-Χαίρετε, με ρωτούν αν στις φετινές εκλογές θα έχουμε τηλεοπτικά debates, γι’ αυτό κι εγώ άρχισα να ρωτάω αρμοδίους. Πήρα την απάντηση από την πηγή στο Μ.Μ. «Κοίτα, το θέμα δεν έχει μπει στ' αλήθεια στο τραπέζι, αλλά με τα νούμερα που βλέπουμε είμαι βέβαιος ότι παρότι ο Μητσοτάκης διανύει περίοδο πολύ καλής διάθεσης και φόρμας ακριβώς γιατί πάει καλά προεκλογικά, δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε μονολόγους-διαλόγους, τουλάχιστον στην πρώτη κάλπη. Αν χρειαστεί θα το κάνει στη δεύτερη κάλπη, αλλά αυτό θα το κρίνει ο ίδιος, αναλόγως το αποτέλεσμα». Μου φαίνεται λογική προσέγγιση και επιπλέον να προσθέσω ότι με τον τρόπο που γίνονται τα debates στην Ελλάδα, δεν νομίζω να βγαίνει κανείς κερδισμένος. Πάντως, δεν βλέπω διάθεση.

Η ΕΕ φοβήθηκε το... TikTok

-Το συμβούλιο εσωτερικής διοίκησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε χθες, προκειμένου να ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια της Επιτροπής, “να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές της, καθώς και στις προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητών συσκευών της Επιτροπής”. Το μέτρο -εξήγησαν- αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες κατά της κυβερνοασφάλειας, προσθέτοντας μάλιστα πως «οι εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια άλλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα τελούν επίσης υπό συνεχή επανεξέταση».

Οι γερόλυκοι του κατασκευαστικού κλάδου (που αναστατώνουν την αγορά)

-Η στήλη ανέκαθεν πίστευε ότι οι πλούσιοι έχουν διαφορετικό προσδόκιμο ζωής. Για κάποιον λόγο που φαντάζομαι ότι και η επιστήμη δεν έχει απαντήσει -πιθανότατα επειδή κάνουν μόνον ό,τι τους αρέσει και τους ενθουσιάζει- υπερβαίνουν τους βιολογικούς κανόνες. Εκεί που ένας κοινός θνητός στα 70 του είναι ένας αξιοθρήνητος συνταξιούχος, οι πλούσιοι ετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο. Για παράδειγμα, ο Ρούπερτ Μέρντοχ στα 91 πήρε το τρίτο διαζύγιό του από την Τζέρι Χολ. Ο Τζορτζ Σόρος σήμερα στα 92 ζει ευτυχισμένος με τη τρίτη σύζυγό του, την Ταμίκο, την οποία παντρεύτηκε μόλις στα 83 του όταν εκείνη ήταν 42. Ο Γουόρεν Μπάφετ στα 92 του κρατά το τιμόνι της Berkshire Hathaway, ενώ πρόεδρος της ίδιας εταιρίας είναι ο 99χρονος Charlie Munger. Σε αυτήν λοιπόν την κατηγορία των δραστήριων ανθρώπων που βγάζουν τη γλώσσα στη βιολογία εντάσσονται οι Κύπρος Τσέντας της Wade Adams και ο Δημήτρης Κούτρας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ παλαιότερα, της ΑΔΑΜΑΣ σήμερα. Αν και ο πρώτος διανύει το 81ο έτος του βίου του και ο δεύτερος το 79ο, έχουν προκαλέσει εγρήγορση στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς διαπραγματεύονται να αγοράσουν τη μια κατασκευαστική μετά την άλλη για να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα.

