-Χαίρετε, οι διεργασίες λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές τις ώρες σε πλήρη εξέλιξη, οπότε μην περιμένετε κυβερνητικά νέα γιατί ή δεν υπάρχουν στ’ αλήθεια ή είναι φτωχά, μπροστά στα νέα που παράγονται κυρίως μέσω των social media στην αξιωματική αντιπολίτευση (αν είναι ακόμα, που δεν το… βλέπω, δημοσκοπικά). Ο ένας τραβάει τα μαλλιά του στο Fb και λέει «διέγραψέ τους, Στέφανε, αλλιώς μας έχασες» (του τύπου ή τη διώχνεις ή σε χωρίζω) άλλος τραβάει τις κοτσίδες του, μέσα στην αναμπουμπούλα πάνε να διαγράψουν την κυρία Ακρίτα, ό,τι να’ ναι. Τέλος πάντων, το σαββατοκύριακο προβλέπεται καυτό και με μπόλικο θέαμα, με τους ομπρελίνους να προαναγγέλλουν εκπλήξεις στην Κεντρική Επιτροπή. Εγώ πολλά δεν ξέρω, αλλά προσφάτως απέκτησα και μια πηγή κοντά στον πρόεδρο Stefanos που μου είπε ότι οι άνθρωποι της στενής οικογενείας του δεν περίμεναν ότι έχουν να κάνουν με «Απάτσι» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με συντεταγμένο κόμμα που «αφού ψήφισαν οι πολίτες νέο αρχηγό θα τον ακολουθήσουν». «Μπλέξαμε», μου είπε η πηγή που γνώρισα, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο μπαμπάς Κασσελάκης που από μπλεξίματα κάτι ξέρει ο άνθρωπος, αλλά στις δουλειές, όχι στα πολιτικά. Αλλά και ο Tyler, μου λένε, δεν έχει επακριβώς αντιληφθεί αυτή τη μηντιακή ανθρωποφαγία της χώρας, του φταίει λέει ο Λιάγκας που όλο ασχολούταν μαζί του, μέχρι να τον εξαφανίσουν από το προσκήνιο. Αντε τώρα να καταλάβει ο φουκαράς ο Tyler ότι τον Λιάγκα αν κάνει νούμερα το ρεπορτάζ δεν θα τον κράταγε ούτε ο… Μαλέλης να μην το παίξει. Αλλά πάλι τον τρώει και τον Stefanos, εκείνος ο μουστακαλής ο ρεπόρτερ του Antenna όλο δίπλα του είναι, σκιά του και σε αυτόν έκανε τις δηλώσεις για τον Σημίτη προχθές.

Πρώτη φορά Βρυξέλλες

-Πυκνό πρόγραμμα είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Stefanos το προηγούμενο διήμερο. Έμαθα, όμως, ότι ήταν και η πρώτη του φορά στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς δεν είχε ξαναπάει. Στις Κάτω Χώρες είχε βρεθεί ξανά για δουλειές λόγω ναυτιλίας, αλλά από το ευρωπαϊκό κέντρο λήψης αποφάσεων δεν είχε ξαναπεράσει. Όμως, πρέπει να σας πω ότι μου είπαν, πως δεν ξέρει και πολλά από το πώς λειτουργεί η Ευρώπη σε επίπεδο λήψης αποφάσεων. Αλλά αυτό διορθώνεται με ένα ταχύρρυθμο από τον Παπαδημούλη, ο οποίος έχει βγάλει ρίζες στην Ευρωβουλή.

