και να κρατάμε… αποστάσεις ασφαλείας. Βασικά, μην εκτίθεστε, γιατί στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε και πολλά λογισμικά… και οι τοίχοι έχουν αυτιά και μαθαίνονται όλα!  

-Φεύγω από την πρακτορολογία για να ασχοληθώ με πιο σοβαρά θέματα. Σας έλεγα προ ημερών ότι οι Σαουδάραβες όντως επιθυμούν διακαώς ένα Μουντιάλ, αφού… ζήλεψαν τη δόξα του Κατάρ που ετοιμάζει την υπερπαραγωγή του αιώνα. Και όντως στην πρότασή τους για το Μουντιάλ του 2030 (καλέ, κοντά είναι!) είμαστε κι εμείς με την Αίγυπτο μαζί. Βασικά, να ξεκινήσουν τα ματσάκια Αθήνα, να πάνε Κάιρο και να καταλήξουν Ριάντ – εννοείται, φυσικά, όλα πληρωμένα από εκείνους. Οι ανταγωνιστές (μας) είναι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι ή κάποιο άλλο σχήμα λατινοαμερικάνικο. By the way, ο Deputy CEO του Μουντιάλ του Κατάρ είναι Έλληνας, λέγεται Σάκης Μπατσίλας και κατάγεται από την Κρανιά Ελασσόνας!  

Πιο πίσω και ο διαγωνισμός για το ιππικό κέντρο

-Δεν λέω ότι φταίνε οι άνθρωποι, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να φωνάξουν τον Παπα-Δημήτρη από τον Λυκαβηττό να τους κάνει ένα ευχέλαιο, να μη στραβώνουν οι δουλειές. Μετά την ακύρωση της Αλεξανδρούπολης, πολύ πίσω πάει ο - εξ ορισμού δύσκολος - διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του πρώην Ολυμπιακού ακινήτου στο Μαρκόπουλο. Η αρχική ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις 30 Νοεμβρίου μεταφέρθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου του 2023 και βλέπουμε. Το ακίνητο, περίπου, 600 στρεμμάτων στο οποίο διεξήχθησαν τα ιππικά αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 συνορεύει με το «Markopoulo Park» του ΟΠΑΠ και παραχωρείται για 40 χρόνια. Λόγω της χρήσης του, εκ των πραγμάτων απευθύνεται σε λίγους ενδιαφερόμενους και μένει να φανεί εάν θα προκύψει – και ποιος – επενδυτής.

Η Alpha Bank στρέσαρε τα χαρτοφυλάκιά της

-Στρέσαρε και μάλιστα αρκετά το χαρτοφυλάκιο δανείων η Alpha Bank καθώς o CEO B. Ψάλτης έχει στρέψει την προσοχή του στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Όπως είπε «εξετάζουμε προσεκτικά το χαρτοφυλάκιο για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια» υπογραμμίζοντας ότι το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, είπε ότι το χαρτοφυλάκιο παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα. Η Alpha Bank, το τρίτο τρίμηνο, σημείωσε καθαρή πιστωτική επέκταση 500 εκατ. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στα 31,4 δισ. (+10%, σε ετήσια βάση) ενώ το σημαντικό είναι ότι η πιστωτική επέκταση επιτεύχθηκε με ενίσχυση κατά 47 μ.β. των εποπτικών κεφαλαίων TIER Ι.

ΟPTIMA BANK: Πλώρη για το ΧΑ με κερδοφορία 30 εκατ. το 2022

-Δεν γνωρίζω αν οι συνθήκες στις αγορές θα επιστρέψουν την εισαγωγή στο ΧΑ του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος ως το τέλος Μαρτίου, πάντως τις πύλες του Χρηματιστηρίου το 2023 θα περάσει η ΟPTIMA BANK. Η διοίκηση της τράπεζας – Γ. Τανισκίδης, Δ. Κυπαρίσσης - δηλώνει αποφασισμένη να κάνει δημόσια εγγραφή σηκώνοντας περίπου 100 εκατ. ευρώ από την αγορά, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, μόλις εκδοθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2022 κι εφόσον η εκλογική διαδικασία δεν οξύνει υπερβολικά το πολιτικό κλίμα. Η ΟPTIMA BANK το 2021 είχε κέρδη 16,7 εκατ. και φέτος (τρίτο έτος λειτουργίας) πάει για κερδοφορία 30 εκατ. Οι χορηγήσεις (στη συντριπτική τους πλειοψηφία προς επιχειρήσεις) ανέρχονται σε 1,45 δισ. (με τρία δάνεια να παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) ενώ οι καταθέσεις προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Διαθέτει 26 καταστήματα και απασχολεί 412 εργαζόμενους.

