O μουτζούρης της τράπεζας, ο καυγάς των ακτοπλόων και το ορφανοτροφείο με θέα! ///


 

-Lockdown στην Κυβέρνηση με αυστηρή εντολή του Μ.Μ. Μετά τα κρούσματα στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης (και όχι μόνον) στο Μ.Μ. διαπίστωσαν ότι ορισμένα τουλάχιστον υπουργικά γραφεία έχουν μεταβληθεί σε εστίες υπερμετάδοσης εξαιτίας συναντήσεων που γίνονταν δια ζώσης και γενικώς επειδή… διάφοροι υπουργοί παρά τα μέτρα παραγόντιζαν. Κατόπιν αυτών ο Πρόεδρος Κυριάκος ακούω ότι επέβαλε απαγορευτικό και δόθηκαν σαφείς και ρητές εντολές σε όλα τα υπουργεία βάσει των οποίων από σήμερα Δευτέρα, όλες οι επαφές θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον μέσω ZOOM. Το απαγορευτικό εκδόθηκε επειδή κατάλαβαν πως είναι ζήτημα αν υπήρχαν δύο-τρία υπουργεία που τηρούσαν τα μέτρα.

-Διεργασίες σε εξέλιξη έχουμε για το χρηματοδοτικό σχήμα στο Ελληνικό. Ίσως θυμάστε ότι στην προ Covid εποχή, Εurobank και Πειραιώς (για διαφορετικούς λόγους η κάθε τράπεζα) δήλωσαν «παρών» και προθυμοποιήθηκαν να χρηματοδοτήσουν περίπου με 800 εκατ. η κάθε μία το project. Η συμφωνία μάλιστα έγινε δεσμευτική για τις τράπεζες επειδή η Lamda Developments με την αύξηση κεφαλαίου και το oμόλογο έβαλε στο τραπέζι το περίπου 1 δισ. που ήταν η απαίτηση για ίδια συμμετοχή. Ύστερα ήρθε η πανδημία, ξεκίνησε η συζήτηση για τη νέα γενιά των κόκκινων δανείων, τα δεδομένα μεταβλήθηκαν, αλλά οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις παρέμειναν ενεργές. Χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ σε ένα κατασκευαστικό project δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση καθώς έχει και σειρά ακόμη και εποπτικών θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν.

-Κανένα πρόβλημα όμως. Για όλα υπάρχουν λύσεις σκέφθηκαν στην Εurobank, όπου πράγματι έχουν αποτελεσματικό management. Κατέβηκε λοιπόν μια μέρα από τα γραφεία της τράπεζας στην Λεωφόρο Αμαλίας ο Φωκίωνας, διέσχισε τον Εθνικό Κήπο -και τι σύμπτωση- έπεσε ακριβώς επάνω στο Μ.Μ. Είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις, οπότε μπήκε μέσα να πιει ο άνθρωπος έναν καφέ. Να μην μακρυγορώ όμως γιατί αυτά συμβαίνουν συνεχώς στη ζωή, είναι ο κανόνας άλλωστε, όπως για παράδειγμα κάνουν οι μικροί μαθητές που διαμαρτύρονται στη δασκάλα όταν τα άλλα παιδάκια δεν τους παίζουν. Συνεπώς, περιμένετε ότι είναι ζήτημα χρόνου να ακούσετε ότι και κάποια άλλη τράπεζα (πλην Πειραιώς φυσικά) θα χρηματοδοτήσει το project στο Ελληνικό, στο τμήμα φυσικά των υποχρεώσεων της Εurobank.

-Κι επειδή η συζήτηση ήρθε στο Ελληνικό, πριν από περίπου 4 μήνες έτρεξε ένας διαγωνισμός για την ασφάλεια της έκτασης. Η Lamda ζήτησε ένα πλήρες πακέτο το οποίο περιλάμβανε από τα κλασικά μέτρα ασφαλείας (π.χ. περιφράξεις, κάμερες κ.λπ.) μέχρι και τα πιο εξεζητημένα (π.χ. drones). Toν διαγωνισμό κέρδισε η Cosmote προσφέροντας τίμημα 13 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, βάσει των όρων του διαγωνισμού, η πληρωμή της Cosmote θα γινόταν τμηματικά σε βάθος πενταετίας. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, η σύμβαση δεν είχε υπογραφεί. Προφανώς υπάρχουν κάποια θέματα που διευθετούνται και η δουλειά θα προχωρήσει. Στην αγορά φημολογείται ότι το budget της Lamda ήταν για 10 εκατ., οι τράπεζες το υπολόγιζαν για 7 εκατ. και ούτω καθεξής.