Ο σύμβουλος της Wade Adams

-Με την ευκαιρία να προσθέσω πως σε αυτήν την πασαρέλα στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες που ξεκίνησε προ 2,5 ετών η Wade Adams και ακόμη δεν κατάφερε να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ο advisor του Κύπρου Τσέντα ήταν ο Μιχάλης Χατζηπαύλου, πρώην στέλεχος της Deloitte και νυν Fukurou Capital, καθώς ο συμπατριώτης του Κ. Τσέντα επέλεξε να ονομάσει την εταιρία του με την ιαπωνική λέξη για την κουκουβάγια. Πάντως, αν και οι κουκουβάγιες φημίζονται για τη στερεοσκοπική τους όραση και θεωρούνται δεινοί θηρευτές, η πασαρέλα της Wade που προσέγγισε διαδοχικά με τις ΑΒΑΞ, ΕΚΤΕΡ, ΙNTRAKAT, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ και τώρα με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν απέδωσε μέχρι τώρα καρπούς. Οπότε ή βλέπουν κάτι που όλοι οι υπόλοιποι δεν βλέπουμε ή κάτι δεν πάει καλά.

Γκρίνιες στον ΟΤΕ για το μέρισμα

-Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη διανομή μικτού μερίσματος ύψους 0,5765 ευρώ ανά μετοχή το οποίο είναι αυξημένο κατά +3,3% σε ετήσια βάση, ωστόσο η αγορά περίμενε... κάτι καλύτερο, αφού το consensus είχε τοποθετήσει τον πήχη στα 0,6070 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές δεν πέταξαν τη σκούφια τους για τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το 2022, ενώ πολύς λόγος έγινε και για την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των συνολικών αμοιβών προς τους μετόχους για το 2023, στα 425 εκατ. ευρώ έναντι 502 εκατ. ευρώ το 2022. Ο ΟΤΕ αντέτεινε πως αναμένει αυξημένη φορολογική επιβάρυνση λόγω Ρουμανίας, ενώ υπογράμμισε πως τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, οι προκλήσεις εντός και εκτός Ελλάδας παραμένουν και ο ανταγωνισμός εντείνεται. Συνεπεία όλων αυτών η μετοχή υποχώρησε χθες κατά 2,63% (στα 14,80 ευρώ) που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων.

Τα κλειστά χαρτιά Ηλιόπουλου για MIG και οι φήμες στην αγορά

-Μπορεί να απογοήτευσε κάποιους και να μην άνοιξε τα χαρτιά του για την υπόθεση MIG, όμως ο Μάριος Ηλιόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το κοινωνικό έργο της Seajets στη νησιωτική Ελλάδα και ατάκες μοίρασε και «μπηχτές» άφησε. Για τη MIG φημολογείται στην αγορά ότι το μεγάλο show θα πραγματοποιηθεί στην επαναληπτική γενική συνέλευση στις 3/3, με τον Ηλιόπουλο να λέει αρχικά πως δεν ήταν η κατάλληλη ημέρα να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα, προσθέτοντας πως «όταν θα έλθει η ώρα, θα είμαι έτοιμος με την πανοπλία μου». Ο Ηλιόπουλος πάντως δεν έχασε την ευκαιρία με τέτοιο ακροατήριο να μιλήσει για τις εξελίξεις στη MIG, λέγοντας πως δεν κάνει λογιστικά τερτίπια, ούτε ενδιαφέρεται για οικονομικό όφελος (σε αυτό το σημείο δεν κατάφερε ιδιαίτερα να πείσει το κοινό του) και επιπλέον υποστήριξε πως γίνονται πολύπλοκες διαδικασίες «που ούτε εμείς τις καταλαβαίνουμε», ενώ απέρριψε τις φήμες πως η κόντρα με την Τρ. Πειραιώς ξεκίνησε επειδή δεν του δόθηκε τραπεζική χρηματοδότηση. Επειδή, πάντως, είναι γνωστός στην αγορά ο χειμαρρώδης χαρακτήρας, η χθεσινή αυτοσυγκράτηση του Ηλιόπουλου έβαλε ορισμένους στην αγορά σε σκέψεις, μήπως λειτουργεί στο παρασκήνιο κάποιος διαπραγματευτικός δίαυλος με την Τράπεζα Πειραιώς και εκκρεμούν οι αποφάσεις.

Οι δημοσιογράφοι φταίνε (και) για τις καθυστερήσεις των πλοίων

-Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι ο επικεφαλής της Seajets δεν τρέφει καμία συμπάθεια για τους δημοσιογράφους. Παρότι η αίθουσα στο Intercontinental ήταν γεμάτη από εκπροσώπους του Τύπου που ο ίδιος είχε καλέσει για να τον ακούσουν, έψεξε το σινάφι λέγοντας ότι «αν είχε ανακοινώσει πως θα μιλήσει για τη MIG, θα βρισκόταν εδώ σήμερα 300 δημοσιογράφοι και όχι 50-60 που ήρθαν σήμερα». Νωρίτερα είχε προλάβει να πει πως οι δημοσιογράφοι φταίνε που κάνουν θέμα αν καθυστερήσει 1-2 ώρες ένα πλοίο, αλλά δεν αναφέρουν το κοινωνικό έργο της εταιρείας του για τη μεταφορά ασθενών, γιατρών που πάνε να εξετάσουν τους νησιώτες, ακόμη και σπάνιων ζώων που χρειάζονται περίθαλψη, συμπληρώνοντας πως «οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται μόνο για την ίντριγκα, αυτή είναι η ζωή τους». Εμείς τι μπορούμε να πούμε για αυτά; ‘Η πρέπει να τον στείλουμε στην ουρά για τα παράπονα ή να του ευχηθούμε “άντε, Μάριε, και του χρόνου αρχισυντάκτης”.

Τα ντεσού του deal Φέσσα- Χαλικιά

Briq Properties ΑΕΕΑΠ του Θεόδωρου Φέσσα ανεβαίνει… πίστα στο club των εγχώριων Επενδυτικών Ακινήτων και η οικογένεια Χαλικιά της ICI AΕΕΑΠ πουλάει επιβεβαιώνοντας -με κάποια καθυστέρηση, είναι η αλήθεια- τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια στη αγορά. Ο λόγος για το deal της BriQ Properties η οποία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά ακινήτων και μετοχών και τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ. Το deal θα υλοποιηθεί σε φάσεις, με το πρώτο στάδιο να αφορά την αγορά από την Briq χαρτοφυλακίου 17 ακινήτων αξίας 60,577 εκατ. ευρώ έναντι συνολικού ισόποσου τιμήματος. Η αξία των ακινήτων αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,4% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου της ICI (διαθέτει συνολικά 34 ακίνητα), ενώ μετά θα ακολουθήσει και η αγορά μετοχών καθώς και η συγχώνευση με απορρόφηση της ICI. Μετά τη συγχώνευση, η συμμετοχή των μετόχων της κάθε εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της BriQ, εκτιμάται σε 76,5% περίπου για τους μετόχους της ίδιας και 23,5% περίπου για τους μετόχους της ICI με την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, με πρόεδρο τον Θ. Φέσσα και διευθύνουσα σύμβουλο την Αννα Αποστολίδου να έχει πλέον ένα σημαντικά μεγαλύτερο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων φτάνοντας τα 250 εκατ. ευρώ περίπου. Το όνομα της οικογένειας Χαλικιά είχε κάνει μεγάλο ντόρο το 2012 με την αγορά ενός χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων από την τότε Εμπορική Τράπεζα σε συνολική τιμή αγοράς 45 εκατ. ευρώ, μία από τις πρώτες επενδύσεις της στην ελληνική αγορά ακινήτων, ενώ οι φήμες -ότι ήθελε να πουλήσει- κυκλοφορούσαν τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Κυπριώτης εναντίον HIG, η κόντρα κλιμακώνεται

-Μαίνεται η διαμάχη του ομίλου Κυπριώτη και της HIG Capital. Το fund απέκτησε το 2021 δανειακές υποχρεώσεις και στη συνέχεια το 45% του ξενοδοχειακού ομίλου. Ωστόσο η Κυπριώτης δεν αναγνωρίζει τη μετοχική μεταβολή, ούτε μετοχική ιδιότητα και έχει καταθέσει αγωγή κατά της HIG υποστηρίζοντας πως δεν αποτελεί αληθή δανειστή κινούμενο με τραπεζικά κριτήρια και ουδέποτε είχε τέτοια πρόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη γενική συνέλευση που συγκάλεσε η ξενοδοχειακή εταιρεία δεν επετράπη η είσοδος στους εκπροσώπους του fund, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση και ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα να δοθεί αναβολή για τον Μάρτιο.