Βγαίνει καπνός για Lavipharm

Σε διαδικασία αλληλογραφίας και παροχής στοιχείων στην Επ. Κεφαλαιαγοράς βρίσκεται η αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 58 εκατ. ευρώ της Lavipharm. Το ζήτημα του άυλου περιουσιακού στοιχείου, που θα αποκτήσει η εισηγμένη από την οικογένεια Λαβίδα στη Lavipharm (διαδερμικό προϊόν κλονιδίνης για την υπέρταση) έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτελέσει αντικείμενο προσοχής καθώς από τα 58 εκατ. της ΑΜΚ, τα 34 εκατ. ευρώ αφορούν στην απόκτησή του από την εταιρεία. Η Lavipharm έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που της τέθηκαν και το πιθανότερο είναι πως την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρχουν νεότερα για το ενημερωτικό δελτίο.

Δεν πήρε άδεια, αλλά πήρε 11 χιλιάρικα

-Αμοιβή αποζημίωσης ύψους 11.000 ευρώ έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης, επειδή εργάστηκε χωρίς να λάβει άδεια το 2021.

Ο πικρός καφές των Μαρινόπουλων

-Το… μυστήριο σχετικά με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας Marinopoulos Coffee Company συνεχίζεται. Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για την εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το εν Ελλάδι δίκτυο της αμερικανικής πολυεθνικής Starbucks… Η εταιρεία, που διοικείται από τους Παναγιώτη Μαρινόπουλο του Ιωάννη (Πρόεδρος), Παναγιώτη Μαρινόπουλο του Δημητρίου (Αντιπρόεδρος) και Στέφανο Μαρινόπουλο του Ιωάννη (μέλος του Δ.Σ.), δημοσιεύει κατά… παράδοση οικονομικές καταστάσεις ανά τριετία και βάλε… Παρότι από το καλοκαίρι ανακοίνωσε καμιά δεκαριά οικονομικές καταστάσεις παρελθουσών χρήσεων (με επαναδιατυπώσεις, ορθές επαναλήψεις κ.λπ.), στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και αυτές της χρήσης του 2020, το «ρολόι» σταματούσε στη χρήση του 2019. Στις αρχές Σεπτεμβρίου υποτίθεται ότι δημοσιεύθηκαν οι καταστάσεις για τη χρήση του 2020. Όμως και πάλι το μόνο που περιλαμβάνεται είναι το πρακτικό της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 8 Ιουλίου που ενέκρινε ομόφωνα τις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις και αποφάσισε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για τις 28 Ιουλίου, όπου θα υποβάλλονταν προς περαιτέρω έγκριση.

Τα Starbucks, ο κορωνοϊός και ο... τοίχος

-Πέραν αυτού, δημοσιεύεται μόνο η έκθεση του ορκωτού της Deloitte που υπογράφεται στις 3 Αυγούστου 2022 και αναφέρει ότι «εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 2.1.5. επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων η οποία περιγράφει ότι η εταιρεία υπέστη ζημία ποσού 3,33 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2020 και ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων της εταιρείας υπερέβαιναν ουσιωδώς το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά ποσό 37,2 εκατ. ευρώ. Τα γεγονότα αυτά μαζί με άλλα θέματα υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που ενδεχομένως εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στη χρήση 2022». Περαιτέρω τονίζεται ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας κατά την 31/12/2020 έχει καταστεί αρνητικό και ως εκ τούτου συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 119 του Ν. 4548/208 βάσει του οποίου το Δ.Σ., όπως σχετικά ενημερώθηκε με την 11.2.2022 επιστολή μας, θα έπρεπε να έχει συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση των μετόχων ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Όπως επισημαίνεται όμως, «η εταιρεία δεν τήρησε τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το άρθρο 119 παρ. 1 του Ν. 4548/2018, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του Ν. 4825/2021 αναφορικά με τη σύγκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2020».Τι να πούμε; Καλά ξεμπερδέματα

Το στοίχημα του ΟΠΑΠ

-Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι μέχρι να γίνει ο Τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, τα οικονομικά μεγέθη του ΟΠΑΠ θα δικαιολογούν μια μετριοπαθή ανοδική κίνηση της τιμής της μετοχής από τα σημερινά επίπεδα των 13 ευρώ στα 14 ευρώ.

