-Χαίρετε, λοιπόν χθες βγήκαν οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις της εποχής Μ.Π.Α. (μετά παρακολούθησης Ανδρουλάκη) οι οποίες έχουν περίπου τα ίδια νούμερα και οι δύο. Απώλειες της τάξεως του 0,5% για Ν.Δ., κέρδη 0,5% για το ΠΑΣΟΚ και «ακίνητη βελόνα» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μια δημοσκοπική εταιρεία είναι από τις τέσσερις μεγάλες και η δεύτερη είναι μεν μικρότερη, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι δεν τη λες και φιλοκυβερνητική με τίποτα - αντιθέτως, θα έλεγα. Λεπτομέρειες για τα ποιοτικά δεν έμαθα, αλλά ουδείς στο Μ.Μ πανηγυρίζει γιατί αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί τελικώς το όλον θέμα μέχρι τέλους και, φυσικά, αν θα προκύψει κάτι άλλο, τι θα συμβεί όταν ο κόσμος γυρίσει πίσω από τις διακοπές του, γενικά όταν θα υπάρχει μία συνολική εικόνα. Πάντως, τα στοιχεία και η πηγή της πληροφορίας δεν επιδέχονται ουδεμίας αμφισβήτησης και σήμερα αυτή είναι η εικόνα. Ας αναμένουμε, λοιπόν…

Γιατί οι τράπεζες πουλάνε τα ακίνητα;

-Ασφαλώς έχετε προσέξει τελευταία ότι οι τράπεζες οργανώνουν και προχωρούν σε πωλήσεις ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, με τη σκυτάλη να έχει περάσει στην Εθνική Τράπεζα που ετοιμάζεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να βγάλει προς πώληση ακίνητα που απέκτησε μέσω πλειστηριασμών (κυρίως κατοικίες) αξίας περίπου 100 εκατ. Βέβαια, η κάθε τράπεζα οργανώνει τις πωλήσεις των ακινήτων ανάλογα με τη στρατηγική της, είτε με απευθείας πωλήσεις, είτε με ανάπτυξη και συμμετοχή σε εταιρίες επενδυτικών ακινήτων, αλλά η ουσία είναι ότι οι τράπεζες μειώνουν δραστικά τα χαρτοφυλάκια ακινήτων. Πίσω από τις πωλήσεις των ακινήτων κρύβονται οι θεσμοί που σταύρωσαν τα χέρια πάνω στο τραπέζι, πήραν ένα συγκαταβατικό χαμόγελο και ρώτησαν τις διοικήσεις των τραπεζών: “Ωραία, τώρα που έχετε διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια και δεν είναι πρόβλημα αιχμής, πείτε μας, τι σκοπεύετε να κάνετε με τα ακίνητα;”.

O Harry, o Anthony και η Τράπεζα Κύπρου

-Από τον περασμένο Μάιο, όταν κατατέθηκε η πρώτη πρόταση εξαγοράς της Lone Star (από τις τρεις συνολικά που κατέθεσε το fund), η Τράπεζα Κύπρου αναζήτησε τη συνδρομή των Goldman Sachs και HSBC. Οι δύο επενδυτικές τράπεζες προσελήφθησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ενεργοποιώντας το «βαρύ πυροβολικό» τους. Τα πρόσωπα που επισήμως έχουν επιφορτιστεί με καθήκοντα εξωτερικής επικοινωνίας, πέραν των εσωτερικών διεργασιών, ανήκουν στο βαρύ πυροβολικό των δύο επενδυτικών τραπεζών. Έτσι, από πλευράς GS ο partner & managing director για την Ελλάδα, Χάρης Ηλιάδης, ο Francesco Paolicelli (Managing Director στο branch της GS στο Λονδίνο), ο Owain Evans, συνεπικεφαλής του τμήματος εξαγορών και συγχωνεύσεων της GS στη Μ. Βρετανία -ο οποίος έχει χειριστεί πολύ μεγάλα deal, όπως η εξαγορά της Costa από την Coca-Cola, ύψους 4,8 δισ. δολαρίων- ο Δημήτρης Κοφίτσας (Executive Director Investment Banking), η Cara Pazdon (Executive Director) και ο Jorge Torrecilla (Investment Banking Executive Director). Από πλευράς HSBC, επικεφαλής είναι ο Anthony Parsons (Managing Director και επικεφαλής της Ευρώπης στο τμήμα Global Banking and Markets), ο Simon Alexander (συνεπικεφαλής του τμήματος Corporate Broking), Alexander Paul (Global Co-head Financial Institutions Group), Sam McLennan (Managing Director), Richard Carr (από το τμήμα Global Banking and Markets) και ο Alex Thomas (Managing Director).

