-Χαίρετε, η είδηση της ημέρας χθες δεν ήρθε από την αντίδραση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά είχε βαρύ γεωπολιτικό περιεχόμενο. Οι έρευνες της αμερικανικής πολυεθνικής Exxon Mobil -νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνδυασμό με την απόφασή του να μην πουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- δίνει ένα ισχυρό στίγμα, έναντι κυρίως της Τουρκίας.

Υποκλοπές: Αναμείνατε στο ακουστικό σας...

-Στην άλλη υπόθεση, εκείνη των παρακολουθήσεων, νέα δεν υπάρχουν και αναμένουμε όλοι τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών περί υποκλοπών. Περιμένουμε, με απλά λόγια, να δούμε τα στοιχεία που θα τεκμηριώσουν αυτές τις βαρύτατες κατηγορίες και θα τις συνδέσουν με την κυβέρνηση ή με μέλη της κυβέρνησης κ.λπ. Είπαμε, λίγη υπομονή να δούμε τι υπάρχει κι αν υπάρχει, αλλά και πώς αυτό θα δημοσιευθεί ή, έστω, θα δοθεί ανά χείρας της Δικαιοσύνης.

Κάθε λιμάνι και καημός και στην Αλεξανδρούπολη διπλός (ο καημός)

-Κατά τα λοιπά, το θέμα της ημέρας που πέρασε σε δεύτερη μοίρα, λόγω της επικαιρότητας, είναι η ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης. Κατ΄ αρχήν, σημειώστε πως ακυρώθηκε με απευθείας εντολή του Πρωθυπουργού, οπότε περιθώρια για πολλές συζητήσεις, διευκρινίσεις κ.λπ. δεν υπήρχαν, από την ώρα που ο ίδιος -όπως γράψαμε και πιο πάνω- θεώρησε ότι στην παρούσα χρονική περίοδο η γεωπολιτική θέση του λιμανιού είναι κρίσιμη και δεν συμφέρει τη χώρα η ιδιωτικοποίηση. Παρά ταύτα, επιχειρηματικές πηγές αναφέρουν πως τα δύο σχήματα των υποψηφίων επενδυτών είχαν υπερβολικά ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους και αντάλλασσαν κατηγορίες αδιάκοπα, δημιουργώντας τοξικό κλίμα. Έγινε προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο τα δύο σχήματα να συγκλίνουν και να αναλάβουν από κοινού το λιμάνι, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, δείχνοντας ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν μια ευαίσθητη συμφωνία για ένα λιμάνι με ιδιαίτερο γεωπολιτικό χαρακτήρα. Στην αγορά κυκλοφορεί επίσης ότι ο πόλεμος με τις αλληλοκατηγορίες εσχάτως κλιμακώθηκε και υπερέβη τα όρια, γεγονός που ενέτεινε τις ανησυχίες. Την Πέμπτη θα συζητηθεί το θέμα στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με βασικό σενάριο την αναβάθμιση του λιμανιού με σειρά δημοσίων επενδύσεων.

Τα σχέδια για την Παγκρήτια (και η αξιοποίηση στελεχών της HSBC)

-Ο Γ. Ντίσνεϊ συνήθιζε να λέει πως αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις. Αυτά όμως για την ψυχαγωγία και τα κινούμενα σχέδια. Στις τράπεζες τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τα Μίκυ Μάους κι εκτός από τα όνειρα πρέπει να βγαίνουν και τα νούμερα. Στην περίπτωση του γάμου Αττικής και Παγκρήτιας τα νούμερα δεν βγαίνουν, οπότε κάθε συζήτηση περιττή. Άλλωστε, ακούω ότι το σχήμα Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου είναι επικεντρωμένο στην Παγκρήτια και τους καίει να πάει καλά η ενσωμάτωση Χανίων, HSBC, ενώ προσβλέπουν στην αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της HSBC. Είναι, βλέπετε, νέα είσοδος στην τραπεζική αγορά και τώρα διαπιστώνουν οι άνθρωποι πού μπορεί να οδηγήσει η μανία με τη δημοσιότητα ορισμένων στελεχών. Εκτός από την Παγκρήτια, αυτήν την περίοδο η προσοχή των Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου είναι στραμμένη στην αξιολόγηση προτάσεων real estate (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων) σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη.

Μασούτης και Κρητικός στοχεύουν τα μικρά super market

-Έμφαση στην ενίσχυση του δικτύου δίνει η Μασούτης που μαζεύει μικρές τοπικές αλυσίδες super market στην περιφέρεια, με πηγές της αγοράς να μιλούν για αυξημένη κινητικότητα σε Κατερίνη και Λάρισα. Σε ανάλογη τροχιά για την ενίσχυση του δικτύου της, κινείται και η αλυσίδα Κρητικός.