Οι… κουζουλοί αρχαιολόγοι και το Καστέλι

-Η ιστορία είναι κάπως παλιά, αλλά πολύ διδακτική. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, κόντεψε να ακυρωθεί από το… γινάτι ορισμένων αρχαιολόγων και ορισμένων δήθεν «ανησυχούντων» για την ιστορική κληρονομιά του τόπου μας. Με βάση την -από δεκαετίες- «γνωμάτευση» ενός -ιδιώτη- αρχαιολόγου, όχι κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, στην περιοχή τού υπό κατασκευή αεροδρομίου, υπήρχαν... φρυκτωρίες. Οι φρυκτωρίες είναι μικροί πλίνθινοι πύργοι, οι οποίες βoηθούσαν στην επικοινωνία των Κρητών της Μινωικής εποχής. Με φωτιές μετέδιδαν ταχύτατα τα μηνύματα η μία φρυκτωρία στην άλλη, σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων. Το εμφανές παράδοξο στην περιοχή του Καστελίου ήταν ότι οι φρυκτωρίες απείχαν λίγες δεκάδες μέτρα μεταξύ τους, άρα ή δεν είχαν κανένα λόγο ύπαρξης, ή απλά δεν ήταν αρχαία κατασκευάσματα, αλλά υπολείμματα πολύ πιο σύγχρονων κτιριακών δομών, πιθανότατα του εικοστού αιώνα. Παρά τις επίμονες προσπάθειες δεκαετιών, πολλών ενδιαφερομένων επενδυτών για αξιοποίηση του χώρου, η επίσημη αρχαιολογία Ηρακλείου αρνούταν ακόμη και να κάνει… αυτοψία ώστε να διαπιστώσει εάν ο αρχαιολόγος είχε δίκιο στη θεωρία του, αν όντως ήταν ή δεν ήταν φρυκτωρίες, αυτά τα λίθινα κατασκευάσματα. Τελικά, με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του -επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ- ΚΑΣ, το 2017, διατάχθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία Ηρακλείου να διενεργήσει... αυτοψία, παρουσία μελών του ΚΑΣ. Χωρίς αμφιβολία, η αυτοψία απέδειξε ότι τα κτίσματα δεν ήταν φρυκτωρίες. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι εργασίες για το -τόσο αναγκαίο- δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Οι επενδυτές όμως χρειάστηκε να περιμένουν σχεδόν… δύο δεκαετίες (!) για να σταματήσει το γινάτι ή, αλλιώς, η σκόπιμη παρεμπόδιση της οικονομικής δραστηριότητας. Σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία;

H ΔΕΗ το πιο «καυτό» στόρι της αγοράς…

-Σε όλα τα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού, οι ερωτήσεις των αναλυτών πέφτουν βροχή για τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ. Η επιχείρηση έχει τα λεφτά της αύξησης κεφαλαίου αναξιοποίητα ακόμη στο ταμείο, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει εξαγγείλει κινήσεις εξαγοράς και επέκτασης, η ΔΕΗ όμως επιβαρύνεται με το μεγαλύτερο political risk και county risk, απ’ όλες τις ενεργειακές μετοχές του ΧΑ. Όλοι οι ξένοι που ασχολούνται με την Ελλάδα προσπαθούν να μαντέψουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα για να προσδιορίσουν τις προοπτικές της μετοχής της ΔΕΗ…

Μεγάλος τζίρος στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

-Μετά 15 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις (μόνο μία από τις 15 ήταν ελαφρώς πτωτική) χθες στο Χρηματιστήριο, η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από πωλητές οι οποίοι όμως -ως εκ θαύματος- έβρισκαν πάντα πρόθυμους αγοραστές. Άλλαξαν χέρια περισσότερες από 300.000 μετοχές, η τιμή ισορρόπησε στα 18,47 ευρώ (με πτώση -2,02%) και η χρηματιστηριακή αξία διατηρήθηκε με ασφάλεια πάνω από τα 2,14 δισ. ευρώ.

Το θαύμα της Αιγύπτου και η Coca Cola

-Φαντάσου να λειτουργούσαν κανονικά οι μονάδες της Coca Cola στη Ρωσία και την Ουκρανία. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία εντυπωσίασαν την αγορά, έδειξαν δυναμική και προφανώς πρωταγωνιστικό ρόλο πήρε η αγορά της Αιγύπτου. Η ίδια η εταιρεία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις δικές της προβλέψεις για τα οργανικά κέρδη του ομίλου. Μέχρι χθες προέβλεπαν EBITD ανάμεσα στα 740 και 820 εκατ. ευρώ. Από χθες η εταιρεία ανέβασε τις προβλέψεις της στο εύρος των 860 έως 900 εκατ. ευρώ.