ΑΒΑΞ: Επιτυχίες χωρίς αντίκρισμα

-Σειρά σημαντικών έργων έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα η ΑΒΑΞ, πέραν των μεγάλων εργολαβιών της κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό και των έργων υποδομής στο Ελληνικό. Το ανεκτέλεστο έργων του ομίλου -από 1,4 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2021- ανέρχεται πλέον σε 2,2 δισ. ευρώ, ωστόσο η μετοχή συνεχίζει να ασθμαίνει, τουλάχιστον. Υποχώρησε ξανά κάτω από τα 0,78 ευρώ και βρίσκεται 22% χαμηλότερα από την αρχή του έτους και σχεδόν -40% από το υψηλό των 52 εβδομάδων. Σαφώς η ραγδαία αύξηση πρώτων υλών και κατασκευαστικού κόστους επιδρά αρνητικά και παρότι για τα δημόσια έργα στις συμβάσεις προβλέπονται όροι αναπροσαρμογής τιμών, αυτές οι αναπροσαρμογές υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών αυξήσεων. Επιπλέον, θα πρέπει να προσμετρηθεί και ο παράγοντας «αύξηση επιτοκίων» που θα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού του Ομίλου, που στο τέλος του 2021 είχε διαμορφωθεί συνολικά στα 495 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει αποκλείσει πολλάκις το ενδεχόμενο ΑΜΚ και ομολόγου, επιλέγοντας την πώληση non core assets. Ήδη πωλήθηκε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ που διέθετε η Voltera, υπό την πίεση της εκρηκτικής ανόδου του φυσικού αερίου και της συνεχούς απαίτησης για κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να στηριχθεί η θυγατρική του Ομίλου. Η δραστηριότητα στο κομμάτι της χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ωστόσο συνεχίζεται, ενώ παρά το πωλητήριο, το οποίο μπήκε εδώ και καιρό, το deal που μόλις προ ημερών έκλεισε αφορούσε άλλον παίκτη της αγοράς και συγκεκριμένα τη Watt+Volt.

Μια ειλικρινής... χρηματιστηριακή εταιρία

-Τι συζητάει όλη η αγορά; Το πρόσφατο report της Eurobank Equities που ανέφερε ότι τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα περιέπλεξαν το σκηνικό και αύξησαν τον πολιτικό κίνδυνο και συμβούλευε τους επενδυτές (παρά το γεγονός ότι έχουν εμφανιστεί σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού, ειδικά στις ΗΠΑ) να μείνουν αμυντικοί και να “αφαιρέσουν μερικές μάρκες από το τραπέζι". Θα μου πεις, έχουν άδικο οι άνθρωποι; Όχι, αλλά το report προκάλεσε εντύπωση στην αγορά λόγω της ευθύτητας και αμεσότητας στις διατυπώσεις, αντί των περίτεχνων διπλωματικών διατυπώσεων που έχουμε συνηθίσει στα report. Κατά το σχετικό report, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία είναι πιθανό να επιδεινωθούν το 4ο τρίμηνο του 2022 και το 1ο τρίμηνο του 2023, ειδικά δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις ροές αερίου.