Στην Αρχαιολογία τα 115 σπίτια του Ελληνικού

-Εξελίξεις για τα πολυσυζητημένα σπίτια του Ελληνικού και συγκεκριμένα τα σχεδιαζόμενα συγκροτήματα κατοικιών: Αυτή την εβδομάδα -εκτός απροόπτου- αναμένεται να «περάσει» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο φάκελος για τμήμα των κατοικιών που βρίσκονται στη γειτονιά της παραλίας του Αγίου Κοσμά, στα λεγόμενα ‘’condos’’, τις διώροφες - τριώροφες κατασκευές με τα συνολικά 115 διαμερίσματα που βρίσκονται πολύ κοντά στην παραλία και μπροστά σε πεζόδρομο. Ο φάκελος των οριστικών μελετών από πλευράς της Ελληνικό ΜΑΕ βρίσκεται προς έγκριση στο ΚΑΣ για τα σπίτια τα οποία συγκαταλέγονται στις προνομιούχες κατοικίες της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, πέραν φυσικά των 28 βιλών και των 169 διαμερισμάτων του Πύργου Κατοικιών που είναι οι πλέον προνομιούχες. Σημειωτέον ότι ειδικά όσον αφορά τα condos, στο Παράκτιο Μέτωπο, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας, ενώ τα κατ’ εκτίμηση συνολικά έσοδα για το σύνολο των condos, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, ανέρχονται σε περίπου 270 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση φυσικά των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Τα ωραία, 64,1 εκατομμύρια, του Αστέρα Βουλιαγμένης

-Κι ενώ στο Ελληνικό ασχολούνται με το ΚΑΣ, στη μαγευτική χερσόνησο του Αστέρα Βουλιαγμένης είναι πυκνές οι διεργασίες γιατί, εκτός των άλλων, είχαμε μια ακόμη γενναία επιστροφή κεφαλαίου στον μέτοχο της Αστήρ Παλάς. Συγκεκριμένα, την 1η Νοεμβρίου έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πήρε σημαντικές αποφάσεις. Με την πρώτη το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά το ποσό των 90.399.999 ευρώ «με κεφαλαιοποίηση ποσού υπέρ το άρτιο και έκδοση 30.133.333 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη». Με τη δεύτερη απόφαση της ίδιας συνέλευσης, «το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, σε συνέχεια της ως άνω αύξησης, μειώθηκε κατά το ποσό των 120.000.000 ευρώ, με επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας (σ.σ. την Apollo Investment Holdco) και με ακύρωση 40.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη». Συνεπώς, όπως αναφέρεται, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σήμερα σε 16.767.534 ευρώ και διαιρείται σε 5.589.178 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Τώρα, για να γίνει αντιληπτό πόσα πήρε ο μέτοχος, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι το λεγόμενο αποθεματικό υπέρ το άρτιο ήταν 34.532.452 ευρώ. Άρα, με την κεφαλαιοποίησή του κατά την πρόσφατη ΑΜΚ και την ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, ο μέτοχος έλαβε σε μετρητά ως επιστροφή περί τα 64,1 εκατ. ευρώ. Να θυμίσω ότι τον Μάιο του 2021, με αντίστοιχη απόφαση της τότε έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ μειώθηκε κατά 160.000.008 ευρώ, με επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας και με ακύρωση 53.333.336 μετοχών των 3 ευρώ. Ακολούθησε τον Νοέμβριο του 2021 νέα μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 37.000.005 ευρώ, με επιστροφή μετρητών και με ακύρωση 12.333.335 μετοχών των 3 ευρώ.

Η αποχώρηση Διαμαντίδη από τη REDS

-Με σημαντική άνοδο της μετοχής στο Χρηματιστήριο υποδέχθηκαν οι επενδυτές την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης στη REDS. Πλέον, οι Ολλανδοί της Reggeborgh ελέγχουν άμεσα και έμμεσα το 93,4% της REDS. Για να φθάσουν σε αυτό το ποσοστό, πέραν του 11,6% του Χρήστου Παναγιωτόπουλου, κατάφεραν να πείσουν και τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη να παραχωρήσει τη συμμετοχή του (ύψους 7,14%), εξέλιξη την οποία αρκετοί στην αγορά δεν ανέμεναν. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις εταιρείες με έδρα τη Λιβερία και τα νησιά Μάρσαλ και αργότερα την DAMIANCO HOLDINGS, μέσω της οποίας ο γνωστός εφοπλιστής κατείχε τη συμμετοχή του στη θυγατρική της ΕΛΛAKΤΩΡ. Επιπρόσθετα, μέσω της δημόσιας πρότασης μπόρεσαν να πουλήσουν και αμοιβαία κεφάλαια που είχαν επί σειρά ετών θέσεις στη Reds. Πάντως, η έξοδος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων από το Χρηματιστήριο δεν είναι στις προθέσεις των Ολλανδών, ούτε θα κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για αγορά και των υπολοίπων μετοχών της.

