-Χαίρετε, σήμερα λοιπόν το πολιτικό ενδιαφέρον το μονοπωλεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση Ανδρουλάκη, αν και η διεύρυνση του «σχήματος» με τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ μου φαίνεται ότι δεν θα περάσει διόλου απαρατήρητη. Μου λένε ότι ο, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά διοικητής της ΕΥΠ, Δραβίλας… δεν το ‘χει πάρει και πολύ καλά το θέμα της διαρροής ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξέρετε, η ΕΥΠ από το 2014 παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των Σαγιά και Πιτσιόρλα και την υπόθεση της Ζακύνθου». Κατόπιν αυτού λοιπόν ακούω (ως πληροφορίες, για να εξηγηθούμε, ε;) ότι αν ερωτηθεί θα δηλώσει ότι δεν υπάρχει ψευδέστερον αυτού.

Ξεκινά το american bar

-«Ούτε τον Σαγιά, ούτε τον Πιτσιόρλα, ούτε μία ιδιωτική διαφορά μεταξύ Κατάρ και Ζακυνθινών άκουγε η ΕΥΠ επί των ημερών μας», λένε ότι θα πει ο κ. Δραβίλας, ο οποίος να θυμίσω εγώ ό,τι «πέρασε» όταν τοποθετήθηκε από 7ωρη δοκιμασία της Επιτροπής Θεσμών τότε από τη Ζωίτσα (τι γλυκιά…) Κωνσταντοπούλου, τον Λαφαζάνη (με τις υποκλίσεις στον Πούτιν) και το φασιστοειδές Κασιδιάρη. Ενδιαφέρουσα ημέρα με Δημητριάδη, Κοντολέων, Ρουμπάτη κ.λπ. η σημερινή, κάτι σαν american bar μου μοιάζει…

Το γκροτέσκο της Ραφήνας

-Το κλου της χθεσινής ημέρας όμως ήταν άλλο, οι ατάκες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή περί διαφάνειας, κάθαρσης και άλλες πομπώδεις εκφράσεις για τις παρακολουθήσεις. Είπε ο άνθρωπος που είχε στην ΕΥΠ τον μετέπειτα αρχιερέα του παραδικαστικού, επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλο και τόσα χρόνια δεν έβγαλε λέξη!

Στο μεταξύ, σκοτεινιάζει

-Σοβαρεύουν τα πράγματα στην αγορά ομολόγων καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται και διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων από την Παρασκευή είναι πάνω από το ψυχολογικό όριο του 4%. Όσον αφορά το 10ετές της Ιταλίας που συγκεντρώνει την προσοχή, χθες διαπραγματευόταν στο 3,859%. Πριν από 5-6 ημέρες οι Financial Times έγραφαν ότι η συνολική αξία των ιταλικών ομολόγων που δανείστηκαν επενδυτές για να στοιχηματίσουν στη μείωση των τιμών (και την αύξηση των αποδόσεων) έφτασε τον Αύγουστο πάνω από 39 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Σημειώστε πως τώρα τα στοιχήματα κατά των ιταλικών ομολόγων από τα 39 δισ. έχουν φτάσει στα 44 δισ. -Τώρα, όλα θα εξαρτηθούν από την ισχύ των αντιδράσεων της ΕΚΤ. Στην αγορά περιμένουν ότι η Κ. Λαγκάρντ στις 8 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει άνοδο επιτοκίων κατά 0,75 μονάδες βάσης. Στο μεταξύ, όσοι παρακολουθούν τις αγορές σημειώνουν πως το τελευταίο δίμηνο - τρίμηνο τα private equities έχουν σταματήσει να σηκώνουν κεφάλαια, εξέλιξη που παλαιότερα καταγραφόταν σε εβδομαδιαία βάση και σε κλίμακα δισεκατομμυρίων. Επιπλέον, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα με funds που ζητούν αναδιαρθρώσεις δανείων πάνω στα οποία βασίστηκαν διάφορα deals ανά τον κόσμο. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

Τα funds πολιορκούν τους Έλληνες ξενοδόχους

-Και μπορεί η εποχή για τα private equities να μην είναι η καλύτερη και να έκοψαν οι δουλειές, αλλά αυτό δεν ισχύει για τον τουρισμό και ειδικότερα για τα ξενοδοχεία. Όλοι οι μεγάλοι Έλληνες ξενοδόχοι αυτό το διάστημα έχουν δεχθεί στα γραφεία τους στελέχη των πιο ισχυρών private equities που πρότειναν να τους εξαγοράσουν. Οι προτάσεις όμως δεν έγιναν δεκτές. Κι όταν λέμε για τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας, εννοούμε ακριβώς αυτούς που φαντάζεστε, δεν είναι και πολλοί άλλωστε...