Αναζητώντας τον Καλπαδάκη

-Μια κοινή συνισταμένη των επαφών του προέδρου Stefanos, όπως μου περιέγραψαν άνθρωποι που το έζησαν, ήταν ότι σε αρκετές φάσεις των συζητήσεων αναζητούσε με το βλέμμα του τον διπλωματικό σύμβουλό του (τον οποίον μοιράζεται με τον Αλέξη Τσίπρα) Βαγγέλη Καλπαδάκη. Λογικό, κατά μια έννοια, όταν τα θέματα πήγαιναν σε επίπεδο ουσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν μια υποστήριξη. Γι’ αυτό είναι οι σύμβουλοι, άλλωστε, και πρέπει να σας πω ότι αυτό δεν έκανε και τόσο κακή εντύπωση στους Επιτρόπους. Ορισμένοι εξ αυτών, άλλωστε, έχουν περάσει περιόδους Βαρουφάκη-Παππά και Σία, που πήγαιναν οι άνθρωποι στα ραντεβού χωρίς φακέλους, οπότε αυτό ήταν και ένα σημάδι βελτίωσης, κατά μία έννοια.

Το ευρω-μπλόκο Ανδρουλάκη

-Μένω στα ευρωπαϊκά, γιατί καλά τα χαμόγελα και ο πράσινος καναπές της συνάντησης Ανδρουλάκη-Κασσελάκη, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη «φύλαγε» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τις Βρυξέλλες. Μετά την αποχώρηση Τσίπρα, ο οποίος έκανε χαρές με τους Ευρωσοσιαλιστές εκνευρίζοντας το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης δεν έχασε χρόνο και «μπλόκαρε» τυχόν επαφές Κασσελάκη με την ηγεσία των Ευρωσοσιαλιστών. Βοηθάει και το γεγονός ότι έχει στενές σχέσεις με την πρόεδρο του κόμματος Ιράτσε Γκαρθία, την οποία είχε φέρει και στη Θεσσαλία, προ εβδομάδων. Κάπως έτσι, έμεινε ο Κασσελάκης να βλέπει έναν Ισπανό σοσιαλιστή που είναι πρόεδρος της Επιτροπής που ασχολήθηκε με τις υποκλοπές και μετά… ξέπεσε σε επαφές με την ευρω-ομάδα της Αριστεράς και τους Πράσινους.

Μετά φόβου Θεού και επιτοκίων η κυοφορία του νέου «Ηρακλή»

-Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος, με τις γνωστές ρυθμίσεις για τους servicers. Ταυτόχρονα ετοιμάζουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον «Ηρακλή ΙΙΙ», που θα περιλαμβάνει πακέτα κόκκινων δανείων των μικρότερων τραπεζών ( Attica Bank, Παγκρήτια κ.ά.) αλλά και το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας (1 δισ. ευρώ) το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς (500 εκατ. ευρώ), το νέο πακέτο Solar (1,2 δισ. ευρώ). Μαζί με τις πωλήσεις των μετοχών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΧΣ, σκοπός είναι να παραδοθεί το σύνολο του τραπεζικού συστήματος «ελεύθερο από βαρίδια και υποχρεώσεις» στην «ώριμη» χρηματιστηριακή αγορά. Οι καιροί όμως άλλαξαν και οι σχεδιασμοί είναι πιο περίπλοκοι. Η χρηματοδότηση των τραπεζών από την EKT έχει γίνει πολλαπλασίως ακριβότερη σε σύγκριση με την εποχή που γεννήθηκε ο «Ηρακλής». Νέα αύξηση επιτοκίων του Ευρώ δεν φαίνεται να περιμένουμε τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, αλλά δεν είναι πιθανό να δούμε και σημαντικές μειώσεις επιτοκίων. Η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων γίνεται ακριβότερη και πλέον απαιτεί γρηγορότερες εκκαθαρίσεις και υψηλότερες ανακτήσεις.

