-Χαίρετε, ως επιπλέον bonus στην επίσκεψη του πρωθυπουργού για τα επενδυτικά θεώρησε το Μ.Μ. το επεισόδιο με τον Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο, αφού τουλάχιστον στην ελληνική κοινή γνώμη μέτρησε θετικά, σε βαθμό που έκανε δηλώσεις υπέρ μέχρι και ο Κασσελάκης. Ρώτησα την πηγή μου στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μόνη παραφωνία σ’ αυτή τη γραμμή εντός του κόμματος, τις δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι πήρα μία τόσο υποτιμητική απάντηση για το πρόσωπο, που δεν τη γράφω καν. Απλά σας λέω ότι παρόμοια εντύπωση για το συγκεκριμένο έχει και ο ξάδελφός του.

Ποιος τον συμβούλεψε;

-Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική αποστολή, παρότι μια χαρά του κάθισε του Μητσοτάκη ο «καυγάς για τα Γλυπτά», παραξενεύτηκαν με την υστερία του Σούνακ που φυσικά εξηγείται από τις δημοσκοπήσεις που τον έχουν τελειωμένο (τον Ρίσι) στις επερχόμενες εκλογές. Μία (καλή) πηγή είπε στον Μητσοτάκη ότι ο εμπνευστής του τσαμπουκά πιθανότατα είναι ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών Κάμερον, στενός φίλος του Σούνακ, που τον συμβουλεύει στην… έξοδό του από την εξουσία με όλο και πιο ακραίες και νευρικές κινήσεις. Όταν οι “The Times” του Λονδίνου, κλασική σοβαρή εφημερίδα των Συντηρητικών, γράφουν κατά του Σούνακ στο συγκεκριμένο, απλά τα μαζεύεις και φεύγεις.

Να γίνει ο ΒΟΑΚ…

-Κατά τα άλλα, στο Λονδίνο επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα για την ελληνική οικονομία, αλλά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης ενδιαφέρεται για να «εμπεδωθεί ένα μίνιμουμ καλών σχέσεων και συνεννόησης στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά να κάνει και η χώρα τη δουλειά της. Κυρίως στα μεγάλα έργα, να λείπουν τα τζαρτζαρίσματα και οι ενστάσεις, να δουλεύουν όλοι και καλά, γιατί δουλειές υπάρχουν για όλους. Και ο πρωθυπουργός το ζητάει αυτό απ’ όλους», είπε η πολύ καλή πηγή μου. Και αφού μου απάντησε, εγώ ξαναρώτησα «έχει να κάνει αυτό με τις πρόσφατες συναντήσεις του Μητσοτάκη με τα αφεντικά των μεγάλων κατασκευαστικών και με την επιθυμία του να μην μπλέξει σε φασαρίες, ενστάσεις κ.λπ. ούτε ο ΒΟΑΚ, ούτε η Αττική Οδός κ.λπ.;» «Ναι», μου είπε, άλλωστε ποιος πρωθυπουργός δεν θέλει «ησυχία και πρόοδο στα μεγάλα έργα» επί των ημερών του, λέω εγώ.

Ζόρια με τις επιδοτήσεις…

-Ακούω ότι τα κόμματα ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι τη φετινή κομματική επιδότηση δεν πρόκειται να την πάρουν ολόκληρη έως τις 31-12 (θα πάρουν τη μισή) και τους έχουν πιάσει τα ζόρια, ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τα έξοδα είναι μεγάλα και ειδικά εκείνα που δαπανά για να κρατά στη ζωή τα κομματικά media. Βέβαια ο Κασσελάκης λέει παντού ότι «εγώ θα τα κρατήσω ανοιχτά πάση θυσία». Ωραία, ιδού μία καλή ευκαιρία να φέρει από το εξωτερικό λεφτά και να τα βάλει στο κόμμα του για τα media, γιατί οι υπόλοιποι σπόνσορες εξαφανίζονται, μαζί με τις ελπίδες για εξουσία.

Χριστουγεννιάτικο δώρο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

-Δεν θα έρθει στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο η ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση και ιδιωτικών πανεπιστημίων στη βάση διακρατικών συμφωνιών, για να παρακαμφθεί ο σκόπελος του άρθρου 16, αλλά η υπόθεση θα λήξει εντός της χρονιάς. Μαθαίνω ότι ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα φέρει το σχετικό νομοθέτημα στο τελευταίο υπουργικό της χρονιάς που θα γίνει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Συρεγγέλα ενεργοποιεί βουλευτές

-Μια σκέψη που έχει η νέα γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, η οποία αυτή την περίοδο κάνει τις πρώτες της αναγνωριστικές κινήσεις στο κόμμα, είναι να ενεργοποιήσει αρκετούς γαλάζιους βουλευτές και να τους κάνει τομεάρχες. Στους τομείς του κόμματος θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι κόμματος και υπουργείων, παράγοντας και προτάσεις πολλές φορές. Πρόκειται για μια από τις ιδέες στο τραπέζι και όχι για ειλημμένη απόφαση, αλλά δεν θα έκανε κακό σε ορισμένους για να "ξεσκουριάσουν".

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αύριο κλείνει η πώληση του Smart Park – Με 510 εκατ. στο ταμείο

-H διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι υπ’ ατμόν, καθώς αύριο Πέμπτη θα γίνει το financial closing για το Smart Park με την Trade Estate του ομίλου Φουρλή. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κάθεται πάνω σ’ ένα βουνό από μετρητά, καθώς στα ταμεία του Ομίλου βρίσκονται 450 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό θα αυξηθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα στα 510 εκατ. μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Smart Park. Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης της ρευστότητας μεταξύ των οποίων είναι και η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Πάντως, όποια απόφαση κι αν ληφθεί, θα χρειαστεί την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης για να υλοποιηθεί, οπότε μιλάμε περίπου για τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Επαφές Ξηρουχάκη στο Λονδίνο

-Μετά το placement της Εθνικής τράπεζας διατηρείται έντονο το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, όπως το εισέπραξε ο CEO του ΤΧΣ Η. Ξηρουχάκης στις επαφές που είχε στο επενδυτικό συνέδριο Μorgan Stanley - Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής του Ταμείου συναντήθηκε τόσο με εκπροσώπους funds που συμμετείχαν στο placement της ΕΤΕ, όσο και με άλλα funds που ήταν εκτός διαδικασίας και ζητούν πληροφόρηση για τα επόμενα βήματα της αποεπένδυσης.

Ξένοι επενδυτές πήραν το 75% του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς

-Το μεγάλο ενδιαφέρον για τους τραπεζικούς τίτλους διαπιστώθηκε και κατά τη χθεσινή διάθεση του ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς: Χρειάστηκε μόνον δύο ώρες για να κλείσει το βιβλίο με προσφορές 1,7 δισ. για το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ με το κουπόνι στο 6,75%, δηλαδή μισή μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση της τράπεζας τον Ιούλιο. Το εισαγόμενο ενδιαφέρον επιβεβαίωσε και το allocation, καθώς το 75% της έκδοσης πήγε στο εξωτερικό κυρίως σε asset management και το 25% στην Ελλάδα.

Καλή δουλειά

-Η στήλη είναι γενικώς επιφυλακτική σε επαίνους αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε την καλή δουλειά που γίνεται στην Τράπεζα Αττικής. Η Ε. Βρεττού έδωσε δάνεια, αύξησε τα έσοδα, πέρασε την τράπεζα στην κερδοφορία, πρόσθεσε προϊόντα, έφερε στελέχη, κινείται ανταγωνιστικά στις καταθέσεις και γενικά η τράπεζα δείχνει να ανατάσσεται. Φυσικά, υπάρχουν ακόμη πολλά που χρειάζεται να γίνουν, υπάρχει μεγάλη και δαπανηρή πορεία που πρέπει να διανυθεί, αλλά φαίνεται να είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί και ασφαλώς δεν έχει σχέση με το παρελθόν και την εικονική πραγματικότητα της Attica bank.

Δύο distressed deals στα ψάρια

-Στις ιχθυοκαλλιέργειες τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν για μεγάλο κομμάτι του κλάδου. Οι εταιρείες που είναι υπέρμετρα επιβαρυμένες ωθούνται σε λύσεις διάσωσης και ήδη έχουμε δύο distressed deals στον κλάδο. Η Ίριδα των Χρήστου Γκογκορώση και Νίκου Παπαϊωάννου εξαγόρασε τη Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες η οποία ήταν αντιμέτωπη με μεγάλες υποχρεώσεις και εδώ και καιρό αναζητούσε στρατηγικό επενδυτή ενώ, πέραν των άλλων, αναζητούταν διαδοχή για τη Νάνσυ Παντελεημονίτου που ίδρυσε την εταιρεία. Η Ίριδα αποτελούσε έναν από τους μεγάλους προμηθευτές της Γαλαξίδι έχοντας δώσει πίστωση για τις ιχθυοτροφές που παρείχε και απέκτησε το 83,5% της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας. Όπως γνωστοποίησε η Γαλαξίδι, το μετοχικό της κεφάλαιο προ ημερών αυξήθηκε με καταβολή μετρητών κατά 5.000.000 εκατ. με ταυτόχρονη έκδοση 13.513.514 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών. Αντίστοιχα, το Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα οδεύει προς πλειοψηφικό ποσοστό (άνω του 75%) στις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, μια από τις πιο παλιές εταιρείες του κλάδου, που επί μακρόν είχε ζημιογόνα αποτελέσματα και αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, ενώ ήταν αντιμέτωπη και με πλειστηριασμούς, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε και συνέχεια.

Τα «ψάρια» με τα 6+1 σφυριά

-Ούτε μία, ούτε δύο αλλά επτά φορές έφτασαν κοντά στο σφυρί οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε.» που όπως όλα δείχνουν τελικά βρήκε «σωσίβιο» από το επενδυτικό σχήμα Lyktos Group του Μιχάλη Σάλλα, το οποίο αναμένεται να αποκτήσει πάνω από το 75%. Βέβαια, όλα θα κριθούν στην επικείμενη συζήτηση της συμφωνίας εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών που έχει οριστεί για τις 13 Δεκεμβρίου. Πάντως, τα υπάρχοντα της εταιρείας «πάνε κι έρχονται» στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με επισπεύδουσα την Intrum από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και σήμερα 29 Νοεμβρίου που ήταν να χτυπήσουν δύο σφυριά για: -Ένα αγροτεμάχιο 6.810 τ.μ. στη Μαλεσίνα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας στη θέση «Ιμπλερμί» μαζί με τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας, τον μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό (πολυεστερικές δεξαμενές νερού και αποθήκευσης τροφών, αντλίες, πλυντήρια διχτυών, ψυκτικοί θάλαμοι κ.λπ.), που θα έβγαινε με τιμή εκκίνησης 345.000 ευρώ. -Ένα αγροτεμάχιο στην κοινότητα Κυπαρισσίου της Δημοτικής Ενότητας Αταλάντης Φθιώτιδας στη θέση «Γαϊδουρονήσι ή Ταλαντονήσι», έκτασης 10.014 τ.μ., μαζί με τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας και τις λοιπές υποδομές, που θα έβγαινε με τιμή εκκίνησης 400.000 ευρώ. Αυτά τα δύο assets είχαν προγραμματιστεί για πλειστηριασμό αρχικά στις 27 Απριλίου 2022, μετά στις 28 Ιουλίου 2022, στη συνέχεια για τις 30 Νοεμβρίου 2022 και φέτος πλέον την 1η Μαρτίου 2023, μετά στις 10 Μαΐου 2023, ακολούθως στις 13 Σεπτεμβρίου 2023 και τέλος για σήμερα 29 Νοεμβρίου 2023. Σε όλες τις περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν. Η εν λόγω εταιρεία, με επικεφαλής τον Ιωάννη Κατσιβέλη, το 2022 εμφάνισε τζίρο 9,96 εκατ. ευρώ, γράφοντας ζημιές 3,13 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημιές να φτάνουν τα 132 εκατ. ευρώ και τις υποχρεώσεις τα 115,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64,2 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην αίτηση επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης η εταιρεία κάνει λόγο για συμφωνία με τους πιστωτές που εκπροσωπούν το 96% των συνολικών απαιτήσεων με ειδικό προνόμιο και το 70,70% των συνολικών απαιτήσεων.