Μεγάλη ημέρα σήμερα για τα ΕΛΠΕ

-Τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν σήμερα τα ΕΛΠΕ θα είναι τα καλύτερα της ιστορίας τους. Είναι πολύ πιθανό, το σύνολο της κερδοφορίας του πρώτου εξαμήνου να είναι ίσο με το σύνολο των κερδών της περασμένης -επίσης πολύ καλής- χρονιάς. Μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα οι αναλυτές θα ξεκινήσουν το παιχνίδι των αποτιμήσεων. Τα ΕΛΠΕ με τα 3 διυλιστήρια αξίζουν σήμερα 2,078 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Μotor Oil, με το ένα εξαιρετικά δυναμικό διυλιστήριο, αποτιμάται στο Χρηματιστήριο 7 εκατ. ευρώ φθηνότερα, στα 2,071 δισ. ευρώ.

Γιατί πήρε την ανηφόρα η μετοχή της ΓΕΚ

-Για το deal με την ΤΕΝΕΡΓ τα έχουμε πει. Άλλαξε στη μέση της διαδικασίας ο αγοραστής, η συμφωνία θα κλείσει, αλλά όχι σε δημοσιογραφικούς χρόνους καθώς η προετοιμασία είναι μεγάλη, αφού αυτές οι δουλειές όταν ανακοινώνονται είναι συμφωνημένες ακόμη και στις λεπτομέρειές τους. Το ίδιο άλλωστε δείχνει να πιστεύει και το χρηματιστηριακό ταμπλό. Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία όλοι θα στρέψουν το βλέμμα στη… μαμά ΓΕΚ γιατί η εταιρία θα έχει μια εντελώς διαφορετική χρηματοοικονομική εικόνα και αφαιρώντας την αξία της ΤΕΝΕΡΓ, θα αποτιμηθεί εκ νέου η υπόλοιπη αξία της ΓΕΚ, δηλαδή οι παραχωρήσεις, τα περιβαλλοντικά, το Ελληνικό, το Καστέλι, η ΗΡΩΝ και όλα τα υπόλοιπα που σήμερα τα αποτιμά η αγορά με μεγάλο discount.

Οι αλλαγές στη Euromedica

-Η φάση των αλλαγών έχει ξεκινήσει στη Euromedica, (για την οποία το newmoney σας πληροφόρησε πρώτο και με διαφορά στις 22 Ιουλίου περί του mega deal της συγχώνευσής της με το Ερρίκος Ντυνάν - μέσω απορρόφησης της Euromedica από την Ημιθέα ΜΑΕ) συμφωνία που δημιουργεί έναν νέο πόλο στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας. Αν και η συμφωνία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο υλοποίησης, υπήρξε ένας -μάλλον προγραμματισμένος- «ανασχηματισμός» στη διοίκηση της Euromedica. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την εκλογή νέου Δ.Σ., το οποίο αποτελείται από τρία μέλη, έναντι πέντε προηγουμένως. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος παρέμεινε ο Γιώργος Μήτραινας, ενώ σε θέσεις μελών τοποθετήθηκαν ο Στέφανος Ξενάκης -που ήταν και στο προηγούμενο Δ.Σ.- και ο νεοεισερχόμενος Μάρκος Χύτας, ο οποίος κατά το παρελθόν (την περίοδο 2017) είχε διατελέσει Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τηλέτυπος Α.Ε. Αναφέρθηκα σε «προγραμματισμένο ανασχηματισμό» καθώς η θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. που είχε εκλεγεί τον Ιούνιο του 2019 και έφερε σε πέρας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης της εταιρείας -με στρατηγικό επενδυτή το fund Farallon Capital- έληξε στις 27 Ιουνίου, με δυνατότητα παράτασης έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Η θητεία του νέου τριμελούς Δ.Σ. λήγει τυπικά το 2025. Αυτά όσον αφορά την παλιά Euromedica. Για τη νέα εταιρεία προφανώς θα έχουμε αλλαγές μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσης.