-Χαίρετε, τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας συγκλονίζουν για μια ακόμη φορά τον κόσμο και δημιουργούν, δυστυχώς, συνθήκες ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις διαστάσεις του δράματος στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας και τις εξελίξεις. Η επίσκεψη Μητσοτάκη ακυρώθηκε, μιας και τα δραματικά γεγονότα αλλάζουν, πια, την εικόνα και οι όποιες διαπραγματεύσεις δεν έχουν και πολύ νόημα αυτή την ώρα. -Σήμερα στο πρόγραμμα, πάντως, υπάρχει υπουργικό συμβούλιο και πάντα εκεί ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία γιατί υπάρχουν θέματα να προχωρήσουν. Τώρα, για το τι θα κάνει ο Μητσοτάκης την Παρασκευή μη με ρωτάτε, γιατί απλούστατα μπορεί να σκέφτομαι διάφορα, αλλά δεν ξέρω στ’ αλήθεια. Πάντως, είναι ημέρα... ύποπτη.

Χρυσοχοΐδης

-Ωρες ώρες σκέφτομαι ότι οι παλαιάς κοπής υπουργοί, απ’ όποιον χώρο κι αν προέρχονται έχουν, ρε παιδί μου, ένα στυλ, έναν όγκο. Πήγε προχθές στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Χρυσοχοΐδης για να λύσει το… άλυτο πρόβλημα του τοπικού νοσοκομείου που ο διοικητής του (πολιτευτής επιρροής Κεφαλογιάννηδων) δεν μπορούσε να βρει λύση να λειτουργούν τα χειρουργεία, δεν υπήρχαν αναισθησιολόγοι. Εκανε επαφές λοιπόν με ιδιώτες γιατρούς ο υπουργός να τους πείσει να πάνε στο δημόσιο νοσοκομείο να εργαστούν, έστω κι εν μέρει για να χειρουργηθεί ο κόσμος, το προσπάθησε πολύ και είχε και αποτέλεσμα (βρέθηκαν για ένα τρίμηνο ιδιώτες αναισθησιολόγοι να συνδράμουν). Στη χθεσινή σύσκεψη λοιπόν που εμφανίστηκε ο διοικητής του νοσοκομείου ακούστηκε να λέει «καλά, τι με έφερε εδώ ο υπουργός και είχα και άδεια σήμερα». Εγώ δεν τον άκουσα, αλλά μου είπαν ότι τον άκουσε ο Χρυσοχοΐδης και τον έστειλε στο σπίτι του. Μια χαρά, καλά του έκανε αν είπε έτσι, αλλά και ούτως ή άλλως καλά έκανε και τον έδιωξε αν δεν μπορούσε να βρει δύο γιατρούς.

Η διαπραγμάτευση για τον Μπελέρη

-Κάτι συμβαίνει γύρω από την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη, καθώς η εκδίκαση της υπόθεσής του πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή. Στο μεταξύ, προχθές ο Μητσοτάκης, αν και δεν υπήρχε σχετικός προγραμματισμός, έπιασε τον Ράμα παράμερα στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου και συζήτησαν για την ανάγκη τουλάχιστον ο Μπελέρης να ορκιστεί, κάτι που έχει καθυστερήσει. Η Αλβανία καίγεται για την ευρωπαϊκή πορεία και τον Νοέμβριο θα βγει η έκθεση προόδου της, ενώ βάσει αυτής θα πρέπει να εγκριθεί τον Δεκέμβριο η μετάβαση στο επόμενο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι θα βάλει εμπόδια, όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας.

Έτοιμο το ΤΧΣ για την Εθνική

-Συνεδρίασε χθες το ΔΣ του ΤΧΣ προκειμένου να ενημερωθεί και να συζητήσει για τις εξελίξεις της αποεπένδυσης. Η J P Morgan που συμβουλεύει το Ταμείο, είπε ότι οι συνθήκες στις αγορές επιτρέπουν το εγχείρημα, ότι γίνονται συναλλαγές και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν πάγωσε τέτοιες μετοχικές κινήσεις. Με την εκτίμηση της J P Morgan συμφώνησε και η Rothschild, ενώ συζητήθηκαν επίσης και τα πιθανά ποσοστά της αποεπένδυσης. Όπως έχουμε πει και άλλες φορές από τη στήλη, παραμένει κλειδωμένη η πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο να ξεκινήσει αμέσως μετά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Οργανωτικές ανακατατάξεις στην Εθνική Τράπεζα