Lamda: Εισπράξεις 2,28 δισ. από 1.500 σπίτια του Ελληνικού (μέση τιμή 9.400 ευρώ/τ.μ.)

-Συνολικά το project του Ελληνικού σε όλες τις φάσεις περιλαμβάνει κοντά στις 8.000- 8.500 διαμερίσματα, εκ των οποίων τα 1.500 περίπου βγαίνουν στην αγορά έως το 2024 για ολοκλήρωση έως το 2027. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα από τα 3 οικιστικά projects με τις 314 οικιστικές μονάδες του παραλιακού μετώπου (Πύργος Κατοικιών, 27 οικόπεδα με τις βίλες και χαμηλά διώροφα κτίρια διαμερισμάτων) αντιστοιχούν σε 1,118 δισ. ευρώ με το ακαθάριστο κέρδος να υπολογίζεται σε 422 εκατ. ευρώ. Η μέση τιμή πώλησης σε αυτές τις κατοικίες που είναι τώρα πουλημένες στο σύνολό τους -sold out- είναι στα 12.300 ευρώ ανά τ.μ., με το μέσο ακαθάριστο κέρδος (gross profit) στα 4.600 ευρώ ανά τ.μ. Για τις νέες οικιστικές γειτονιές της πρώτης φάση του Ελληνικού, που έχουν αρχίσει πιλοτικά από το περασμένο καλοκαίρι να διατίθενται προς πώληση (33 μονάδες) και πλέον από τον Δεκέμβριο θα βγαίνουν πιο δυναμικά στην αγορά, περιλαμβάνουν συνολικά περί τις 1.200 μονάδες, εκ των οποίων τα περισσότερα διαμερίσματα και 115 καταστήματα λιανικής που θα εξυπηρετούν τα σπίτια. Μέχρι στιγμής, από τα 33 σπίτια που βγήκαν το καλοκαίρι στην αγορά, έχουν αισίως «καπαρωθεί» τα 21. Τα συνολικά έσοδα από τις νέες αυτές οικιστικές γειτονιές κοντά στη λεωφόρο Ποσειδώνος και από την πλευρά της περιοχής του Αλίμου εκτιμώνται στα 1,17 δισ. ευρώ. Από αυτά, το ακαθάριστο κέρδος εκτιμάται στα 447 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση τιμή πώλησης στα 7.600 ευρώ ανά τ.μ.. Ως προς το μέσο ακαθάριστο κέρδος (gross profit) ανά τ.μ. υπολογίζεται σε αυτά τα σπίτια στα 2.900 ευρώ. Εν ολίγοις, η διοίκηση της Lamda υπολογίζει ότι έχει λαμβάνειν από τις κατοικίες της πρώτης φάσης του έργου 2,289 δισ. ευρώ με ακαθάριστο κέρδος στα 869 εκατ. ευρώ, μέση τιμή πώλησης στα 9.400 ευρώ ανά τ.μ. και μέσο ακαθάριστο κέρδος στα 3.600 ευρώ ανά τ.μ.

O Λαβίδας, το καμπανάκι και η εξαγορά φαρμάκου

-Ανήμερα του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, η διοίκηση της Lavipharm θα βρεθεί στη Λεωφόρο Αθηνών και ο Τηλέμαχος Λαβίδας θα κτυπήσει το καμπανάκι της έναρξης της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Έναν χρόνο πριν, τέτοιες μέρες ήταν, η Lavipharm ξεκινούσε την προσπάθεια για μια «τεράστια» -συγκριτικά με τα μεγέθη της- αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 58 εκατ. ευρώ, η οποία μάλιστα καλύφθηκε σε ποσοστό «μόνο» 88% αφού συγκέντρωσε 52 εκατ. ευρώ. Η μετοχή τότε ήταν σε επιτήρηση κι όλοι μιλούσαν για ένα ακόμη χαμένο στοίχημα. Σήμερα, η Lavipharm έχει κεφαλαιοποίηση 115 εκατ. ευρώ, η μετοχή έχει κερδίσει περίπου 90% σ’ έναν χρόνο και ακούω ότι η διοίκηση ετοιμάζει ανακοινώσεις για εξαγορά γνωστού φαρμάκου.