Ο επιχειρηματίας που αγόρασε το οικοπεδάκι... δίπλα στις φυλακές

-Από την πρώτη στιγμή που βγήκαν προς παραχώρηση 915 στρέμματα, μέρος των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, που είχαν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, πολλοί έλεγαν πως ακλόνητο φαβορί είναι ο όμιλος Ανδρεάδη λόγω εγγύτητας του ακινήτου με το Sani Resort. Πράγματι έτσι συνέβη και ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ κατέληξε με μια προσφορά από τη «Σάνη Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Αναπτύξεως και Τουρισμού». Στην εταιρεία, τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου έχει ο Ανδρέας Ανδρεάδης, ενώ ο Mathieu Guillemin είναι αντιπρόεδρος και συν - διευθύνων σύμβουλος. Για την ιστορία, η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου, που απέχει 300 μέτρα από τη θάλασσα, είχε ξεκινήσει το 2014 και η αρχική πρόταση ήταν να γίνει θέρετρο με γήπεδο γκολφ.

Ο (κάποτε) μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής του ΧΑ δεν το βάζει κάτω

-Ο 78χρονος σήμερα Γιάννης Τζιβέλης έχει μετά βεβαιότητας χτίσει τον δικό του μύθο στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Πέρα από τους υπερβολικούς χαρακτηρισμούς (ακόμη και ως ο Μίδας της Σοφοκλέους έχει προσομοιαστεί) ο Τζιβέλης μέσω της Mitica Ltd, και όχι μόνο, υπήρξε μια περίοδο ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στη σύγχρονη ιστορία του χρηματιστηρίου της Αθήνας, προτού λόγω κρίσης και δανείων το χαρτοφυλάκιό του υποστεί συντριπτικές απώλειες και ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Ακόμη προκαλεί αίσθηση η τιμή-ρεκόρ που ακούστηκε (55 εκατ. ευρώ) για το ακίνητο που ανήκε στην οικογένεια Τζιβέλη επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στη γωνία της με την οδό Μακρυγιάννη, το οποίο μέσω πλειστηριασμού πέρασε στα χέρια του Άραβα κροίσου (γνωστού και για άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα) Σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν. Γυρνώντας όμως στον Τζιβέλη, παρά τις επενδυτικές του περιπέτειες, δεν το έβαλε κάτω και προ ολίγων ετών ίδρυσε την Avala ΕΑΑΔΠ (με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο τη Μαρία Τζιβέλη) με στόχο να μπει στην αγορά απόκτησης και διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ωστόσο, το εγχείρημα δεν προχώρησε, η Avala δεν είχε καν έσοδα με βάση τον ισολογισμό του 2022 και έτσι αποφασίστηκε η συγχώνευσή της με τη Mitica Properties, τον βραχίονα της οικογένειας Τζιβέλη στο real estate, η οποία ακούγεται πως τα πηγαίνει αρκετά καλά. Πέρυσι, πάντως, είχε κέρδη μετά από φόρους 2,3 εκατ. ευρώ, από μόλις 49 χιλ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα..

Τα ρεζιλίκια της ΕΧΑΕ

-Στα καράβια πάντα ο καπετάνιος φέρει την ευθύνη, γι' αυτό καλό είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος να προσέξει τουλάχιστον να μην επαναληφθούν αυτά τα ρεζιλίκια που είχαμε με τις περιπτώσεις των Ιntralot και Trade Estates. Είναι πρωτοφανές κάζο, μέσα σε μια εβδομάδα, δυο μετοχές να χάνουν την προγραμματισμένη ημέρα έναρξης διαπραγμάτευσης. Τόσο ακραίες αποτυχίες δεν συμβαίνουν σε χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σε καφενεία. Και οι αμοιβές που απολαμβάνει η διοίκηση της ΕΧΑΕ δεν είναι καφενείου.

