Τα… 35α γενέθλια του Πρωθυπουργού, ο Istros της Τράπεζας Πειραιώς, η Αττική Οδός, το γούρι του Σαράντη και σε ποια ασφαλιστική μπαίνει πωλητήριο ///


 

-Χαίρετε! Τσικνοπέμπτη χθες και ως πληροφορούμαι από την αγορά σημειώθηκε μία «έξαψη» που λέει και η Νατάσα, αλλά αυτή τη φορά στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία όπου κυριολεκτικά άδειασαν τα ράφια από το μεσημέρι. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας βγει ξινό το «τσιμπούσι» στα σπίτια με έξαρση στα νοσοκομεία την άλλη εβδομάδα. Κατά τα άλλα, χτες εορτάστηκαν «σεμνά και ταπεινά» (πού το θυμήθηκα το καραμανλικό σλόγκαν, ένεκα ημέρες… κοψιδιών) τα γενέθλια του προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου (Μ.Μ.). Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τα 53 και τα γιόρτασε σβήνοντας σε μία λευκή τούρτα όχι 53 κεράκια, αλλά τους κέρινους αριθμούς 5 και 3 μάλιστα αναποδογυρισμένους, πρώτα το 3 και μετά το 5 ώστε να… φαίνεται ότι… σβήνει τα 35 του. Ναι, αποστάσεις τηρήθηκαν και παρέστησαν ολίγοι και εκλεκτοί στη σεμνή τελετή του Μ.Μ.

-Πήγε να τους «κοψοχολιάσει» το επεισόδιο με τον βουλευτή Μεσσηνίας, Μίλτο Χρυσομάλλη, (Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς) που έπινε και κάπνιζε νύκτωρ σε ξενοδοχείο του Κολωνακίου, αλλά το Μ.Μ. αυτή τη φορά λειτούργησε ακαριαίως κι έσβησε την επικοινωνιακή φωτιά.

-Όχι κορονοιός, αλλά… πανούκλα να πέσει, οι δουλειές με τα κόκκινα δάνεια δεν σταματούν. Υποβλήθηκαν λοιπόν στην Ernst & Young οι προσφορές για το project Istros της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για δάνεια που συνδέονται με τον δικηγόρο και πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Κ. Παπαναγιώτου. Στις εγγυήσεις περιλαμβάνονται πέντε εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα και σημαντικός αριθμός ακινήτων στη Ρουμανία.

-Σας έχω νέα και για τη μητέρα των μαχών στην αγορά των κόκκινων δανείων, το Frontier των 6,1 δισ. της Εθνικής Τράπεζας. Ως γνωστόν, δόθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές και βρεθήκαμε προ τεράστιας έκπληξης: Σιωπηλά, εκδηλώθηκε η σουηδική επέλαση! Η Intrum όχι μόνον είναι μπροστά, αλλά προηγείται μακράν των υπολοίπων. Βέβαια, είναι μη δεσμευτικές προσφορές και μπορεί να υπάρξει αντεπίθεση. Η Intrum πάντως φαίνεται να χτυπάει τη δουλειά με αξιώσεις κι αν τελικά επικρατήσει θα έχει πάρει (επιτέλους) κι ένα πακέτο NPLs με διαγωνισμό. Άλλωστε, αν με 32 εκατομμυριάκια και συνοπτικές διαδικασίες έχεις αποκτήσει το 7 δισ. κόκκινα δάνεια (5 δισ. το Vega και 2 δισ. το Phoenix) με κοντά 3,5 δισ. κρατικές εγγυήσεις πάνω τους, γιατί να μη διεκδικήσεις το Frontier πληρώνοντας παραπάνω από τους άλλους;