Παντελής κατά τραπεζών (πράξις 1.236, τόμος ΚΘ, έκδοσις 25η )

-Σεπτέμβριος, οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία και ο κ. Παντελής επιστρέφει στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Εκεί όπου το καλοκαίρι, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του μεγαλοξενοδόχου για αναστολή του συμβατικού χρόνου λήξης των δανείων, τα οποία έληξαν τον Απρίλιο του 2022, χωρίς όμως να αποπληρωθούν. Σήμερα, Πέμπτη, εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, η νέα αγωγή του κ. Παντελή κατά των πιστωτών του, με την οποία ζητά την εξάλειψη προσημειώσεων και υποθηκών επί των ξενοδοχείων του, γιατί ισχυρίζεται ότι εξόφλησε πλήρως τα δάνειά του. Πώς έγινε αυτό το θαύμα, θα αναρωτηθείτε, αφού έχει αποπληρώσει μόνο ένα εκατομμύριο από το δάνειο ύψους 300 εκ. ευρώ. Απλά και εύκολα, μέσω συμψηφισμού των δανείων του με τις αποζημιώσεις που δήθεν του οφείλουν οι πιστωτές για όλες τις βλαπτικές ενέργειες που έχουν κάνει εναντίον του. Αποζημιώσεις που τις υπολόγισε μόνος του θεωρώντας ότι οι πιστωτές κακώς δεν έμειναν αδρανείς, αλλά τον έβλαψαν διεκδικώντας τα χρήματα που του δάνεισαν και ποτέ δεν επέστρεψε.

Μεθαύριο το μεσημέρι στο γραφείο του Γ. Στουρνάρα (με τους κηδεμόνες)

-Τελευταίες ώρες διαβουλεύσεων μεταξύ των μετόχων της Attica Bank. Σήμερα η DBRS θα πρέπει να παραδώσει τον λογαριασμό και μεθαύριο το μεσημέρι, θα βρεθούν όλοι μαζί στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, να του πουν τι ακριβώς έχουν αποφασίσει. Εννοείται βέβαια ότι η προθεσμία της 2ας Σεπτεμβρίου θα παραταθεί.  Αμέσως μετά ο Διοικητής θα πει τι ακριβώς πρέπει να γίνει, γιατί αυτός έχει τον τελικό λόγο. Όλα δείχνουν πως θα υπάρξει μια νέα -τριετής- συμφωνία μετόχων, για αυτό και στην αγορά κυκλοφορεί (αρκετό καιρό τώρα) το σενάριο πως τελικά στην Attica Bank θα γίνουν δύο ακόμη αυξήσεις κεφαλαίου και όχι μία. (Αν είναι τυχεροί και δεν χρειαστούν τρεις).

Ένας λευκός ιππότης για την Τράπεζα Κύπρου

-Τα έχουμε πει εγκαίρως για τις εξελίξεις και το παρασκήνιο της υπόθεσης των τριών διαδοχικών προτάσεων του Lone Star στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, τις αντιδράσεις και την αμυντική τακτική. Σήμερα, η στήλη επανέρχεται διότι ακούει στην αγορά για εντυπωσιακό σκηνικό που θα στηθεί τον Σεπτέμβριο με την ξαφνική έλευση ενός φιλόδοξου «λευκού ιππότη», με τη μορφή πασίγνωστης ελληνικής Τράπεζας που θα εμφανιστεί με συγκεκριμένη πρόταση προτείνοντας λύση στο αδιέξοδο.

