-Χαίρετε, τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή επισκιάζουν τα πάντα και στην Αθήνα, αν και το υπουργικό συμβούλιο διήρκεσε ένα τριωράκι και μάλιστα ο υπουργός Χατζηδάκης… ήταν αρκετά αναλυτικός για το νομοσχέδιό του για τους servicers και τα κόκκινα δάνεια. Του πήρε… καμιά ωρίτσα να το αναλύσει, με αποτέλεσμα να εισπράξει το σχόλιο του Κικίλια… «Κωστή, πολύ λακωνικός είσαι», το οποίο πολλοί το εξέλαβαν ως αστείο, αλλά και… ακόμα περισσότεροι σίγουρα θα συμφωνήσουν σιωπηρώς. Πάντως, το νομοσχέδιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρει πολύ κόσμο που καίγεται για τα κόκκινα -έστω και ρυθμισμένα- δάνειά του.

Παπασταύρου στο Υπουργικό

-Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, έχει αναλάβει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, έργο εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλο. Και χθες επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των αρχών της καλής νομοθέτησης, δηλαδή διαβούλευσης, διαφάνειας και πρωτίστως συνεννόησης μεταξύ υπουργών. Για παράδειγμα, είναι «καλή ιδέα» να ενταχθούν 300.000 μετανάστες στο εργατικό δυναμικό, αλλά όχι γιατί το σκέφτηκε ένας υπουργός, αλλά επειδή ακολουθήθηκε μια θεσμική διαδικασία και κατέληξε η προεδρία της κυβέρνησης ότι είναι σωστή. Με αυτόν τον τρόπο αποκτά κοινωνική νομιμοποίηση το νομοθετικό έργο, μια βασική αρχή του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», για τον οποίον μιλά συνεχώς ο πρωθυπουργός. Και, όπως είπε και στους υπουργούς εντός, αν η κυβέρνηση απαιτεί νομιμότητα από όλους, τότε η νομιμότητα θα πρέπει να ξεκινά από την ίδια.

Αλλαγές;

-Τώρα για τις θρυλούμενες αλλαγές-μίνι ανασχηματισμό μη ρωτάτε, τα είπαμε, ο Μητσοτάκης λειτουργεί στους χρόνους του και ποτέ εν θερμώ, αλλά το σημειωματάριο (στο μυαλό και το θυμικό του) έχει επισημάνσεις αρκετές και μάλιστα με κόκκινο που δεν νομίζω ότι έστω και εξαιτίας των δραματικών γεγονότων θα σβηστούν. Ας το περιμένουμε…

Γαμοπίλαφα

Και μέσα στην γκριζάδα, τη δυστυχία και την καταχνιά της φρίκης του πολέμου, ήρθε μια χαρούμενη είδηση να μας φτιάξει τη χθεσινή ημέρα. Ναι, ο Stefanos έφυγε την προηγούμενη Κυριακή, εκλογική νύχτα, για τη Νέα Υόρκη για να προετοιμάσει τον γάμο του με τον Τάιλερ. Ελεγα και ‘γω, θα αφήσει τον γάμο να πάει για πουρνάρια; Και ενώ το παιδί το ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χθες, οι μικρόψυχοι Τσακαλώτοι του έκαναν κριτική και γκρίνιες. Ούτε να παντρευτείς δεν μπορείς μ’ αυτούς, ρε φίλε. Αχ, Αλέξη μου, τι χαρά μας δίνεις μ’ αυτό το παιδί!

Αναζητείται ημερομηνία για το Ισραήλ

-Δεν θα αφήσει κατά μέρος την πρόσκληση Νετανιάχου να βρεθεί στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλει να στείλει ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η χώρα μας είναι εδώ για τον στρατηγικό μας σύμμαχο, αλλά από την άλλη δεν κλείνει και τα μάτια σε περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βεβαίως, το κρίσιμο είναι να ηρεμήσει κάπως η κατάσταση, ώστε να φανεί αν ίσως την επόμενη εβδομάδα υπάρξει κάποιο παράθυρο ευκαιρίας.

Οι επαφές στο Κάιρο

-Ο Μητσοτάκης, πάντως, επιβεβαίωσε τη χθεσινή πληροφορία για ταξίδι στην Αίγυπτο το Σάββατο, όπου ο Αλ Σίσι έχει καλέσει όλον τον αραβικό κόσμο και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι εμείς χθες το μάθαμε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φιντάν, κάτι που σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα εμφανιστεί το Σάββατο για να ανεβάσει το έργο "πατερούλης του αραβικού κόσμου". Μπορεί να υπάρξει κάποια τετ-α-τετ επαφή των δύο, έστω στα όρθια, μετά το τηλεφώνημα των προηγούμενων ημερών; Κανείς δεν ξέρει, αυτό που ξέρω, όμως, σίγουρα είναι ότι ο Μητσοτάκης θέλει η Ελλάδα να παίξει ρόλο στη σκακιέρα της περιοχής.

Συναγερμός για τα ΚΥΤ

-Δεν πέρασε απαρατήρητη από το υπουργείο Μετανάστευσης η προχθεσινή αναταραχή στο ΚΥΤ της Σάμου από Παλαιστίνιους που εξεγέρθηκαν μετά την είδηση για το νοσοκομείο στη Γάζα. Υπάρχουν δύο ΚΥΤ, αυτό της Σάμου και αυτό της Κω, όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλοί Παλαιστίνιοι που αιτούνται άσυλο. Ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης δεν πανικοβάλλεται, καθώς λέει σε συνομιλητές του ότι η Αστυνομία είναι σε εγρήγορση για όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης, αλλά, επειδή ο φόβος φυλά τα έρμα, αρχίζει η... αποκέντρωση και προς άλλα κέντρα.

Παίξτε μπάλα

-Σταθερά το τελευταίο διάστημα - κάτω από τα ραντάρ, για να μη δημιουργείται θέμα - εκπέμπονται από κυβερνητικά κέντρα μηνύματα δυσαρέσκειας για την ηγεσία του ΤΧΣ. Υπάρχει ένα πλούσιο παρασκήνιο που έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του CEO του Ταμείου Η. Ξηρουχάκη και κυρίως πολιτικών (αλλά όχι μόνον) προσώπων που εμπλέκονται στην πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας. Για να το θέσω κομψά, μετά από προετοιμασία υπάρχει ένας σοβαρός, πλήρης και λεπτομερής προγραμματισμός για την Εθνική τράπεζα, στον οποίο όμως το Ταμείο δεν δείχνει να ανταποκρίνεται με την ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια ζέση, για αυτό κάποιες στιγμές και τηλέφωνα “άναψαν” και κουβέντες ειπώθηκαν. Όλοι ξέρουμε για τη γαλοπούλα και τα Χριστούγεννα, το αρνί και το Πάσχα κ.λπ., αλλά η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες είναι ένα έργο που η Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις.

Αιφνιδιάστηκαν (και ανησυχούν) οι Servicers

-Οι Διαχειριστές Απαιτήσεων από Τραπεζικές Οφειλές (οι Servicers), είχαν εγκαίρως πληροφορηθεί το περιεχόμενο των χθεσινών ανακοινώσεων του Υπουργού Οικονομίας που αυστηροποιεί τους όρους λειτουργίας τους και επιβάλλει πρόστιμα, ανάκληση αδειών. Ωστόσο, δεν πίστευαν όμως ότι αυτό θα ήταν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου. Στελέχη των εταιρειών διαχείρισης δανείων προειδοποιούν τώρα ότι οι ισορροπίες μπορεί να διαταραχθούν και οποιαδήποτε υπερβολή στην εφαρμογή του νόμου θα θέσει σε κίνδυνο τα επιχειρησιακά σχέδια των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δάνεια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Προειδοποιούν με άλλα λόγια για πιθανή κατάρρευση του οικοδομήματος των τιτλοποιήσεων. Είδαν κάτι θετικό στο ΝΣ; Η δυνατότητα που δίνεται σε μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να χορηγούν δάνεια για την αναδιάρθρωση παλαιότερων τραπεζικών δανείων είναι μέτρο που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά.