-Με «χρονοκαθυστέρηση» έγινε γνωστή η αλλαγή φρουράς στην Αττική Οδό, το πιο πολύτιμο «ασημικό» του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Έτσι, οι «παραιτήσεις» του Δημήτρη (που ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) και του Σάκη Καλλιτσάντση, όπως και του Ιωάννη Αργυρόπουλου έγιναν στις 10 Φεβρουαρίου, αλλά βγήκαν στον αέρα μόλις χθες 4 Μαρτίου. Πάντως, πρέπει να επισημάνω ότι η αναλογία 6-3 μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ τηρήθηκε στο ακέραιο, αποτυπώνοντας και τη μετοχική ισορροπία του 65,75%-34,21% αντίστοιχα, στον χρυσοφόρο οδικό άξονα. Απλά στη θέση των προηγούμενων ανέλαβαν ο Λεωνίδας Μπόμπολας και οι πανταχού παρόντες μετά την έλευση των Ολλανδών, Χρήστος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Τούμπουρος.

-Ένα ενδιαφέρον «στοιχείο» είναι πως στο Δ.Σ. της Αττικής Οδού προϋπήρχε (και παραμένει φυσικά) και ο Antony Hadjioannou που το όνομά του συναντάται και ελληνιστί ως Αντώνης Χατζηιωάννου τόσο στη θυγατρική Reds, όσο και στον ρόλο του «GroupTreasurer», δηλαδή του ταμία του ομίλου. Για να κόψω τις πονηρές σκέψεις ορισμένων ο άνθρωπος είναι αναπληρωτής CFO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ποιο είναι το πιο «καυτό» στοιχείο; Ότι ο Antony γεννήθηκε στο Oss Ολλανδίας και είναι Ολλανδός υπήκοος, με ολλανδικό διαβατήριο και με τα όλα του. Με άλλα λόγια, ήταν ο μόνος Ολλανδός στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ πριν έρθουν οι (κανονικοί) Ολλανδοί.

-Για να επιστρέψουμε στους δρόμους, εκτός από την εταιρεία της Αττικής Οδού, υπάρχει και η θυγατρική «Αττικές Διαδρομές» που τρέχει τη λειτουργία και τη συντήρηση του οδικού άξονα. Εκεί, λοιπόν, ο «άνεμος της αλλαγής» δεν έχει φτάσει ακόμη. Έτσι, στο Δ.Σ. φιγουράρουν, -εκτός κι αν τους «ξέχασαν»-, ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης στη θέση του προέδρου και ο Σάκης (απλός και ταπεινός) γραμματέας. Εδώ ο συσχετισμός είναι κάπως διαφορετικός καθώς το 80% ανήκει στην «Αττικά Διόδια Α.Ε.» (όπου είναι μέσα Ελλάκτωρ και Άβαξ) και το 20% στη γαλλική Egis Project. Έτσι, έχουμε αντιπροέδρους τον ισχυρό άνδρα της Άβαξ Χρήστο Ιωάννου και τον Jean Harito (της Egis) και διευθύνοντα σύμβουλο τον Βασίλη Χαλκιά, τον μέχρι τώρα τουλάχιστον άνθρωπο του Άκτωρα στις οδικές παραχωρήσεις (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κ.ά.).

-Παίζει το ενδεχόμενο πώλησης των δραστηριοτήτων της Metlife στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του ασφαλιστικού κολοσσού διεθνώς, το Bloomberg ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταβίβασης των μονάδων στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Ουκρανία, μια πώληση από την οποία μπορεί να συγκεντρωθούν κεφάλαια τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ.

-Πολύ καλά αποτελέσματα για το 2020 ανακοίνωσε η γνωστή εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων Sarantis. Ενισχυμένες οι πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και η κερδοφορία, που αυξήθηκε ιδιαίτερα λόγω χαμηλότερων εξόδων διαφήμισης και προώθησης, κυρίως στο πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς. Αφού με το lockdown έτσι κι αλλιώς ψωνίζουν όλοι από τα σουπερμάρκετ, γιατί να διαφημιστείς; Εκτός από το lockdown όμως φαίνεται πως στον Γρηγόρη Σαράντη έφερε τύχη και η νέα του σύζυγος, Χρυσάνθη (Ντάφλα).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.