-Χαίρετε, εμείς τα είχαμε πει εδώ και εβδομάδες… οι φουκαράδες, ότι αυτές οι ΚΥΠατζοϊστορίες δεν είναι για καλό κανενός, γιατί αν πάμε πίσω και ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» όλο και… τίποτα κροκόδειλοι θα πεταχτούν και θ’ αρχίσουν τα δαγκώματα. Τι δουλειά είχε η ΕΥΠ το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ να ακούει τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα υπουργό του, Στέργιο Πιτσιόρλα, και τον έως τον Σεπτέμβριο του 2015 γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου, Σπύρο Σαγιά, για μία ιδιωτική διαφορά σε μία έκταση που είχε αγοράσει στη Ζάκυνθο το κράτος του Κατάρ;

Πηγές ΕΥΠ... έγκυρα πράγματα

-Το πιο ενδιαφέρον είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ (πηγές ΕΥΠ) ότι «εμείς βρήκαμε την υπόθεση από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΠ επί εποχής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και… τη συνεχίσαμε»! Κουφό να το πεις, ακούγανε κάτι για το Κατάρ και κάτι κτήματα από το 2014 και μετά συνέχισαν έως το 2016 και μάλιστα τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ και έναν εκ των πιο στενών πρώην συνεργατών του Τσίπρα. «Για να μη λένε ότι τους κάναμε χάρη», υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ…

Φασκελοκουκούλωστα!

-Στέκουν όλα αυτά, πού είναι η αλήθεια, πού τα «κενά» και πού τα παραμύθια δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε και πιθανότατα θα μάθουμε όλοι εμείς ποτέ. Αλλά πάντως έχω να πω ότι όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες. Τέλος πάντων, εδώ ό,τι και να ‘ναι είτε από το 2014, είτε από το 2016 εμφανώς δεν αφορά εθνική ασφάλεια ή τρομοκρατία, αν είναι ποινικό θέμα δεν δικαιούται να ανακατεύεται η ΕΥΠ αλλά ο άλλος «νόμιμος κοριός» της ΓΑΔΑ (και αν…) και γενικώς όλα αυτά συνοψίζονται σε μία ωραία λέξη: φασκελοκουκούλωστα!

Ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Αlpha Bank

-Μέσα στην κατήφεια των αγορών, ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh αύξησε τη συμμετοχή του στην Alpha Bank που φθάνει πλέον στο 5,158%, επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου. Ο Χόλτερμαν, μετά την άνοδο του ποσοστού στην Alpha πάνω από το επίπεδο του 5%, γίνεται ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας μετά το ΤΧΣ και τον Πόλσον. Η εξέλιξη αυτή δείχνει την εμπιστοσύνη της Reggeborgh στην οικονομία και στην τράπεζα, αλλά κυρίως αποκαλύπτει την πρόθεση Χόλτερμαν να κάνει σειρά επενδύσεων στη χώρα και να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής.

Στην Τράπεζα Αττικής οι μισοί ελπίζουν κι άλλοι μισοί έχουν μεσάνυχτα

-Στην Τράπεζα Αττικής μετρούν ανάποδα κι ελπίζουν για το καλύτερο. Αύριο Πέμπτη η DBRS θα παραδώσει τις αξιολογήσεις των NPLs, με τις προσδοκίες (όσων γνωρίζουν από πρώτο χέρι) να κάνουν λόγο για αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Η Ε. Βρεττού ουσιαστικά είναι σαν να έχει ήδη αναλάβει, ενώ η Αττικής την Παρασκευή είναι έτοιμη να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος capital plan και business plan. Μακάρι να εξελιχθούν τόσο ανέφελα τα πράγματα. Μακάρι, γιατί υπάρχουν άμεσα εμπλεκόμενοι που δεν κατανοούν την αισιοδοξία των υπολοίπων.

Ο Σ. Κόκκαλης και οι σκέψεις για reverse merger

-Ξαφνιάστηκε ο Σωκράτης Κόκκαλης όταν κατά την είσοδό του στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Intralot στην Παιανία, όπου εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, κάποιοι μέτοχοι τον χειροκρότησαν. Προφανώς, ως ένδειξη ικανοποίησης καθώς το εγχείρημα της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της Intralot ήταν επιτυχές και έβγαλε τον όμιλο από καταστάσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν αρνητικά λόγω του δανεισμού του, ενώ παράλληλα η είσοδος της Standard General ως στρατηγικός επενδυτής δείχνει να ανοίγει νέες προοπτικές. -Τα στελέχη του Ομίλου αλλά και οι Κωνσταντίνος Κόκκαλης και Δημήτρης Θεοδωρίδης που ήταν παρόντες άκουσαν τον ιδρυτή του ομίλου να δίνει ιδιαίτερη βάση στις προοπτικές της Intralot στην Αμερική. Το θέμα της εισαγωγής της Intralot USA (ανήκει ξανά κατά 100% στον μητρικό όμιλο) στο NYSE ή τον Nasdaq είναι γνωστό, ωστόσο μένει να αποτυπωθεί ο οδικός χάρτης του εγχειρήματος κάτι που θα γίνει στο επόμενο δίμηνο από κοινού με τη Standard General. Φαίνεται, πάντως, πως δεν πρόκειται για ένα μακρινό σχέδιο, αντίθετα, πρόθεση είναι να επιταχυνθεί. Και εδώ τίθεται ένα ζήτημα στο οποίο υπήρξε ακροθιγώς αναφορά χθες. Θα έχει ο όμιλος δύο εταιρείες εισηγμένες, δηλαδή την Intralot USA στη Wall Street και την Intralot στο Χ.Α.; Γι’ αυτό και οι πρώιμες σκέψεις, χωρίς τιποτε να έχει κλείσει, για ένα reverse merger μελλοντικά της «μαμάς» Intralot από την Αμερικανίδα «θυγατέρα».

Κατά της… τηλεργασίας ο Πρόεδρος

-Επειδή φαίνεται ότι το χειροκρότημα ανέβασε τη διάθεσή του, ο κ. Κόκκαλης επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα δηλώνοντας μεταξύ άλλων και αντίθετος στην τηλεργασία. «Μου λένε να προσλάβουμε ένα νέο στέλεχος και τους απαντώ, εντάξει, φέρτε να τον δω. Α, δεν γίνεται γιατί δουλεύει από την Ασία, μου απαντούν. Αυτό είναι το remote working, αλλά δεν πιστεύω ότι κάνει καλό στις επιχειρήσεις, δεν υπάρχει έτσι έλεγχος. Να ξέρετε ότι αυτά είναι έξυπνα παιδιά, μπορούν να έχουν ένα πρόγραμμα να δουλεύει και αυτοί να είναι βόλτα». Φαντάζεστε, νομίζω, τι επακολούθησε στη γενική συνέλευση.

Ο Τζώρτζης, το πατίνι και η δίκη

-Με ένα πατίνι πληροφορούμαι ότι κυκλοφορεί ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, θέλοντας να διατηρήσει χαμηλό προφίλ ενόψει και της επανέναρξης της δίκης, η οποία -αν δεν κάνω λάθος- ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου. Πληροφορούμαι επίσης ότι η οικογένεια εξομολογείται στο περιβάλλον της πως πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα της δίκης θα είναι θετικό για αυτούς καθώς, λένε, ότι δεν χρωστούν σε τράπεζες και Δημόσιο και άρα δεν υπάρχει κάποιος που να υπέστη ζημία. Προφανώς δεν υπολογίζουν τους μετόχους και τους ομολογιούχους της Folli Follie, κάτι που άλλωστε απέδειξαν εμπράκτως όταν μαγείρευαν τους ισολογισμούς. Τι να πω; Θα περιμένουμε την εξέλιξη της δίκης και για την περίπτωσή τους κλείνω με ένα ρητό που λένε οι παλιοί δικηγόροι: Στα δικαστήρια αυτοί που έχουν δίκιο φοβούνται κι αυτοί που έχουν άδικο ελπίζουν.

Οι Γερμανοί της Μoody’s στην Αθήνα

-Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Moody’s από τη Γερμανία, συνοδευόμενα από τον ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπό τους στην περιοχή Νώντα Νικολαΐδη που είναι εγκατεστημένος στην Κύπρο, ήρθαν στην ελληνική πρωτεύουσα για μια σειρά από συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη (υπουργείο Οικονομικών), τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Συναντήθηκαν και με τον Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη από τον οποίο ζήτησαν να μάθουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Eίναι χαρακτηριστικό ότι -τηρώντας την παράδοση- δεν δέχθηκαν ούτε ένα κέρασμα για δείπνο, για να μη θεωρηθεί ότι επηρεάζονται στην αξιολόγησή τους. Αυτές οι επισκέψεις της Moody’s έχουν προφανή στόχο την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που διακαώς επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Τα στελέχη της Moody’s φαίνεται πως έχουν πεισθεί ότι το Δημόσιο Χρέος, παρά την άνοδο των επιτοκίων, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας και πως ο εντυπωσιακός ρυθμός των ξένων επενδύσεων μαζί με την αύξηση των εξαγωγών, δικαιολογούν απολύτως τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Θα τα διαβάσουμε όλα αυτά -ελπίζω- στο επόμενο report της Moody’s.

Sofia for president...

-Τώρα που ο Γ. Μπρατάκος έγινε υφυπουργός, χήρεψε η προεδρία του ΕΒΕΑ. Δεν είναι οριστικό, αλλά ακούγεται στην πιάτσα, πως το χρίσμα της διαδοχής μάλλον θα πάρει το νυν μέλος του Συμβουλίου, Σοφία Εφραίμογλου.

...and loukia too

Κι αφού το γύρισα στα επιμελητήρια και τις ενώσεις, συνεχίζω στην ίδια θεματολογία. Σημειώστε λοιπόν πως μετά από μια θητεία 9 ετών, στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, ο Θάνος Σαββάκης εγκαταλείπει την Προεδρία Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Οι πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη αναφέρουν πως οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες - μέλη του ΣΒΕ, προσανατολίζονται (και αυτοί) σε μια γυναικεία υποψηφιότητα για τη θέση της Προέδρου. Φαβορί για τις εκλογές της 23ης Σεπτεμβρίου στον ΣΒΕ, εμφανίζεται η Λουκία Σαράντη, η μπαρουτοκαπνισμένη επιχειρηματίας στον χώρο της βιομηχανίας ξύλου (ΑΚΡΙΤΑΣ) που δραστηριοποιείται στον Έβρο.

Oι ελπίδες στην αναδιάρθρωση του MSCI

Oι «Λονδρέζοι» επέστρεψαν στην ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά ο τζίρος με δυσκολία σκαρφάλωσε στα 40 δισ. ευρώ, σ’ ένα Χρηματιστήριο που -ολοφάνερα- οι πωλητές είναι περισσότεροι και πιο πεπεισμένοι από τους αγοραστές. Έγινε μια βιαστική κι επιπόλαιη προσπάθεια ανοδικής κίνησης στον Γενικό Δείκτη, η οποία όμως απλώς έδωσε την ευκαιρία στους αποφασισμένους πωλητές να δείξουν το απόθεμα των προς πώληση μετοχών τους. Σήμερα 31 Αυγούστου, τελευταία μέρα του καλοκαιριού, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI μπορεί να προκαλέσει μια κινητικότητα, ο τζίρος θα αυξηθεί και η ελπίδα είναι μήπως η Ελλάδα ως emerging market επωφεληθεί κάπως από την απουσία επενδύσεων σε ρωσικές μετοχές.