Tρίτωσε

-Ανακοινώθηκε εσωτερικά στον όμιλο της Intrum, πως ο Γ. Γεωργακόπουλος πέραν του ήδη διπλού ρόλου του ως επικεφαλής της Intrum Greece αλλά και του Global Servicing, αναλαμβάνει επιπλέον και καθήκοντα managing director για τη Βόρεια Ευρώπη.

Πόσο καλά πάει ο διαγωνισμός για το Μέγαρο Μποδοσάκη;

-Θεωρητικά και με βάση τις επίσημες πηγές, ολοκληρώθηκε η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό ενοικίασης του Μεγάρου Μποδοσάκη επί της Λ. Αμαλίας απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και περάσαμε στη φάση της αξιολόγησης. Κατά τις ίδιες πάντοτε πηγές, οι δεσμευτικές προτάσεις που έχει δεχθεί το ίδρυμα είναι πάνω από τρεις και αφορούν τόσο σε χρήση γραφείων όσο και ξενοδοχείου. Αυτά επισήμως, γιατί στην αγορά έχουν μια αρκετά διαφορετική άποψη για την εξέλιξη του διαγωνισμού. Σημειώστε πως τα ονόματα των τριών διαγωνιζόμενων που φέρεται να κατέθεσαν προσφορές δεν κυκλοφορούν και αόριστα διαδίδεται για έναν “νέο ξένο παίκτη που δεν έχουμε ξαναδεί την Ελλάδα”. Στην αγορά όμως υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει σταθερή διαπραγμάτευση με κανέναν ενδιαφερόμενο κι έτσι παρατάθηκε η προθεσμία. Ιδανικά λένε από το Ίδρυμα θα ήθελαν να ξεκινήσει η νέα μίσθωση από 1/1/2024, ωστόσο ο συγκεκριμένος όρος δε φαίνεται να αποτελεί… ντε και καλά λόγο απόρριψης αν οι ενδιαφερόμενοι προτείνουν κάτι που κριθεί ικανοποιητικό. Αυτά βέβαια τα λένε τώρα, γιατί στα έγγραφα του διαγωνισμού προβλεπόταν αυστηρά ότι η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης είναι η 1/1/24. Αν αυτό άλλαξε στη μέση της διαδικασίας, ή κάτι μυρίζει άσχημα ή υποχρεώθηκαν από τα γεγονότα να επιδείξουν την αναγκαία ευελιξία. Σύμφωνα με πληροφορίες το ετήσιο μίσθωμα που κατέβαλλε η Eurobank ήταν 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από το 70% των εσόδων του ιδρύματος Μποδοσάκη προέρχονται από το Μέγαρο.

Γάτα στα κεραμίδια ο Βακάκης

-Φορμαρισμένος, ξεκούραστος και κεφάτος εμφανίστηκε ο Απόστολος Βακάκης στους μετόχους του στη χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση. Πληθωρικός όπως πάντα ξεδίπλωσε ακόμη και τις μεταφυσικές ανησυχίες του, λέγοντας ότι αν επέστρεφε ξανά στη ζωή “θα ερχόμουν σαν γάτα, στα κεραμίδια, να νιαουρίζω”. Έδωσε μαθήματα οικονομικής διαχείρισης, λέγοντας για το ευρώ /δολάριο, πως “η πείρα μου λέει ότι το να ασχολείσαι με την αγορά συναλλάγματος είναι σαν να κάνεις τσουλήθρα σε ξυράφι, τις περισσότερες φορές κινείται κόντρα στη λογική”. Αποκάλυψε και ταξιδιωτικές προτιμήσεις λέγοντας πως “είμαι λάτρης της Κύπρου, οι άνθρωποι είναι συγκροτημένοι, δεν μπλέκουν την οικονομία με την πολιτική, για αυτό έφυγαν οι Ρώσοι κι εμφανίστηκαν αμέσως οι Ουκρανοί και τώρα οι Ισραηλινοί”. Τέλος μετέφερε στους μετόχους, την (μάλλον νέα) κοσμοθεωρία του λέγοντας “ο κόσμος πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας, τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα για αυτό συγκεκριμένες πρέπει να είναι οι λύσεις, όπως και οι συμπεριφορές πρέπει να είναι ταπεινές”. Α, γεια σου...