Η ΑΑΔΕ και τα «αμαρτωλά» κρέατα

-Έφτασε, φαίνεται, το πλήρωμα του χρόνου για κάποιες υποθέσεις με μακρά ιστορία. Έτσι, για παράδειγμα, στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναρτήθηκε ένα σφυρί σε βάρος της εταιρείας «Χαράλαμπος Μίχας Ανώνυμος Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Κρεάτων». Επισπεύδουσα είναι η ΑΑΔΕ-Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, η οποία δεν κάνει και πολύ συχνά την εμφάνισή της στην πλατφόρμα. Εδώ, όμως, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση. Για να πάμε πρώτα στα τυπικά, το σφυρί έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, στις 15 Νοεμβρίου και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στα 7 εκατ. ευρώ. Αυτό λοιπόν αφορά αγροτεμάχια πάνω από 30 στρέμματα και τις εγκαταστάσεις βιομηχανικής επεξεργασίας-τυποποίησης και συντήρησης κρεάτων, που βρίσκονται στον Υψηλάντη Ν. Βοιωτίας, στη θέση «Κανάλι-Καναπίστα». Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πολλών χιλιάδων τ.μ., έχουν κατασκευαστεί με ειδικές προδιαγραφές καθότι είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος με ψυκτικές μονάδες κ.λπ. Η εταιρεία, ωστόσο, «ατύχησε» κι έτσι από το 2017 έχει τεθεί σε λύση-εκκαθάριση που ακόμη συνεχίζεται. Μάλιστα τον Ιούνιο φέτος η Γ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την παράταση της χρονικής διάρκειας εκκαθάρισης για τρία ακόμη χρόνια. Δηλαδή, πάμε για το 2026 και βλέπουμε… Τέτοια «βαθιά εκκαθάριση» προφανώς χρειάζεται. Πάμε τώρα στα χρωστούμενα, που όσον αφορά την ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι «η διωκόμενη οφειλέτης του Δημοσίου εταιρεία οφείλει στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ποσό 5.304.816,76 ευρώ πλέον προσαυξήσεων και λοιπών εξόδων»… Να ήταν όμως μόνο αυτά… Γιατί όσοι διαθέτουν γερή μνήμη θα θυμούνται ότι η εν λόγω εταιρεία περιλαμβανόταν στο πόρισμα Νικολούδη της Αρχής για το ξέπλυμα που αφορούσε 1.300 δάνεια της Αγροτικής την περίοδο 2000-2012, τα οποία κοινώς βούλιαξαν την τράπεζα, ανοίγοντας «μαύρη τρύπα» 5 δισ. ευρώ.

Λαχανιασμένη αγορά περιμένει βοήθειες

-Ούτε χθες κατάφερε το Χρηματιστήριο της Αθήνας να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές χωρίς τα πακέτα. Μ’ ένα εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης 10-11 μονάδων ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με οριακά θετικό πρόσημο, ήρθαν όμως οι δημοπρασίες στο κλείσιμο για να ξαναγίνει «κόκκινος». Η Intralot είχε χθες την τιμητική της αφού η πρώτη μέρα της επιστροφής της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, μετά την πολυετή εξορία της στην «επιτήρηση», συνοδεύτηκε με… αγορές θεσμικών επενδυτών που βοήθησαν την κεφαλαιοποίηση να ξεπεράσει με άνεση τα 480 εκατ. ευρώ. Η θετική παρουσία της Intralot (+10,42%) παρέσυρε ανοδικά και την Intracom Συμμετοχών (+3,96%). Σήμερα είναι η μέρα της IDEAL που θα ανακοινώσει κέρδη αλλά και του ΤΙΤΑΝα που θα ανακοινώσει κέρδη-ρεκόρ στο εννεάμηνο. Η αγορά τίμησε και την απόφαση της Performance να φύγει από τη μικρή ασφαλή αγκαλιά της ENA και να μετακομίσει στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ συνέχισε την ανοδική της διαδρομή, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 558 εκατ. ευρώ και να διεκδικεί την είσοδό της στον δείκτη FTSE 25, στον οποίο περιλαμβάνονται σήμερα εταιρείες με μικρότερη χρηματιστηριακή αξία.