-Με την ευκαιρία που ανοίξαμε τη συζήτηση για την Εθνική Τράπεζα, σημειώστε πως έχουμε οργανωτικές ανακατατάξεις. Συγκεκριμένα ο CEO Π. Μυλωνάς ετοιμάζεται να προαγάγει 11 Διευθυντές Διευθύνσεων σε Βοηθούς Γενικούς Διευθυντές. Καθώς η Εθνική τράπεζα διαθέτει ήδη 19 στελέχη που φέρουν τον τίτλο του Βοηθού Γενικού Διευθυντή (ΒΓΔ) η συνολική δύναμη της Εθνικής θα αριθμεί 30 ΒΓΔ, δηλαδή μια διμοιρία. Προφανώς ο Π. Μυλωνάς έχει τους λόγους του που οργανώνει διμοιρία ΒΓΔ, οπότε μάλλον πρέπει να σχεδιάζει κάποιο νέο οργανωτικό μοντέλο στην Εθνική.

Παράπλευρες επιδράσεις

-Μια παρατήρηση για τις εξελίξεις από έναν ειδικό: Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΜΑΡΕΙ, Σπύρο Παπαγιαννάκη, καταγράφεται ήδη μια θετική επίδραση στην οικοδομική δραστηριότητα στην Κύπρο εξαιτίας των Ισραηλινών και των Λιβανέζων που εγκαθίστανται στο νησί. Θεωρούν πιθανό το ίδιο να συμβεί και στην ελληνική αγορά.

Στον ΟΠΑΠ ετοιμάζονται

-Τα επίγεια καταστήματα του ΟΠΑΠ ανακαινίζονται και προσαρμόζονται με σύγχρονες υποδομές και μεγάλες οθόνες που ενισχύουν τη διάδραση με τους πελάτες και τις επιδόσεις των παιχνιδιών. Ο Οργανισμός προσαρμόζεται για τη νέα εποχή έχοντας αναβαθμίσει το ΚΙΝΟ και το ΛΟΤΤΟ στο διαδίκτυο, μαζί με το νέο Πάμε Στοίχημα. Η προσπάθεια της διοίκησης επικεντρώνεται στη διεύρυνση του πελατολογίου στην Ελλάδα (σήμερα υπολογίζεται ότι συμμετέχουν στα παιχνίδια περίπου 700.000 παίκτες), στην τεχνολογική αναβάθμιση των προσωποποιημένων υπηρεσιών αλλά και στην ανανέωση της άδειας για το ΞΥΣΤΟ και τα ΛΑΧΕΙΑ με τον διαγωνισμό που είναι προγραμματισμένος για το 2025. Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι ετοιμάζονται να εισπράξουν, για 3η φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, προμέρισμα 1 ευρώ /μετοχή στις 9 Νοεμβρίου. Τον Ιούνιο οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ είχαν εισπράξει 0,70 €/ μετοχή και τον Ιούλιο μια αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου 0,45 Ευρώ/μετοχή. Συνολικά, η μετοχή του ΟΠΑΠ που σήμερα κινείται στα 15,30 ευρώ (κεφαλαιοποίηση στα 5,6 δισ. ευρώ), φέτος μοιράζει μέρισμα που θα κινηθεί πέριξ των 1,70 ευρώ.

Τα «καμπανάκια» για τους Πεταλιούς

-Μη νομίζετε ότι τις δύο οικογένειες, αφενός του Μαρή Εμπειρίκου και αφετέρου του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση, τις απασχολεί μόνο η μεταξύ τους κόντρα για τις μετοχές της «Κτήμα Πεταλιοί» που διαχειρίζεται το ομώνυμο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ευβοϊκού. Για παράδειγμα, έμαθα ότι η εν λόγω εταιρεία, την οποία σημειωτέον διοικεί η οικογένεια Καρνέση, έβγαλε οικονομικά αποτελέσματα για το 2022 που περιέχουν και ορισμένα «καμπανάκια». Τονίζεται βέβαια ότι «δεν υπάρχουν παράγοντες που να θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική της οντότητας ως συνεχιζόμενης δραστηριότητας». Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας την 31/12/2022 ύψους 457.261,81 ευρώ έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ (1/2) του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 1.388.555,90 ευρώ (2.777.111,81/2). Συνεπώς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 119 του Ν. 4548/2018, το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με θέμα τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου.