Το Καστέλι προχωρά

-Στο 17% του συνολικού κατασκευαστικού έργου βρίσκονται πλέον οι εργασίες για το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Η πορεία του έργου βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος με στόχο να ξεκινήσει η εμπορική του λειτουργία στο τέλος του 2025. Το κατασκευαστικό αντικείμενο του έργου ανέρχεται στα 520 εκατ. ευρώ, με το νέο αεροδρόμιο να αντικαθιστά το κορεσμένο «Νίκος Καζαντζάκης».

Πότε έρχεται το Eurojackpot

-Το Eurojackpot, το πανευρωπαϊκό παιχνίδι τύπου Τζόκερ που ήδη διατίθεται σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ξεκινήσει να διατίθεται στην Ελλάδα από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός έλαβε τη 10ετή άδεια παραχώρησης, οι υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν, αλλά απαιτούνται να εκδοθούν οι κανονισμοί λειτουργίας, να αναλάβει η ΕΕΕΠ το ρυθμιστικό πλαίσιο, να αποφασιστεί η εμπορική πολιτική κ.ά., οπότε τα σούπερ έπαθλα που θα δίνει το παιχνίδι - ξεκινούν από τα 10 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε κλήρωση και συχνά ανεβαίνουν σημαντικά – θα ξεκινήσουν αρκετά μέσα στο 2023. Στον ΟΠΑΠ πάντως τρέχουν για άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων και για τον Μαραθώνιο της Αθήνας που έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μεθαύριο αποκαλύπτεται το σχέδιο της ΤΙΤΑΝ

-Την Πέμπτη, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ (ακόμη δεν βρήκε IRO), ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και 9μήνου. Η κερδοφορία του Ομίλου θα δείξει στην αγορά αν είναι δικαιολογημένη η σημερινή χρηματιστηριακή αποτίμηση των 993 εκατ. ευρώ ή αν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο των βασικών μετόχων, να κρατήσουν χαμηλά την κεφαλαιοποίηση ώστε να διευκολύνουν μια χρηματιστηριακή συναλλαγή που θα οδηγήσει σε απόσχιση της αμερικανικής θυγατρικής ή αποχώρηση μιας οικογένειας από τον Όμιλο.

Κινητικότητα στις Τράπεζες

-Αυξάνονται και πληθύνονται -εν μέσω του γενικότερα αναιμικού τζίρου στο Χρηματιστήριο- οι συναλλαγές σε πακέτα τραπεζικών μετοχών. Χθες, ξεχώρισε ένα ωραίο πακέτο 1,9 εκατ. ευρώ, 500.000 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 3,75 ευρώ, στις 12.40 το μεσημέρι, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας έγιναν και μικρότερα πακέτα στις άλλες συστημικές τράπεζες. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ξεκινά ο χορός της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, της δημοσιοποίησης των εκτιμήσεων των διοικήσεων για το μέλλον και -κυρίως- εν αναμονή του διαδρόμου που θα οδηγήσει τις συστημικές τράπεζες της χώρας, στα 12 δισ. ευρώ των κεφαλαίων MREL που πρέπει να σηκώσουν από τις αγορές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες διοικήσεις σκοπεύουν να θυσιάσουν ένα μέρος της κερδοφορίας τους, για να χαμηλώσουν το κόστος των ομολόγων που θα εκδώσουν αλλά και για να χρηματοδοτήσουν νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου..

Το παιχνίδι με τα προϊόντα mezzanine…

-H κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και τη δυνατότητα ανάκτησης ενός μέρους τους, είναι αυτή που γνωρίζετε με τις αβελτηρίες της Δικαιοσύνης και την απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει νομοθετική λύση. Η δυνατότητα ανάκτησης κόκκινων δανείων αποτιμάται καθημερινά στο Χρηματιστήριο με τις τιμές των περιβόητων mezzanine προϊόντων (οι καθημερινοί παίκτες τα αποκαλούν «μεζέδες»). Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευσή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό, το mezzanine των Galaxy Cosmos της Alpha Bank και το αντίστοιχο Sunrise της Τρ. Πειραιώς. Αμφότερα, τις τρεις πρώτες μέρες της ελεύθερης διαπραγμάτευσης κατέρρευσαν με δραματική πτώση -60% και -50% αντίστοιχα. Κάποιοι φρόντισαν τότε και τα μάζεψαν, στις χαμηλές αποτιμήσεις. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια αντίστροφη εξαιρετικά ανοδική πορεία, η οποία δείχνει πως τώρα η αγορά πιστεύει ότι οι ανακτήσεις κόκκινων δανείων θα είναι εντυπωσιακές. Το κλειδί βρίσκεται στην προτεραιότητα ανακτησιμότητας, δηλαδή με ποια σειρά θα πληρωθούν από τα έσοδα των ανακτήσεων οι δικαιούχοι.