All stars Economist

-Ισχυρή εκπροσώπηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας αναμένεται στην 27η Ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση που διοργανώνει ο Economist, στο διάστημα 24 – 26 Οκτωβρίου, με τίτλο «Η μεγάλη μετάβαση: Γεωπολιτική – Περιβάλλον – Τεχνολογία». Θα έχουμε μεταξύ άλλων συζήτηση του Ευάγγελου Μαρινάκη και της Αγγελικής Φράγκου με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, ενώ στο συνέδριο θα συμμετάσχουν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ο οποίος θα συνομιλήσει με τον γνωστό οικονομολόγο (και κάτοχο βραβείου Νόμπελ) Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, ο Γιώργος Περιστέρης με τον γκουρού της κλιματικής αλλαγής Sir David King του Climate Crisis Advisory Group κ.ά. Το «παρών» θα δώσουν επίσης οι κύριοι Μυλωνάς, Χαρδούβελης από πλευράς τραπεζών και ο Ν. Σταθόπουλος (BCP). Ηighlight του συνεδρίου αναμένεται να είναι η συζήτηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο gala dinner, σε ξεχωριστή ημέρα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα.

Το «ντέρμπι» συνεχίζεται

-Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα «ντέρμπι» που παίχτηκαν, επανερχόμαστε σε «σταθερές αξίες», όπως το μεγαλειώδες και συνεχιζόμενο «ντέρμπι» μεταξύ του μεγαλοξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη και των τραπεζών. Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε το πρακτικό του Δ.Σ. της «Αττικός Ήλιος» (που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi) καθώς και η από 17/07/2023 Έκθεση του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή της ελεγκτικής εταιρείας «PKF Ευρωελεγκτική Α.Ε.», σύμφωνα με την οποία «πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1.047.000,00 ευρώ που αποφασίστηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 30/06/2023». Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η ΑΜΚ κατά 1.047.000,00 ευρώ με καταβολή μετρητών και η έκδοση 1.047.000 μετοχών ονομαστικής αξίας 1 ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, στην ίδια Γενική Συνέλευση μετατράπηκε η ονομαστική αξία της μετοχής από 1 ευρώ (ένα ευρώ) σε 100 ευρώ εκάστη. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 73.143.100 ευρώ και διαιρείται σε 731.431 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία. Τι συζητάμε για μετοχές μεγάλων ομίλων στα Χρηματιστήρια; Εδώ ο κυρ Παντελής με μια απόφαση, με ένα «τσακ» πήγε τη μετοχή του από το 1 ευρώ στα… 100. Τώρα βέβαια υπενθυμίζω ότι κατά αυτής (καθώς και αρκετών ακόμη αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων της Αττικός Ήλιος) έχουν καταθέσει αγωγή στις 18 Σεπτεμβρίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τόσο η Eurobank, όσο και η Intrum, ζητώντας την ακύρωσή τους.

Οι καλεσμένοι του Θ. Φέσσα

-Το νέο (εξοπλισμένο με ρομποτική τεχνολογία) Κέντρο Διαλογής της ACS στο Αιγάλεω παρουσιάζει σήμερα το πρωί σε ειδική εκδήλωση o Θεόδωρος Φέσσας. Η επένδυση που ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, τετραπλασιάζει τη δυνατότητα διαχείρισης δεμάτων ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί ακόμη και 50.000 αποστολές κάθε ώρα, με 90 θέσεις φορτοεκφόρτωσης φορτηγών. Εχει ενδιαφέρον η σημειολογία των παρουσιών στην σημερινή εκδήλωση, καθώς υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν -ή ακόμη και να αποκτήσουν- ένα τέτοιο εξελιγμένο κέντρο διαλογής το οποίο εξυπηρετεί τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα μας.