Τους γονάτισε ο ΕΝΦΙΑ

-Τώρα, επί της ουσίας, το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων που έχουν οδηγήσει σε μείωση της καθαρής θέσης αφορά τον ΕΝΦΙΑ καθώς και προσαυξήσεις του που έχουν βεβαιωθεί ύστερα από την έκδοση πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού από τη φορολογική αρχή. Εδώ βέβαια τονίζεται ότι οι εν λόγω πράξεις παύουν να ισχύουν στην περίπτωση που ο φορολογούμενος υποβάλλει τις σχετικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) οπότε και οι αντίστοιχοι φόροι υπολογίζονται εκ νέου. Η «Κτήμα Πεταλιοί» οφείλει στο Δημόσιο από ΕΝΦΙΑ των ετών 2014 έως και 2017 συνολικό ποσό 879,660,68 ευρώ, που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, ενώ κατά την εξόφληση θα προκύψουν και τόκοι (το επιτόκιο είναι 0,78% ανά μήνα). Για τη χρήση 2022 μάλιστα έχουν λογιστικοποιηθεί ως βεβαιωθέντα έξοδα από τη φορολογική αρχή τόκοι ύψους 515.161,63 ευρώ. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει σχηματίσει πρόβλεψη για τον ΕΝΦΙΑ των ετών 2018-2022 ύψους 1.149.360,10 ευρώ, εκ των οποίων 289.613,12 ευρώ επιβάρυναν τη χρήση του 2022. Όσο για τα λοιπά έξοδα λειτουργίας φτάνουν τις 311.085,18 ευρώ. Έτσι ο τελικός λογαριασμός, δεδομένου ότι υπήρχαν και έσοδα 21.804,24 ευρώ, διαμορφώνεται σε ζημιές ύψους 289.354,04 ευρώ. Τέλος η αξία των πάγιων περιουσιακών στοιχείων φτάνει τα 3.570.567,52 ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων τα 2.913.827 ευρώ. Κοντολογίς, κάποιοι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη…

Aπό την Εκάλη και το κολέγιο στις ΗΠΑ με το KKR (όχι, δεν είναι ο Κασσελάκης)

-Δεκάδες τα εκατομμύρια που κερδίζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από το μπάσκετ, τους χορηγούς και τις διαφημίσεις και όπως είναι λογικό έχουν τοποθετηθεί σε δεκάδες επενδύσεις. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Ο πρώην συνιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπακς, Μαρκ Λάσρι, έχει διηγηθεί πως ο διάσημος αθλητής κρατούσε τα χρήματά του σε δεκάδες διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Όταν το έμαθε, του εξήγησε... δυο λογάκια περί διασποράς κεφαλαίων και επενδύσεων και από τότε ο Αντετοκούνμπο δεν σταματά να επενδύει. Μια από αυτές λοιπόν τις τοποθετήσεις αφορούσε στην Catalio Capital Management, έναν επενδυτικό όμιλο κεφαλαίων που τοποθετείται αποκλειστικά σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και υγείας. Η Catalio ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, από τον Γιώργο Πετρόχειλο και τον Jacob Vogelstein. Ο πρώτος, γιος του κατασκευαστή Χρήστου Πετρόχειλου της ΠΕΤΚΑ ΑΕ, μεγαλωμένος στην Εκάλη, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια στρωμένη δουλειά, όμως μετά την αποφοίτηση από το Κολλέγιο Αθηνών έφυγε για τις ΗΠΑ για να ακολουθήσει σπουδές στο Johns Hopkins και το Harvard. Αποφάσισε να μπει στα χρηματοοικονομικά, έφτιαξε fund για επενδύσεις στη βιοτεχνολογία και το 2020 συνίδρυσε την Catalio, η οποία γρήγορα προσέλκυσε σημαντικά επενδυτικά ονόματα. Μεταξύ αυτών, προ διετίας περίπου συμμετοχή απέκτησαν ο Alan Howard της Brevan Howard, ο Jamie Dinan της York Capital, ενώ ποσοστό όπως αναφέρθηκε πήρε τότε και ο Γ. Αντετοκούνμπο. Αυτοί λοιπόν, μαζί με άλλους μετόχους μειοψηφίας αποεπένδυσαν, δίνοντας τη θέση τους στον κολοσσό της KKR που απέκτησε ένα σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό. Μάλιστα, στο νέο ΔΣ της Catalio τη θέση του προέδρου θα έχει ο Henry R. Kravis, συνιδρυτής και Co-Chairman της KKR, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο παραμένει η Duquesne Capital, το family office του γνωστού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Stan Druckenmiller.