Ίντριγκες και παρασκήνιο στον Μουζάκη

κλωστοϋφαντουργία «Μουζάκη» δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της. Ο άγριος πόλεμος των επιγόνων για τον έλεγχο των διοικητικών συμβουλίων των θυγατρικών, συνεχίζεται αμείωτος με κεντρικό στόχο, όχι την παραγωγική μονάδα, αλλά την τεράστια ακίνητη περιουσία. Μόνον η κεντρική μονάδα που είναι εγκατεστημένη στα 17 στρέμματα πάνω στο ποτάμι αρκεί για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των διαφόρων land developers του εξωτερικού. Οι οποίοι φυσικά έχουν τις επαφές τους μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Η «Μουζάκης» διαθέτει μία θυγατρική, την «Κλωστές Πεταλούδα» (που ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι), η οποία με τη σειρά της έχει δύο θυγατρικές: Τα εσώρουχα «Ήλιος» στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη «Macoplex» στον Καρέα. Η Macoplex, κατά το ένδοξο παρελθόν της (που δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα) κατασκεύαζε βαμβακερά ρούχα για μεγάλους επώνυμους οίκους του εξωτερικού και Δ/νων Σύμβουλος είναι ο Διονύσης Σαράντης, ανιψιός Μουζάκη και πρόεδρος του Ιδρύματος στο εξωτερικό. Επομένως, διεκδικεί κι αυτός το μερίδιό του, σ’ έναν αγώνα που έχει πολλές μηνύσεις, αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα και υπόγεια χτυπήματα που δεν έχουν θέση σε συγγενικές σχέσεις. Η συνέχεια στο επόμενο…

Το νέο «πρόσωπο» της Estee και ο Σαράντης

Κώστας Σπυρόπουλος είναι, το νέο κεντρικό πρόσωπο της Estee Lauder για την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα, καθώς ανέλαβε τη νεοσύστατη θέση του Γενικού Διευθυντή της The Estée Lauder Companies (ELC) για την περιοχή των Βαλκανίων με βάση την Αθήνα, με ισχύ από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου. Η στήλη έχει μείνει με την απορία, εάν μετά από αυτό ο Γρηγόρης Σαράντης «θα συνεργαστεί και θα βοηθήσει την Estee Lauder κατά τη μεταβατική περίοδο, για χρονική περίοδο ενός έτους», όπως είχε ανακοινώσει η Σαράντης στην απαντητική επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 29 Ιουνίου. Στην ίδια επιστολή διευκρινιζόταν ότι τελικά το τίμημα των 55,2 εκατ. ευρώ για την πώληση του 49% της εταιρείας ELCA προς την Estee Lauder Europe, που υπεγράφη στις 15 Ιουνίου, δεν ήταν «μπαμ και με τη μία», αλλά τα 14 εκατ. δόθηκαν στις 16 Ιουνίου και η αποπληρωμή «θα πραγματοποιηθεί σε δυο ισόποσες δόσεις ύψους 20,6 εκ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2025 και τον Ιανουάριο του 2028». -Σχετικά με τα γεγονότα μετά το πολύκροτο «διαζύγιο» και την ανάληψη του «πηδαλίου» από τον Ολλανδό Henk van der Mark, στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας αναφέρεται ότι «σε συνέχεια της αποδέσμευσης του Γρηγόρη Σαράντη από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου», και τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Σαράντη, Νικολάου Αραπογιάννη και Κωνσταντίνου Σαράντη, το Δ.Σ. της Estee Lauder Hellas, στις 15 Ιουνίου (όλα σε… μια μέρα) ανασυγκροτήθηκε με Πρόεδρο τον Henk van der Mark, Αντιπρόεδρο την Tracey Travis και μέλη τους Robert Aquilina, Frank Joseph Romeo και Peter Johannes Jueptner. Ε, τώρα με τον Σπυρόπουλο θα έχουμε (ξανά) και έναν Έλληνα.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ιταλική Πρεσβεία

-Σήμερα το πρωί στις 10 ολοκληρώνεται η συναλλαγή για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ στην Italgas που διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου 75.000 χιλιομέτρων και διανέμει ήδη 9 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο. Η Italgas θα πληρώσει 733 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τη ΔΕΠΑ Υποδομών και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Αμέσως μετά θα επενδύσει 800 εκατ. ευρώ για να καταστήσει το δίκτυο φυσικού αερίου, ικανό να μεταφέρει μελλοντικά πιο φιλικά «αέρια» όπως π.χ. βιομεθάνιο και υδρογόνο. Το επενδυτικό σχέδιο είναι πλήρως ενταγμένο στο σχέδιο RePower της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει ήδη έρθει στην Αθήνα μια 10μελής αντιπροσωπεία της Ιtalgas που από χθες δείχνει τα σχέδιά της και τα αντίστοιχα παραδείγματα στη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Βενετία και το Τορίνο…