Η ενεργειακή σκακιέρα, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ

-Ένα από τα ενδιαφέροντα παρασκήνια από την πρόσφατη την επίσημη επίσκεψη του Αμερικανικού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα αφορά τον τομέα της Ενέργειας. Προφανής στόχος των Αμερικανών, να σταματήσει ο σφιχτός ενεργειακός εναγκαλισμός της Ευρώπης με τη Μόσχα. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα – κλειδί για όλη τη Βαλκανική και τη ΝΑ Ευρώπη, μέσα από την οποία θα προμηθεύονται ενέργεια, προερχόμενη από διαφορετικές πηγές και, μάλιστα, στην περίπτωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αφρική, ενέργεια που θα είναι 100% πράσινη. Προσέξτε την αλληλουχία των γεγονότων: Πρώτα, αναλαμβάνει τα ηνία της διεθνούς κοινοπραξίας του GAP ο Ελληνοαμερικάνος Γερουσιαστής Andreas Borgeas. Κατόπιν, ανακοινώνεται η συνεργασία με τον αμερικανικό γίγαντα McDermott, με ισχυρή διεθνή παρουσία σε κατασκευές που αφορούν την ενεργειακή βιομηχανία, και της Eunice Energy Group που τρέχει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αφρικής (GAP). Τέλος, η παρουσία του Αμερικανού ΥπΕξ Μπλίνκεν και το ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς του για την πορεία του έργου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη σύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία, με σκοπό τη διάθεση καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη.

Τράπεζα Πειραιώς και HelleniQ Energy ανοίγουν τα χαρτιά τους

H Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ΧΑ, τον χορό των αποτελεσμάτων για τον κλάδο. Τα χαρτιά της ανοίγει σήμερα και η ΗelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ), για το τελευταίο τρίμηνο και το σύνολο του έτους 2022, παρουσιάζοντας αποτελέσματα που θα καταγράφουν την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών (350 εκατ.) αλλά και την έκτακτη αρνητική αποτίμηση των αποθεματικών. Παρ’ όλα αυτά, με τα μεγάλα περιθώρια κέρδους στη διύλιση, η οργανική κερδοφορία θα είναι εντυπωσιακή. Ταυτόχρονα, θα μας δείξει ότι η διοίκηση κρατά δυνάμεις (και κεφάλαια) για πιο επιθετική πολιτική στο μέλλον.

Θα κάνει το Χρηματιστήριο σήμερα το 10 στα 10;

-Είναι αφελές να πιστεύεις ότι οι αγορές κάνουν λάθος κι εσύ κατέχεις τη μόνη αλήθεια. Οι κίνδυνοι είναι μπροστά (επιτόκια, νέες ακριβότερες εκδόσεις-ανανεώσεις ομολόγων, μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού, γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.). Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα πολύ θετικό σενάριο, το οποίο όμως για να επιβεβαιωθεί θέλει σταθερότητα στο εξωτερικό. Σήμερα, λήγει η 10η διαδοχική ανοδική εβδομάδα, εφόσον φυσικά ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 1.102 μονάδες. Το μακρινό 2004 είχε ξεκινήσει ένα εντυπωσιακό ανοδικό ράλι, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει θετικός στις 10 από τις 11 εβδομάδες. Από τις 19 Νοεμβρίου 2004 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2005, τότε ο Γ.Δ. έγραψε συνολικά κέρδη +13%. Φέτος, με τη θετική επίδοση 9 στις 9 εβδομάδες, τα κέρδη είναι πάνω από 21% και περιμένουμε το σημερινό κλείσιμο για το 10/10.