Συνωστισμός

-Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ανησυχούσαμε γιατί δεν υπήρχαν αρκετές -προς εισαγωγή- εταιρείες στο Χρηματιστήριο, για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση των επενδυτικών κεφαλαίων. Τώρα έχουμε μπροστά μας έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο αλλά -με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια- ο προγραμματισμός για την εισαγωγή μετοχών αλλάζει μέρα με την ημέρα. Αναμφίβολα, το μεγάλο και καθοριστικό γεγονός για την αγορά μας είναι η πρώτη φάση της πώλησης των μετοχών (15%+5%) της Εθνικής Τράπεζας. Χρονικά, η διαδικασία αυτή φαίνεται να “εφάπτεται” με την επιθυμία της Trade Estates του Ομίλου Fourlis να διαθέσει φέτος στην αγορά μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ. Μετά τις 20 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για τις διακοπές του Thanks Giving ενώ στις 27 και 28 Νοεμβρίου, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου έχει οργανώσει ένα μεγάλο roadshow στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley, όπου θα συμμετέχουν περίπου 30 εισηγμένες και θα δώσει το παρόν και ο πρωθυπουργός. Η Trade Estates δεν υπάρχει περίπτωση να μην προλάβει καθώς σχεδιάζεται να προηγηθεί της ΕΤΕ. Αλλωστε μετά τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου τα βιβλία των θεσμικών κλείνουν και από τον Ιανουάριο προετοιμαζόμαστε για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας.

Το roadshow της IDEAL Holdings

-Μια μετοχή που δείχνει να αγνοεί τις έντονες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη αυτόν τον τελευταίο καιρό είναι αυτή της IDEAL που πετά με άνεση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην κεφαλαιοποίηση των 282 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, η Eurobank Equities εξέδωσε έκθεση για τη μετοχή της Ideal Holdings που ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών στα 7,9 ευρώ από 5,8 που είναι σήμερα και 4,8 Ευρώ πριν από 1 μήνα. Αυτή την έκθεση παρουσιάζει σ’ ένα ιδιότυπο roadshow ενώπιον θεσμικών χαρτοφυλακίων, η διοίκηση της Ideal και οι συναντήσεις αυτές αν κρίνουμε από το ταμπλό φαίνεται πως αποδίδουν.

Χαμηλές συναλλαγές, νευρικές διακυμάνσεις

-Το Χρηματιστήριο της Αθήνας φέτος ανέβηκε πολύ και ανέβηκε πολύ γρήγορα. Οι fund managers είναι υποχρεωμένοι να «κλειδώσουν» τα κέρδη της φετινής χρονιάς και να αρχίσουν τον σχεδιασμό της επόμενης. Οι πωλήσεις που «κλειδώνουν τις αποδόσεις» θα ήταν πολύ πιο εύκολες σ’ ένα περιβάλλον αισιοδοξίας, με τις συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και τα θετικά στοιχεία από την υλοποίηση του προϋπολογισμού και των αποκρατικοποιήσεων. Δυστυχώς ούτε το διεθνές ούτε το ελληνικό περιβάλλον με τις «100 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης που έμοιαζαν με 1.000» βοηθούν αυτή τη διαδικασία. Οι τζίροι είναι χαμηλοί, οι πωλήσεις προσεκτικές και οι αγοραστές δεν έχουν ενθουσιασμό. Όποιοι βγαίνουν αγοραστές νωρίς το πρωί, για να προλάβουν τις καλές τιμές, ανακαλύπτουν προς το μεσημέρι ότι κάτι, κάπου, κάπως συμβαίνει στον κόσμο και όλες οι αγορές αλλάζουν πρόσημο. Γι’ αυτό όλοι τρέχουν με βήματα σημειωτόν και περιμένουν την επόμενη μέρα. Χθες η αξία των συναλλαγών μόλις άγγιξε τα 60 εκατ. ευρώ, προχθές στα 67 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος αφορά μια χούφτα μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης στις 1.169,79 μονάδες με τον Τραπεζικό Δείκτη στις 918,20 μονάδες.