-Κλείδωσε, μου λένε, η αυξηση της τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα είναι ύψους 800 εκατ. έως 1 δισ. Αν δεν μεταβληθεί το χρονοδιάγραμμα, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 16 Μαρτίου. Ήδη οι σύμβουλοι (Goldman Sachs, UBS) ξεκίνησαν να απευθύνονται σε συγκεκριμένους επενδυτές για να συμμετάσχουν.

-Αγριος καυγάς ξέσπασε στην ακτοπλοΐα με τη Sea jet να συγκρούεται μετωπικά με την Attica Group. Συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ο Μάριος Ηλιόπουλος (Sea jet) καταφέρθηκε εναντίον του Προέδρου της ΣΕΕΝ Μιχάλη Σακέλη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κάνει το παιχνίδι της Attica Group» και θέλησε να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του. Λόγω καταστατικού δεν μπορούσε να κάνει αίτηση μομφής μόνον για τον πρόεδρο, οπότε υπέβαλλε αίτηση για όλο το ΔΣ -στο οποίο σημειωτέον είναι και ο ίδιος μέλος! Διακόπηκε η συνέλευση και ακολούθησε μυστική ψηφοφορία και το αποτέλεσμα ήταν η μομφή κατά της διοίκησης να απορριφθεί. Ο Ηλιόπουλος αντέδρασε λέγοντας ότι φεύγει από τον Σύνδεσμο και κατηγόρησε τους υπόλοιπους ότι είναι «πρόβατα του Σακέλη». Βγήκε από το ΖΟΟΜ, αλλά δεν έκλεισε το μικρόφωνο. Έτσι άκουσε τα υπόλοιπα μέλη της ΣΕΕΝ που συνέχιζαν, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ότι πρέπει να τον διαγράψουν, ότι προσβάλει τον Σύνδεσμο» κ.λπ. Οπότε πετάγεται ο Ηλιόπουλος παρεμβαίνοντας και φωνάζει πως δεν θα προλάβουν να τον διαγράψουν και αποχωρεί από τον ΣΕΕΝ με πρωτοβουλία του. Κάπου εκεί έληξε (προς το παρόν το επεισόδιο) και την Πέμπτη ή την Παρασκευή πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ του Συνδέσμου για να τον διαγράψουν.

-Θυμάστε το MILOS, το εστιατόριο του Κώστα Σπηλιάδη που ήρθε από την Νέα Υόρκη, λειτουργούσε για χρόνια στο Χίλτον και ήταν meeting point πολιτικών και επιχειρηματιών; Ακούω ότι η πανδημία έδωσε την αιτία για αναπροσανατολισμό και επανατοποθέτηση στην αγορά και το εστιατόριο θα λειτουργήσει σε νέα στέγη και συγκεκριμένα στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 πίσω από την Παλιά Βουλή, όπου ο όμιλος Κόκκαλη (IΝΤΡΑΚΑΤ) μετατρέπει σε ξενοδοχείο (θα λειτουργήσει φέτος) τα παλιά γραφεία της Τράπεζας Εργασίας.

-Πολύς ντόρος ακούγεται εσχάτως για τα νέα πλάνα της Εκκλησίας να αξιοποιήσει την (τεράστια) ακίνητη περιουσία της, κάνοντας λόγο τώρα για ένα νέο μοντέλο, όχι κεντρικά όπως ήταν αυτό με τη δημιουργία ενός κεντρικού φορέα αξιοποίησης με τη συμμετοχή του Δημοσίου, αλλά σε επίπεδο Μητροπόλεως, ανάλογα με τα ακίνητα που διαθέτει κάθε Μητρόπολη. Και μέσα σε όλα επανέρχεται στο προσκήνιο και το εκκλησιαστικό φιλέτο του Ορφανοτροφείου επί της οδού Απόλλωνος 28 στην Βουλιαγμένη, δίπλα στην πλαζ του Αστέρα: Οι πληροφορίες λένε ότι ζητούνται τώρα εγκρίσεις από το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 περί αυθαιρέτων των μη αδειοδοτημένων υφιστάμενων κατασκευών και τμημάτων κτισμάτων εντός της έκτασης ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.

-Έτσι δεν πάμε πουθενά! Διαβάζω τη λίστα με τα 153 επενδυτικά σχέδια τα οποία υπάχθηκαν στο καθεστώς «Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του αναπτυξιακού νόμου και τα 141 αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα! Άλλα τρία έχουν να κάνουν με παρεμφερείς δραστηριότητες τύπου camps, αθλητικές λέσχες και μόλις 9 αφορούν άλλες παραγωγικές επενδύσεις, κυρίως για επέκταση υφιστάμενων δομών ή γραμμών παραγωγής… Όπως αντιλαμβάνεστε αγαπητοί αναγνώστες, ο στόχος σε μερικά χρόνια η βιομηχανία να φθάσει να συνεισφέρει το 12% του ΑΕΠ, παραμένει… στόχος.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.