Η Coca Cola επενδύει στη νύχτα

-Δοκιμαστικές διαδρομές στη νυκτερινή κατανάλωση επιχειρεί διεθνώς η Coca Cola, περιλαμβάνοντας στο προϊοντολόγιό της το γνωστό αναψυκτικό με Vodka Finlandia, με Jack Daniels και άλλα πολλά. Η Coca Cola φιλοδοξεί να καλύπτει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού διαρκώς, 24/7, από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ. Στην Ελλάδα όμως, αυτά τα νέα αλκοολούχα προϊόντα θα αργήσουν να έρθουν. Τουλάχιστον 18 μήνες. Απόφαση της διοίκησης στην Ελλάδα είναι να μελετήσει πρώτα προσεκτικά την εμπειρία των άλλων ώριμων αγορών και κατόπιν να φέρει αυτού του είδους προϊόντα στον Έλληνα καταναλωτή.

Το απουσιολόγιο των Ναυπηγείων Ελευσίνας

-Η γιορτή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με αφορμή τη συμφωνία χρηματοδότησης που υπεγράφη μεταξύ του αμερικανικού αναπτυξιακού οργανισμού DFC και του ομίλου Onex και προβλέπει την παροχή 125 εκατ. δολαρίων για την αναγέννηση των Ναυπηγείων μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου, είχε πολλές λαμπερές πολιτικές και επιχειρηματικές παρουσίες. Οι παριστάμενοι ωστόσο επεσήμαναν μια ηχηρή απουσία. Τα παραγωγικά υπουργεία της χώρας ήταν παρόντα, αλλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έλαμψε δια της απουσίας του, αφού μου έλεγαν πως δεν παρευρέθηκε ούτε ένα στέλεχός του.

Πάνω-κάτω οι αγορές Φυσικού Αερίου

-Την τελευταία εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν μείωση κατά -15%. Όταν ξέσπασε η κρίση στο Νότιο Ισραήλ, τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, η τιμή του Φυσικού Αερίου πραγματοποίησε ένα ξαφνικό και οδυνηρό ανοδικό ράλι της τάξης του 20%. Σήμερα, οι τιμές βρίσκονται λίγο κάτω από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Η αστάθεια της αγοράς ενέργειας είναι η νέα κανονικότητα καθώς κλιμακώνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις. Οι τιμές δεν επηρεάζονται πλέον από τη ζήτηση. Η δυναμική από την πλευρά της προσφοράς καθορίζει τις τιμές.

Τα προϊόντα που μεταφέρουν τον κίνδυνο από τις τράπεζες στα Hedge Funds

-Μετά τα παθήματα των μικρών περιφερειακών τραπεζών, που παραλίγο να κλονίσει συθέμελα το σύστημα στην Αμερική, οι εποπτικοί κανόνες αυστηροποιήθηκαν και στο μεταξύ τα επιτόκια αυξήθηκαν πολύ. Η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι οι μεγάλες τράπεζες, για να απελευθερωθούν από τα σφικτά εποπτικά δεσμά, εφαρμόζουν τώρα μια νέα μέθοδο για να μεταφέρουν τον πιστωτικό κίνδυνο από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε hedge funds και σε επενδυτές που αγαπούν το ρίσκο. Οι περιβόητες «συνθετικές μεταφορές κινδύνου» (synthetic risk transfers SRT) είναι παράγωγα προϊόντα στα οποία επενδύουν κυρίως τα Hedge Funds που αναλαμβάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών, με το αζημίωτο φυσικά. Tα επιτόκια που απολαμβάνουν είναι ελκυστικά, αλλά αν τελικά το δάνειο δεν πληρωθεί, τη ζημιά την αναλαμβάνει 100% το Hedge Fund και όχι η τράπεζα. Με μαζικές πωλήσεις Credit Default Swaps και Credit Risk Notes, οι τράπεζες προσπαθούν να βελτιώσουν το προφίλ των κινδύνων που έχουν αναλάβει για να γίνουν επενδυτικά ελκυστικότερες.