Στις ΗΠΑ φουσκώνουν τα «κόκκινα» στις πιστωτικές κάρτες…

-Ο γενναίος Αμερικανός καταναλωτής αντιμετωπίζει την ακρίβεια «φορτώνοντας» τις πιστωτικές του κάρτες. Τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα χρέη στις πιστωτικές κάρτες ξεπέρασαν ήδη το 1 τρισ. δολάρια. Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται επικίνδυνα και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δόσεων των πιστωτικών καρτών. Τα ποσοστά καθυστερήσεων (άνω των 90 ημερών) στις πιστωτικές κάρτες έχουν αυξηθεί απότομα, στα επίπεδα του Μαρτίου 2020, δηλαδή στην εποχή της πανδημίας. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό καθυστέρησης για χρέη πιστωτικών καρτών στις ηλικίες 18 έως 29 ετών είναι πλέον στο 9%. Για τα άτομα ηλικίας 30 έως 39 ετών οι καθυστερήσεις έφτασαν έως και το 7,5%. Τα ποσοστά αυτά είναι υπερδιπλάσια της περιόδου προτού ξεκινήσει η FED τον χορό της αύξησης των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά οι αποταμιεύσεις στις τράπεζες έχουν κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από την πανδημία. Κι ο κατήφορος συνεχίζεται.

Εποχές Ψυχρού Πολέμου

-Χθες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να βάλει αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση τσιπ της Nvidia στην Κίνα. Η επίσημη ανακοίνωση του Αμερικανικού Υπουργείο Εμπορίου λέει ότι οι εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης θα περιοριστούν "σημαντικά". Στόχος είναι να περιοριστεί η «πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένους ημιαγωγούς που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη». Οι αυστηρότεροι έλεγχοι αφορούν τα τσιπ A800 και H800 της Nvidia τα οποία δημιούργησε η καλιφορνέζικη εταιρεία ειδικά για εξαγωγή στην Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν από τον περασμένο Οκτώβριο αποφάσισε να περιορίσει βαθμιαία την εξαγωγή τεχνολογίας αιχμής με στρατιωτικές χρήσεις στην Κίνα.

Μπορεί να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας…

-Ο Apophis είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος αστεροειδής που θα περάσει κοντά από τον πλανήτη Γη. Πριν από 3 περίπου χρόνια, το Μάρτιο του 2021, ο Αpophis είχε μια πρώτη στενή συνάντηση με τον πλανήτη μας. Τώρα οι ερευνητές τον περιμένουν να επιστρέψει το 2029. Όταν προσεγγίσει τη Γη, ο Apophis θα περάσει σε απόσταση 32.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κίνηση αυτή θα αναστατώσει τις τροχιές όλων των γεωστατικών δορυφόρων. Εμείς θα το δούμε καθαρά, αφού ο Apophis θα είναι τόσο φωτεινός όσο ένας δορυφόρος και επιπλέον θα είναι ο πλησιέστερος αστεροειδής αυτού του μεγέθους στην καταγεγραμμένη ιστορία του πλανήτη μας (10 φορές πιο κοντά από τη Σελήνη). Τέτοιες… υψηλού επιπέδου... συναντήσεις συμβαίνουν μόνο μία φορά κάθε μερικές χιλιάδες χρόνια, γι΄ αυτό οι επιστήμονες οργανώνουν από τώρα ειδικές αποστολές για να μελετήσουν τον αστεροειδή. Υπάρχει ήδη μια αποστολή της NASA, η OSIRIS-REx που ξεκίνησε το 2016 και είχε ως στόχο τη συλλογή δειγμάτων από τον αστεροειδή Bennu. Στις 20 Οκτωβρίου 2020, το OSIRIS-REx συνέλεξε αποτελεσματικά 300 γραμμάρια δειγμάτων από το Bennu. Τα δείγματα παραδόθηκαν πίσω στη Γη στην έρημο της Γιούτα τον Σεπτέμβριο του 2023. Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx κέρδισε μία ακόμη παράταση (200 εκατομμυρίων δολαρίων, παρακαλώ) στην προγραμματισμένη αποστολή του και συνέχισε να πετάει για να μπορέσει να συναντηθεί με τον Apophis, το 2029. Το σχέδιο είναι ότι για 18 μήνες το OSIRIS-APEX θα μελετήσει τον αστεροειδή, θα δημιουργήσει έναν χάρτη της επιφάνειάς του, και θα αναλύσει τις αλλαγές που προκαλεί το σύντομο πέρασμά του στη γήινη βαρύτητα.