Το μικρό μέγεθος δεν είναι πάντα κακό

-Η εταιρεία πληροφορικής Profile του Χαράλαμπου Στασινόπουλου ήταν η μικρότερη σε μέγεθος εταιρεία που συμμετείχε στο συνέδριο του Λονδίνου. Με τη βοήθεια των κεφαλαίων του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, ο χώρος της πληροφορικής, τα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα, θα κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Η μικρή Profile, με κεφαλαιοποίηση μόλις 105 εκατ. ευρώ, έχει αναπτύξει δραστηριότητες σε 50 χώρες, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ανταγωνιστεί δυναμικά ειδικά στον χώρο του fintech που είναι πολύ της μόδας. Λόγω του μικρού της μεγέθους έχει περιθώρια εξέλιξης και για αυτό τράβηξε το ενδιαφέρον διαχειριστών του Λονδίνου που ασχολούνται με τη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Μας έσωσε το Λονδίνο

-Στην προχθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση, λίγο πριν από τη λήξη, εμφανίστηκαν μαζικές εντολές αγοράς από τα γραφεία του Λονδίνου, κυρίως στη Mytilineos, στον ΟΠΑΠ και στη Motor Oil. To ίδιο ακριβώς συνέβη και στη χθεσινή συνεδρίαση. Ειδικά μετά τις 4 το απόγευμα, έπειτα από ένα υποτονικό ξεκίνημα, εμφανίστηκαν μεγάλες εντολές αγοράς, πάλι από το Λονδίνο, κυρίως στη μετοχή της ΔΕΗ (ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 14 Δεκεμβρίου και των ανακοινώσεων που αναμένονται από τη διοίκηση) αλλά και στην JUMBO και όλες τις ενεργειακές εταιρείες. Γι’ αυτό άλλωστε η αξία των συναλλαγών πλησίασε και χθες τα 120 εκατ. ευρώ με πολλές προσυμφωνημένες πράξεις. Ο μισός σχεδόν τζίρος της συνεδρίασης οφείλεται σε τρεις μόνο τίτλους καθώς στις μετοχές της Εθνικής, της ΔΕΗ και της Jumbo πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 53,7 εκατ. ευρώ. Η Εθνική «ξελάσπωσε» τον Γενικό Δείκτη αφού από την αρχική πτωτική πορεία στα 5,99 ευρώ (-1,38%) τελικά έκλεισε πάνω από τα 6 ευρώ (+1,91%).

Όσοι έχουν λεφτά, ξεπληρώνουν τα δάνειά τους

-Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος αναδεικνύουν τη νέα πραγματικότητα του επιτοκιακού χάρτη. Οι επιχειρήσεις που έχουν ταμειακά διαθέσιμα, τα χρησιμοποιούν για να αποπληρώσουν πρόωρα τα υψηλότοκα δάνειά τους, αφού οι τόκοι των καταθέσεων είναι προκλητικά χαμηλοί. Γι’ αυτό άλλωστε μειώνονται ταυτόχρονα τόσο οι καταθέσεις (-2 δισ. € για τις επιχειρήσεις) όσο και ο καθαρός δανεισμός (-846 εκατ. ευρώ). Την ίδια ακριβώς στρατηγική ακολουθεί και το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο (για εντελώς διαφορετικούς λόγους) σπεύδει να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά GLF (δάνεια του πρώτου Μνημονίου) και να βελτιώσει θεαματικά το προφίλ του Δημοσίου Χρέους λίγα εικοσιτετράωρα πριν ακούσουμε τον «χρησμό» της FITCH και της πολυαναμενόμενης πρόβλεψης της (outlook) για το ελληνικό μέλλον.