Ανακύκλωση μειωμένης ρευστότητας

-Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε με χαμηλούς τζίρους που δεν θα ξεπερνούσαν τα 60 εκατ. ευρώ αν δεν υπήρχαν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές. Η αγορά ομολόγων μοιάζει να προεξοφλεί τις θετικές ανακοινώσεις της Παρασκευής για την πολυπόθητη Επενδυτική Βαθμίδα γι’ αυτό το Ελληνικό 10ετές ομόλογο ήταν το μοναδικό της Ευρωζώνης που είδε τις αποδόσεις του να πέφτουν αυτή την εβδομάδα, λίγο πάνω από το 4,2%. Στο Χρηματιστήριο, αντιθέτως οι κινήσεις είναι εξαιρετικά προσεκτικές, λίγα λεφτά σε λίγες και πολύ συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές (κυρίως Τράπεζες) ώστε να μη χαθεί το γενικότερο momentum, μέσα στο σκοτεινό πολεμικό περιβάλλον.

Δεν δανείζονται πλέον από τη Δύση

-Οι Κινέζοι έχουν λεφτά και δανείζουν πρόθυμα τις χώρες της Αφρικής και όχι μόνον. Ζητούν όμως μεγάλες εξασφαλίσεις κυρίως σε φυσικούς πόρους και υποδομές. Η Αίγυπτος ενέδωσε στο φλερτ της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα εκδώσει «ομόλογα πάντα» 3,5 δισ. γιουάν (περίπου 500 εκατ. δολάρια) τα οποία θα της κοστίσουν μόλις 3,5% δηλαδή πολύ χαμηλότερα από ένα δάνειο σε δολάρια. Φυσικά, με τα κινέζικα λεφτά, μόνο κινέζικα προϊόντα θα μπορεί να αγοράσει αλλά σίγουρα θα καλύψει τις ανάγκες της. Το σχέδιο του Υπουργού Οικονομικών Μοχάμεντ Μαάιτ προβλέπει ένα ακόμη δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με τη διευκόλυνση πολλών τραπεζών αλλά εκεί παρεμβαίνει η ασφαλιστική εταιρεία του Κουβέιτ, Dhaman που εμφανίζεται ως ο κύριος εγγυητής της διευκόλυνσης. Την ίδια τακτική ακολουθεί και η Τουρκία που προτιμά να δανείζεται από την Κίνα παρά να πέσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ και των Δυτικών Τραπεζών. West go away….

Βραζιλία, η 9η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο

-Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Βραζιλία αναμένεται να ανακτήσει τη θέση της ως η 9η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, χάρη στις αυξημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ έως και 3,1% ετησίως. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας αναμένεται να φτάσει τα 2,13 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Αυτή η ανάπτυξη έχει αποδοθεί στον ισχυρό πρωτογενή τομέα της χώρας αλλά και στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Λούλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δολάριο έχει υποτιμηθεί κατά 3,6% σε ετήσια βάση έναντι του ρεάλ Βραζιλίας.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν κάμπτονται

-Ο Τζερόμ Πάουελ αυξάνει τα επιτόκια για να ακριβύνει το χρήμα και να περιορίσει την κατανάλωση. Οι Τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια των δανείων και των πιστωτικών καρτών για να περιορίσουν τον δανεισμό. Οι Αμερικανοί καταναλωτές ωστόσο συνεχίζουν απτόητοι να αγοράζουν και να συντηρούν τον υψηλό πληθωρισμό. Για τρίτο διαδοχικό μήνα, οι λιανικές πωλήσεις, τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν κατά 0,7% ενώ αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω (0,8%) και οι πωλήσεις του Αυγούστου. Ακόμη και αν εξαιρεθούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων και καυσίμων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο. Περισσότερες καταναλωτικές δαπάνες σημαίνει μεγαλύτερη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ ξεπέρασε το 4,85%. Αυτή είναι η υψηλότερη απόδοσή του από τον Ιούλιο του 2007. Το διετές κρατικό ομόλογο κοστίζει πλέον 5,21%, το υψηλότερο επιτόκιο από το 2006.